CRPS, een aandoening met extreme pijn

Complex Regionaal Pijn Syndroom, een aandoening met extreme pijn

Jaarlijks krijgen z’n 8000 mensen de diagnose CPRS. Een aandoening waar nog weinig over bekend is, maar de impact kan erg groot zijn van deze chronische pijnaandoening. Wat is de oorzaak en is CRPS te behandelen?

Wat is CRPS?

Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS), is de nieuwe naam voor posttraumatische, Südeckse of sympathische reflexdystrofie. Een omschrijving is zeer lastig te geven, omdat er nog zo veel onbekendheid over is. Men weet wel dat het een chronische pijnaandoening is die vaak ontstaat na letsel zoals een botbreuk, kneuzing of een gewone schaafwond. Dit kan zijn in een voet, hand, pols, kuit, maar soms ook in een schouder.

Bij de meeste mensen geneest de botbreuk of kneuzing binnen afzienbare tijd en verdwijnen de pijnklachten. Echter, bij patiënten met CRPS zijn de pijnklachten vele malen erger en/of duren langer dan je normaal zou verwachten bij een dergelijke verwonding. Daarnaast zijn er ook patiënten waar de klachten zonder duidelijke aanleiding beginnen.

Er worden twee typen CRPS onderscheiden:

 • Type 1: geen sprake van zenuwschade.
 • Type 2: wel sprake van zenuwschade.

Symptomen CRPS

De klachten beginnen meestal met extreme pijn, die niet direct veroorzaakt kan worden door het letsel zelf. Daarnaast is er vaak sprake van zwelling, roodheid en warmte in het aangedane lichaamsdeel. Dit wordt warme CRPS genoemd. Een kleine hoeveelheid van de mensen heeft last van de koude vorm. Hierbij is de aangedane arm of het aangedane been vanaf het begin blauw en koud.

Overige klachten:

 • Het desbetreffende lichaamsdeel kan stijf worden. Hierdoor gaat het actief bewegen moeilijker.
 • In eerste instantie lijkt de pijn wel te verdragen tijdens inspanning. Echter, na enkele minuten neemt de pijn met oedeem en warmte ernstig toe.
 • Deze pijn kan ondragelijk zijn en lang aanhouden.
 • Het aangedane ledemaat kan verkrampen.
 • Pijn kan al ontstaan bij het aanraken van de huid.
 • Vaak breidt de pijn zich uit naar delen van de arm of het been die verder van de romp af liggen.
 • Veranderingen in de haar- en nagelgroei.
 • Veranderingen in de zweetproductie. Bij warme CRPS nemen deze veranderingen toe en bij de koude vorm nemen ze af.

De klachten in de chronische fase:

 • Botontkalking.
 • Gewrichtsschade.
 • Atrofie (afname van spier- en vetweefsel).
 • Dystonie (spierverkramping).

Het verloop kan heel verschillend zijn. Sommige mensen hebben weinig last en beleven een snel en volledig herstel. Bij anderen kan de aandoening ernstig verlopen met uiteindelijk maar weinig herstel, en een ernstige blijvende invaliditeit.

Oorzaken CRPS

De oorzaak van CRPS is (nog) niet bekend. Het is ook niet bekend waarom de één wel na een letsel CPRS ontwikkelt en de ander niet. Wel bestaan er verschillende theorieën over het ontstaan van CRPS. Met gaat er bij deze theorieën vanuit dat een aantal verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan ervan:

 • Ontsteking
  Onderzoek heeft aangetoond dat een ontsteking wellicht een belangrijk mechanisme is voor het ontstaan en/of voor het in standhouden van CRPS. Uit onderzoeken bleek dat mensen met CRPS onder andere een hogere concentratie ontstekingseiwitten in het bloed, hersenvocht en de aangedane ledematen hadden.
 • Hersenen
  Er zijn aanwijzingen dat er een verhoogde gevoeligheid van de hersenen is, voor het verwerken van pijnsignalen bij mensen die CRPS ontwikkelen. Het lijkt erop dat de pijnbanen die de pijnprikkels dempen bij mensen die last hebben van deze aandoening minder goed werken.
 • Erfelijke factoren
  De rol van erfelijke factoren is nog onduidelijk. Een aantal studies hebben aangetoond dat er wellicht bepaalde genen betrokken zijn bij het ontstaan van CRPS. Echter, hier moet meer onderzoek naar gedaan worden, wil men hier conclusies aan kunnen verbinden.
 • Overreactie
  Het ontstaan van CRPS zou kunnen worden toegeschreven aan een overreactie van het sympathisch zenuwstelsel. De verstoring van het sympathisch zenuwstelsel zou leiden tot veranderingen in kleur, temperatuur en zweten van het lidmaat. Echter, niet symptomen van CRPS kunnen vanuit deze theorie worden verklaard.

Diagnose

Eén van de grote problemen van CRPS is dat er voor het stellen van de diagnose geen test bestaat. Er is geen bloedonderzoek, röntgenfoto of scan waarmee de diagnose CRPS kan worden gesteld. De diagnose moet gesteld worden op basis van de klachten die iemand beschrijft en eventuele afwijkingen die naar voren komen bij het lichamelijk onderzoek.

Behandeling CRPS

Soms kan CRPS vanzelf overgaan, maar in veel gevallen is er een aanvullende behandeling nodig. Een behandeling kan bestaan uit:

Medicijnen
Meestal is men terughoudend met het medicamenteus behandelen van CRPS, gezien het beperkte of enkel kortdurende effect van medicatie. Echter, soms kan een behandeling met medicijnen helpen. De behandeling met medicatie richt zich op:

 • Pijnstilling.
 • CRPS-bestrijding.
 • Stimuleren van de doorbloeding bij koude CRPS.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Veel mensen ontlasten het lichaamsdeel waar ze pijn aan hebben. Op de lange termijn kan de functie en kracht hierdoor verminderen. Het voornaamste doel van de behandeling is om functie van het betreffende arm of been terug te krijgen, en in tweede instantie pas het behandelen van pijn of andere symptomen.

Ergotherapie

Daarnaast is deze therapie erop gericht dat iemand om leert gaan met zijn of haar beperkingen. Door bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden aan te leren, waardoor je eigen zelfstandigheid wordt vergroot. Vooral wanneer iemand CPRS aan de hand of arm heeft dan wordt dit onderdeel aanbevolen.

TENS

TENS is een afkorting voor de term Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Bij deze vorm van zenuwstimulatie wordt er een elektrisch stroompje door de huid gegeven. Dit stroompje beïnvloedt de zenuwen om zo de chronische pijnklachten te verminderen. Dit wordt soms als aanvullende behandeling bij CRPS type 1 ingezet. De oorzaak wordt hiermee niet weggenomen.

Sympathicusblokkade

Het autonome zenuwstelsel kan geblokkeerd worden met een plaatselijke verdoving. Dit kan bij sommige patiënten een tijdelijk effect op de pijnklachten geven. Deze blokkade is bedoeld voor mensen die niet reageren op vaatverwijdende medicijnen. Ze wordt ook maar zelden toegepast, vanwege het kortdurende effect.

Ruggenmergstimulatie

Dit is een zeer belastende en kostbare behandeling en wordt daarom gereserveerd voor patiënten die voldoen aan strikte criteria.

 

Bronnen: pijn.nl en umcg.nl

Delen:  
17 reacties op “CRPS, een aandoening met extreme pijn
 1. Goedemorgen,
  Ik lees zojuist dit artikel over crps, veel, de meeste, symptomen komen overeen met mijn klachten.
  Wat zou voor mij de juiste weg zijn? K heb al een jarenlang traject achter me.
  Graag zie ik uw reactie tegemoet.
  Met vriendelijke groet,
  ABS

  Geschreven door ABS op
  • Geachte, ook ik heb sudeck”” gehad! ik had het geluk dat ik toen bij een dokter terecht kon die Neuraal therapie! deed! vanaf de eerste behandeling voelde ik al wat! na acht maanden was ik terug aan het werk!! en ik deed redelijk zwaar werk! de arbeidsgeneesheer en de specialist waar ik ging voor de crps vroegen toen het adres van deze arts! de arbeidsgeneesheer vroeg hoeveel jaar ik dit had gehad!! toen ik hem vertelde van enkel zeven maand was hij verrast! crps zit in het sympatisch zenuwstelsel! en juist hier werkt neuraaltherapie op!

   Geschreven door Jacques uit belgie op
  • Ga na een chiropracter; behandeling wordt vergoed. Het is een manuele behandeling.

   Geschreven door Hegam op
 2. dc kliniek roermond helpen ze je snel en goed

  succes gr anita

  Geschreven door Anoniem op
 3. Ik vind het verdacht veel lijken op fibromyalgie.

  Geschreven door Nicole Slijkhuis van Loo op
  • Ik heb fibromyalgie en sinds 2 jaar crps.
   En er is een heel groot verschil. De pijn is niet te vergelijken. Crps is vele malen erger. Het wordt niet voor niets de zelfmoordziekte genoemd

   Geschreven door Willeke op
   • Bij mij is mijn hand geamputeerd in 2007 daarna werd mijn onderarm steen koud en paars.
    Soms is deze ook vuurrood en warm.het merendeel is hij paars tegen zwart aan.
    Wat kan dit zijn.

    Geschreven door Opa Henk op
 4. Sinds 1998 lijd ik aan p.d., dat in die tijd zo genoemd werd.na een val op m’n knie heeft zich pd ontwikkeld. In sHertogenbosch wist niemand raad., ten einde raad bij DiaconessenZH bij een specialist die voetballers behandelde., hij zag meteen wat er aan de hand was.Na ZH opname met mannitolinfuus en flumicyl en zalf ontwikkelde de CRPS zich verder ook de voet en enkel deden mee. NA een half jaar revalidatie in ZH was het vooruitzicht het leven voort te zetten in de rolstoel vlgs de revalidatiearts.
  HET TOEVAL WILDE dat ik in Polen in contact kwam met een mevrouw die bijzondere gave had. Zij zag me en zei dat ze een week nodig had, zonder een enige informatie.
  Liggend op een brancard ging ze vanaf mijn hoofd tot en met de voet langs allerlei punten in mijn spieren, zij legde daar veel druk op en daarna met verzachtende hand., op naar het volgende punt. Dat alles in anderhalf uur.
  (Van de revalidatiearts kreeg ik als opdracht mee, zodra been verkleurde RUST, bij pijn RUST, geen belasting.)
  Na de behandeling zei ze me op te staan en enkel stappen te lopen, ook in het hotel wat op en neer te lopen. Voor het eerst na 8 maanden, verkleurde m’n been niet toen het naar beneden hing , dat was al verwonderlijk. Nadien ben ik 4 keer iedere dag bij haar geweest en steeds al die drukpunten opgespeurd, het was zeker heel pijnlijk maar ik zag en voelde het resultaat. Ook kreeg ik van haar advies voor veel kruiden met name voor de huid, mijn been zag als een schrubbenvissenhuid uit. Lopend ging ik weg, thuis gekomen rolstoel ingeleverd, krukken nog waf aangehouden en iedere dag lopen.
  GELUKKIG, was en ben ik nog. IN de revalidatie , die bijna teneinde was, was ook het zwembad, met de lift werd ik in het water gebracht altijd, het was heerlijk om verticaal in
  Het water te vertoeven . maar na die behandelingen kon ik zelf met de trap het water in.
  De therapeut zag water branden.
  Ook de rev,arts wilde het niet geloven, vroeg echter wel welke kruiden ik gebruikt ivm de verbetering van de huid.
  Nu is het 16 jaar verder, ben erg gelukkig dat ik er zo goed uitgekomen ben.
  De crps is niet weg maar wisselend licht aanwezig.Daar valt goed mee te leven.
  Gelukkig ben ik geheel onafhankelijk.

  Geschreven door Valerie van de p.dystrofie op
  • Graag zou ik U allen hetzelfde toewensen zo’n behandeling ook te ondergaan.
   Die mevrouw die mij hielp heette Maria, woonde in Gdansk . In die tijd was ze ong.
   58 jaar. Wij hebben haar en een begeleider die Engels sprak uit dankbaarheid ,na een half jaar voor een week bij ons in NL uitgenodigd. Het was de eerste keer dat ze in NL was, vrienden van vrienden vroegen of zij bij haar via ons voor behandeling konden komen.
   Bij enkele mensen is zij op bezoek gegaan en n enkele bij ons.
   Echter doordat zij zo opgewonden was hier te zijn en de in vreemde omgeving was zij niet
   echt in staat haar “krachten” te gebruiken. Wij hebben haar NL laten zien, uitstapjes ed..
   Nu is ze rond de 70 jaar en heeft ze Ich teruggetrokken.
   Kruiden haalde ik destijds in Sopot bij Gdansk uit de apotheek, dat was toen normaal.
   Papieren zakken gevuld met allerlei groene kruiden, groeiend langs de berm.
   Brandnetel thee om te drinken, boomschors voor in bad , helaas weet ik niet meer alle
   de namen van de kruiden daar ze in de Poolse taal stonden, ik heb gewoon haar advies
   opgevolgd.
   Ook gaf ze als tip als je bij een berk bent de stam vast te houden enige tijd, geeft positieve energie.
   als zij stil. haar hand boven een plant hield bewogen de blaadjes…
   Wat voor mij heel duidelijk was is doordat zij van hoofd tot teen die knooppunten aanvoelden en daar druk op uitoefende dat dat het grootste goed was.
   De doorstroming de verbinding van A naar B werd gestimuleerd.

   Voor iedereen geldt , probeer zo’n therapeut die bv ook via de meridianen werkt te vinden
   en niet bang zijn voor pijn tijdens de behandeling.

   Ik dacht toen ook, ik kan alleen maar winnen, lopen zat er vlgs de rev.arts niet meer in,
   dus proberen maar.

   Ik wens jullie allen veeeel succes, er is een weg!!!!!!

   Geschreven door Valerie van de p.dystrofie op
 5. Hoi valerie hier met crit wat een verhaal tjonge jonge .
  Heb bewondering voor je doorzettings vermogen.
  ik heb nu bijna 4 jaar crps en de symtomen zijn jammer genoeg hetzelfde .
  Heb het nu in beide voeten ,en lopen gaat steeds lastiger en zie de toekomst duister in
  Het tekort aan slaap is het ergste
  mijn vraag is welke kruiden je gebruikt ik smeer en smeer naar 5 minuten is het weer precies hetzelfde ook diverse behandelingen en medicijn achter de rug zonder enig effect
  graag jou reatie

  Geschreven door crit b op
 6. Hi Valerie,

  Uw reactie geeft veel mensen hoop. Het is dan ook niet meer dan logisch dat men wil weten welke kruiden jij in die tijd hebt gebruikt. En wat de contactgegens van de vrouw uit polen zijn zodat men opzoek kan gaan naar iemand die vergelijkbare behandeling kan geven.

  Ik hoop dat je dit voor de lezers wilt delen.

  Groet, Do

  Geschreven door Do op
 7. Fijn voor u ik heb het al 12 jaar en niemand die mijn kan helpen nu al 3 jaar rolstoel 2 pijnkliniek trajecten met als resultaat we kunnen niks meer voor u heb ook al 2 neurostimulators gehad helaas de 2e na 4 weken eruit infectie en nu wilt niemand mij behandelen slik 3 soorten morfine en en 1 pleister durogisic van 50 als iemand raad heeft want niks helpt meer.
  Groetjes

  Geschreven door INGE op
 8. Ook ik zou graag wat hulp willen hebben want mijn CRPS pijn is niet te houden, al 6 jaar lang.
  Wil jij (Valerie) de gegevens indien mogelijk met mij delen a.u.b.
  Ik ben ten einde raad en heb alles gehad tot een neurostimulator toe.
  Niets helpt en daarom mijn hulpvraag.
  Fijn dat het voor jou een positieve uitwerking heeft.
  Mijn schoondochter komt uit Polen en misschien kan zij zorgen dat ik daar naar toe kan.
  Maar misschien heeft die vrouw wel geheimhouding aan jou gevraagd en dat wordt het moeilijk.
  Toch probeer ik alles en daarom mijn hulpvraag aan jou.
  Groetjes,
  Hatty

  Geschreven door Hatty op
 9. Ik heb nu 8 jaar pijn, gekregen na een operatie.
  Weet nog niet zeker of ik het heb, maar sinds vorige jaar juni is het mogelijk dmv
  Bloedonderzoek vasttestellen of men hier aan lijdt.

  Geschreven door Atimo op
 10. door onbekend probleem stond mijn been 90 graden. ik werd dringend geopereerd door ‘een van de beste dokters van Belgïe voor knieën. 5 dagen later stond het been weer 90 graden. de dokter weigerde iets te doen (wist niet wat het was). ik kwam bij een collega terecht die direct sudeck vaststelde. Na een jaar staat mijn voet nog steeds stijf en mijn been 5 % krom.
  Ik moet er zogezegd mee leven volgens de specialist!
  ik ben 66 % gehandicapt verklaard maar mag alles zelf betalen omdat mijn man zijn loon te hoog is (1400 euro). ik probeer halftijds te werken, maar de week dat ik 3 dagen werk is ook te veel om iets van de mutualiteit te trekken. ik weet niet meer bij welke dokter ik kan gaan die mij kan helpen. ik weet dat ik bezig ben om mijn heupen scheef af te slijten, maar ik wil genezen en kunnen werken.
  Ik ga momenteel werken met schoenen 2 maten groter en 2 paar kousen aan de kant van het gewone been dat met beetjes moe wordt zoals ik helemaal (slecht slapen omdat ik klaar wakker wordt bij bewegen en die voet komt in aanraking met lakens.

  Geschreven door marie op
 11. Valerie ,mag ik je danken voor je andwoord.
  in die kruiden zal ik mij zeker gaan verdiepen en uiteraard de ervaringen van andere crps patienten want ook dat is heel belangrijk.
  ook positief er in blijven geloven dat het beter gaat is ook al belangrijk.
  bij jou heeft het geholpen fijn dat je dan idd er beter mee kan omgaan .
  nog bedankt voor je andwoord
  vr grt crit.

  Geschreven door crit b op
 12. Beste, mijn man heeft al 3,5 jaar CRPS type 2 , heeft echt al alles gehad, TENS, ketamine infuus, stimrouter en nu heeft hij DRG stimulator maar tevergeefs werkt dit ook niet. We zijn ten einde raad.

  Geschreven door Cindy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief