Mazelen: wat moet je erover weten?

Mazelen: wat moet je erover weten?

De afgelopen periode is de besmettelijke ziekte de mazelen weer in het nieuws en de recente besmettingen roepen veel vragen op. Wat moet je weten over de mazelen?

Wat is mazelen?

Mazelen is een bijzonder besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus kan zich verspreiden via de lucht door hoesten en niezen. Onder de kinderziektes staat mazelen bekend als één van de meest besmettelijke kinderziektes die er zijn.

Symptomen van mazelen

In de meeste gevallen is het te herkennen aan de volgende symptomen: koorts, hoesten, je niet lekker voelen, niezen, een loopneus en/of rode ogen. Typische griepverschijnselen. Hierna ontstaan er witte vlekjes met een rode stip aan de binnenkant van je wangen. Na een aantal dagen (3 tot 7 dagen) verschijnen er ook rode vlekjes op je gezicht en daarna over je hele lichaam. De vlekjes voelen ruw aan, als een soort van schuurpapier. De vlekjes worden na verloop van tijd groter en verkleuren in een bruine kleur. Soms kunnen de vlekjes ook jeuken.

In ernstige gevallen krijgen patiënten oorontsteking, longontsteking of een ontsteking aan de hersenen die vaak blijvende hersenschade geeft.

Hoe krijg je mazelen?

Mazelen wordt veroorzaakt door een virus dat in de keel (en snot), van iemand die besmet is, aanwezig is. Besmetting kan dan op het moment dat iemand hoest of niest via de lucht (via druppeltjes) plaatsvinden. Mensen kunnen deze druppeltjes dan namelijk inademen en zo besmet raken. Zodra je de eerste verschijnselen hebt, ben je al besmettelijk. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 7 tot 14 dagen.

Behandeling mazelen

Er is geen specifieke behandeling voor deze aandoening. Je lichaam moet zelf het virus opruimen. Je kunt wel de symptomen proberen te verminderen. Door veel koude drankjes te drinken kun je proberen het hoesten te verminderen. Ook warme thee kan helpen. Heb je, of je kind, koorts dan is het belangrijk om voldoende te blijven drinken, vanwege de kans op uitdroging. Tegen het echt niet lekker voelen kun je een paracetamol geven/innemen. Let hierbij altijd wel op de juiste dosering in verhouding tot het lichaamsgewicht. Indien je kind erg veel last heeft van jeuk, dan kun je bij de apotheek een anti-jeuk lotion of crème kopen. En omdat deze infectieziekte erg besmettelijk is, mogen alleen mensen op bezoek komen die al de mazelen hebben gehad gehad of die er tegen zijn ingeënt.

Heb je eenmaal de mazelen gehad, dan ben je voor de rest van je leven immuun voor deze infectieziekte. In de meeste gevallen wordt iemand beter zonder behandeling.

Wie kan erg ziek worden van mazelen?

Voor de meeste mensen verloopt de ziekte relatief mild, maar sommige groepen hebben een grotere kans op ernstige klachten. Wie kan er erg ziek worden van mazelen?

Baby’s

De mazelen zijn extra gevaarlijk voor baby’s waarvan de moeder niet gevaccineerd is of van moeders die zelf geen mazelen hebben doorgemaakt. Zij hebben een verhoogde kans op ernstige ziekte en overlijden.

Kinderen met verminderde afweer

Kinderen met een ernstig verminderde afweer. Zij lopen risico op een zeer ernstige, mogelijke dodelijke infectie.

Senioren

Des te ouder iemand is, des te groter de kans, na besmetting, op een ziekenhuisopname is.

Zwangeren

Zwangeren zonder vaccinatie en die zelf nooit de mazelen hebben gehad zijn ook een risicogroep. Deze groep heeft een hoger risico op een ernstig verloop van deze infectieziekte. Ondanks dat de mazelen bij het ongeboren kindje geen aangeboren afwijkingen veroorzaakt kan het in zeldzame gevallen wel tot een miskraam of vroeggeboorte leiden.
Als mazelenpatiënten weer beter zijn, zijn ze nog maanden tot jaren vatbaarder voor andere infectieziektes.

Vaccineren

Kinderen in Nederland kunnen worden gevaccineerd tegen mazelen. Echter, de laatste jaren is de vaccinatiegraad in heel Nederland gedaald tot minder dan 90%. Een vaccinatiegraad van boven de 95% is belangrijk om iedereen in Nederland tegen deze ziekte te beschermen. Als dat percentage niet wordt gehaald, is de kans groter dat mazelen weer terugkomt.

 

Bronnen: RIVM, Huidarts, Radboud UMC en Arts en Zorg

Delen:  
4 reacties op “Mazelen: wat moet je erover weten?
 1. Kun je het voor de tweede keer krijgen? Ik was ongeveer 5 jaar toen ik het had en ben nu 67 jaar.

  Geschreven door José op
 2. Als je 1 x mazelen hebt gehad krijg je ze doorgaans niet meer

  Geschreven door John (moderator) op
 3. Kunnen gevaccineerde kinderen ook nog mazelen krijgen? En zijn de kinderen die nog maar 1 BMR vaccinatie hebben gehad ook al voldoende beschermd?

  Geschreven door Greet op
  • Bij 1 BMR-vaccinatie >12 maanden oud is 95% van de kinderen beschermd, bij 2 vaccinaties is dat 99%.
   Als je onder 12 maanden vaccineert zijn minder kinderen beschermd en duurt de bescherming ook korter.

   Geschreven door Erik op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief