Artrose, behandel zo vroeg mogelijk om erger te voorkomen

Artrose, behandel zo vroeg mogelijk om erger te voorkomen

Momenteel hebben zo’n 1,4 miljoen mensen artrose. Het is dan ook de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Uit een onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat het belangrijk is om artrose zo vroeg mogelijk te behandelen om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening, waarbij het kraakbeen rondom gewrichten in kwaliteit achteruit gaat. Het wordt zachter, dunner en kan hierdoor afbrokkelen. Met als gevolg dat het gedeeltelijk of geheel verdwijnt. Het kraakbeen zit er normaliter om er voor te zorgen dat een gewricht soepel kan bewegen. Het is een beschermlaagje tussen twee botten. Wanneer het kraakbeen deels of helemaal weg is, dan zullen de botten over elkaar schuren. Dit kan pijn veroorzaken bij het bewegen. Naast pijn kan het onderliggende bot beschadigt raken door het schuren. Hierdoor kan het gewricht vervormen. Deze vervorming zorgt niet alleen voor pijn, maar zorgt ook voor een extra belasting van de pezen en spieren. Dat kan weer een ontsteking tot gevolg hebben.

Artrose kan in principe in alle gewrichten ontstaan, echter het komt het meest voor in de: knieën, heupen, nek, onderrug, duim, vingers en grote teen.

Oorzaken van artrose

Hoe artrose precies ontstaat is (nog) niet duidelijk. Wel zijn er enkele factoren aan te wijzen die invloed hebben op het krijgen ervan:

 • Erfelijkheid
  Vaak zie je dat wanneer artrose regelmatig in een familie voorkomt, dat de volgende generatie er ook last van krijgt.
 • Leeftijd
  Artrose komt vaker voor bij mensen ouder dan 45 jaar. Met het ouder worden vermindert de kwaliteit van het kraakbeen, waardoor het kraalbeen gemakkelijker slijt. Echter, artrose kan ook voorkomen bij jongere mensen.
 • Ontstekingsreuma
  Bij ontstekingsreuma (reumatoïde artritis), zijn er ontstekingen in de gewrichten. Deze ontstekingsreactie van het lichaam, kan de afbraak van het gewrichtskraakbeen versnellen. Maar ook andere ziekten van de gewrichten, zoals jicht en pseudojicht kunnen het risico verhogen.
 • Overgewicht
  Een te hoog gewicht belast de gewrichten extra. Er wordt dan te veel van het kraakbeen gevraagd. Daarnaast is het zo dat vetweefsel bepaalde stoffen aanmaakt die voor een versnelling van de afbraak van kraakbeen zorgen.
 • Te intensief sporten
  Er kan sprake zijn van chronische overbelasting door te intensief sporten. Er wordt dan te veel van het kraakbeen gevraagd, waardoor het harder slijt.
 • Blessures
  Verder kunnen een ongeluk of een harde klap ook de kans op artrose vergroten, omdat het gewricht dan minder stabiel en gevoeliger is.

Wat kun je er tegen doen?

Artrose kan niet genezen worden. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om de pijn te verminderen en het proces te vertragen. Wat kun je er tegen doen?

Beweging

Wanneer je pijn hebt aan je gewrichten, dan is bewegen niet het eerste waar je aan denkt. Dat is wel een logische gedachten, maar niet goed. Want door te bewegen zorg je ervoor dat het gewricht voeding krijgt. Je moet dan denken aan gedoseerd sporten en bewegen zonder piekbelasting. Ook krachttraining kan hier een rol in spelen. Het is bewezen dat krachttraining voor iedere leeftijdsgroep een positieve invloed heeft op het gewrichtskraakbeen. Het zorgt ervoor dat het kraakbeen op die plekken dikker wordt daar waar de meeste druk op wordt uitgeoefend. Door die druk wordt het voor het kraakbeen makkelijker om voedingsstoffen te absorberen. Hierdoor wordt het kraakbeen sterker en wordt het slijtageproces vertraagd of uitgesteld.

We hebben het vooral over het remmen van de slijtage in plaats van herstellen, omdat je ongeveer na je 30ste meer afbraak dan opbouw van kraakbeencellen hebt.

Je mag tijdens het bewegen wel iets voelen, echter wanneer je echt pijn voelt dan is het verstandiger om te stoppen. Overleg of de oefening aangepast moet worden of dat je deze oefening niet meer moet doen. Ten slotte gaat artrose ook gepaard met stijfheid. Door niet te bewegen zal deze stijfheid alleen maar toenemen. Dus op een gezonde manier sporten is zeer belangrijk bij artrose.

Voedingssupplementen

Glucosamine kan een positief effect hebben op de pijnbeleving bij artrose. Daarnaast remt het mogelijk de voortgang van artrose. Glucosamine geeft zelden bijwerkingen en is zonder recept verkrijgbaar. Hierbij moet bij vermeld worden dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is. Er zijn onderzoeken waarin twijfel werd uitgesproken over het nut van glucosamine bij gewrichtsproblemen.

Kniedistractie

Wanneer er sprake is van artrose in de knie, kan een hele nieuwe behandeling wellicht uitkomst bieden. We hebben het hier dan over een kniedistractie. Hierbij wordt de artroseknie voor een periode van 6 tot 7 weken uit elkaar getrokken, om zo het kraakbeen ruimte te geven om te groeien. Deze behandeling kost wel enkele weken, maar daarna zijn mensen jaren van hun pijn af.

Ontstekingsremmers

Als reumatoïde artritis de oorzaak van de artrose is, helpen ontstekingsremmers. Bij reumatoïde artritis tasten ontstekingen het kraakbeen aan. Door die ontstekingen af te remmen, ga je ook de kraakbeenaantasting tegen. Hoe eerder je reumatoïde artritis goed behandelt, hoe minder artrose.

Overgewicht aanpakken

Wanneer je artrose en overgewicht hebt, dan is het eerste advies om af te vallen. Wanneer je minder weegt, dan komt er minder druk te staan op de aangedane gewrichten. Hierdoor worden de pijnklachten minder.

Wat kan je beter niet doen?

Injectie in het gewricht

Een behandeling die nog heel vaak wordt toegepast zijn injecties in het gewricht. In veel gevallen krijgt men dan direct een sterk ontstekingsremmende stof toegediend. Het doel ervan is om de pijn te stillen. Echter, deze behandeling wordt niet door alle behandelaars geadviseerd. Dit omdat het slechts kortdurend werkt en niet goed voor het kraakbeen is. Er is namelijk een vermoeden dat injecties met glucocorticoïden op de lange termijn, wanneer je ze erg vaak toedient, juist schadelijk kunnen zijn voor het kraakbeen in het gewricht.

Tot slot

Ook bij artrose geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dus begin met voorkomen, door te bewegen en overgewicht tegen te gaan.

 

Bronnen: antoniusziekenhuis.nl, umcutrecht.nl, reumanederland.nl en orthokennis.nl

Delen:  
29 reacties op “Artrose, behandel zo vroeg mogelijk om erger te voorkomen
 1. is metrotexaat de juiste medicijn voor atrose atritis etc ik heb gehoord dat het kankerverwekkend is kan iemand mij hierop een eerlijk en duidelijk antwoord geven a.u.b.

  Geschreven door putri op
  • Kurkurma met zwarte peper helpt heel goed voor De pijn .

   Geschreven door Josue op
  • Metrotoxaat is juist chemo die kanker tegen gaat! Mijn man slikt het al jaren tegen reuma.

   Geschreven door Ada op
  • help tegen kanker

   Geschreven door wim op
  • ik zal wel meer willen weten over de knie actratie want ik heb zelf artrose in beide knieën. Ik loop in en uit bij orthopeet, maar word er gezegd er valt niet meer aan te doen. Maar ik slik wel 4 a 5 tramedol per dag tegen te pijn. Fietsen gaat ook heel moeilijk maar tja ik ben ook al vaak gevallen met de fiets. Maar deze gemeente neemt me niet erg serieus. Ik heb altijd in de ante wel een scootmobiel gehad ik ben ten einde raad. Ik ben 49 jaar en een alleenstaande moeder.

   Geschreven door ciska op
 2. Heb het bovenstaande zelf goed geprobeerd en deel in het verleden al ” Uitgevonden ” Zwaar beschadigde gewrichten zijn nu met goed bewegen zonder belasting( gering ) snel weer rustig . Ook jicht vanaf het 18 e. jaar
  Jaagt die ontsteking door je lijf , en ja 16 kilo lichter en mediterraan eten , maakt alles leefbaar .En heel vreemd , Stoot snij hard , tot op het gewricht van mijn duim , daar was geen probleem , de wond bleef lang . te onrustig dus Betadine er bij , en smeer dat ook naar de hand toe op een wel gevoelig gewricht . Gewoon door de huid heen is de ontsteking te bereiken . en de pijn te onderdrukken . Moest de deur van de Camper open doen door met de nadere duim op de linkse te drukken . en kan het nu weer gewoon met links .

  Geschreven door Reis , beeldhouwer op
  • Mag aannemen dat u betadine (wondontsmetting) bedoelt? Dit zou helpen tegen artrose?
   Lijkt mij niet aannenelijk maar zal het eens proberen.
   Dank u.

   Geschreven door Marla op
 3. wat is kniedistractie en bij kan je dat laten doen

  Geschreven door lydia op
  • Door mijn leven lang zwaar tillen en werk is de boel nu totaal versleten.
   Mijn rug is twee keer geopereerd , er is een pen in gezet met 6 schroeven, ik bleek niet tegen
   Het materiaal te kunnen, en de pijn was nog erger.
   De orthopeed had mij verzekerd mevr. ik maak u weer pijnvrij niet dus.
   De pen is verwijdert en zat ook helemaal scheef er in , op de m r i scan niet te zien.
   Ook zei hij het gaat maar 6 jaar mee , en dan loop je met spul in je rug wat in slechte staat is.
   Nu heb ik nog veel meer pijn en ondertussen zijn mijn knieën versleten mijn nek alles.
   Door astma en prednison ben ik zwaarder geworden dat is niet bevordelijk.
   Van de reumatoloog kreeg ik arcoxia voorgeschreven tegen artrose , artritis etc.
   Het helpt niet en ze zei er is niks anders.
   En dat in deze tijd er is niks anders belachelijk ,gaat u maar naar de pijn polie.
   Zo gezegd zo gedaan, 6 keer injecties gehad resultaat nul komma nu .
   Ook nog een infuus met ketamine een oud narcose middel wat vroeger in de tropen werd gebruikt .
   Ik werd alleen maar high en zag alles dubbel , pijn even erg.
   Bewegen doe ik, ik probeer het echt , maar alles is stijf en het is moeilijk.
   Ik ben nog niet zo oud dus denk weleens hoe kan het nou in deze tijd dat er geen remedie is.
   Ja ik kon nog naar zo’n een soort praatgroep, dat zou in 80 0/0 werken bij de mensen.
   Ik geloof er niks van, ik ken zoveel mensen, ze zeggen allemaal weggegooid geld.
   De pijn komt overal dwars door heen.

   Het is een lang verhaal maar misschien weet iemand nog een tip voor een bepaald medicijn
   Wat wel helpt. Fijne dag dank u voor de informatie

   Geschreven door Raffaela op
   • Beste Rafaella,

    Kijk eens op de site Collageen Great Lakes!!! Doorlees heel de site door op verschillende links te klikken.
    Ik gebruik het en zeer tevreden!!
    Veel sucsses!!!!
    Mvg,
    Nick.

    Geschreven door Anoniem op
   • Ga naar een Belgisch ziekenhuis, doen zich meer moeite.

    Geschreven door Marli op
  • Zou er graag ook meer over weten

   Geschreven door Rit op
 4. Probeert u het eens met natuurlijke middelen. StAp een gezondheidswinkel in en laat u goed voorlichten of ga naar een natuurarts. Check Google en zoek naar zo een arts. U moet wat proberen.
  Succes!

  Geschreven door Elisa op
 5. CBD- olie schijnt ook te helpen..?

  Heeft Iemand daar ervaring mee?

  Geschreven door Noa op
  • C b d olie nul resultaat ik had de echte dus niet een goedkopen variant .
   Maar misschien dat andere mensen wel baat bij dit middel hebben.
   Het is een goudmijn deze olie , uit pure waanhoop koop je het maar voor mij niks.
   Wiet thee nul resultaat , natuur producten helpen niet bij ernstige pijn , ben er op leeggelopen
   Kost veel geen cent wordt vergoed .
   Dank u voor het meedenken .

   Geschreven door Raffaela op
  • Ja , mij helpt het goed met reumatische pijn. Koop het via http://www.CBDolieVS.com .dat is heel goeie .

   Geschreven door Marli op
 6. Beste

  Ik heb profijt van warmte van een houtkachel, maar klopt dat wel, dat stralingswarmte tegen atrose goed werkt.

  Geschreven door Keesijp op
 7. Ik heb artrose in me heup , 15 keer injectie gehad en kon toen niet meer op mijn heup liggen , injectie werkt hooguit 1 maand ben daar mee gestopt , ik loop elke dag 13 tot15 km voor me werk , wat kan ik doen om de pijn te verminderen

  Geschreven door Anoniem op
  • Neurofen?

   Geschreven door Léon op
 8. U loopt teveel kilometers elke dag. Glucosamine, omega 3, groenlipmosselextract, kurkuma kan u wellicht helpen. In ieder geval stoppen met zo ver lopen naar uw werk, daar wordt de artrose niet beter van, maar erger.

  Geschreven door Catharina op
 9. Een aantal factoren zijn zeer belangrijk; Tekort aan vitamine D ( laten testen((veel voorkomend bij artrose en artitis)) waardoor glucosamine slecht wordt opgenomen. Test je zuurgraad (zuur- base balance met teststrip op urine) verkrijgbaar bij Alka ( ook druppels verkrijgbaar ter neutralisatie) . Mijn vrouw heeft reumatische artitis, en gebruikt vervolgens Synofit premium vloeibaar (Bio curcumine – groenlipmossel en zwartebesblad) daarnaast Wietolie met THC en CBD olie elk 3 druppels voor het slapengaan. Sindsdien bijna geen medicatie meer van de reumatoloog en veel belangrijker weer zeer mobiel en praktisch pijnvrij. Tot verwondering van de reumatoloog is alles nagenoeg stabiel. Wil dit resultaat graag delen. Hopelijk kan het ook voor anderen helpen.

  Geschreven door Compuhein op
  • Bedankt voor de goede tip Compuhein, waar zijn deze spullen verkrijgbaar? Ik woon zelf niet in Nederland, maar kom er regelmatig. Groet

   Geschreven door Laila op
 10. Heeft er iemand ervaring met een Tarlov cyste ?

  Geschreven door Anoniem op
 11. Waar kan ik de behandeling voor kniedistractie laten doen?

  Geschreven door Renèe 10 Juni 2019 09:58 op
 12. Antwoord voor Laila: De meeste ingrediënten kun je via internet bestellen. Google op de betreffende naam van het product of firma, en je vindt zo de site’s. I.p.v. Alka druppels kun je ook Bakersoda gebruiken, te verkrijgen bij elke grote supermarkt. Goede ongefermenteerde CBD olie , http://www.cbdshop.nl. Voor wietolie met THC , informeer bij mediwiet.nl misschien kunnen zij je verder helpen, als alternatief kunnen zij je ook informeren om zelf maken. Succes.

  Geschreven door Compuhein op
 13. Met dank aan Compuhein, zal er zeker werk van maken!

  Geschreven door Anoniem op
 14. Curcumin /Cucuma Ginger van Soria Natural te koop bij de Apotheek voor rond de € 20,-
  ik heb een nieuwe knie gekregen en daarna dit gaan slikken, helpt super ook geen kramp/pijn in handen meer.
  Wel even doorzetten met gebruiken het helpt niet binnen 2 dagen.

  Geschreven door Sylvia op
 15. Wie heeft ervaring met alkalisch water, Kangan water? Het gaat blijkbaar verzuring tegen van het lichaam.

  Geschreven door Lisa op
 16. Ik heb artrose in mijn hand de duim zeg maar de onderkant zit een flinke ontsteking en continu zeurderige pijn met afwisseling van pijn scheuten vooral geen hand geven.
  Moet nu voor 3 maanden naar een hand therapeut voor oefeningen, mocht dat niet helpen dan waarschijnlijk een operatie.

  Heeft iemand hier ervaring mee?

  Geschreven door Rita 17-06-2019 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief