Ziekte van Lyme: hoe ernstig is dat?

Ziekte van Lyme: hoe ernstig is dat?

Niet alleen het aantal teken en tekenbeten neemt dramatisch toe, maar ook het aantal daaruit voortkomende aantal gevallen van de ziekte van Lyme. Hoe ernstig is de ziekte van Lyme nu?

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De naam van deze bacterie is de Borrelia Burgdorferi. Deze bacterie kan via een beet van een besmette teek worden overgedragen. Zo’n teek kan besmet raken nadat deze het bloed opzuigt bij kleine (knaag)dieren of bij besmette vogels.

Wat zitten teken?

Door heel Nederland komen teken voor. De plekken waar ze zich het liefst ophouden zijn in: het park, bos, hei, duinen of gewoon in de tuin. Ze zitten dan in grashalmen of lage bosjes te wachten op een passerende gastheer. Wanneer deze langsloopt dan stappen of vallen ze op de voorbijganger. Vervolgens kruipt de teek naar een plekje op de huid waar de huid het dunst is en bijt zich daar dan vast. Doordat warmte en een hoge luchtvochtigheid een gunstig klimaat is voor de ontwikkeling van teken komen ze in verhouding veel voor in de lente en de herfst.

Is een tekenbeet gevaarlijk?

Een beet van een teek is op zich niet gevaarlijk, de boosdoener is de bacterie Borrelia Burgdorferi. Het is zeer waarschijnlijk dat deze niet direct wordt overgedragen, omdat deze bacterie in de darm van de teek zit en zich pas gaat vermenigvuldigen nadat er eerst een beetje bloed is opgezogen. Dat is ook de reden dat er vaak geschreven staat dat wanneer je de teek op tijd (afhankelijk van de literatuur binnen 8 tot 36 uur) verwijdert, de kans op infectie zeer gering is.

Ziekte van Lyme: hoe gevaarlijk is dat?

Wanneer besmetting wel heeft plaatsgevonden, dan is het advies om te worden behandeld met antibiotica. Onbehandeld leidt de ziekte namelijk tot ernstige gezondheidsproblemen. Deze kan bij mensen ontstekingen in de gewrichten, in de hersenen, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten veroorzaken, die vaak moeilijk zijn te behandelen.

Symptomen ziekte van Lyme

Een teek op zich kun je makkelijk over het hoofd zien. In den beginne is deze slechts 1 tot 3 millimeter. Door het opzuigen van het bloed zal het achterlichaam opzwellen, waar de teek na een paar dagen tot een bruin of grijs bolletje op de huid te zien. Is. Afhankelijk van de duur van de infectie, immuniteit van de gastheer etc. worden er drie verschillende stadia van deze ziekte onderscheiden:

Stadium 1 Lokale infectie

Stadium 1 is tussen de 2 en 30 dagen na de beet. Hierbij zien we een rode plek die in de loop van tijd uitbreidt tot een min of meer ronde of ovale kring van 5 tot 40 centimeter doorsnede. Dit gebeurt vaak met centrale verbleking of een niet ringvormige vlek. Soms heeft iemand ook last van griepachtige symptomen zoals: koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, gezwollen klieren.

Stadium 2 Vroeg gedissemineerd stadium

In dit stadium komt de Borrelia bacterie in de bloedbaan, waar hij in principe in ieder orgaan terecht kan komen. Echter, in veel gevallen ontstaan er ziekteverschijnselen in het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart.

Stadium 3 Chronische lymeziekte

We praten van chronische Lyme bij een ziekteduur vanaf 6 maanden. Hier kan men last hebben van: gewrichtspijnen, vooral ter hoogte van de knie, neurologische problemen, huidproblemen en griepachtige verschijnselen zoals: chronische vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in spieren en pezen.

 

Bronnen: RIVM, Radboud UMC, Tekenbeetziekten en Lyme Vereniging

 

Delen:  
3 reacties op “Ziekte van Lyme: hoe ernstig is dat?
  1. Ik heb de ziekte van Lyme. 11 jaar geleden opgelopen. Doodziek was ik ervan en heb het onder controle gekregen door oertincturen te gebruiken uiteraard na maanden zoeken. Nergens in geen enkel wetenschappelijk tijdschrift in NL staat dat je het 3 x krijgen kunt. 1) in de gewrichten 2) in de spieren en zenuwbanen en 3) in de hersenen. Dan is ook het einde verhaal als het daar in zit. Jammer dat NL niet, zoals in Oostenrijk, de ziekte tegengaat door preventieve entingen zoals hier met DKTP prik en mazelen. In 2014 waren er 7000 gevallen van zelfdoding onder met Lyme besmette personen. Het aantal zal wel verhoogd zijn. Met dank aan de makers van de bacterie. Ja u leest het goed het is een door mensen gemanipuleerde aandoening die omdat het ook als aandoening wordt gezien op geen enkele wijze de onderzoeken worden vergoed door uw fijne zorgverzekering. Leve Nederland. Bij twijfel of ondefinieerbare klachten ga naar een holistisch arts. Of dierenarts die zijn veel verder met de onderzoeken.

    Geschreven door Helena. op
  2. Als je twijfelt of je Lyme onder de leden hebt, kun je daarvoor dan een test laten doen?

    Geschreven door Louisanne op
  3. Een door mensen gemanipuleerde aandoening? De makers van de bacterie…
    Die begrijp ik niet, beste Helena

    Geschreven door Bert op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief