Zenuwpijn kan ondragelijk zijn

Zenuwpijn kan onverdraagzaam zijn

Heb je regelmatig een dof gevoel in je tenen gecombineerd met tintelingen? Dan kun je zomaar last hebben van zenuwpijn. In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen last van chronische zenuwpijn. Wat is zenuwpijn en wat is er aan te doen?

Wat is zenuwpijn?

Zenuwpijn is pijn die ontstaat door letsel aan een bepaalde zenuw. Deze zenuwpijn kan in ieder lichaamsdeel ontstaan en kennen we ook als neuralgie of neuropathische pijn. Zenuwpijn komt vaak voor in de voeten en gezicht, maar kan ook in je rug, been, arm, schouder, bil en/of knie ontstaan.

Zenuwpijn komt in verschillende vormen voor, van zeer mild tot heftige pijnscheuten. Zo kan een lichte aanraking al zorgen voor een heftige pijn. Maar ook het dragen van strakke kleding of regelmatig aanraken van de pijnlijke plek kan de zenuwpijn veroorzaken.

Bij zenuwpijn is of de zenuw beschadigd, geïrriteerd of bekneld. Vaak is het niet de zenuw zelf maar de zenuwschede die beschadigd is. De zenuwschede zorgt voor de voeding van de zenuw en door deze schade ontstaat er een stoornis in de zenuwgeleiding. De beschadigde zenuw gaat dan zelf seintjes aan het ruggenmerg afgeven, die vervolgens naar de hersenen worden doorgegeven. Hierdoor ontstaan er spontane pijnprikkels.

De klachten gaan meestal niet over zonder een gerichte behandeling.

Soorten zenuwpijn

We kennen verschillende soorten zenuwpijn, waarbij de plek van de zenuwbeschadiging een rol speelt. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Aangezichtspijn, ook wel bekend als trigeminusneuralgie
  • Zenuwpijn in de voet of Mortons neuralgie
  • Ischias. Zenuwpijn die begint in de rug en via je bil doorloopt tot in je been)
  • Carpaal tunnel syndroom. Hierbij is er sprake van zenuwpijn in één of beide handen
  • Plexus lumbalis neuralgie, zenuwpijn in benen en voeten, maar je kunt ook pijn in je onderrug ervaren
  • Post-herpetische neuralgie, dit zijn pijnklachten in het eerder geïnfecteerde gebied door gordelroos.
  • Zenuwpijn in een ontbrekend lichaamsdeel staat ook wel bekend als fantoompijn.

Symptomen van zenuwpijn

Langdurige (chronische) pijn is het voornaamste symptoom van zenuwpijn. De pijn kan constant aanwezig zijn of in aanvallen optreden. Gewone pijnstillers helpen vaak niet tegen de pijn en wrijven op de plek van de pijn maakt de pijn vaak erger.

Naast pijn zijn er echter veel bijkomende klachten. Zo gaat deze pijn vaak gepaard met:

  • Tintelende, prikkende en branderig gevoel soms stekend of schietend
  • Gevoel van speldenprikken, messteken, ‘elektrische’ pijn
  • Doof gevoel of juist pijnlijk wanneer je het aanraakt
  • Naast pijn en/of tintelingen kun je op die plek jeuk hebben
  • De plek kan koud aanvoelen
  • Gevoel op watten te lopen
  • Uitstralingspijn
  • Steken en krampen in het gebied van de zenuw

Oorzaken van zenuwpijn

Bij zenuwpijn is een zenuw beschadigd, geïrriteerd of ontstoken. Dit kan komen door:

  • Lichamelijk letsel, door een verwonding of door een blessure
  • Na een operatie
  • Slechte houding
  • Problemen met de doorbloeding
  • Een infectie (zoals bij gordelroos)
  • Een beknelde zenuw (zoals bij een hernia of bij carpaal tunnel syndroom)
  • Aangeboren afwijkingen
  • Door een ziekte zoals diabetes mellitus

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak. Bij aangezichts- of gelaatspijn bijvoorbeeld is er vaak geen verklaring. Ook blijkt het dat vrouwen vaker last hebben van zenuwpijn dan mannen. Daarnaast ontwikkelen ouderen vaker zenuwpijn dan jongeren. Wellicht kan de oorzaak hiervan gezocht worden in het feit dat hoe ouder de mens wordt, des te kwetsbaarder het zenuwweefsel wordt.

Diagnose van zenuwpijn

De diagnose wordt vastgesteld door het duidelijk uitvragen van de klachten en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen kan er op basis hiervan al een diagnose worden vastgesteld. Om de oorzaak van de zenuwpijn vast te stellen is soms aanvullend onderzoek nodig. Denk hierbij aan een scan of een EMG. Bij een EMG wordt de activiteit van de zenuw die een spier aanstuurt gemeten.

Behandelingsmogelijkheden

Zenuwpijn is een moeilijk te behandelen pijn. Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat de pijn vaak moeilijk te herkennen is. Zowel patiënten als artsen hebben lang niet altijd in de gaten dat het om zenuwpijn gaat.

Medicatie

Vaak wordt de behandeling gestart met medicijnen die de prikkelgeleiding in de zenuwen vertragen. In veel gevallen worden hier antidepressiva of anti-epileptica voor gebruikt. Vaak duurt het dagen tot weken voor de medicijnen beginnen te werken. Helaas nemen deze medicijnen niet bij iedereen de pijn weg. Tevens geven deze medicijnen wel direct bijwerkingen. Dat is ook de reden dat je met een lage dosis start en deze vervolgens opbouwt.

TENS

Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie is een methode die de zenuwprikkels beïnvloedt. Hierbij worden met behulp van zwakke elektrische stroompjes de pijn verminderd. Doordat de stroompjes de zenuwgeleiding verstoort, voel je minder pijn. Ook stimuleert het de afgifte van pijnstillende stoffen door het lichaam (endorfine) en kan het een spierontspannende werking hebben. Het voordeel van deze methode is dat het geen vervelende bijwerkingen heeft en dat de patiënt het zelf kan bedienen en de intensiteit kan instellen, al naar gelang wat prettig voelt.

Zenuwblokkade

Een zenuwblokkade is een pijnbehandeling die er voor zorgt dat de pijnprikkel niet meer wordt doorgegeven aan je hersenen. Hierdoor voel je de pijn niet meer. Met een proefblokkade wordt in eerste instantie achterhaald welke zenuw de pijnprikkel doorgeeft. Wanneer dat bekend is, dan volgt een zenuwblokkade die met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer wordt uitgevoerd. De behandeling kan twee tot vier keer per jaar herhaald worden. Deze methode is niet voor alle soorten geschikt. Het leent zich wel voor zenuwpijn met een klein pijnlijk gebied, zoals aangezichtspijn.

Neuromodulatie

Neuromodulatie is een behandeling waarbij de zenuwen van het ruggenmerg met elektrische stroompjes worden behandeld. Er wordt één of meerdere elektroden in het ruggenmerg geplaatst die elektrische stroomstroompjes geven. Hierdoor wordt het ruggenmerg gestimuleerd om andere signalen naar de hersenen te sturen. Daardoor voelt iemand dan geen of veel minder pijn. Deze behandeling wordt pas toegepast als andere behandelingen geen tot weinig effect hebben en werkt niet bij elk soort pijn.

 

Bronnen: Maxima MC, Radboud UMC en Slingeland Ziekenhuis

Delen:  
18 reacties op “Zenuwpijn kan ondragelijk zijn
  1. Acupunctuur zou ook een optie zijn ,maar dat mag niet tijdens de lockdown…

    Geschreven door Hansacu op
    • Acupunctuur is door wetenschappelijk onderzoek allang naar de prullenbak verhuist. kan wel psychisch helpen door het placebo-effect.

      Geschreven door Blauwe regen op
  2. Ik mis in het rijtje oorzaken van zenuwpijn het vit. B12 tekort! Komt best veel voor!

    Geschreven door Joos op
    • Mis in het rijtje ook de zenuwpijn die ontstaat na bepaalde chemotherapieën
      Wordt vaak toegeschreven aan Diabetes.(dat had ik niet )

      Geschreven door Agatha op
      • Klopt. Na chemotherapie jarenlang zenuwpijn gehad.

        Geschreven door Sis op
    • Bij bepaalde chemo ook zenuwpijn

      Geschreven door Agatha op
    • Of teveel vitamine B6 , heel gevaarlijk

      Geschreven door Annemieke op
      • Zenuwpijn in de mond lijkt op tandpijn verhuist van mijn bovenste gebit rechterkant dan weer aan de onderste maaltanden. Bij de tandarts reeds foto’s genomen en mijn tanden zijn gezond! Niets aan de hand. Pijn blijft terug komen, soms een paar dagen weg dan weer terug.

        Geschreven door Jaantje op
    • Zeker heel belangrijk bij zenuwpijn is 1 vd vitamine die ik moet slikken om te overleven zeg maar. Daarbij slik ik een multi vitamine c
      en een probiotica.

      Geschreven door Vanessa op
  3. Goedemorgen ik heb al jaren last van mijn voorvoet door een operatie aan mijn knie in 2016 daarna is de pijn erger geworden voor die tijd kon ik nog goed lopen ook heb ik nog de 4daagse gelopen gelopen in het jaar 2020 ging het helemaal fout. Ik ben vaak gevallen en daardoor ben ik in het ziekenhuis gekomen. Ook had ik corona, toen kon ik helemaal niet meer lopen. Voor die tijd kon ik met een rollator lopen nu gaat het lopen steeds slechter. Ook heb ik metararsale ook evenwichtsstoornissen zijn na de operatie ontstaan.

    Geschreven door Josjanssen op
  4. Cyclofosmamide (chemo-kuur) kan neuropathie in vingers en tenen veroorzaken.

    Geschreven door DRK op
  5. Bij mij zenuwpijn na plaatsing pinnen na heupbreuk, bij de operatie waren er zenuwbanen beschadigd.
    Amitriptiline (anti-depressivum) bleek een uitkomst, eerst 1x 20mg daarna 2x.
    Geen last van bijwerkingen en vrij van die helse pijnen.

    Geschreven door MariaV op
    • Vooral door gaan

      Geschreven door Anoniem op
      • Heeft mij zeker geholpen tot ik een traject ging volgen van ppep4all. Daar leerde ik gaandeweg via oefeningen een manier om ermee om te gaan
        Ik ben nu zelfs van de amitriptiline af. En door middel van structuur, doelen en voeding kan ik het nu alleen.
        Misschien een aanrader….?

        Geschreven door Vanessa op
  6. Voor heupoperatie veel pijngehad na heup operatie 3 weken verlost van de pijn toen kwam de pijn in alle hevigheid weer terug vooral bok lopen en staan
    Weet niet wat ik nog kan doen ben diabetische patiënt

    Geschreven door Jeannetje op
  7. Ik heb sinds 14 dagen pijn in mijn lies rug en bovenbeen, het zijn zenuwpijnen na meerdere rug operaties.
    Ik heb van de week een MRI gehad was niks op te zien. Ik kan niet op mijn linkerbeen staan dan verga ik van de pijn en kan ook slecht zitten. Ik kan net zittend douchen en dan moet ik weer gaan liggen.
    Ik slik 2x 30 mg oycondon en 60 mg amytripteline.

    Geschreven door Emma op
  8. Jaren last gehad van zenuwpijn vanuit de rug naar beide benen. Na heupoperatie’s geen rug en zenuwpijnen meer. Kan weer lopen als een kievit.

    Geschreven door Ziektes op
  9. Ik heb een hersenbloeding gehad in november nu heb ik nog steeds last van mijn hand. ik heb fysiotherapie maar dat helpt niet. heeft iemand een oplossing?

    Geschreven door blessie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief