Artrose in je handen: wat helpt?

Artrose in je handen: wat helpt?

Bij iedereen slijt het kraakbeen in een gewricht, maar bij artrose slijt het kraakbeen sneller met alle gevolgen van dien. Wanneer je last hebt van artrose in je handen wat helpt dan?

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Ook is het laagje cellen (slijmvlies) aan de binnenkant van het gewricht steeds ontstoken. De functie van kraakbeen is dat het helpt om je gewrichten soepel te laten bewegen. Wanneer het kraakbeen minder wordt, dan krijg je pijn en stijfheid in je gewrichten en wordt bewegen moeilijker. In de volksmond wordt artrose ook gewrichtsslijtage genoemd.

Symptomen artrose in je hand

Je kunt verschillende symptomen hebben die wijzen op artrose in de hand, waaronder:

Stijfheid

Artrose in de hand begint vaak met stijfheid in je duim, vingers of pols. Vooral in de ochtend is deze stijfheid het ergst net als na een periode van rust. Dit laatste staat ook wel bekend staat als startstijfheid. Veelal verdwijnt dit gevoel van stijfheid binnen het halfuur nadat je het gewricht weer beweegt.

Pijn

Vaak heb je naast stijfheid ook pijn in je vingers of polsen. Pijn die vaak in de loop van de dag toeneemt net als na belasting van je hand. Ook kun je merken dat je minder kracht in je handen krijgt, waardoor het bijvoorbeeld moeilijker wordt om een pot jam te openen, iets uit te wringen of een kraan dicht te draaien. De pijn komt ook tot uiting in het feit dat je gewricht gevoeliger kan zijn bij aanraking of lichte druk.

Zwelling

Soms is het gewricht wat gezwollen, stijf en warm. Op dat moment is het gewricht ontstoken. Dit kan komen na overbelasting, zoals na een grote schoonmaak.

Knokkels

Naarmate de artrose toeneemt, kunnen er knobbels bij de gewrichten ontstaan. Er kan namelijk extra bot aan de randen van de gewrichten aangroeien, waardoor het gewricht breder wordt. Bij de hand kun je dat herkennen aan dikke knokkels op de gewrichten.

Bij wie komt artrose vaker voor?

Artrose in de handen komt vaker voor bij:

 • Vrouwen;
 • Mensen ouder dan 45 jaar;
 • Mannen en vrouwen met overgewicht;
 • Mensen die artrose in andere gewrichten hebben;
 • Mannen of vrouwen die eerder een botbreuk hebben gehad.

Artrose in je handen: wat helpt?

Artrose in de hand gaat niet over, maar je kunt wel de klachten verminderen.

Bewegen

Ondanks de stijfheid en pijn is het erg belangrijk om je hand en pols te blijven bewegen. Natuurlijk moet je overbelasting voorkomen. Oefeningen met je hand en pols helpen je doordat je spieren sterker worden om die stijfheid en pijn te verminderen. Voorbeelden van oefeningen zijn: een vuist maken, je vingers strekken en spreiden, in een zachte bal knijpen. Heb je last van pijn tijdens deze oefeningen doe ze dan in warm water. Je zult zien dat dit helpt.

Medicijnen

Wanneer je erg last hebt van de pijn, neem dan paracetamol. Wanneer dit onvoldoende helpt, dan kun je er een NSAID bij gebruiken. NSAID’s zijn er als medicijn dat je kunt slikken, maar ook als gel die je op het pijnlijke gewricht kunt smeren.

Voedingssupplementen

Bij sommige mensen is gebleken dat voedingssupplementen werken. Voorbeelden hiervan zijn glucosamine en groenlipmossel.

Glucosamine

Glucosamine helpt tegen de pijn. Glucosamine is een eiwit dat ook voorkomt in je kraakbeen, je bindweefsel en in de vloeistof in je gewrichten. Het is een eiwit wat ons lichaam zelf aanmaakt. Echter, naarmate we ouder worden, gaat de aanmaak daarvan vaak minder goed. Aangezien glucosamine niet in onze normale voeding zit, kun je dit als voedingssupplement slikken. Houd er rekening mee dat je dit minimaal 3 maanden moet slikken wil je er effect van hebben.

Groenlipmossel

Ook zijn er wisselende resultaten met het innemen van groenlipmossel. Een groep mensen zou baat hebben bij het innemen van groenlipmossel, waarbij het een matig positief effect heeft op de pijn ontstaan door artrose. Hier is meer onderzoek naar nodig om daadwerkelijk vast te stellen dat dit ook echt werkt.

Handbrace

Door een handbrace te dragen krijg je extra steun, waardoor je minder pijn hebt bij bepaalde bewegingen. Het is wel belangrijk dat je deze alleen draagt wanneer je veel pijn hebt. Het te vaak en te lang dragen van een handbrace kan er namelijk voor zorgen dat het gewricht juist te stijf wordt. Dus wanneer je kiest voor een handbrace dan is het belangrijk dat je je handspieren blijft gebruiken en regelmatig oefeningen doet.

Operatie

Bij zeer ernstige artrose is soms een operatie nodig. Welke operatie voor het beste is, hangt af van in welk gewricht iemand artrose heeft. Bij artrose in de duim wordt een trapezectomie gedaan en bij artrose in de andere vingers of de pols doen wordt een artrodese uitgevoerd.

 

Bronnen: Thuisarts, Universitair Medisch Centrum Groningen en Reuma Nederland

 

 

Delen:  
2 reacties op “Artrose in je handen: wat helpt?
 1. Ik weet dat het voor je schildklier niet goed kan zijn, maar al weer wat jaren terug, (ik kan de deurknop van mijn auto niet indrukken) ben ik met pijn ( al vele jaren , en gezwollen . )
  een ringetje rond de basis . van de zwelling . van Betadine . Mijn bloed is getest en daar bleek ik geen afwijking te hebben. Ik ben 77 en vanaf mijn 17de heb ik al last van mijn teengewrichten.
  Dat alles is nu al heel wat jaren rustig.
  Met een groet. Giel Klaver

  Geschreven door Anoniem op
 2. Ik heb al een tijd dat mijn duimen ook zeer doen. aan mijn linker duim ben al keer geopereerd omdat er geen pees in zat. We zijn nu wat verder ik heb nog steeds last van de linker duim en ook mijn rechter doet pijn. Ik heb vaak dat geen doppen of een fles kan openen. Ook ben ik een alleenstaande huismoeder en heb ik al artrose in mijn polsen, rug en knieën. Binnenkort naar de plastische chirurg ik hoop alleen niet dat daar ook artrose heb.

  Geschreven door Ciska op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief