De voordelen van yoga op je gezondheid

De voordelen van yoga op je gezondheid

Er zijn veel redenen om met yoga te beginnen. Een bekende reden is dat yoga je helpt te ontspannen en tot rust te komen. Maar wist je dat yoga ook hele concrete voordelen heeft voor je lichamelijke gezondheid? De fysieke inspanning is niet het doel op zich bij yoga, maar het middel om uit je hoofd en in je te komen. De meditatiekussens bij onder andere Yogashop tonen aan dat diepe ontspanning een belangrijke rol speelt. Toch kunnen we er niet omheen dat yoga ook op puur fysiek vlak veel teweeg brengt. We zullen een aantal van die fysieke voordelen hier uitlichten.

Verbeterde flexibiliteit

Een groot voordeel van yoga is het positieve effect op je flexibiliteit. Een yoga mat kopen en hem regelmatig uitrollen voor een yogasessie heeft al snel een enorme invloed op de bewegelijkheid van je spieren. Elke keer dat je yoga beoefent, stretch je de spieren die daardoor steeds flexibeler worden. Hoewel iedereen een andere lichaamsbouw heeft en die flexibiliteit in elk lichaam anders tot uiting komt, zul je zeker merken dat je leniger wordt door regelmatige beoefening.

Sterkere spieren

Tegelijkertijd dat je leniger wordt, worden je spieren ook sterker. Sommige houdingen moet je langer vasthouden, wat een versterkend resultaat op je spieren geeft. Een bijkomend voordeel van sterkere spieren is dat je algemene lichaamshouding verandert. Veel mensen zitten ongemerkt ineengezakt, of lopen met de schouders naar voren. Door het aannemen en vasthouden van houdingen in yoga zal je lichaamshouding in het dagelijks leven ook verbeteren, doordat je spieren sterker worden maar ook doordat je je bewuster wordt van je lichaam.

Betere bloedcirculatie

Door de inspanning tijdens de houdingen, maar ook door de variatie aan lichaamsbeweging die je daarbij krijgt, verbetert de bloedcirculatie. Houdingen waarbij je je benen in de lucht houdt, bijvoorbeeld, helpen de bloedstroom in de benen. Dit zijn goede oefeningen als je last hebt van zware of vermoeide benen, of als je last hebt van gezwollen voeten. Voor mensen met een beroep waarbij ze veel moeten staan is het verstandig om dergelijke houdingen regelmatig toe te passen.

Diepere ademhaling

Om in moeilijke houdingen te kunnen komen en ze vast te kunnen houden, is het van belang om op je ademhaling te letten. Door met aandacht adem te halen wordt je ademhaling dieper en voller, waardoor er meer zuurstof in je lichaam opgenomen kan worden. Zuurstof is van essentieel belang voor een goed functioneren van het lichaam, omdat cellen zuurstof nodig hebben om energie aan te kunnen maken. Een verbeterde ademhaling geeft daardoor meer energie.

Verlaagt de bloeddruk

Als gevolg van een stressvolle levensstijl hebben veel mensen last van een te hoge bloeddruk. De ontspanningsoefeningen tijdens de yogabeoefening hebben een bloeddrukverlagend effect. Dat komt doordat je leert om uit je hoofd, oftewel je gedachtenstroom te gaan en je lichaam weer aan te voelen. Ook let je tijdens de yoga je ademhaling, waardoor die dieper wordt. Bewustzijn van het lichaam en diepere ademhaling verlagen de hoeveelheid cortisol in het lichaam. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon, en heeft een bloeddrukverhogend effect.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief