De geneeskrachtige werking van kurkuma

Kurkuma is in India bekend als het ‘heilige poeder’. Geel van kleur, verrassend van smaak en ook nog eens gezond. Er wordt zelfs gezegd dat kurkuma een geneeskrachtige werking heeft. Waar is kurkuma allemaal goed voor?

Kurkuma

Kurkuma is verwant aan gember en wordt vaak gekocht in poedervorm, maar je kunt het ook als wortel kopen. Kurkuma smaakt wat bitter en peperig en is een belangrijke smaakmaker uit het oosten. Het vormt de basis van verschillende curry mengsels. Vaak wordt kurkuma gebruikt om rijst geel te kleuren, als een soort van goedkopere variant op saffraan. Daarom wordt kurkuma ook wel Indische saffraan genoemd.

Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma Longa. Kurkuma wordt ook wel koenjit of geelwortel genoemd. In Azië wordt kurkuma niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar ook als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose, wondgenezing, infecties en hersenaandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Zowel in het oude Indische als Chinese gezondheidssysteem passen ze kurkuma al duizenden jaren toe maar nu pas komen er nieuwe studies die aangeven hoe kurkuma nu precies werkt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen kurkuma?

Helpt bij het afvallen
Er zijn al een aantal studies uitgevoerd naar de effecten van kurkuma wanneer het gaat over het controleren van het lichaamsgewicht. Zo heeft een onderzoek uit 2009 uitgewezen dat wanneer een groep muizen een vetrijk dieet die enorm veel calorieën bevat krijgt toegediend, en daarbij een supplement met curcumine gaat gebruiken, ze minder geneigd zijn om aan te komen dan de muizen die geen supplement hadden gekregen. Dit zou te verklaren zijn doordat curcumine het verhindert dat er nieuwe bloedvaten kunnen worden gevormd in het vetweefsel. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat de vetweefsels niet kunnen uitzetten en er ook weinig of geen gewicht bijkomt. Daarnaast ondersteunt het de spijsvertering.

Helpt bij Alzheimer
Diverse studies laten zien dat kurkuma helpt tegen Alzheimer. Niet alleen ter preventie, maar ook als je al Alzheimer hebt. Kurkuma vertoont in het laboratorium allerlei interessante eigenschappen. Het kan ontstekingen remmen en vermindert ook de vorming van zogenaamde ‘plaques’. Plaques zijn schadelijke eiwitneerslagen in de hersenen en dat is een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer. Zeker honderd studies bij mensen zijn afgerond en er lopen nog een aantal onderzoeken. De meerderheid van de studies onderzocht het effect op bepaalde ontstekingen of kanker. De resultaten waren daarbij tegenstrijdig. Sommige studies zagen een klein effect, maar veel studies zagen ook geen enkel effect. Uiteraard is meer onderzoek nodig om de effecten van kurkuma op (de vorming van) Alzheimer te verhelderen.

Helpt bij reuma
Ook reumapatiënten zouden baat kunnen hebben bij kurkuma omdat het de gewrichtspijn op een natuurlijke manier zou verminderen. Uit een onderzoek bleek dat een suppletie van kurkuma-extract aan reumatische ratten ontstekings- en afbraakprocessen in gewrichten afremde. Ratten met gewrichtsreuma kregen extracten van kurkuma, die overeenkwamen met de qua samenstelling overeenkomende commercieel verkrijgbare kurkuma. Het gevolg was dat de stoffen die verantwoordelijkheid zijn voor de ontstekingen in het gewrichtsgebied in activiteit afnamen. Natuurlijk zit er een groot verschil tussen een rat en een mens, maar uit deze resultaten kan worden afgeleid dat kurkuma-extract mogelijk effectief is voor het verminderen van de symptomen van reuma. Klinische onderzoeken bij mensen met reuma zijn zeker nodig.

Helpt in de strijd tegen kanker
De stof kurkuma zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van kanker. Kurkuma speelt een rol bij apoptose (celdood) en kan daarmee voorkomen dat tumoren verder groeien. Volgens onderzoek van het Anderson Cancer Center blokkeert kurkuma een noodzakelijk biologisch pad om melanoom en andere kankers te ontwikkelen. Echter, de rol die kurkuma zou kunnen betekenen voor de behandeling van kanker moet nog verder wetenschappelijk worden uitgezocht. De eerste tekenen zijn wel positief. Een bijzonder groot bijkomend voordeel van deze stof is dat deze niet giftig is voor de mens.

Vermindert spierschade na krachttraining
Een sportsupplement op basis van kurkuma zou de schade die spieren oplopen door krachttraining verminderen. Het is gebleken dat sporters die het supplement gebruiken na de training minder last van spierpijn hebben. Beide stellingen zijn een uitkomst van een studie gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Biedt bescherming bij hersenschade die ontstaat na een beroerte
Onderzoekers van de Universiteit van Nanjing in China proberen meer inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van curcumine. Een groep ratten kreeg 1 of 2 mg per kg curcumine per infuus toegediend, 30 minuten na een beroerte. De met curcumine behandelde ratten bleken, afhankelijk van de dosis, beduidend minder verlies van neurologisch functioneren, een lagere sterfte, en minder waterophoping in de hersenen te hebben dan de ‘curcuminevrije’ dieren. Alle bevindingen wijzen op beschermende effecten van curcumine.

Hoeveel kurkuma per dag?

Het advies voor volwassenen is om tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed en wanneer je zwanger bent dan moet je proberen kurkuma te vermijden aangezien het slecht voor je kindje zou zijn. Men raadt ook aan om in een maaltijd met kurkuma wat peper te gebruiken. In peper zit namelijk pepine, een stof waardoor kurkuma veel beter wordt opgenomen in het lichaam. Het laatste advies is om kurkuma niet rauw te eten. Er zijn diverse soorten kurkuma en alleen Kurkuma Longa, Curcumine Longa en Curcuma Longa zouden de voorgenoemde heilzame werkingen hebben. Curcuma Longa is de meest gebruikte en aanbevolen kurkuma variant (vanwege haar krachtige werking).

 

Bronnen: Nationalacademic.nl, alzheimer-nederland.nl en tegenkanker.nl

68 reacties op “De geneeskrachtige werking van kurkuma
 1. Als ik kurkuma koop moet er dan Longa op de verpakking staan?
  Of maakt dat niet uit?
  Hoe weet ik of ik de goede heb?
  Groetjes Corry

 2. Ja er moet longa bij staan ik gebruik het zelf ook. Elke dag een theelepel met honing en dan gewoon in je mond en opeten als je daar vies vindt neem je een slok water erbij.. ik voel me goed en lees overal over de goede werking ervan…vergeet niet wat zwarte peper toe te voegen

  Geschreven door Natasja op
  • Ik neem het al enkele jaren sávonds voor het naar bed gaan. Een klein flesje yacult en een lepeltje kurkuma met zwarte peper.
   Goed voor mensen met longproblemen.

   Geschreven door Joke 30.08.2017 op
  • Waar koop jij het ?

   Geschreven door Antoon op
 3. Dank je voor dit goed artikel. Wij gebruiken nu al een jaar kurkuma, en dit met succes.
  Het kruid heeft inderdaad veel smaak. Ook in een Paella komt dit kruid tot zijn recht.

  Een tip, die hier zou kunnen vergeten zijn, maar heb er totaal geen ervaring mee : het zou ook goed zijn om tanden te witten. Zeer verrassend misschien want bij de minste aanraking zorgt kurkuma voor een zeer gele verkleuring. Niet zo voor tanden blijkbaar; poetsen met kurkuma zou voor witte tanden zorgen, maar ik weet niet over er nevenwerkingen zijn, bv beschadiging van glazuur…

  groetjes

  Sud66
  http://www.sud66.com

  Geschreven door Sud66 op
 4. je moet eens de combinatie kurkuma/boswelia nemen.
  Kurkuma in gewone kruiden moet je er veel te veel van innemen want is heel moeilijk opneembaar .

  Geschreven door kris op
 5. Ik gebruik curcuma molido,van het reformhuis.
  Wat wil dat zeggen rauw? is het rauw in poedervorm? Moet ik het koken
  Voor ik het gebruik?
  Harriet

  Geschreven door Harriet op
 6. En als je geen melk drinkt?

  Geschreven door an op
 7. waar kan ik dat koopen is dat ook in poedervorm bedankt

  Geschreven door cecile op
 8. Waar kan ik kurkuma kopen

  Geschreven door Dieteke op
  • In een ECO-winkel

   Geschreven door AWG op
  • Toko’s hebben het. Zelf koop ik het op de chinese boot in Rotterdam. Zo’n soort gelijke winkel verkoopt het.

   Geschreven door PvB op
   • Kruidvat, verkoopt het in capsules
    Perfecte oplossing om te voorkomen dat je hele omgeving geel wordt.

    Geschreven door Edjes05 op
  • Op de markt

   Geschreven door Boutchie op
 9. Zelfs in de groot warenhuizen, kan je bij ons (zuid frankrijk) curcuma kopen.
  Wij mengen dit dan altijd met ong. 25% zwarte peper, blijkbaar de ideale combinatie !

  Geschreven door Sud66 op
 10. Inderdaad, in poedervorm kan je dat kopen (in de meeste supermarkten).

  Geschreven door sud66 op
 11. Op welke manier moet je dat eigenlijk consumeren, een of twee koffielepels poeder, en dan ?met wat , toch niet zo !

  Geschreven door anna op
 12. ik gebruik nu al 6 maanden curcudyn van de apotheek 180 capsulen per doos.had hevige pijn van artrose en dit is nu voor 90% weg. ben nu heel tevreden nu de laatste 10% nog

  Geschreven door irma op
  • dat is super goed en gebruik u het nu nog steeds en hoeveel capsules per dag ,grt Elly uit Zandvliet

   Geschreven door Elly van ham op
  • Hoeveel capsules per dag hebt u gebruikt.

   Geschreven door Sezai op
 13. Ben blij met de reactie van Irma.Het zal wel duurder zijn,maar dan weet ik wel of het al dan niet samen gaat met het gebruik van de bloedverdunners.

  Geschreven door maria op
  • Mag ik naast mijn acetylsalecyzuur curcumine SLCP tm van Vitals 1 capsule slikken

   Geschreven door Janine geschreven op 1 Augustus 2017 op
 14. Je kan het bij een marokkaans/turks slager kopen.

  Geschreven door Zaineb op
 15. Kurkuma thee is ook erg lekker. Kurkuma mengen met honing totdat er een pasta ontstaat, 1 theelepel van die pasta in een mok, heet water erbij en wat zwarte peper en klaar.. werkt erg goed bij een griepje of verkoudheid.

  Geschreven door Iris op
  • Maartje ik gebruikt curcuma met joghurt en een banaan erin heerlijk hoor en ik eet het tussen de middag .dat is toch wel voldoende graag reactie,

   Geschreven door Anoniem op
 16. Juist niet met melk, naarmate dat juist slecht is voor kraakbeen en botten (onttrekt calcium)

  Geschreven door Kelvin op
 17. Ik slik ook een bloedverdunner, maar dan mag je geen curcuma gebruiken.

  Geschreven door Ria op
  • Curcumine is EEN onderdeel van kurkuma. U kunt het vergelijken met zuivere cacao en chocolade.
   Curcumine is een destillaat

   Waar moet je nog meer op letten als je kurkuma in de keuken wilt gebruiken ?
   Is het zuivere kurkuma-longa, of ‘geelwortel’ . Of een mengsel ?

   Als je losse gemalen kurkuma-longa wilt gebruiken, wordt deze slecht opgenomen in de darmen. Gebruik er dus wat peper en vet bij. Dat verhoogt de werkzaamheid met 500 % .

   Echt geneeskrachtig wordt kurkuma-longa pas als je het in een concentraat gebruikt. En dan is de curcumine het diepst werkend bestanddeel, als het om ontstekingen gaat.

   Regelmatig gebruik van kurkuma longa werkt het beste. Dus een keer per dag een mespuntje heeft weinig resultaat.

   Van het curcumine gehalte blijft, na verhitting, bijna niets meer over. Van de kurkuma longa wel.

   Geschreven door kurkoem op
 18. Ik neem het in capsules, werkt prima voor kniegewricht.

  Geschreven door Evelyne op
 19. Gewoon bij de jumbo. Staat in het kruidenrekje.

  Geschreven door CD op
 20. Kurkuma in een kom doen kokos olie erbij beetje mint voor de smaak samen mengen tot een pasta. En een goed middel om tanden te bleken. Let wel op spetters ivm kleding

  Geschreven door Marvin op
 21. hallo waar haal je de capsules

  Geschreven door cecile op
 22. waar koop je de thee bedankt

  Geschreven door cecile op
 23. Ik gebruikt het altijd s,morgens in de koffie , gooi er met lepeltje wat in , en roer het dan in de koffie , maar vraag mij nu af , hoeveel mag ik in bakje koffie doen , en mag men het meerdere keren per dag gebruiken

  Geschreven door nicole op
 24. Kurkuma is altijd lekker in eten, vooral in vele aziatische gerechten zoals curry!

  Waar men echter op moet letten is dat kurkuma-‘poeder’ meestal weinig effect heeft op het lichaam omdat het moeilijk door het lichaam opgenomen wordt. Je hebt redelijk wat nodig om er echt profijt van te hebben. ( minstens 8 weken volhouden ). Het helende effect bij mensen in India (waar het goedje vandaan komt) is vooral te merken bij de ouderen die dit kruid elke dag in hun eten doen. Zo zijn er merkwaardig weinig alzheimer patienten onder de bevolking.

  Door zwarte peper ( piperine ) toe te voegen aan het poeder is al het stukken beter opneembaar. Het probleem daarvan is echter dat sommige mensen geen zwarte peper kunnen verdragen, zeker in combinatie met sommige medicijnen of galblaas problemen. ( vraag aan je huisarts/dietist ).

  Dit kan je zelf doen, maar je kan preparaten kopen met de correcte menghoeveelheid en techniek. Het is wel vrij prijzig..maar ook geconcentreerd.

  Geschreven door RJ op
 25. Welke merk capsules kan ik beste kopen? waar te koop?

  Geschreven door Christel op
 26. Capsules bij het Kruidvat verkrijgbaar, 1x per dag twee capsules

  Geschreven door Tasy op
 27. wees voorzichtig met kurkuma, ik heb begrepen dat te veel kurkuma is schadelijk voor nieren. Dat is statistisch bewezen dat in gebieden waar veel kurkuma worden gegeten ,meer nier problemen zijn geconstateerd.

  Geschreven door Han op
 28. Euh, als je de post van Iris nog eens goed door leest? De kurkema-poeder is de thee!!!

  Geschreven door Pommy op
 29. Deze wortel kan echt als smaakmaker betiteld worden. Maar laat u verder over wat voor medicinale werking dan ook iets wijsmaken. Mensen of bedrijven die deze plant promoten zijn kwakzalvers.

  Geschreven door Wouter Schellekens op
 30. Ik heb curcumine slcp van het merk vitals. Je moet het TIJDENS de maaltijd innemen maar dat vergeet ik steeds. Zou het een probleem zijn om het gewoon na de maaltijd of tussendoor in te nemen?
  Het zit in capsules dus valt dan toch later uit elkaar in het lichaam?

  Geschreven door Davina op
 31. ok bedankt

  Geschreven door cec op
 32. Hoi Nicole,

  In de koffie is het zeker weten niet goed en Cocosolie (las ik in een ander bericht) ook niet

  Wel bij het gebruik veel water drinken.

  Geschreven door BozCrab op
 33. ik neem capsules van het merk mannavital, zo ben ik zeker van de juiste hoeveelheid, was me aangeraden in natuurwinkel essenza, je kan het ook bestellen bij apotheek,bijna geen gewrichtspijn meer.

  Geschreven door angel op
 34. Doc james
  Hallo, Mijn naam is Dr. James Henry van de Universiteit van Benin Onderwijs
  Ziekenhuis, ik ben een specialist in orgel chirurgie, en we omgaan met de
  het kopen van organen van menselijke die willen verkopen, en we zijn gevestigd in
  Nigeria, de Verenigde Staten en in Maleisië, maar ons hoofdkantoor is gevestigd in Nigeria. als
  u bent geïnteresseerd in het verkopen van uw nier of de verkoop van een deel van uw
  orgaan, Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Neem contact met ons op via
  E-mail: [email protected]
  In de hoop van u te horen.
  Met vriendelijke groet,
  Dr. James
  DIRECTEUR
  UNIVERSITEIT VAN BENIN academisch ziekenhuis.

  Geschreven door james henry op
  • Idiot

   Geschreven door Jintao op
  • Ik verkoop mijn beide nieren voor 3 miljard US dollars.
   Yes of No

   Eerst betalen dan weghalen.

   Bel me

   Geschreven door BIG BROTHER op
 35. Hallo,

  Bent u op zoek naar een zakelijke lening, persoonlijke lening, huis, autoleningen, studentenleningen, consolidatie van schulden, ongedekte leningen, risicokapitaal, enz .. Of je zijn geweigerd een lening door een bank of een financiële configuratie één of meer redenen. Je goede krediet oplossingen! Ik ben een diaken, een particuliere geldschieter, leningen aan bedrijven en particulieren op een lage en betaalbare rente van 2%. Geïnteresseerd? Neem contact met ons om de lening te bespreken om de overdracht binnen 48 uur voort te zetten. CONTACT: [email protected]
  Details van de aanvraag

  naam:
  Geboortedatum:
  geslacht:
  Burgerlijke staat:
  adres:
  plaats
  Staat:
  Postal Code:
  land:
  telefoon:
  E-mail:
  State Loan Doel:
  Geleende bedrag:
  Lening Duur:
  maandelijks netto-inkomen.

  Terug naar zo snel mogelijk de informatie hierboven voor meer informatie.
  Wij hopen van u te horen.
  Dank u en God zegene u,
  Henry James

  Geschreven door james henry op
  • homo

   Geschreven door Kees op
 36. Kan je in het begin meer last van je klachten krijgen, lees meer pijn? als je 2x daags 300 mg kurkuma slikt

  Geschreven door marjolein op
 37. Waarom laat u hier advertenties staan waarin handel in organen en leningen wordt gepromoot??? dat geeft een wel erg onbetrouwbare indruk van deze zo op het eerste oog betrouwbare site.

  Geschreven door Heni op
  • helemaal mee eens, shit

   Geschreven door kurkuma op
 38. Belachelijk dat iemand deze advertentie plaatst over verkoop organen . Opzouten

  Geschreven door René op
 39. En aangezien die ‘advertenties’ al van november 2016 zijn en er nog steeds staan, vertrouw ik deze site dus ook niet!

  Geschreven door Henri op
  • Heel vervelend dat deze er niet uitgehaald is. Dat alsnog gebeuren. Excuus hiervoor

   Geschreven door Tandor op
   • Ondertussen twee maanden verder …

    Geschreven door Panther op
 40. Aan de sceptische mensen; Het amc bewees de werkzaamheid. Kan nsaid vervangen. Zonder bijwerkingen. Ik nam twee theelepels per dag met mespuntje zwarte peper opgelost in olie. Eetbaar in bijvoorbeeld eisalade. Nu neem ik meriva curcumine. In beide gevallen verdween gewrichtspijn .Patentnaam meriva Verkrijgbaar onder verschillende merken. Let op. Curcumine zonder bewerking wordt niet opgenomen door lichaam.

  Geschreven door Anoniem op
 41. Aan de sceptische mensen; Het amc bewees de werkzaamheid. Kan nsaid vervangen. Zonder bijwerkingen. Ik nam twee theelepels per dag met mespuntje zwarte peper opgelost in olie. Eetbaar in bijvoorbeeld eisalade. Nu neem ik meriva curcumine. In beide gevallen verdween gewrichtspijn .Patentnaam meriva Verkrijgbaar onder verschillende merken. Let op. Curcumine zonder bewerking wordt niet opgenomen door lichaam.

  Geschreven door Nico op
 42. Welke capsules zijn het beste? Of zijn die van kruidvat ook goed?

  Geschreven door Dailah op
 43. Hallo allemaal ik ben curcumine van vitalize bij d.a.gekocht gaan gebruiken voor meerdere klachten ben nog maar net begonnen ben nu al niet meer zo moe heb meer energie en ben weer wat opgewekter dit is mijn ervaring hopelijk blijft dit ook zo maar voor nu ben ik tevreden en geloof me ik heb al heel veel geprobeerd.grw.v.w

  Geschreven door Anoniem op
 44. Ik ben ook begonnen met kurkuma capsules het is net of ik meer spierpijn heb dan anders zou dat kunnen en gaat dat ook over ik ben nu 3 weken bezig.
  Grtjs Neeltje

  Geschreven door neeltje op
 45. Je kan het beter eerst aan de huisarts voorleggen voor je eet.
  Ik lees nergens of je het bij alle medicatie kunt gebruiken.
  En dat het voor kanker goed is moet nog worden bewezen.
  Geloof niet alles wat er word geschreven.
  Alles word tegenwoordig gebruikt om aan geld te komen.
  Anoniem

  Geschreven door Anoniem op
 46. Ik gebruik kurkuma capsules in combinatie met groenlipmossel capsules.Had al anderhalf jaar last van slijmbeursontsteking in mijn heup.Kon bijna niet meer lopen.Alles geprobeerd ook spuiten erin bij de dokter.Zelf aan het googelen gegaan en kwam op deze combinatie uit.En…..HET WERKT ECHT!Na weken gebruikt te hebben stopte ik maar het kwam weer terug.Nu gebruik ik het elke dag.Heb het gekocht bij Holland en Barrit(vroeger heette het de Tuinen)Je kunt het zo via internet bestellen en de volgende dag heb je het al in huis.(boven€20 gratis bezorgd).Succes iedereen voor mij is dit een smeermiddel

  Geschreven door Een blij mens op
  • sorry bedoel natuurlijk een wondermiddel(autocorrectie he)

   Geschreven door Anoniem op
 47. Mag je kurkuma gebruiken met PDS?

  Geschreven door Johanna op
  • Dat zou ik ook graag willen weten!

   Geschreven door A. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief