Waarom zin in zout eten?

Waarom zin in zout eten?

Er zijn van die momenten dat je gewoon zin hebt in zout eten. Waar kan dat verlangen naar zout op wijzen? Wat wil je lichaam je daarmee vertellen? Wat zijn redenen dat je lichaam naar zout verlangt?

Functie zout

We weten allemaal dat te veel zout een hoge bloeddruk kan veroorzaken. Een hoge bloeddruk is een duidelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om zo min mogelijk zout te eten. Toch heeft ons lichaam zout nodig. Ons lichaam gebruikt dit voor het: prikkelen van zenuwen, samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Voor deze activiteiten heeft ons lichaam ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo’n 9 gram zout binnen. Het advies is echter om maximaal 6 gram zout per dag te eten om zo het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Redenen waarom je naar zout eten verlangt

Magnesiumtekort

Magnesium is een mineraal en het speelt een rol bij een goede werking van de hersenen, bloedvaten en het hart en het is belangrijk voor de vorming van botten en spieren. De spieren gebruiken calcium om aan te spannen, en magnesium voor ontspanning. Mensen met een magnesiumtekort kunnen spierkrampen krijgen, de ontspanning werkt dan niet goed. Daarnaast kan een magnesiumtekort zich uitten in een zin in zout voedsel. In Nederland heeft 1 tot 2% van de bevolking een tekort aan magnesium.

Natriumtekort

Ons lichaam kan niet zonder natrium. Natrium is een mineraal dat onder andere een rol speel bij de: vochthuishouding, regulering van de bloeddruk en het zorgt voor de overdracht van zenuwimpulsen en spiersamentrekkingen. De normaalwaarde voor natrium in je bloed ligt tussen de 135 en 145 millimol per liter. Als dit lager is, dan heb je last van een natriumtekort. Bij de meeste Nederlanders komt dit weinig voor, maar het kan ontstaan bij atleten die intensief trainen en veel zweten. Ook kan het ontstaan bij mensen met ernstige diarree of braken.

Ziekte van Addison

De ziekte van Addison is een aandoening waarbij de bijnierschors geen of niet voldoende hormonen aanmaakt. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Hierbij vallen afweerstoffen van het eigen lichaam de bijnierschors aan, waardoor deze niet meer goed werkt. Symptomen van de ziekte van Addison zijn: moeheid, misselijkheid, buikpijn diarree of juist verstopping én dat je zin hebt in zout eten.

Overmatig zweten

Wanneer je eens een keer veel zweet, dan is er niets aan de hand. Doordat we allemaal (te) veel zout eten is het dan niet nodig om dat dan te compenseren. Het kan wel zijn dat je zin in zout eten hebt, maar het is dan verstandiger om een glas water te drinken om het vocht weer aan te vullen. Wanneer er wel een tekort aan zout kan ontstaan door overmatig zweten is bijvoorbeeld in (extreme) zomerhitte de Nijmeegse Vierdaagse te lopen.

Gewoonte

Wanneer het een gewoonte van je is om zout voedsel te eten, kun je eraan gewend raken. Het lichaam is gewend geraakt aan grote doses zout, wat leidt tot de behoefte om grotere hoeveelheden zout te eten. Ook verveling kan ervoor zorgen dat die zak chips weer uit de kast wordt getrokken.

Vermoeidheid

Wanneer je langere tijd vermoeid bent, dan biedt voor sommige mensen het eten van zout voedsel een troostend effect. Men denkt dat de verklaring hiervoor ligt in het feit dat het consumeren van zout ervoor zorgt dat de hypothalamus dopamine (het gelukshormoon) vrijgeeft. Hiermee associëren we het eten van zoute voeding met een goed gevoel. Daarnaast heeft slaapgebrek invloed op onze hormoonproductie. Het verhoogt de afscheiding van ghreline, een hormoon dat de eetlust stimuleert.

Stress

Langdurige stress zorgt voor een stijging van het cortisolniveau en dat kan gelinkt worden aan een hongergevoel en zin naar zout voedsel.

Premenstrueel syndroom

Het Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie. Als gevolg van hormonale schommelingen kun je ineens enorm veel zin hebben in zout (of zoet voor anderen).

Medicijnen

Er zijn medicijnen die een bijnierinsufficiëntie kunnen veroorzaken. Eén van de bijwerkingen/symptomen van een bijnierinsufficiënte is een verlangen naar zout. Krijg je medicijnen en heb je last van ongewone dorst en een verlangen naar zout voedsel, neem dan contact op met je arts.

 

Bronnen: Healthline, Medical News Today en Radboud Universitair Medisch Centrum

 

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief