Een blaasontsteking mag je niet negeren

Een blaasontsteking mag je niet negeren

Een blaasontsteking komt regelmatig voor, maar wanneer je een blaasontsteking negeert, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Waarom mag je dit niet negeren en wat kunnen de gevolgen zijn?

Wat is een blaasontsteking?

Je urinewegen bestaan uit de plasbuis, blaas, urineleiders en de nieren. Bij een blaasontsteking is het wandslijmvlies van de blaas ontstoken. Dit slijmvlies is de binnenbekleding van je blaas. De medische naam voor een blaasontsteking is een cystitis.

Een blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen. Helaas blijft het bij sommige mensen niet bij één keer. Zij hebben last van een terugkerende blaasontsteking. We spreken hiervan bij drie of meer infecties gedurende een jaar.

Sporadisch hebben kinderen last van een blaasontsteking, echter vaak is er dan sprake van een afwijking in de urinewegen. Ondanks het feit dat een bacterie de oorzaak is van een blaasontsteking is een blaasontsteking niet besmettelijk.

Symptomen blaasontsteking

Wanneer je last hebt van een blaasontsteking, dan kun je van één of meer van onderstaande symptomen last hebben:

  • Pijn bij het plassen.
  • Het gevoel dat je heel vaak moet plassen, maar dan kleine beetjes.
  • Wanneer je plast dan doet dat pijn of zorgt voor een branderig gevoel.
  • Pijn in de onderbuik. Deze pijn of drukkend gevoel kan soms gepaard met een drukkend gevoel in het lage bekken.
  • De pijn kan ook in je rug zitten.
  • Urine kan er troebel of rood (bloed) uitzien. Door de infectie in je blaas en plasbuis kan er ook wat bloed meekomen tijdens het plassen.
  • Sterk of vies ruikende urine.

Wanneer je bloed in je urine hebt, dan is het altijd verstandig je huisarts te raadplegen om andere onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Oorzaken blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de E-coli bacterie. Deze bacterie komt in principe voor in de darmen en zit ook rond je anus en plasbuis. Op het moment dat deze zich via de plasbuis richting de blaas verplaatsen en zich daar aan de blaaswand vasthechten, dan kan dit een ontsteking veroorzaken.

Risicofactoren voor een blaasontsteking

Diabetes

Bij diabetes kan er zenuwschade ontstaan. Dit kan betrekking hebben op de zenuwen die voor het gevoel van de voeten zorgen, maar ook de zenuwen die ervoor zorgen dat onder andere je blaas wordt aangestuurd. Het gevolg kan zijn dat de blaas niet goed geleegd wordt, waardoor er steeds kleine beetjes urine achterblijven. Hierdoor worden de bacteriën dan niet voldoende uitgeplast en is de kans op het krijgen van een blaasontsteking groter.

Maar het kan ook zo zijn dat de cellen van de blaas bij mensen met diabetes net iets veranderd zijn, waardoor bacteriën er makkelijk aan blijven plakken.

Niet goed uitplassen

Ook wanneer je geen diabetes hebt, maar wanneer je niet goed uitplast, dan is de blaas niet helemaal leeg. Hierdoor krijgen bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen en zal er sneller een blaasontsteking optreden.

Seks

Seks is misschien wel de grootste risicofactor voor het krijgen van een blaasontsteking. Door de bewegingen komen de bacteriën dichter bij de plasbuis. Vrijen met een condoom verlaagt dit risico niet.

Weinig drinken

Wanneer je (te) weinig water drinkt, dan komt er minder urine in de blaas en worden de bacteriën minder vaak in de plasbuis weggespoeld. Deze bacteriën hebben het dan makkelijker om op te stijgen richting je blaas.

Overgang

Na de overgang zijn er minder zure vaginale bacteriën aanwezig, waardoor de darmbacteriën moeilijker tegen te houden zijn.

Gevolgen van een verwaarloosde blaasontsteking

Terugkerende blaasontsteking

Wanneer je een blaasontsteking negeert, dan kunnen de bacteriën zich voor lange tijd in de blaas nestelen, en op regelmatige tijdstippen weer een ontsteking veroorzaken. Een terugkerende blaasontsteking veroorzaakt dezelfde symptomen als een gewone. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn voor een terugkerende blaasontsteking. Zo kunnen: afwijkingen in de vorm van de urinewegen, stenen, minder gezond vaginaslijmvlies en niet goed leegplassen oorzaken zijn.

Nierbekkenontsteking

Een verwaarloosde blaasontsteking kan uitmonden in een nierbekkenontsteking. Dit is niet alleen veel pijnlijker en vele malen moeilijker te behandelen, maar een ontsteking in de nieren kan ook je nieren beschadigen. Hierdoor kan de werking van de nieren er namelijk onder gaan lijden.

Bloedvergiftiging

Wanneer een infectie zich verspreidt via de bloedbaan, dan spreken we van een bloedvergiftiging. De ongecompliceerde (milde) bloedvergiftiging kan worden veroorzaakt door onder andere een blaasontsteking. De symptomen waaraan je een bloedvergiftiging in zijn algemeenheid kunt herkennen zijn: koorts of juist een lage temperatuur, snelle ademhaling, snelle hartslag en/of een algemeen ziekte gevoel.

Dus wanneer je de symptomen herkent, ga dan altijd naar je huisarts.

 

Bronnen: Slingeland Ziekenhuis en Leids Universitair Medisch Centrum

Delen:  
7 reacties op “Een blaasontsteking mag je niet negeren
  1. Cranberrysap heeft een gunstige uitwerking op het voorkomen en bestrijden van een blaasontsteking. Had deze week ook last van een ontsteking aan de urinewegen en door het pure sap van de cranberry te drinken is de ontsteking verdwenen. Veel water drinken voorkomt ook een blaasontsteking door de spoelende werking hiervan.
    Anderhalve liter vocht tot je benen per dag is de aanbevolen hoeveelheid!!!!

    Peter

    Geschreven door Peter op
  2. Wat is de juiste aanpak bij n chronische blaasontsteking?
    Na 30 antibioticum kuren inmiddels radeloos!?

    Geschreven door Anoniem op
    • Wat doen aan oorzaken. Zo is een gezonde darmflora belangrijk. Antibiotica kunnen soms helpen maar verstoren je darmflora, bevorderen candidagroei en zorgen voor verlies van vitaminen en mineralen. Ondermijnen ook je immuunsysteem. Bij vrouwen kan pilgebruik het ontstaan van blaasontstekingen bevorderen.
      Combinatiemiddelen, zoals met beredruif, mannose en cranberry werken soms beter. Ook zorgen voor voldoende vitamine C.
      Goed uitplassen is belangrijk. Sommige voedingssupplementen kunnen dat bevorderen. Gehurkte toilethouding is op zich beter. Met een toiletkrukje boots je dat na. Soms kan een osteopaat helpen. Had zelf een aantal jaar geleden een aantal keer blaasontstekingen, mede doordat het in mijn buik niet lekker zat. Verder kan je advies vragen bij de betere vitaminezaak of een natuurgenezer.

      Geschreven door C. op
    • Heb ik jaren geleden ook gehad, ik was eveneens radeloos. Geen enkele antibiotica hielp.
      Bij mij werd er interstitiële cystitis vast gesteld. In mensentaal chronische blaasontsteking.
      Dit werd behandeld met DMSO dimetylslfoxide inspuitingen in de blaas, elke week gedurende lange tijd. Dit product deed de wonden genezen door de infectie en nam alle pijn weg.
      Ik krijg nu nog af en toe een blaasontsteking , maar die zijn te Behandelen!
      Ik hoop dat je hiermee geholpen word!

      Geschreven door Pat op
  3. Hallo
    Mijn vriendin had het zelfde wat u zegt en niks hielp meer ze heeft een kuur gedaan met fage therapie dit heeft echt geholpen en ze is van alle ellende af.

    Vriendelijke groet Lena

    Geschreven door Anoniem op
  4. Hallo
    Mijn vriendin had het zelfde wat u zegt en niks hielp meer ze heeft een kuur gedaan met fage therapie dit heeft echt geholpen en ze is van alle ellende af.

    Vriendelijke groet Lena

    Geschreven door Lena op
    • Bacteriofagen therapie staat volgens mij in Nederland en veel westerse landen nog in de kinderschoenen. In vooral Rusland en andere oude Oostbloklanden doen ze meer met fagentherapie.

      Geschreven door Sjoerd op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief