Oorzaken van pijn in de hand

Oorzaken van pijn in de hand

Onze handen gebruiken we dagelijks. Wanneer je pijn hebt in je hand, dan kan dat bijzonder hinderlijk zijn. Wanneer er sprake van een zeurende pijn is, dan is functioneren vaak nog wel mogelijk. Echter, wanneer de pijn stekend wordt, dan vormt handpijn een ernstig probleem. Wat kunnen oorzaken van pijn in de hand zijn?

Wat kan pijn in de hand veroorzaken?

Wanneer er pijn in de hand ontstaat, dan is de oorzaak vaak in 3 hoofdoorzaken op te delen

Overbelasting

Wanneer je gedurende een langere periode een bepaalde handeling vaak doet, dan kan dat uitmonden in overbelasting. In eerste instantie is de pijn van korte duur. Het kan ook gebeuren dat de vingertoppen opeens gaan tintelen of dat je een zwaar gevoel in de vingers optreedt. Wanneer er niet wordt ingegrepen dan zal de pijn overgaan in een chronische situatie. Rust en een eventuele aanpassing aan een bureau, muis of iets anders zal er preventief voor moeten zorgen dat de overbelasting niet weer terugkomt.

Letsel

Natuurlijk kan er pijn aan de hand ontstaan, doordat iemand zich verwondt of wanneer iemand een harde klap tegen zijn of haar hand krijgt. De gewrichten, pezen en zenuwen kunnen hierdoor worden aangetast. Dit kan leiden tot pijn in de hand. Wanneer iemand, nadat de breuk in de hand of pols genezen is opnieuw pijn krijgt, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Een aandoening

Een aantal aandoeningen kunnen pijn in de hand als gevolg hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Hand artrose

Artrose in de hand manifesteert zich vaak aan de basis van de duim ter hoogte van het Carpo Carpaal gewricht. Maar het kan ook ontstaan in de vingers. Hand artrose is te herkennen aan een pijn in de vingers of aan de duimzijde van de handpalm en pols. Stijfheid in de gewrichten en krachtverlies zijn tevens kenmerken. Door het tijdelijk ontzien van het gewricht kunnen de pijnklachten verminderen. Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie kunnen worden voorgeschreven, wanneer de pijn hevig is.

Carpaal Tunnel Syndroom

Als gevolg van een veelvuldige en herhaaldelijke beweging van de hand en/of een slechte werkhouding, kan het Carpaal Tunnel Syndroom ontstaan. Hierbij wordt de middelste handzenuw ingeklemd. Dit kan pijn of een doof gevoel in je vingers en handpalm veroorzaken. Om de klachten te verminderen zijn de volgende behandelingen mogelijk: medical taping, spalkbehandelingen, injectie met ontstekingsremmers en/of een operatie.

Ganglion cystes

Er kan een zwelling of een uitstulping ontstaan aan de bovenkant of onderkant van de hand en pols. Deze zwelling of uitstulping, ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Deze cystes kunnen voor een hevige pijn zorgen. Helaas is een duidelijke oorzaak voor het ontstaan ervan (nog) niet. Men gaat ervan uit dat het om een afwijking in het gewrichtskapsel of de peesschede gaat, waardoor het mogelijk is dat het weefsel uitpuilt. In veel gevallen verdwijnen deze cystes spontaan en is er geen behandeling noodzakelijk. Wanneer er geen sprake van spontane genezing is, dan kan een aspiratie of een operatie helpen.

Complex Regionaal Pijn Syndroom 1

CRPS kan ontstaan als een reactie op een ongeval of een operatie. Maar er kan ook geen duidelijke aanleiding voor het ontstaan van deze aandoening zijn. In de meeste gevallen wordt deze aandoening gekenmerkt door een (chronische) pijn en verandering van kleur en temperatuur van de huid. In sommige gevallen kan CRPS vanzelf overgaan. Maar in de meeste gevallen is een behandeling nodig. Fysiotherapie neemt hierin een zeer belangrijke plaats. Dit kan aangevuld worden met cognitieve gedragstherapie, medicatie, sympathicus blokkade of door Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS).

Trigger finger

Een trigger finger is een aandoening van de pezen in de hand, die de vingers buigen. Iemand heeft een trigger finger wanneer iemand moeite heeft om de vinger te strekken, waarna deze met een schok recht te schieten. In de meeste gevallen beginnen de klachten met een pijnlijk gevoel net onder het begin van de vinger. Een trigger finger komt vaker voor bij vrouwen, in de leeftijdscategorie 40 tot 70 en bij kinderen jonger dan 6 jaar. Het toedienen van een corticosteroïden injectie kan een verbetering geven. Wanneer dit geen blijvende verbetering geeft, dan kan een operatie worden geadviseerd.

Thoracic Outlet Syndroom

TOS is een aandoening, waarbij zenuwen, spieren en in sommige gevallen ook bloedvaten in de schouder knel zitten. Typische klachten zijn pijn in de schouders, nek, arm en hand. De meeste mensen ervaren een tintelend, prikkend, doof gevoel of krachtverlies in de arm of hand. De arm kan ook blauw of wit verkleurd zijn. De oorzaak van TOS komt door anatomische structuren in het lichaam. De behandeling ervan bestaat er in de meeste gevallen uit fysiotherapie. Door middel van fysiotherapie probeert men de inklemming van de vaatzenuwstreng te verminderen.

Ziekte van Dupuytren

Deze aandoening wordt gekenmerkt door klachten in de palm van de hand. Iemand kan zijn of haar vingers niet goed meer bewegen en vooral het strekken is lastig. In de meeste gevallen begint het bij de ringvinger en de pink. Helaas is nog niet bekend wat de oorzaak van de ziekte van Dupuytren is. Men weet wel dat het vaker voor komt bij mensen die:

 • Roken.
 • Veel alcohol nuttigen.
 • Diabetes hebben.
 • Anti-epileptica gebruiken.
 • Eerder een trauma aan de hand hebben gehad.
 • Bij mannen na hun 50ste levensjaar.

Tot slot

Hand- en polspijn is iets wat vaak voorkomt. Sommige oorzaken zijn lastig op te lossen en soms moet een operatie ervoor zorgen dat de functionaliteit en kwaliteit van leven beter wordt. Wanneer je handklachten hebt, ga dan naar je huisarts en laat hem of haar een diagnose stellen.

 

Bronnen: Hierhebikpijn, Asze en Isala

Delen:  
23 reacties op “Oorzaken van pijn in de hand
 1. Wat ik als oorzaak van pijn in o.a. de hand mis is:
  Reuma.
  Ondanks dat de pijn op meer plaatsen in het lichaam voorkomt, kan het in al de gewrichten voorkomen.
  Ook in de hand.
  Dus … waarom wordt dat niet vermeld.

  Geschreven door Jpj op
  • Mee eens, heb ook pijn in vingersen gewrichten binnenkant hand. Volgens arts Artrose maar is heel vervelend. Vaak stekende pijn in middelvinger, waarschijnlijk weinig aan te doen?

   Geschreven door Anoniem op
   • Ik heb versleten gewrichten in mijn hand en duim,al heel wat jaren,,,, blijkt uit xRay’s. artsen willen opereren maar daarna kan ik mn hand nog beperkt gebruiken. Heb nu dagelijks 2 verschillende handbraces om, al naar gelang wat ik die dag doen wil.
    doe dagelijks, soms ook snachts vanwege pijn, oefeningen met hand en vingers, kan je op YouTube vinden, helpen je handspieren soepel te maken.
    Verdwijnen zal dit nooit meer, versleten is versleten.
    maar met een Brace en oefeningen is het dragelijk.Opereren kan altijd nog:-)

    Geschreven door mia op
   • Artrose is een vorm van reuma…

    Geschreven door Rex op
  • Iemand die bekend is met deze symptomen: scherpstekende pijn in de wijsvinger, komt en gaat telkens weer.. Vaak meerdere keren in een minuut. Vinger geeft ook een jeukend gevoel en overgevoeligheid aan een kant van de nagel. Welke houding ik ook aanneem, niets helpt. Pijnstillende medicatie ook niet. Neuroloog en vaatchirurg hebben mij niet kunnen helpen, volgens hen zijn mijn zenuwen in orde.

   Geschreven door Carmen op
   • De zenuwen kunnen ze exact testen door er een stroompje op te zetten. Bij bleek dat de uiteinde van mijn zenuwen afgestorven waren. Is niets aan te doen .

    Geschreven door Fred op
  • Ik heb last van mij rechterhand en pols, foto gemaakt rond de duim versleten. Mri gemaakt van de pols, ze weten het niet precies. Over 2 weken weer 2 injecties pols en ringvinger. Triggerfinger middelvinger was ook een Triggerfinger, heeft wel iets geholpen. Maar buigen gaat niet soepel meer. Operatie willen ze liever niet, maar zit zo al 1,5 jaar pffffff

   Geschreven door Keet op
 2. er zijn gespecialiseerde handfysiotherapeuten die na onderzoek adviezen en oefeningen kunnen geven die echt kunnen helpen.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Heb weer sinds enkele wekenlast van een dof gevoel aan de zijkant van mijn hand wat uitstraalt naar de pols. Als ik de zijkant stoot aan iets dan is de pijn voor enkele momenten onhoudbaar. Kan dan ook niks meer met deze hand. 2 jaar geleden had ik daar ook last van, dokter stuurde mij naar fysio de klachten zouden uit mijn nek komen. En indd na enkele sessies heb ze mijn nek en middenrug weer op orde gezet. Ik was pijnvrij. Maar omdat pijn weer terug komt twijfel ik toch weer na het lezen van het verhaal of het niet iets anders is. Iemand met dezelfde klachten en wat heb je daar aan laten doen ?

  Geschreven door Anoniem op
 4. Kan ook van polyneuropathie zijn,maar daar hoor je nooit ietsvan ik heb het ook in mijn hand. Earemmers verschoor

  Geschreven door Anoniem op
 5. Ook Fybromyalgie is oorzaak pijn in je handen
  Die zie ik er ook niet bijstaan
  Niet alleen pijn in handen maar van top tot teen letterlijk.
  Anoniem 2 september

  Geschreven door Anoniem op
 6. Als gepensioneerd kok heb ik aan mijn vroegere werkzaamheden (afwisselend warm-koud water, zware (koeken-)pannen) Artrose in de duimpalm gewrichten aan beide handen. Aangezien ik door hartfalen al een hele rits medicijnen slik heb ik zelf een brace (bandage) gemaakt van leder met balijn en klitteband die drukt op het duimgewricht. Zonder medicijnen totaal geen pijn meer. Kosten per brace € 2,50. Ook als kok moest ik creatief zijn.

  Geschreven door Ivan Chapka/Иван Шапка op
  • Heb je een foto van de brace ?

   Geschreven door Anoniem op
 7. top kok top Idee!! gelukkig heb ik het niet nodig Maar toch…Kompliment hoor

  Geschreven door Mieke ergens in Duitschland op
 8. Ook MS geeft zeurende brandende handen..

  Geschreven door Anoniem op
 9. Ik heb sinds 7 maanden pijn in mijn nek en arm. Mijn vingers zijn een dood gevoel. Ik kreeg 17 januari dit jaar een dubbele nekhernia, die pijn wil ik nooit meer meemaken. Mijn nek is nu redelijk, maar mijn arm en vingers nog niet. Weet iemand of dit ooit nog over gaat.

  Geschreven door Sabrina op
 10. Ik heb erge artrose in handen en voeten , nek, schouder en rug. Handen en voeten heb ik het meeste last van maar op tv kwam een reclame voor milde gewricht pijnen en reumatische pijnen en ik dacht, baad het niet dan schaad het niet maar tot mijn verbazing werkte het al na ongeveer twee weken.
  Ik weet niet of ik de naam mag noemen maar het is een bekende homopatisch arts die heel veel heeft staan in iedere drogist zeker. 2 maal per dag tijdens de maaltijd innemen en slik het al bijna ander half jaar en is perfect voor mij.
  Na 3 maanden ben ik 1 tablet gaan slikken en werkt goed maar na een tijdje kreeg ik weer meer pijn en slik er nu weer 2 per dag, en kan niet meer zonder..
  Het is zo fijn als je geen pijn meer hebt aan je handen, dat vond ik ook het voornaamste want kon weinig doen en nu doe ik alles weer met plezier
  Ik hoop dat er veel mensen zijn die er ook veel baat bij hebben als ze het gaan kopen.

  Geschreven door Bowina op
 11. Hi wat een mooie site.

  Geschreven door Hans Klok op
 12. Wat een website is nu.nl

  Geschreven door Piet op
 13. Ik krijg af en toe een schok door mijn handen wat erge pijn veroorzaakt. Wie kan mij zeggen wat dit is en wat er aan te doen is?

  Geschreven door sina op
 14. Ik heb pijn aan beide handen ,linker hand in het midden en zijkant pols .
  erg pijnlijke wijsvinger aan rechterhand gaat met hevige kramp gepaard

  Geschreven door Vinozon op
 15. Ik heb pijn in mijn rechterarm en hand soms met hevige kramp in mijn hand.

  Geschreven door Alie op
 16. Dan lijkt het me verstandig om met de klachten naar de huisarts te gaan voor wat onderzoek

  Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief