Artrose, wat kan je er zelf aan doen?

Artrose, wat kun je er zelf aan doen?

Artrose komt onder de Nederlandse bevolking aanzienlijk vaker voor, dan iedere andere gewrichtsaandoeningen. In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen artrose. Aangezien artrose vooral bij het ouder worden optreedt, is het de verwachting dat het aantal mensen met artrose de komende decennia flink zal toenemen.

Wat is artrose?

Artrose wordt vaak omschreven als gewrichtsslijtage, echter het is een slijtage van het kraakbeen. De belangrijkste functie van kraakbeen is om wrijving te verminderen tussen de bewegende gewrichten. Het heeft net als bot een dragende functie, maar het is niet zo sterk als bot. Bij artrose gaat langzamerhand de kwaliteit en de dikte van het kraakbeen achteruit, waardoor de boteinden niet meer zo soepel kunnen bewegen.

Deze kraakbeenslijtage, en uiteindelijk het bot-op-bot contact door de afwezigheid van kraakbeen, leidt samen met een plaatselijke ontsteking tot de bekende gewrichtsklachten zoals pijnklachten, de zwelling en stijfheid.

Artrose komt het meest voor aan de knieën en heupen. Naast deze twee gewrichten komt artrose ook veel voor aan:

 • Vingers, duim en grote teen.
 • Nek.
 • Onderste deel van de rug.
 • Schouder.
 • Voet, enkel.

Oorzaken van artrose

De exacte oorzaak van artrose is (nog) niet bekend. Er zijn wel factoren die de kans op artrose vergroten:

 • Overbelasting van de gewrichten door: overgewicht, zwaar lichamelijk werk of intensief sporten.
 • Te weinig bewegen.
 • Erfelijke aanleg. In sommige families komt artrose meer voor én op jongere leeftijd.
 • Bepaalde botbreuken en (sport)blessures. Wanneer het kraakbeen al ooit beschadigd is, bijvoorbeeld door een blessure, dan is het risico op het krijgen van artrose op latere leeftijd groter. Deze schade aan het kraakbeen kan ook ontstaan door artritis (gewrichtsontsteking).
 • Leeftijd. Vaak is artrose een symptoom van het ouder worden. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op artrose toe. Echter, het is geen ouderdomsziekte. Er zijn genoeg veertigers die aan artrose lijden.
 • Ziekte.

Vaak is het niet één van bovenstaande maar een combinatie van factoren.

Kan ik klachten artrose voorkomen?

Wanneer je artrose hebt dan is dat (nog) niet te genezen. Echter, je kunt wel bepaalde dingen doen om de klachten te voorkomen:

Afvallen

Bij overgewicht helpt het om af te vallen. Veel mensen met artroseproblemen in de heupen of benen hebben overgewicht. Uit een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam is gebleken, dat wanneer te zware mannen en vrouwen van tussen de 50 en 60 jaar 5 kilo afvallen, zij hiermee hun kans op het krijgen van een knie-artrose met een kwart verminderen.

Gezonde voeding

Over het effect van bepaalde voedingsmiddelen op artrose is nog weinig bekend. Het lijkt dat bepaald eten bij sommige mensen de aandoening doet helpen, en ander voedsel lijkt de klachten alleen maar te verergeren. Echter, wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet. Maar gezonde voeding is natuurlijk altijd belangrijk. Wat verstaan we hieronder:

 • Gezond en gevarieerd eten, waaronder iedere dag 250 gram groente en 2 porties (200 gram) fruit. En 2 keer per week (vette) vis.
 • Voldoende drinken, zoals (mineraal)water, koffie en thee (beide zonder suiker of melk).
 • Drink alcohol met mate.
 • Niet roken.
 • Zorgen voor voldoende calcium.

Voldoende bewegen

Ook beweging is een belangrijke factor. Iedere dag minimaal een half uur bewegen kan artrose voorkomen. Door te bewegen maak je je spieren, pezen en peesaanhechtingen zo sterk mogelijk. Door beweging maak je meteen ook gewrichtssmeer aan, dat ervoor zorgt dat je kraakbeen gezond blijft.

Voorkom overbelasting

Probeer je gewrichten niet te veel te belasten. In het geval van gewrichtsontstekingen dan is het van belang om deze op tijd en goed te behandelen.

Is artrose te verhelpen?

Zoals eerder gezegd is artrose, wanneer je het hebt (nog), niet te genezen. Maar er zijn, naast bovengenoemde punten, nog een aantal aspecten die je kunnen helpen.

Bewegen

Ook wanneer je artrose hebt, is voldoende bewegen erg belangrijk, om te voorkomen dat artrose zich verder ontwikkelt in de gewrichten. Bewegen beschermt de gewrichten, door de spieren eromheen te versterken en soepel te houden. Sterke spieren zorgen voor meer steun en dat kan er voor zorgen dat de pijn afneemt. Maar ook zorgt bewegen er voor dat het kraakbeen gevoed wordt waardoor de gewrichten soepeler bewegen.

Warmte en ontspanning

Warmte kan helpen om je spieren te ontspannen. Ook ontspanningsoefeningen kunnen de druk van de ziekte letterlijk en figuurlijk iets verlichten.

Voedingssupplementen

Sommige mensen kiezen, naast hun dagelijkse voeding, voor een extra aanvulling in de vorm van voedingssupplementen. Zij ervaren bijvoorbeeld positieve effecten van het gebruik van bepaalde kruiden, vitaminen en mineralen. Overleg altijd met je huisarts voor je ergens mee begint.

Orthomoleculaire geneeskunde

Deze vorm valt onder de alternatieve geneeskunde en zij zijn er van overtuigd, dat een ziekte ontstaat als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen. Bij artrose worden dan glucosamine of visolie voorgeschreven, ter ondersteuning bij het aanmaken van nieuwe kraakbeencellen.

Injecties

Het behandelen van artrose door middel van het injecteren van hyaluronzuur in de knie, schouder of heup, kan bij mensen een pijnstillende werking hebben. Hyaluronzuur is van nature aanwezig in onze gewrichten en heeft eenzelfde werking als glucosamine. Het verbetert de kwaliteit van het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof, waardoor de pijn minder wordt.

Traditionele Chinese Geneeswijze

In de traditionele Chinese geneeswijze wordt gewerkt met een aantal verschillende behandelingen zoals acupunctuur, massage en kruidenbehandelingen. Bij artrose kan acupunctuur een goede pijnbestrijder zijn.

 

Bronnen: bewegenzonderpijn.com en artrosezorg.nl

Delen:  
20 reacties op “Artrose, wat kan je er zelf aan doen?
 1. Ik ben 81+ woog 3 maanden geleden 98 kilo,mijn suiker gehalte was 13 nu 6 iedere dag 3 keer per dag 4 eetlepels appelazijn in een glas vermengd met water drinken mijn gewicht ging in 3 maanden naar 82 kilo.Met 5 citroenen met schil en 10 teentjes knoflook in de mixer met water voor aderverkalking ik voel mij herboren.Als groenten brocolie winterpeen kurkuma honing en kaneel.
  Kijk op Facebook Leen Egberts en je ziet een gezonde kerel

  Geschreven door deknapste man uit DenHaag op
  • Hoi Leen ik lees net je verhaal op dr.nl die 4 eetlepels appelazijn is dat over 4 glazen warm water verdeeld?
   En 5 citroenen Hoe verdeel je dat

   Geschreven door Vlinder op
  • In welke verdunning dronk je die mix van citroenen, look en water? Groeten Maan

   Geschreven door Maan op
 2. 10 teentjes knoflook + 5 citroenen …….is dit nog te drinken

  Geschreven door Anoniem op
 3. 10 teentjes knoflook + 5 citroenen …….is dit nog te drinken

  Geschreven door will op
 4. Nou geef mijn portie maar aan fikkie! Dat wordt nog meer maagzuurremmers slikken dus!

  Geschreven door op
  • Nou Ge ,als je ook de appelazijn gebruikt volgens Leen Egberts, heb je gelijk een maagzuur remmer!
   Want dat schijnt daar ook goed voor te zijn. Ik weet dat het idd tegen voetschimmel werkt.

   Geschreven door S op
   • 20 kilo in 3 mnd is ronduit ongezond. Ga wandelen, fietsen, zwemmen en drink 2 liter water verspreid over de dag. Eet vruchten, groenten en geen bewerkte producten. Mijd suikers en vergeet de makreel en haring niet.

    Geschreven door Sonny op
 5. Ik heb een artikel gelezen over stamcel plaatsing zonder operatie zijn ze wel mee bezig in NL maar helaas nog niet beschikbaar in Amerika al sedert 2011, en ben ook informatie daarover aanhet winnen en heb al kontakt met de betreffende organisatie/ziekenhuis.
  Ook geinformeerd bij Fagen maar dat helpt helaas niet bij reuma. arthritis.

  Geschreven door yvonne op
  • Hoi Yvonne ,is daar een leeftijd aan verbonden ?Of heb je die info (nog) niet?

   Geschreven door S op
   • Nee die info heb ik nog niet. Maar heb ook een NL artikel gelezen over stamcellen bij honden en katten bij artrose/reuma

    Geschreven door Yvonne op
    • 73

     Geschreven door Anoniem op
 6. Mijn moeder heeft ook atrose (in haar duim voornamelijk) en bij haar gaan ze in Mei een soort operatie doen. Hierbij trekken ze de botten uit elkaar door er iets in te plaatsen en als het goed is kan hier door haar kraakbeen weer gaan groeien. Maar voor deze operatie moet je wel 65 jaar of jonger zijn..

  Geschreven door Hananas op
 7. Als artrose alleen het kraakbeen aantast, zou het redelijk gemakkelijk zijn door te zorgen dat er nieuwe kraakbeen wordt aangemaakt om de ziekte tot rust te brengen. Maar dat is het niet alleen, het bot verandert ook van vorm en structuur, vaak al voor het kraakbeen verdwijnt. Daardoor is de ziekte veel ingrijpender dan tot enkele jaren geleden werd gedacht. Het blijkt dus geen slijtage te zijn, maar een echte reumatische aandoening. De ontstekingen zijn dan ook niet het gevolg van de afname van kraakbeen, maar de afname van het kraakbeen zijn een gevolg van de ontstekingen. Dit hebben wetenschappers slechts enkele jaren door en moeten nu op zoek naar mogelijke behandelmethoden. En doordat dit nog maar zo kort bekend is, blijven veel artsen nog in het oude gedachtegoed van slijtage hangen. Pas nu zijn onderzoeken opgestart om te kijken hoe artrose wel effectief kan worden behandeld.

  Geschreven door Pia op
  • Word echt een beetje bang van deze website 😉 Heb zelf artrose in mijn rechter grote teen . Ben er 2 x aan geopereerd de nodige schroeven en dergelijke zitten er in . Merk dat mijn linker knie ook last begint te krijgen . Nu zou ik weer naar de specialist gaan maar nu ik dit zo lees ga ik proberen nog sneller af te vallen en me laten informeren over de nieuwe behandelings methode

   Geschreven door Aynamie op
 8. Vermijd nachtschade , tomaat , paprika , aardappelen en roken . Dat is het enige dat enigszins helpt .

  Geschreven door Tinneke op
 9. Ik heb al vanaf 2014 licht versleten knie gewrichten, helaas doet mijn rechter knie al een aantal weken pijn. Vooral bij het opstaan en weer gaan zitten, en ook bij door de knieën zakken enz. er zijn gisteren foto’s van mijn knieën gemaakt en daarna bij de orthopedist geweest. deze vertelde mij dat mijn knie gewrichten een milde vorm van slijtage hadden en dat er een ontsteking in mijn rechter knie zit, ook zit er vocht in die knie. Hij wilde nog niet gaan snijden gelukkig voor mij, maar ik heb een injectie in mijn rechter knie gekregen. Ik moet over zes weken terug komen. Het is nu inmiddels 24 uur geleden dat ik de injectie hebt gehad, maar ik voel nog geen verschil. Zelf heb ik gisteren oxycodon 20 milligram tegen de pijn in genomen, en dat heeft de pijn wat laten zakken. Ik heb begrepen dat ondanks de injectie dat de ontsteking niet meer weg gaat. Klopt dat? Als dat zo is dan ben ik daar niet zo blij mee, en de dokter vertelde dat ik zo 4 keer per jaar de injectie moet herhalen. Is dat ook waar? Ik vraag dit hier omdat als de ontsteking niet meer weg gaat het voor zin heeft om 4 maal per jaar een injectie te gaan halen. Ik denk dat ik dan beter af bent meet een kunst gewricht. Kan iemand mij een antwoord op mijn vragen geven? Alvast hartelijk bedankt.

  Martin.

  Geschreven door Martin Sneevliet. op
 10. Beste Martin, ik ben onlangs naar een informatie-avond over het plaatsen van een knie-prothese geweest in kliniek ViaSana in Mill.( Ik heb dezelfde klachten als jij). Het werd daar afgeraden om regelmatig je knie te laten injecteren. Ook vertelden de artsen daar dat ze pas een knieprothese plaatsen als de arthrose in de knieeen zo erg is dat er helemaal geen kraakbeen meer zit. Ze wachten daar dus heel lang mee omdat mensen over het algemeen minder tevreden zijn over het resultaat als er te vroeg wordt geopereerd. Ook gaat een prothese maximaal 15 jaar mee. Met plaatsen van een eventuele 2e prothese schijnen de resultaten niet goed te zijn. Omdat ik begrepen heb dat ik nog lang niet geopereerd zal worden (daar is het nog niet erg genoeg voor) probeer ik mijn leven aan te passen; mijn benen niet te zwaar belasten, afvallen, voedingssupplementen, gezond eten (deed ik al). In het verleden heb ik wel baat gehad bij acupunctuur. Dat hielp ongeveer 2 jaar. Toen kwam de pijn weer terug. Ik weet niet wasr je woont maar als je in het zuiden van NL woont zou ik zeker een keer naar zo’n info-avond bij ViaSana gaan. Je kunt je daar (kosteloos) voor opgeven.

  Geschreven door Anneke op
 11. Artrose en artritis zijn indirecte ontstekingsziektes. Het is schade die ontstaat door ontstekingen. Ontstekingen krijg je door verzuring. Auto immuunziekte bestaat niet, dat is een naam die artsen hebben bedacht, voor als ze niet weten waar iets vandaan komt. Het lichaam valt zich zelf nooit aan. Het lichaam regenereert aan een stuk door. Ik heb dat onderzocht,lezen lezen lezen, en i d d in de V S zijn ze met proeven en onderzoeken erachter gekomen dat de meeste ontstekingsziektes , inflammatoire diseases , ontstaan door verzuring en een omega 3 tekort. Verzuring ontstaat door de totaal verkeerde voedingswijze van de Westerse maatschappij. Vooral suiker, E nrs en pesticiden zijn gruwelijke verstoorders voor het lichaam . Ik doe al ongeveer 25 jaar “proeven ” , ik pas dieeten toe , waarvan ik iets positiefs heb gelezen. 5 Maanden geleden begonnen met lijnzaadolie , 2 eetlepels per dag, mijn heupslijtage , artrose was bijna niet meer voelbaar. Ik kon lopen !!! 2 Weken begon ik met suikervrij, ik at al geen suiker, maar nu schrapte ik fruitsap(puur) en zoet fruit , ik dronk iedere dag wel n paar glazen fruitsap puur uit een pak–zonder toevoegingen en met vezel, mijn rugartrose en scoliose deden geen pijn meer. Oorzaak; de ontstekingen namen af, want dat is artrose en artritis. Paar dagen geleden weer eens begonnen met appelazijn , aangelengd met water, het is best te doen, in een grote waterkan , en dan een scheut appelazijn.Appelazijn ontzuurt het lichaam, en ontzuurt de maag, maagzuur neutraliseert. Stevia , plantje uit Amerika, veel gebruikt door Indianen , oorspronkelijke bewoners in Amerika, die door moord/uitgeroeid(!)zijn, en flink zijn uitgedund,nu in een paar reservaten leven, dat is een ander –zeer triest– verhaal, maar Indianen wisten ontzettend veel over kruiden, en natuurgeneeswijzen , stevia is een plantje waar tinctuur of poeder ven wordt gemaakt, en is een 100% natuurlijk zoet middel, dat geen invloed heeft op de suikerspiegel/alvleesklier. En xilitol, van berkenboom in Finland dacht ik, gemaakt, maar nu ook al synthetisch helaas. De natuurlijke xylitol is ook prima, geen invloed op verzuring en suikerspiegel . Als iemand ontzuurt is, heeft deze persoon bijna of geen klachten, ook al zijn er flink wat onderdelen versleten. De ontstekingen stoppen, de pijn trekt weg. Onbewerkte troep laten liggen in de supermarkt, en eet eenvoudig. Ik ben geen veganist, geen vegetarier meer, geen aanhanger van wat voor n rage of hype dan ook, maar ik leef zoals mensen 50 60 jaar geleden leefden, alles zelf bereiden, gewoon wat groenten, gewoon uit de supermarkt, veel water, gewoon uit de kraan, appelazijn , olijfolie, lijnzaadolie( TOP olie barst van de omega drie , DE ontstekingsremmer) citroenen en knoflook , heb ik altijd in huis. Vlees; af en toe echt scharrelvlees of vis , kaas van de supermarkt, en nog zo n paar dingen . Geen snoep, frisdrank alcohol, pakjes en zakjes. Ik was radeloos en ging zoeken en lezen. En nu heb ik een leefbaar bestaan. Succes allemaal. Het is mogelijk ***

  Geschreven door kimberley pex op
 12. Ik drink 10 mflessen van 33 cl bier per dag en ben van 82 kg naar 129 kg gegaan en voel mij als herboren ben topfit loop 30 km/dag hard savonds gooi ik er nog een schepje bovenop door een stevig bord brood met zult en spek

  Geschreven door Zompie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief