Duizeligheid: wanneer naar je huisarts?

Duizeligheid: wanneer naar je huisarts?

Duizelig zijn we allemaal wel eens en in de meeste gevallen is het redelijk onschuldig. Echter, in sommige gevallen is het beter om met duizeligheid naar je huisarts te gaan. Wat zijn mogelijke oorzaken van duizeligheid en wanneer kan het duiden op een onderliggende aandoening en moet je naar de huisarts?

Wat is duizeligheid?

De meeste mensen herkennen dit aan een draaierig en licht gevoel in het hoofd. Soms dusdanig dat ze het gevoel hebben dat ze rondtollen, een onvast gevoel in de benen hebben waardoor je het gevoel hebt dat je wel eens om zou kunnen vallen. Duizeligheid is een gevoel en kan niet gemeten worden.

Oorzaken van duizeligheid

Ons lichaam krijgt continu allerlei informatie binnen. Zo ook met betrekking tot informatie over de ruimte om ons heen en over de positie die je lichaam in de ruimte inneemt. Die informatie is afkomstig uit het evenwichtsorgaan, je ogen en het gevoel in je spieren en pezen.

Deze informatie komt binnen in de hersenstam en kleine hersenen waar de informatie verwerkt wordt en in prikkels verzonden wordt naar onder andere je spieren. Zo kun je je houding aanpassen en je evenwicht bewaren. Ook komt er informatie bij de grote hersenen binnen. Wanneer hier onbekende- of verkeerde signalen binnenkomen, dan ontstaat het gevoel van duizeligheid.

Aandoeningen die duizeligheid veroorzaken

Er zijn een aantal aandoeningen die duizeligheid kunnen veroorzaken. Mogelijke aandoeningen zijn:

Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD)

BPPD uit zich in goedaardige, kortdurende duizeligheidsaanvallen die ontstaan door een verandering in je positie. Het wordt veroorzaakt doordat er oorkristallen in het binnenoor zitten, echter die horen daar niet. De duizeligheid is kortdurend en enkel bij positieverandering, zoals in bed gaan zitten na te hebben gelegen.

Ziekte van Ménière

Wanneer je de ziekte van Ménière hebt, dan werken je hersenen niet goed samen met een bepaald deel van je oor. Het gevolg hiervan is dat je een aantal verschillende klachten krijgt, waaronder: misselijkheid, moeite met horen, oorsuizen en duizeligheid.

Brughoektumor

Dit is een gezwel dat ontstaat bij de gehoor- en evenwichtszenuw. Het is een gezwel dat meestal heel langzaam groeit, niet uitzaait en goedaardig is. Omdat het bij de gehoor- en evenwichtszenuw ontstaat heb je vaak last van gehoorvermindering en last van duizeligheid.

Uitdroging

Uitdroging (dehydratie) is een tekort aan water in het lichaam. Symptomen van uitdroging zijn dat je minder plast en de urine donkerder van kleur is. Daarnaast heb je dorst, ben je misselijk, suf en kun je duizelig zijn.

Vestibulaire migraine

Dit is migraine met daarbij ook nog eens aanvalsgewijze duizeligheid. Vestibulaire migraine wordt ook wel evenwichtsmigraine genoemd.

Lage bloeddruk

Een lage bloeddruk is meestal onschuldig, maar deze kan wel klachten geven. Symptomen van hypotensie zijn onder andere: wazig zien, vermoeidheid, zwarte vlekken zien, licht of juist een zwaar gevoel in het hoofd en duizeligheid,

Hartritmestoornis

Pompt je hart te snel, te langzaam of onregelmatig dan spreken we van een hartritmestoornis. De symptomen van hartritmestoornis zijn: hartkloppingen en -overslagen, kortademigheid, drukkend gevoel op de borst en duizeligheid.

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Hierdoor kan het bloed te weinig zuurstof naar de rest van het lichaam brengen. Dit zuurstoftekort kan klachten geven, zoals: vermoeidheid, kortademigheid en duizelig zijn.

Hartaanval

Bij een hartaanval krijgt je hart niet genoeg bloed en zuurstof en daardoor werkt deze minder goed. De bekendste symptomen zijn natuurlijk: druk op de borst, uitstralende pijn naar de linkerarm, zweten en kortademigheid. Echter, ook duizeligheid kan een klacht bij een hartaanval zijn. Deze klacht komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Angststoornis

Wanneer je kampt met angstaanvallen, dan ben je extreem bang voor sommige situaties. De angst kan zo groot worden dat het kan zorgen voor een paniekaanval. Naast de angst kun je ook duizelig, licht in het hoofd of het gevoel hebben dat je flauwvalt.

Duizeligheid; wanneer naar je huisarts?

Wanneer je last hebt van de volgende omstandigheden, ga dan naar je huisarts.

  • Je bent regelmatig duizelig.
  • De duizeligheid langer dan enkele minuten duurt of heel ernstig is.
  • Wanneer je klachten steeds erger worden.
  • Wanneer de duizeligheid samengaat met klachten zoals: gehoorverlies, oorsuizen, braken, hartkloppingen, oorpijn, hoofdpijn, moeite met praten of slikken, verlammingsverschijnselen, dubbelzien of uitval van het gezicht.
  • Op het moment dat je zorgen maakt over je duizeligheid.

 

Bronnen: Radboud UMC, Arts en Zorg en Isala

 

 

Delen:  
4 reacties op “Duizeligheid: wanneer naar je huisarts?
  1. Ik mis hierbij de oorzaken dat het vocht bij het evenwichtsorgaan ontstoken kan zijn en daardoor troebel wordt. Dit geeft dan duizeligheid!!

    Geschreven door Anoniem op
  2. Duizeligheid met evenwichtsstoornissen en (ongecontroleerd) vallen bij mijn vrouw bleek als oorzaak een hersentumor te zijn en helaas ook nog uitgezaaid vanuit een aanwezige longkanker. Waar ook nooit symptomen dan wel waarschuwingen van waren verkregen. Hoe ernstig het was werd pas na bijna 8 weken vastgesteld nadat meerdere hier opgesomde verschijnselen waren geëlimineerd.

    Geschreven door Marcello op
  3. Ik ben steeds duizelig als ik een lachbui heb of tijdens inspanningen. Ik vraag mij af hoe het komt en hoe het weg gaat?

    Geschreven door Ciska op
  4. Het heeft alles met je ademhaling te maken tijdens de lachbui of tijdens spanningen. Vermoedelijk hyperventileer je dan.

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief