Last van gewrichtsklachten?

Last van gewrichtsklachten?

Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben gewrichtsklachten. In veel gevallen is reuma daar de oorzaak van. Toch weet lang niet iedereen wat reuma precies is. Er zijn meer dan 100 verschillende aandoeningen die reumatische klachten kunnen geven.

Artrose is daarvan de meest voorkomende aandoening. Hoewel men vaak denkt dat reumatische klachten voornamelijk bij ouderen voorkomen, kunnen gewrichtsklachten ook op jonge leeftijd en zelfs gedurende de kinderjaren ontstaan. In het laatste geval wordt er gesproken van kinder- of jeugdreuma.

Reuma: stijve en pijnlijke gewrichten

Reumatoïde artritis, zo luidt de officiële benaming voor de aandoeningen die gewrichtsklachten veroorzaken. Denk hierbij aan stijve en pijnlijke gewrichten. Het gaat dan met name om handen, polsen, enkels of voeten. Soms zwellen deze lichaamsdelen ook op als gevolg van de gewrichtsklachten. Deze gewrichtsklachten worden vaak veroorzaakt door ontstekingen.

Auto-immuunziekte

Reuma is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het lichaam zichzelf aanvalt: in dit geval maakt het antistoffen aan tegen het weefsel dat zich aan de binnenkant van onze gewrichten bevindt. Door deze aanvallen ontstaan ontstekingen. Deze kunnen op hun beurt weer beschadigingen aan de gewrichten veroorzaken. Zo ontstaan vaak extra klachten. Een goede behandeling van reuma is dan ook zeer belangrijk.

Reumatische klachten

Als je last hebt van reuma, dan doen ontstoken gewrichten soms al pijn zonder deze te belasten of zelfs zonder ze te bewegen. De meeste reuma patiënten ervaren met name ’s ochtends en na een periode van lang stil zitten of liggen, dat gewrichten stijf worden. Beweging is dan ook van belang om de gewrichten soepel te houden. Bewegen helpt ook om ontstekingen tegen te gaan.

Gewrichtsklachten?

Heb je ook wel eens last van stijve of pijnlijke gewrichten? Dan kan het zijn dat je reuma hebt. Zeker wanneer je vaak last hebt van stijve gewrichten (bijvoorbeeld iedere ochtend), kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een reumatoloog. Alleen deze arts, gespecialiseerd in reumatoïde artritis, kan vaststellen of er inderdaad sprake is van een reumatische aandoening.

Ik heb reuma, wat nu?

Wellicht een kleine geruststelling: reumatoïde artritis is bijna nooit erfelijk. Waarom mensen reuma krijgen is niet bekend. Waarom de een de ziekte al op jonge leeftijd ontwikkelt, en de ander pas op latere leeftijd, is ook niet te zeggen. Maar als reuma is vastgesteld, dan zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Bij ontstekingen is het van belang de gewrichten niet te veel te belasten. Maar zodra de ontsteking is afgenomen, is het juist weer belangrijk om te bewegen om de gewrichten soepel te houden. Oefentherapie kan hierbij helpen, ook om de gewrichten sterker te maken. Sterkere gewrichten zijn vaak minder snel stijf en pijnlijk en zullen ook minder snel ontstoken raken.

Behandeling van reuma

Er diverse medicijnen die kunnen helpen bij reumatische klachten. Deze medicijnen verminderen de pijn of werken ontstekingsremmend. In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn. Dit gaat dan met name om ernstige reumatische klachten aan bijvoorbeeld de schouder, heup of knie. Sommige mensen hebben ook baat bij alternatieve geneeswijzen of kuren. In het laatste geval wordt er een periode doorgebracht in een kuuroord waar men speciale baden neemt die de gewrichtsklachten verminderen. Ondanks de diverse behandelmethoden is het echter nog niet mogelijk om reumatische aandoeningen volledig te genezen.

 

Bronnen: reumanederland.nl

Delen:  
11 reacties op “Last van gewrichtsklachten?
 1. Aan beide middenvingers heb ik vaak stekende pijn -bij rust begint het- aan het middelste gewrichtje
  Maar ook soms dagen niet!
  Herkent iemand dit?

  Geschreven door Pepita op
 2. Zonder verder onderzoek is het moeilijk om daar iets over te zeggen.
  Ik zou je willen adviseren om naar je huisarts te gaan als de klachten aanhouden of erger worden. Die kan je vingers dan onderzoeken.

  Geschreven door Tandor op
 3. als ik in bed lig en heb 2uur gerust dan begint de pijn in de vingers +handen vaak ondragelijk

  Geschreven door ed van pol op
 4. Dat zou kunnen. Een overbelasting is ook mogelijk. Zonder verder onderzoek is dat moeilijk te zeggen. Ga dus met de klachten naar je huisarts en laat naar de knie kijken.

  Geschreven door Tandor op
 5. Ben je met deze klachten ook al bij de huisarts geweest?
  Wat zegt de huisarts ervan?

  Geschreven door Tandor op
 6. Door mijn knieen zakken gaat moeilijk en is pijnlijk. Foto’s van de knie geeft aan dat alles goed is. S’morgens voelt he stijf aan bij het lopen. wat kan er aan de hand zijn ?

  Geschreven door Roy op
 7. Hoe oud ben je en hoe lang heb je de klachten al?
  Heb je nog andere klachten of aandoeningen/ziekten?

  Geschreven door Tandor op
 8. middenvingers, linkerhand ernstiger, ook de duim erg pijnlijk,krakend geluid soms alsof ze vast zitten!
  Schouders,knieen,enkel ook.Ja allemaal heel pijnlijk pepita.Reactie van mij is 2 jaar later,hoe gaat het nu dan met je?

  Geschreven door johannes(joure) op
 9. Ik heb van jongsaf aan pijn aan mijn enkels knieen polsen ellenboog. Soms kraken mijn enkels bij het minste beweging.
  Ik ben zoveel ziekenhuizen en dokters afgegaan en alles was normaal.
  Na 22 jaar word er vast gesteld dat ik masaal positieve fibro heb.
  Maar niet alle artsen geloven erin wat nu???

  Geschreven door Sisi op
 10. Door mijn werk als chef kok (nu gepensioneerd) teveel met zware koekenpannen gewerkt en/of warm/koud water, hierdoor heb ik veel pijn in mijn onderste duimgewrichten zowel links als rechts.
  Ik heb zelf een paar leren spalken met balijnen gemaakt en heb als ik deze draag totaal geen pijn meer omdat ze op de onderkant van het duimgewricht drukken.

  Geschreven door Janchik op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief