Hoe kun je gewrichtspijn verminderen?

Hoe kun je gewrichtspijn verminderen?

In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen dagelijks klachten aan hun gewrichten zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid. Gewrichtsklachten kunnen overal in het lichaam optreden. Echter, pijn in de handen en knieën komt het meest voor. Pijn die niet onderschat moet worden en die veel invloed kan hebben op de mobiliteit, zelfredzaamheid en het sociale leven van iemand. Dus hoe kun je gewrichtspijn verminderen?

Gewrichtspijn is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen. Echter, allen worden gekenmerkt door pijn, stramme en stijve spieren en gewrichten. De oorzaken van pijnlijke gewrichten kunnen zeer divers zijn.

Mogelijke oorzaken gewrichtspijn

Gewrichtspijn is geen aandoening of ziekte op zich, maar een klacht die bij veel verschillende aandoeningen optreedt. Gewrichtsklachten kunnen dan ook veel verschillende oorzaken hebben, zoals:

Overbelasting

Wanneer je een gewricht te lang of te intensief gebruikt, dan kan het beschadigd raken en kan er gewrichtspijn ontstaan.

Blessures

Een verstuiking kan een blessure aan een gewricht veroorzaken. Door de verstuiking kan er namelijk een beschadiging aan de gewrichtsband(en) ontstaan.

Artrose

Artrose is één van de bekendste veroorzakers van gewrichtspijn. Hierbij wordt het gewrichtskraakbeen dunner en zachter. Door deze kwaliteitsachteruitgang kan het gewricht minder belast worden en kan er al bij een geringe belasting pijnklachten en zwelling optreden.

Artritis

De exacte oorzaak van artritis is nog niet bekend, maar men weet wel dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het afweersysteem denkt dat er indringers zijn die verdreven moeten worden. Hierdoor komen er ontstekingseiwitten vrij waardoor er ontstekingen in de onder andere de gewrichten kunnen ontstaan.

Jicht

De oorzaak van jicht is een probleem met de stofwisseling in je lichaam, waardoor urinezuur in je lichaam ophoopt en als natriumuraatkristal neerslaat in of rondom je gewrichten. Dat kan een heftige ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor je pijnlijke en gezwollen gewrichten krijgt die niet te belasten zijn.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Momenteel is nog onduidelijk waardoor fibromyalgie ontstaat. Er zijn wel aanwijzingen dat bij fibromyalgie de samenwerking waarop de hersenen de spieren aansturen verstoord is. Een andere theorie is dat de verwerking van pijnprikkels bij mensen met fibromyalgie anders verloopt dan bij mensen zonder deze aandoening.

Overgang

In de overgang vindt er een daling van het oestrogeenniveau plaats. Deze daling zou in verband kunnen staan met de beschadiging van gewrichtskraakbeen en het ontstaan van goedaardige uitsteeksel bij de aanhechting van de pees. Dit kan pijn in de gewrichten veroorzaken.

Hoe kun je gewrichtspijn verminderen?

Bewegen

Veel mensen zijn geneigd te stoppen met bewegen wanneer ze gewrichtspijn hebben. Echter, juist lichaamsbeweging kan bijdragen aan het verminderen van pijn in de gewrichten. Door regelmatig matig-intensief te bewegen worden de spieren rondom de gewrichten sterker en treden er minder snel ontstekingen op. Maar omdat bewegen bij gewrichtsklachten vaak pijn doet, is het belangrijk dat je de oefeningen op de juiste manier doet. Een fysiotherapeut kan je hierbij goede begeleiding geven.

Balans tussen rust en activiteit

Zorgt bewegen ervoor dat een gewricht niet verstijfd, rust is weer belangrijk voor het lichaam om zich na een activiteit te kunnen herstellen. Het is dus belangrijk om rust en beweging af te wisselen, zodat je voorkomt dat de gewrichten overbelast raken en stijf aanvoelen en pijn doen. Door dagelijks even goed gestrekt op de bank of op bed te liggen doe je voor de rest van de dag weer wat nieuwe energie op.

Belast je gewrichten niet in de uiterste stand

Ondanks het feit dat veel gewrichten redelijk ver kunnen buigen, zijn ze in deze uiterste stand extra kwetsbaar. Dit komt omdat dan maar een klein deel van het gewrichtsvlak de druk op moet vangen en de banden ver uitgerekt zijn. Probeer dit dus te voorkomen en je gewrichten niet in de uiterste stand te belasten.

Verdeel een gewicht over meerdere gewrichten

Op het moment dat je iets moet tillen, dan is het verstandig om het gewicht te verdelen over verschillende gewrichten. Hierdoor zal het tillen minder inspanning kosten. Dus til een boodschappentas niet met 1 arm, maar til deze met 2 armen en dan tegen je lichaam aan. Houd een beker niet met je vingers bij het oor vast, maar houd de beker met 2 handen vast.

Voeding

Het is niet nodig om een speciaal dieet te volgen wanneer je last hebt van gewrichtsklachten. Het is wel belangrijk wanneer er sprake van overgewicht is om dan af te vallen. Overgewicht is namelijk extra belastend voor de gewrichten. Wanneer er sprake is van actieve reuma, dan is er een verhoogd risico op ondergewicht. In een actieve fase heeft je lichaam een grotere behoefte aan eiwit en energie, waardoor gezond en goed eten nog belangrijker wordt. Het blijkt ook dat visolie de ochtendstijfheid en het aantal gezwollen gewrichten lijkt te verminderen. Het geneest echter niet.

Medicijnen

Medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van de pijn bij artrose en gewrichtsklachten. Pijnstillers die verlichting van gewrichtspijn kunnen geven zijn bijvoorbeeld een pijnstiller met paracetamol, naproxen, ibuprofen en diclofenac. Naproxen, ibuprofen en diclofenac werken in tegenstelling tot paracetamol naast pijnstillend ook ontstekingsremmend.

Alternatieve behandelingen

Vaak worden alternatieve behandelingen als aanvulling op de reguliere behandeling ingezet. Voorbeelden hiervan zijn: acupunctuur, homeopathie en kruiden, planten en kruidenmiddelen.

 

Bronnen: Reuma Nederland, Franciscus Gasthuis en Vrouwen in de Overgang

 

Delen:  
2 reacties op “Hoe kun je gewrichtspijn verminderen?
 1. Heeft u ook tips voor botoedeem in linkerenkel knie en heup.
  Ben net 50 en pas via een dexascan ook osteoporose ontdekt.
  Ik krijg alleen maar te horen dat er aan botoedeem niets te doen is.
  Binnenkort ga ik tecar therapie proberen.
  Iemand hier ervaring mee ivm botoedeem?

  Geschreven door Brosse botje. op
  • Naast doktersbezoek advies vragen aan natuurgenezer. Iemand die kijkt naar voedingspatroon en tekorten aan voedingsstoffen en ook kijk heeft op de hormoonhuishouding. Osteoporose heeft onder andere te maken met tekorten aan allerlei voedingsstoffen. Zeker niet alleen calcium maar vooral ook allerlei andere mineralen en vitaminen.

   Geschreven door C. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief