Last van een erectiestoornis?

Last van een erectiestoornis?

In Nederland heeft ongeveer 14% van de mannen, die ouder dan 18 jaar zijn, weleens last van een erectiestoornis. Bij mannen van 45 jaar blijkt dat 30% weleens erectieproblemen heeft. We hebben het dus over een serieus probleem.

Wat is een erectiestoornis?

Een erectiestoornis is het terugkerend onvermogen een erectie te krijgen, of om deze lang genoeg te houden voor seksuele activiteit. Vaak wordt de term impotentie gebruikt wanneer iemand het over een erectiestoornis heeft. Echter, impotentie is breder dan enkel een erectiestoornis. Met impotentie wordt ook bedoelt; het vroegtijdig klaarkomen of het geen zin in seks hebben.

Oorzaken van een erectiestoornis

Bij een erectiestoornis kunnen verschillende factoren een rol spelen. Zo kan de oorzaak psychisch of lichamelijk zijn. Wanneer je soms moeite hebt om een erectie te krijgen, dan heb je vaak te maken met een psychische oorzaak. Maar wanneer je helemaal geen erecties meer krijgt, dan is het waarschijnlijk een lichamelijke oorzaak.

Psychologisch
Problemen van diverse aard die op psychisch gebied liggen kunnen voor een erectiestoornis zorgen. Onzekerheid en angst voor falen spelen hierin een erg belangrijke rol. Maar ook factoren zoals geur of het gedrag van je partner kunnen bepalend zijn. Andere psychologische oorzaken kunnen zijn:

 • Relatieproblemen.
 • Traumatische ervaring.
 • Bang zijn voor intimiteit.
 • Depressie.
 • Het vaderschap.

Leeftijd
Misschien wel de grootste oorzaak van het hebben van een erectiestoornis is de leeftijd. Uit verschillende (internationale) onderzoeken blijkt, dat ongeveer 14% van de mannen boven de 18 jaar een erectiestoornis heeft, 30% van de mannen van 45 jaar en bij mannen van 70 jaar is dat percentage bijna 50%. Wanneer erectiestoornissen van invloed zijn op de kwaliteit van leven, kom je in aanmerking voor een behandeling. Echter, slechts een klein percentage van alle mannen met een erectiestoornis gaan uiteindelijk naar de huisarts. Het ouder worden op zich is niet echt de oorzaak, maar het is de combinatie van ouder worden met het gebruiken van bepaalde medicijnen of het krijgen van een ziekte.

Diabetes
Het krijgen van een bepaalde ziekte kan gepaard gaan met erectiestoornissen. Diabetes is een vaak voorkomende oorzaak van erectieproblemen. Eén op de drie mannen met diabetes heeft te maken met erectiestoornissen.

Hart- en vaatziekten
Het hebben van (slag)aderverkalking kan er voor zorgen dat de aanvoer naar de bloedvaten in de penis dichtslibt. Hierdoor ontstaat er een verandering in de doorbloeding van de penis, met als gevolg dat de stijfheid ervan afneemt. Daarbij duurt het ook langer voordat er een erectie is.

COPD
Een deel van de mannen die de diagnose COPD heeft gekregen, heeft meer moeite om een erectie te krijgen of te houden. Dit kan of komen door zuurstofgebrek in het bloed, of door medicatiegebruik. Vaak spelen psychische factoren, zoals bang zijn voor het krijgen van een hoestaanval, ook een rol.

Roken, alcohol en drugs
Van alcohol krijg je misschien wel meer zin in seks maar het bevordert de potentie niet. Wanneer het alcoholpercentage in het bloed te hoog is, kunnen mannen moeilijker een erectie krijgen doordat er te weinig bloed de zwellichamen in kan stromen. Drugs waaronder cannabis, cocaïne en XTC hebben net als roken ook een negatieve invloed.

Medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen verschillende bijwerkingen hebben en erectiestoornissen veroorzaken. Voorbeelden zijn antidepressiva, antihistaminica, bepaalde medicijnen die worden gegeven voor de behandeling van hoge bloeddruk en sommige hartproblemen (angina pectoris).

Afwijking aan de penis
Ook een afwijking aan een penis kan leiden tot een erectiestoornis. Voorbeelden hiervan zijn wanneer iemand last heeft van een te nauwe voorhuid. Hierdoor kan die dan strak komen te staan bij een erectie wat pijn veroorzaakt. Een zeldzame ziekte waarbij de penis in erectie in een soort ernstige kromstand komt, waarbij soms zodanige pijn optreedt, dat de zin om te vrijen voorbij is, of niet mogelijk is, wordt de ziekte van Peyronie genoemd. Deze aandoening gaat overigens na enkele jaren soms spontaan weer over.

Behandeling

Voordat er met een specifieke behandeling gestart wordt, zal er eerst een uitvoerig gesprek met de huisarts gevoerd worden. Wanneer de oorzaak psychisch is, dan zal de huisarts jullie aanraden om eens een gesprek aan te gaan met een arts of psycholoog, die gespecialiseerd is in de seksuologie. Wanneer dit niet helpt dan kan een behandeling van de erectiestoornis met medicijnen heel goed mogelijk zijn. De huisarts kan je ook naar een uroloog doorverwijzen voor een behandeling met een intra-urethrale stift, of voor intracaverneuze injecties. Bij gebruik van een intra-urethrale stift wordt een staafje met de stof alprostadil in de plasbuis gebracht. De erectie volgt dan binnen vijf tot tien minuten en houdt een half tot een heel uur aan. Bij intracaverneuze injecties wordt een medicijn in de zwellichaampjes van de penis gespoten. Je leert dan zelf om deze injectie toe te dienen met behulp van een auto-injectiepen.
Daarnaast is het mogelijk om een prothese geïmplanteerd te krijgen in de penis en zijn er hulpmiddelen als de penisring en de vacuümpomp.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je last hebt van erectieproblemen die langer blijven bestaan, is het verstandig een afspraak te maken bij je huisarts. Samen kunnen jullie nagaan wat de oorzaak zou kunnen zijn en welke behandeling daar het best bij zou kunnen passen.

 

Bronnen: erectiestoornis.nl en seksualiteit.nl

14 reacties op “Last van een erectiestoornis?
 1. Ben zelf 58 en heb geen enkel probleem, erecties zoals bij een 16-jarige maar dat komt ook omdat ik het onderhoud. Wat je niet gebruikt sterft af, zorg minstens voor 1 a 2 keer per week voor een zaadlading, desnoods door rukken voor een prikkelende foto, betaalde sex of wat ook maar doe het…

  Geschreven door Gerf op
 2. Is het geregeld gebruik van een erektie pil schadelijk,en wat is de beste pil.Waarom zijn deze middelen zo duur,word het ekspres gedaan hoe zit dat.Ben over de 70 jaar.

  Geschreven door B.T.J. op
 3. Toen ik nog in Nederland woonde schreef mijn huisarts mij het middel ‘Andruskat’ voor. Dat waren injecties en daar moest ik mijzelf mee injecteren. Het werkte fantastisch, maar ik kan het hier in Zuid oost Azie helaas niet krijgen. Ik zou het meteen weer gebruiken als ik het hier kon krijgen, of dat een apotheek, of producer het mij. natuurlijk alles op mijn kosten, kon toesturen, ik zou er heel dankbaar voor zijn!

  Geschreven door Farrang op
 4. Waar is de autoinjectiepen te verkrijgen

  Geschreven door Ben op
  • Op recept via de huisarts

   Geschreven door Tandor op
 5. Wie heeft hier ervaring mee?

  Geschreven door Ben op
 6. Er word hier totaal niet gesproken over het gebruik van viagra of andere middelen die de erectie in stand helpen houden???? Merkwaardig
  Mijn inziens een incompleet artikel!!!!!!

  Geschreven door Sjaak op
  • Misschien moet je het artikel nog eens opnieuw lezen. En dan even goed kijken onder de kop: Behandeling

   Geschreven door Tandor op
 7. Bij deze verhalen hoor ik niets over de gevolgen van een prostaatoperatie en het niet meer kunnen krijgen van een erectie.

  Geschreven door Roel op
 8. dat is niet genieten van sex

  Geschreven door Anoniem op
 9. Er staan hier vervallen van manen maar hoe denk je hoe het voor een vrouw is als ze man hebt die hier door geen sex meer wilt maar niet naar dokter gaat of er voor uit komt

  Geschreven door Joze op
 10. Is zwaarlijvigheid ook niet een belangrijke factor om erectiestoornissen te gaan ondervinden?

  Geschreven door jo op
 11. ik ben 83 en heb geen spontane erectie meer wat moet ik doen

  geschreven door Pieter.

  Geschreven door de gretige. op
  • Ik denk dat het dan goed is om eens met de huisarts te gaan praten.

   Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief