Vaak begint een triggervinger met wat lichte pijn bij het buigen van een vinger of een duim, dus zonder de gebogen vinger. Dan kan het lastig zijn om de juiste diagnose te stellen. Echter, wat kun je doen als je een triggervinger hebt?
Wat is een triggervinger?
Een triggervinger kennen we ook onder de benamingen springvinger, haperende vinger en tendovaginitis stenosans. Het is een aandoening die veel voorkomt, waarbij de buigpezen van je vinger of van de huls om de buigpezen zijn ontstoken. Hierdoor komt die vinger of duim vast te zitten in een gebogen positie. Door kracht te zetten kan die buigpees toch ineens losschieten. Vandaar de naam triggerfinger.
Oorzaken triggervinger
De oorzaak van een triggervinger is een irritatie/ontsteking en waardoor dit exact ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat er een aantal risicofactoren zijn die invloed hebben. Wanneer is er een grotere kans op het ontstaan van een triggervinger?
Herhalende handelingen
Mensen die steeds dezelfde bewegingen maken met hun vingers hebben eerder kans op een triggervinger. Voorbeelden hiervan zijn het langdurig gebruiken van gereedschappen zoals schroevendraaiers of tangen, maar ook het veelvuldig spelen op een piano.
Een aandoening
Het hebben van diabetes, reumatoïde artritis, jicht, ziekte van Dupuytren en een te langzaam werkende schildklier lijkt te zijn gekoppeld aan een hoger risico op het ontwikkelen van een triggervinger.
Leeftijd en geslacht
Het is opvallend dat vooral vrouwen er last van kunnen hebben. Ook lijkt leeftijd een rol te spelen. Mensen tussen de 40 en 70 jaar lopen een hoger risico.
Ook hebben mensen die een operatie hebben gehad voor Carpaal Tunnel Syndroom vaker last van een haperende vinger.
Symptomen triggervinger
Een triggervinger kan de volgende klachten geven:
- Buigen van de vinger of duim doet pijn of voelt vervelend;
Aan de binnenkant van je hand, aan de palmkant, kan een bult of bobbeltje ontstaan. Dit bobbeltje kan heen en weer schuiven bij het buigen en strekken van de vinger; - Soms blijft de vinger dus krom staan;
- Het gaat vaak om de ringvinger, middelvinger of duim;
- Bij het bewegen van de vinger is er een klikkend gevoel.
Behandeling triggervinger
Afhankelijk van hoeveel last je van de klachten hebt kan er voor een behandeling worden gekozen:
Rust
Wanneer de klachten niet erg zijn, dan kan het vermijden van activiteiten die de pijn veroorzaken helpen. Bij 1 op de 3 mensen gaat een springvinger vanzelf over.
Injectie
Wanneer de klachten hinderlijk, maar niet al te ernstig zijn, dan kan een corticosteroïd injectie helpen. Zo’n injectie is een pijnstiller met een ontstekingsremmer. De pijnstiller doet waarschijnlijk direct zijn werk, maar na 6 tot 8 uur is deze uitgewerkt. De ontstekingsremmer werkt meer op de langere termijn. Hiervan moet je tussen de 1 en 3 weken verbetering voelen. Dit kan maximaal 3 worden herhaald.
Operatie
Wanneer de corticosteroïd injectie niet of onvoldoende werkt, dan kan een operatie nodig zijn. Hierbij wordt er onder plaatselijke verdoving een kleine snede in de handpalm gemaakt, waarna er een sneetje in de peesschede gemaakt wordt. Zo wordt de pees weer vrijgemaakt en heeft deze weer voldoende ruimte om te bewegen.
Bronnen: Thuisarts, Maasstad Ziekenhuis en UMCG
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ik heb zo een middelvinger die ‘s avonds en ‘s morgens krom blijft staan. Ik moet dan tikkeltje meehelpen. Maar overdag heb ik daar geen last van. Ik overweeg wel om een injectie te laten zetten. Maar heb er geen tijd voor.
Groetjes Roland.
Ik ben ’n paar jaar gleden aan ’n triggervinger geholpen. Bij mij was de oorzaak “kalk”.
De pees bij de handpalm werd bloot gelegd, ontkalkt en weer dicht gemaakt. Het litteken is bijna niet te zien. Probleem opgelost.
Hallo, ik had last van een triggerduim en middelvinger. Via de fysiotherapeut terechtgekomen bij een hand en vinger-ergotherapeut. Met shockwave behandeld. Middelvinger verbeterde wel wat, maar voor de duim kon hij niks meer doen na 6 behandelingen. Thuis de boeken van mijn man nagekeken “Handbuch der Muskel-Triggerpunkte (van Janet G. Travell en David G. Simons)”. Daarin konden we vinden hoe we moesten behandelen. Met coolingpack of koelpack de plekken behandelen en de duim strekken. De middelvinger kan wat moeilijker naar achteren gestrekt worden, maar lukt wel. Ben van alle ongemakken bevrijdt na 2 volle weken elke dag 2x behandelen. De ergotherapeut stond versteld en zou de boeken aanschaffen voor de praktijk. Dure boeken, maar mijn man had sportmassage gestudeerd en ze aangeschaft.
Nu ik u bericht hebt gelezen geeft me dat weer hoop.
Ik heb ook een triggervinger( middel)
Al een paar injecties in gehad maar de laatste werkt al bijna niet meer.
Mijn vinger klopt s’nachts heel erg en is pijnlijk
Geen kracht meer in mijn hand dus ben soms wel aardig beperkt in dingen doen.
Een operatie zie ik nog niet zitten, maar ik ga proberen wat u schreef.
Mijn middelvinger van mijn linkerhand blijft vaak krom staan, (ben links) aardappels schillen gaat bijna niet meer, heb er geen pijn aan. Word nu wel heel vervelend, zal toch maar even naar de huisarts gaan.
Twee keer gehad.
Beide keren is het overgegaan omdat ik met mijn andere hand het plekje waar het euvel zat opzocht en dagelijks een kwartiertje masseerde. Lichte druk op die plaats uitoefenen.
Het bewuste plekje voelt aan als een knobbeltje dat ineens door de peesschede schiet als je de vinger beweegt.