Wie kan fibromyalgie krijgen? Wat zijn de kenmerken

Wie kan fibromyalgie krijgen?

Naar schatting hebben 2 tot 3% van alle mensen fibromyalgie. Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn van spier- en bindweefsel. Deze aandoening doet zowel bij patiënten als bij medici tal van vragen rijzen. Dus wat is fibromyalgie, en wie kan het krijgen?

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, wat gekenmerkt wordt door chronische pijn in de spieren en zachte weefsels in het lichaam. Deze pijn kan over het hele lichaam voorkomen, maar vooral in de nek- en schoudergordel, lage rug en bekkengordel en de ledematen.

Oorzaken fibromyalgie

De oorzaak is (nog) onbekend. Wel heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die lijden aan fibromyalgie, een afwijking hebben in de manier waarop hun centrale zenuwstelsel werkt. De zenuwen van fibromyalgie patiënten zijn gevoeliger. Daarnaast ervaren ze pijn anders in vergelijking met andere mensen.

Afwijkingen kunnen ook worden gezien in de hersengolven van mensen die lijden aan fibromyalgie. Dit zou ook de aanwezigheid verklaren van andere symptomen. Denk hierbij aan: slecht slapen, depressie, vermoeidheid, zich slecht kunnen concentreren en een verminderd geheugen.

Mogelijke factoren die zouden bijdragen aan fibromyalgie zijn:

  • Stress.
  • Angst.
  • Een verstoord slaappatroon.
  • Hormonen. Hierbij moet gedacht moet worden aan dopamine, serotonine en een groeihormoon.
  • Fysiek of psychisch trauma uit het verleden.
  • Chronische virale infecties, postviraal syndroom of ME.
  • Aandoeningen aan het immuunsysteem.

Inmiddels is duidelijk geworden dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en zorgt niet voor schade. Waarschijnlijk is fibromyalgie ook niet erfelijk, maar ook dat is nog niet zeker.

Symptomen fibromyalgie

Mensen met fibromyalgie hebben klachten die heel veel weg hebben van reuma. Fibromyalgie wordt dan ook wel weke delen reuma genoemd. De belangrijkste symptomen die vaak voorkomen zijn:

  • Pijnlijke, stijve spieren en gewrichten, gevoelige spierknobbeltjes (vooral in nek en schouders).
  • Vermoeidheid.

Nevenverschijnselen

Daarnaast zijn er een aantal nevenverschijnselen die van persoon tot persoon verschillen zoals:

  • Slaapproblemen.
  • Problemen met concentratie en geheugen.
  • Spijsverteringsklachten.
  • Somberheid.
  • Angstig, prikkelbaar en snel gestrest.
  • Koude handen en voeten.
  • Tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten.
  • Rusteloze benen syndroom.
  • Gevoeligheid voor warmte- en temperatuurveranderingen.
  • Chronische hoofdpijn.

Wie kan fibromyalgie krijgen?

Fibromyalgie komt dus relatief veel voor. Men neemt aan dat van alle nieuwe patiënten die per jaar de reumapoli bezoeken, er bij 5-15% de diagnose fibromyalgie wordt gesteld. Het is opvallend dat deze aandoening vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Het is zelfs zo dat ongeveer 90% van de patiënten vrouw is die in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar is. Daarnaast zijn bepaalde mensen ervan overtuigd, dat het risico toeneemt naarmate mensen ouder worden.

Diagnose

Omdat de klachten bij fibromyalgie ook voorkomen bij allerlei andere aandoeningen, duurt het vaak lang voordat een daadwerkelijke diagnose fibromyalgie wordt vastgesteld. De arts zal namelijk eerst allerlei controles uitvoeren, om andere aandoeningen uit te sluiten zoals reuma, reumatoïde artritis, andere auto-immuunziekten, problemen met de schildklier, de ziekte van Pfeiffer of bloedarmoede. Op basis van 3 criteria wordt de diagnose fibromyalgie vastgesteld. Dit zijn:

  1. Chronische pijn.
  2. Die langer dan drie maanden aanwezig is.
  3. Het bestaan van pijnpunten op diverse plekken.

Behandeling

Er is niet één bepaalde behandeling. Het is belangrijk om met je dokter te overleggen wat voor jou een juiste behandeling is. Specialisten geven wel aan dat de best werkende methode, een combinatie is van een behandeling met én zonder medicijnen. Mogelijke behandelingen kunnen bestaan uit:

  • Medicijnen
    Medicijnen zoals paracetamol en ontstekingsremmende pijnstillers zoals Ibuprofen en codeïne, kunnen de pijn verlichten. Vaak wordt bij fibromyalgie ook een antidepressie medicijn voorgeschreven, omdat dit zou helpen om de aanhoudende pijn te verlichten en ervoor te zorgen dat je beter kan functioneren. Antidepressiva helpen ook tegen de slaapproblemen. Andere geneesmiddelen vormen momenteel het onderwerp van onderzoek.
  • Oefeningen
    Het helpt niet altijd om oefeningen te doen, maar onderzoek heeft aangetoond dat zachte non-impact training, zoals relaxte wandelingen, zwemmen, fietsen of yoga goed zijn bij spierpijn en stijfheid. Dit is een essentieel element van de therapie. Deze oefeningen moeten wel steeds naar eigen vermogen en de pijn die iemand achteraf voelt, worden aangepast. Om de spieren en gewrichten soepel te houden, kunnen eveneens relaxatie- en lenigheidsoefeningen worden aangeraden.
  • Warmwaterbaden
    Balneotherapie (warmwaterbaden) kunnen de klachten wat verlichten. Soms wordt het baden gecombineerd met lichamelijke oefeningen.
  • Cognitieve gedragstherapie
    De bedoeling van deze therapie is, dat je leert om positief te denken, waardoor je ‘gevoelstoestand’ verbetert en je klachten minder worden. Of je in elk geval kunt leren om anders met je klachten om te gaan. Zo kan de therapie ervoor zorgen dat je beter kunt omgaan met de pijn.
  • Alternatieve behandelingen
    Sommige mensen hebben baat bij acupunctuur, aromatherapie en/of massage. Ondank het feit dat er weinig bewijs is dat dit ook daadwerkelijk werkt, zorgen ze er wel voor dat mensen zich beter kunnen ontspannen en daardoor beter omgaan met pijn. Uiteindelijk is dat alles bevorderlijk voor het eigen functioneren.

 

Bronnen: Fibrocentrum en Persoonlijk Gezondheids Dossier

Delen:  
44 reacties op “Wie kan fibromyalgie krijgen? Wat zijn de kenmerken
  1. Ergens rond 2000 kreeg ik klachten aan mijn handen en vingerstennissen ging niet meer, een kopje aan een oor vast houden om te verplaatsen of te drinken ging gewoon niet zoveel pijn, bijvoorbeeld het bed opmaken en de lakens instoppen ging gewoon niet. Kwam bij de reumatoloog die na enig onderzoek fb. Vaststelde werd naar een haptonoom doorverwezen, die vaststelde dat ik mezelf constant overbelaste, zowel fysiek als psychisch! Advies alles een paar tandjes minder, dit en het gebruik van Toxidendron voorgescreven door een homeopaat, al bij alna 1.5 jaar enorme verbetering en weer instaat alles op te pakken had gewoon doorgewerkt en kon weer tennisen enz zonder opvallende klachten. Ben nu 72 en functioneer nog boven gemiddeld..

    Geschreven door jean cagerue op
    • Toxidendron bestaat in vele varianten. Welke neem jij? Ik wil ook wel eens dit middel proberen.

      Geschreven door Gerda op
  2. Mijn huisarts vond mij maar een zeurpiet 18 jaar geleden. Foto,s bloedonderzoek wees niets uit.elke keer als ik kwam zei hij wat heb je nu weer???? Durfde ook niet meer heen . Tot ik niet meer werken kon. Kreeg een nekkraag omdat ik volgens hem een nekhernia had. En dat wist hij zonder foto of scan. Uiteindelijk zei de bedrijfsarts ik denk dat jij fibromyalgie hebt. Opgezocht op Google en het ging allemaal over mij.!!!!! Uitgeprint en naar huisarts. Hij zei ik denk dat het puzzeltje gevonden is…..Reumatoloog stelde overduidelijk fibromyalgie vast. Inmiddels werk ik weer gedeeltelijk want rust roest. Bewegen geeft minder last….

    Geschreven door Paula1959 op
    • Het is toch erg dat de dokters,bij sommigen toch,zo lichtzinnige gaan over de echte klachten van de patiënten,en meestal bij de jongeren,de ouderen hebben nog het oud systeme”luisteren ,grondig onderzoeken, in korte worden,tijd nemen voor de zieke patiënten ,mijn vader was huisarts, hij was zo eentje vroeger was ge “patiënt,nu een “nummer zoveel……..

      Geschreven door Maryse op
      • Daar heeft u helemaal gelijk in ken precies het zelfde verhaal er zijn nog maar weinig artsen die je menselijk behandelen.
        Als ze niet meteen weten wat je hebt en na een paar onderzoeken en ze geen duidelijk beeld hebben schuiven ze het maar ergens op of ze behandelen je als iemand de dingen zit te verzinnen. Bij mij zagen ze wel schommelingen in het bloed wat aan gaf dat er iets mis was maar na een paar onderzoeken kwam er geen duidelijk beeld 5 jaar door te hebben gelopen kon ik gewoon niet meer en ben ik weer naar m’n huisarts gegaan en toen was het alleen maar slechter geworden met m’n waardes maar nog steeds had hij geen duidelijk andwoord door gestuurd na een internist en dankzij hem omdat hij zelf artsen had mee gemaakt die het maar op iets drukte waar niks van klopte is hij blijven zoeken ( en nog steeds ) om alle puzzelstukjes op de plaats te krijgen dankzij hem weet ik nu wat ik heb en word ik behandeld alleen wel te laat.

        Artsen moeten luisteren naar pasienten tuurlijk zijn er ook mensen die dingen overdrijven en zo maar geen mens is het zelfde en dat word helaas veel ste vaak vergeleken.

        Geschreven door kkroosje op
      • Nou ik moet zeggen dat je overal met je kop tegen de muur op loop niemand neemt je serieus. Als ik een paar uur op ben en ik niks belast gaat het wel ja dan mankeer je niks, maar als ik uit me bed kom ben ik een wrak. Ja ga fietsen is goed voor je nou ik woon in het centrum van Amsterdam waar ik honderd keer af moet stappen en weer starten met mijn prothese knie. Pijn in mijn handen maar doe het toch omdat ik graag wil doen of er niks aan de hand is. Soms zit ik te huilen van pijn en machteloosheid dat niemand je begrijpt ik ben nu nu 65 jaar en hoor ik steeds is de leeftijd. Toen ik 40 was zij men de overgang 50 het is Artrose maar dat heb iedereen kan lang doorgaan, maar ik hou op hoop ooit dat ze de mensen eens wat meer aandacht geven geven.

        Geschreven door maria op
      • Ik krijg dat ook altijd te horen er is niets aan de hand maar heb ook allerlei klachten wirdt er gek van

        Geschreven door Anoniem op
    • Beste Paula, altijd veel klachten over pijn o.a Isias, zins kort ben via YouTube er achter dat het de Psoas spier is. En diepliggende spier die emoties en stres en trauma’s vast houdt.
      Je kan ook lezen over deze Spiervia Google.
      Zins kort doe ik veel oefeningen voor de Psoas het is verbluffend hoe veel resultaat ik daar bij heb.

      Geschreven door Ben de Bie. op
  3. Sinds ik naar een mesoloog ga ben ik enorm opgeknapt! Zij heeft bij mij bepaalde tekorten
    gevonden van vitaminen en mineralen en goede voedingsadviezen gegeven. Mijn vermoeid-
    heid is een stuk minder en ik kan veel beter functioneren. Ik blijf wel bepaalde klachten
    houden maar veel minder dan eerst. Ik ben 60 jaar en ik voel mij de laatste jaren veel
    beter dan al die jaren daarvoor.

    Geschreven door Elisabeth op
  4. Goede voeding niet meer roken en geen alkohol heeft mij helemaal genezen. Ga t maar doen en je staat versteld van je lichamelijke conditie

    Geschreven door Mia op
    • Voeding doet inderdaad heel veel.

      Geschreven door Anita op
    • ik heb t al heel lang heb een geweldige dokter die volkomen achter me staat 8ik gebruik op de dagen dat t niet uit te houden is oxycodon 5mg is een pijnstiller die t goed doet
      en ik druppel canabies olie wat ook helpt waar je beter op slaapt en wat 0pijn wegneemt dat maakt t allemaal wat draagelijker ik hoop dat iemand hier wat aan heeft

      Geschreven door yvonne kalwij op
      • Jammer genoeg is cannabis olie niet legaal in België. Heb er al veel positieve dingen over gehoord.

        Geschreven door Chrisje op
        • Cannebis olie, is hier bij veel drogisten of gezondheidswinkels te krijgen. Is dat bij jullie ook niet? Het goedje wat juist verslavend is zit er niet in. Is mij verteld. Misschien online bestellen? Ik zelf heb het niet vol kunnen houden ik vond het zo smerig. En het wilde niet wennen.

          Geschreven door Petra op
        • Kom het over de grens halen

          Geschreven door Doortje op
        • CBD olie kan veel klachten bij fybromialgie verminderen. Ik kan jou echt aanraden deze te nemen maar dan wel de FULL SPECTRUM CBD olie! Hierin zit niet alleen CBD maar ook alle andere cannabidoïde. Het is NOG niet legaal in België maar dat duurt vast niet lang meer. Als je wil kan ik zo een fles naar jou sturen!

          Geschreven door Marijke MataHaag op
          • Hallo Marijke,is die olie pijn stillend,ik heb n.l poliyoneuropathie / dunnevezel neuropathie. Is het daar ook geschikt voor. ?

            Geschreven door Ans. op
    • Ik heb al jaren fb, ben een half jaar geleden gestopt met het gebruiken van suiker en alles waar suiker in zit, het gaat een enorm stuk beter. Zeker de moeite waard! Ook ben ik onder behandeling van een orthomoleculaire arts.Eindelijk gaat het me weer redelijk, ik ben nu 71jaar.

      Geschreven door Christel op
    • Ik heb nooit gerookt, drink niet en eet goed. Toch veel last. Trauma’s en stress zijn de boosdoener.

      Geschreven door Anouchka op
  5. Goede voeding niet meer roken en geen alkohol heeft mij helemaal genezen. Ga t maar doen en je staat versteld van je lichamelijke conditie

    Geschreven door Mia op
    • Ik eet best goed, heb nooit gerookt en tot mijn 30e geen alcohol gedronken. Nu zo nu en dan een glaasje wijn. Maar ik heb wel fibro.

      Geschreven door Kathy op
  6. Ik ben nu bezig met revalidatie in het ziekenhuis ,ben ik zelf heel blij mee er word nu eindelijk geluisterd .Loop zelf al 8 jaar lang rond met pijn eerst door Hernia .maar is denk ik zelf door heel veel stress Fibromyalgie geworden .Ik heb zelf elke dag pijn in me hele lichaam en soms heel hevig .Soms snap ik niet hoe je hier mee kan leven maar gaat maar gewoon door het is niet anders denk ik dan .Ik hoop dat het revalidatie me gaat helpen

    Geschreven door claudia op
  7. ik ga naar de pijnkliniek zoeken de plaats op waar de pijn is die zenuw en daar geven ze spuiten in en dan heb ik maanden geen
    pijn meer

    Geschreven door ceci op
  8. Mijn vriend kreeg 3 jaar geleden te horen dat hij fibromyalgie heeft, veel pijnstilling en ellende verder maar niets helpt. Elke keer bij de reumatoloog in het EMC geweest omdat hij alleen maar meer pijn kreeg, vooral in zijn schouder. Daar kreeg hij te horen dat hij er waarschijnlijk een slijmbeursontsteking had zitten (zonder er naar te kijken of verder onderzoek te doen).
    7 maanden verder in een ander ziekenhuis blijkt dus dat het een zeer agressieve vorm van Diffuus grootcellig B cel lymfoom fase 4 te zijn. (dus al in zijn sleutelbeen en weken delen gevreten en in de rest van zijn lichaam verspreid)
    Het zou dus HEEL erg geapprecieerd worden als artsen ook als er een diagnose ligt men de klachten van een patiënt serieus blijven nemen.
    Misschien komt de hulp voor mijn vriend nu te laat doordat men geen extra foto en MRI wilde maken.

    Geschreven door droevige vriendin op
    • Hoi
      In welk ziekenhuis is je vriend geweest
      Heb ook elke dag pijn

      Geschreven door Mar op
    • O, wat erg! Ik hoop dat er nog wat aan gedaan kan worden.. Heel veel sterkte!

      Geschreven door Erretje op
    • O wat vreselijk!!! En wat een verdriet!!

      Geschreven door Kathy op
  9. ik ben sarinda nu 55 jr
    en al ruim 35 jr FB .heb er 15 jaar overgedaan om er achter te komen wat ik had
    ik was 20 jr dat het begon ,de dokter zei toen ,je hebt kleine kinderen
    en je werk ,en ik verzorgde me ouders, dus kwam door mijn drukke leven .
    maar ik bleef komen ,toen ik 35 was eindelijk door gestuurd .
    en daar werd toen fibro geconstateerd , moest stoppen met werken
    want had uit val van mijn linker helft .half jaar lang kon ik niets doen .
    dus in de ziektewet ,werd 100 % afgekeurd na veel revalideren en vechten
    kreeg ik mijn leven weer n beetje terug ,maar ja moest wel in de rolstoel kon niet verlopen ,
    na enige tijd werk geherkeurd en kreeg 15 % want ja \fibro was nergens in te vinden ,ze hadden dan wel reuma in mijn bloed gevonden ,,,en ik liep op krukken .naar mijn baas kom ik niet meer terug ,en werd ontslagen .had geen zin in gevecht om er tegen in te gaan ,,was gewoon op en psychisch ook .
    dus geen fut … het heeft mijn hele leven op zijn kop gezet ,mijn man trok het niet meer ,dus gescheiden ,mijn ouste zoon trok het ook niet ,dus verbrak het contact met mijn ,alleen mijn dochter bleef me trouw,nu 35 jr later ik ga er goed mee om en redt me redelijk .maar n baan heb ik nooit meer gehad jammer genoeg ,,al was het maar voor halve dagen ,,want ja de vermoeidheid blijft ,,maar ik laat me er niet onder krijgen .,,en heb geleerd n oorlog voeren tegen je lichaam verlies je ,,,maar ik heb gewonnen ,
    want ik kan weer lopen ,fietsen en auto rijden automaatje ,,die ik lenen mag ,en doe zoveel genieten van het leven als het kan ..maar 1 ding het is heel moeilijk om te accepteren wat je hebt ,,,en nog 1 ding je hebt mensen die zeggen dat je lui bent ,nou echt niet ,,,maar die zijn gewoon dom ..uit leg geven doe ik ook niet meer zonde van je energie ..
    gr sarinda

    Geschreven door sarinda op
    • Hallo, ik ben Cindy, 41 jaar (bijna 42) en heb al sinds 2012 problemen met mijn gezondheid. Bekkeninstabiliteit, pijnlijke gewrichten en spieren. Constant spieren overbelast en peesontstekingen. Ik werkte als huishoudhulp. Hiervoor ben ik medisch afgekeurd. Heb verschillende dokters gezien. Fysische geneesheer., neuroloog, neurochirurg…. Heb meer dan 1 jaar revalidatie gedaan in Jessa Ziekenhuis, waar ik een spierblokkage heb gehad. En ik garandeer u, met een baby in huis is dit absoluut geen lachertje. Mijn man heeft me toen via spoed terug binnengebracht om spieren laten los te masseren. Ik heb daarna infiltraties gehad in mijn rug. Bij de tweede inspuiting hebben ze een zenuw geraakt waardoor ik in linkerbeen verlammingsverschijnselen had. Heb een half jaar in de rolstoel gezeten omdat ik moeite had met verre afstanden stappen. Thuis in huis liep ik rond met een rollator. Een korte afstand van iets meer dan 1 meter, moest ik opletten dat ik niet door mijn benen zakte en op de grond viel, zonder steun. Elke dokter vertelde me dat ik moest vermageren, dat mijn klachten van mijn overgewicht zijn. DIKKE BULSHIT!!!!
      De reumatoloog in Sint-Truiden vertelde me dat ik HypermobiliteitsSyndroom heb wat in later stadium kan zorgen voor fybro en cvs. Nu onlangs weer hevige klachten bij gekregen. Opnieuw naar een reumatoloog geweest bij ons in de buurt. Krijg ik te horen dat HMS en fybro geen ziekte is.
      IK VOEL WEL DE PIJN, LOOP DE ENE ONTSTEKING NA DE ANDERE OP.
      Om nog maar te zwijgen van slapeloze nachten en vermoeidheid.

      Er is zoveel onbegrip voor wat ik voel, en dat werkt frustrerend!

      Geschreven door Cinderella op
  10. Beste mensen, vele jaren terug had ik dergelijke klachten. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Niemand had enig idee. Na aanraden van iemand de folder opgevraagd bij de Vereniging voor Fibromyalgie. Het kwartje viel en eindelijk was er een naam voor mijn klachten en zat het niet ’tussen mijn oren’ . Op aanraden van mijn fysiotherapeut naar een praktijk voor biologische geneeskunde gegaan. Zij wijten nl. de pijnklachten aan voedingsallergiën. Bloed en urine werden onderzocht en aan de hand daarvan werd een (op mij gericht) voedingsplan opgesteld. Eerst helemaal ontgiften. De pijn werd in eerste instantie even erger, maar na een aantal weken begon ik vooruitgang te boeken. Ik sliep weer beter en de pijn werd minder en ik kan nu nog steeds zeggen dat ik daar zoveel baat bij heb gehad. Het gaat nog steeds erg goed en ik kan dit iedere fibromyalgiepatiënt aanraden!

    Geschreven door Linda Prinsen op
  11. IK eet gezond en drink geen alcohol toch heb ik vanaf de diagnose fibromyalgie in 1999 last van pijn op diverse plekken 18 tenderpoints volgens mijn reumatoloog. Advies ermee leren leven. Gedeeltelijk is dat wel gelukt.

    Geschreven door shimo33 op
  12. Is spijtig genoeg door vele artsen nog niet herkent. Ik ken verschillende mensen die erg lijden onder fb niet meer kunnen werken en nog jong zijn. Heb zelf een lichte vorm en een versleten rug, maar ben al 72 en kan nog redelijk mijn dagelijks werk doen.

    Geschreven door Finne op
  13. Al 25 jaar fibro. De hele mallemolen gehad. Niks helpt. Kort geleden een zwaar trauma gehad en sindsdien is de fibro ondragelijk. Mijn jeugdtrauma’s kwamen ook weer boven. Wacht nu op EDMR therapie en hoop dan op te knappen. Sporten/bewegen helpt, maar ik kan dat niet alleen. Sportschool kan ik niet betalen en in de winter kan ik daar zowieso niet op de fiets heen. Chyropraktor had ik ook erg veel baat bij. Maar is onbetaalbaar. Aan 6 behandelingen heb ik niks. Door het gebruik van omeprazol bij mijn pijnmedactie heb ik B12 tekort. Dit verergert de fibro en geeft zenuwschade. Injecties zijn gratis, maar die verdraag ik niet. De pillen moet ik zelf betalen. Maar in de bijstand heb je gewoon niks. Ook je tanden gaan naar de klote. Mede door de voorgeschreven anti-depressieva. Maar je akn niet naar de tandarts, want dat kan ik niet betalen. En een goeie verzekering ook niet. Dan heb ik simpelweg niet genoeg geld om te eten. Het nieuwe zorgsysteem heeft het
    alleen maar erger gemaakt.

    Geschreven door Anouchka op
    • Als je in de bijstand zit, kun je je via de gemeente laten verzekeren voor de ziekenkosten, zij betalen een deel. Zo ben ík iig erg goed verzekerd.. Ook kun je via de uitkeringsinstantie budgetbeheer krijgen. Om de financiën op de rit te krijgen. Zij weten ook waar u allemaal nog recht op hebt… sterkte!

      Geschreven door Zeeuwse op
  14. Kom vooral niet bij de dokter en zeg dat je weet wat je hebt.
    Nee je moet hem/haar het laten uitzoeken.
    Je kunt ze wel zachtjes ‘begeleiden’ naar datgene wat je denkt dat je hebt.
    Zo valt het niet op en soms wordt het ook gewaardeerd door de dokter.

    Geschreven door RGMV op
  15. 14-8-2017 4..31
    Ik heet Trudie
    Ik ben een vrouw van 72 jaar ik heb al 17 jaar Parkinson.. Maar weet dit nog steeds te handelen.
    Tot dat er 3 jaar terug klachten bijkwamen die niet bij Parkinson hoorden. Ik werd naar de reumatoloog verwezen en deze gaf aan dat ik Fibromyalgie had. Er waren geen medicijnen voor en af en toe een Paracetamol daar moest ik het meedoen. Ik heb op het ogenblik ontzettende reumatische klachten en veel pijn .dit weerhoudt mij om veel te bewegen wat heel belangrijk is
    Tot mijn verbazing lees ik dat het gebruik van mij zou kunnen helpen
    Weet iemand of ik dit ook met de medicatie van Parkinson mag slikken?
    Graag een reactie

    Geschreven door Trudie op
  16. Sorry ik heb in bovenstaande reactie een foutje gemaakt!!!!Trudie
    Ik bedoel het middel Toxidentron
    Trudie

    Geschreven door Trudie op
  17. ik heb reeds 20 jaar fibromyalgie. eerste vermelding van huisdokter was griep , na 14 dagen nog griep. ik kon de trappen niet meer af. mijn baas komt mij bezoeken (was hele goeie werknemer) en ziet mijn reacties van zwakte. zijn vrouw springt plots recht (21u ’s avonds) en zegt: “ik weet wie je kan helpen”.
    zij belt naar ander ziekenhuis en krijgt afspraak voor ’s anderendaags. zij rijdt met mij 40 km ver naar dokter. deze ziet mij in de wachtzaal en zegt: “na deze patient zijt gij de volgende”. hij legde mij uit dat onze hersenen zijn als een computer, eens overbelast blokkeren die. met antidepressiva lag de computer plots stil (ik was zombie 3 dagen). daarna is deze langzaam weer opgestart. om mij bezig te houden vroeg mijn baas om alle dagen eens langs te komen. ik voelde mij niet buitengesloten hierdoor. na 6 maand was ik weer aan het werk. kort daarop ging de firma failliet. wonderwel had ik vlug daarna ander werk (zij hadden rijpere mensen nodig die in bepaalde toestanden beter reageren dan 20 ers). ik werk reeds 15 jaar tesamen met veel jongere mensen, moet veel dingen tegelijk doen en ben gelukkig. ik zeg altijd op het werk dat ik thuis meer doe dan daar en ze begrijpen het niet. voor de hoofdpijn neem ik enkel acetylsalicylzuur in (=asperines) in. het helpt en is meteen bloedverdunnend . zodanig moet ik geen bloedverdunners nemen op mijn leeftijd (62 jaar). een goeie fietstocht, niet traag is ook zeer ontspannend.

    Geschreven door marie op
  18. Ben blij dat ik dit artikel via jullie mail heb binnen gekreen.
    Ik ben nu al 3 jaar bij een internist i.v.m lichamelijke klachten en schommelingen in m’n bloed.
    Bij mij werd igg4 ontdekt dat deze vrij hoger was ( autoimunnziekte ) en B12 opname stoornis met bloedarmoede en nog andere symthinen maar. nog steeds is het niet helemaal duidelijk wat er precies veder bij zit.
    Nu ik dit lees en de symptomen van de nek pijn die steeds terug blijft komen de hoofdpijn de pijn in de armen en benen wat me al opviel dat warm water het iets doet verminderen maar zodra je er uit gaat de pijn ook weer erger word en koude handen ect ben ik blij dat andere mensen dit ook ervaren ( niet dat ik mensen dit gun ) maar ik dacht echt dat het alleen aan mij lag de huis arts had er ook geen verklaring voor en dan word je toch onzeker.

    Geschreven door kkroosje op
  19. heb al last vanaf mijn vroegste jeugd (+/- 4 jaar) maar werd eerst afgeschoven als “groeipijn” maar dat duurde wel erg lang want dezelfde pijn heb ik nog steeds en ben inmiddels 54 jaar.
    heb dus mijn hele leven al pijn, mijn moeder had het ook is achteraf ontdekt maar zij werd opgevoed als echte Rotterdamse met het gezegde “niet lullen maar poetsen” en dus werd ik ook zo opgevoed als ik weer eens hevige hoofdpijn had werd er gezegd “moet je niet aan denken gaat het vanzelf over” en daar kwam natuurlijk bij dat de doctoren ook niets konden vinden en zo werd ik als aanstelster gezien, waardoor je het zelf ook gaat geloven en je idd op je tanden gaat bijten. ik ben tot 7 jaar geleden doorgegaan maar toen kwam het in alle hevigheid op, de dokters dachten aan een hernia en ik werd naar een manual therapeut gestuurd (want ze opereren niet zomaar meer) daar een aantal keren geweest maar het hielp mij niet. ben op dat moment zelf gaan zoeken en kwam op de site van Medinova Kliniek Klein Rosendael daar heb ik een vragenlijst ingevuld en ik werd 2 dagen erna gebeld met een uitnodiging. ik ben daar naar toe gegaan en heb een grondig lichamelijk onderzoek gekregen volgens de specialist kon het idd een hernia zijn dus kreeg ik gelijk een verwijsbrief voor een MRI binnen een week kon ik terecht in de speciale MRI kliniek aan de westerstraat in Rotterdam, daar werd ontdekt dat ik idd 2 hernia’s heb 1 in mijn nek en 1 in mijn startbeen (moeilijk te opereren) maar dat die hevige pijnen daar niet echt vanaf komen dus werd ik doorgestuurd naar de DC kliniek in Rotterdam daar heb ik een aantal (8X) een zenuwblokkade gekregen in het begin had ik daar wel een beetje baat bij maar op een gegeven moment had ik er weer niets meer aan dus aan de medicijnen die bestaan uit smorgens Omeprazol, metoprolol 25mg(hart) , Aerius (allergieën 1 paracetamol. zonodig een Oxy-codon 40 mg de paracetamol slikt ik als spiegel (6 x daags) zo heb ik de gehele dag een pijnstiller in mijn bloed sávonds slik ik Amitriptyline 50 mg en zonodig een Oxy-codon 40 mg en voor het slapen nog een Calci-chew+ vit D.zo heb ik het nog een aantal jaren kunnen trekken ik werkte als Supervisor Crediteuren bij een hele grote rederij en daar werkte ik al vanaf 1985.
    maar nov 2014 was het klaar ik kon niet meer en ging de ziekte wet in, in Jan 2015 ben ik het toch weer gaan proberen met 2 uur per dag zo toch weer opgebouwd naar 4 x 6 uur tot aan okt 2015 en toen echt finaal in elkaar gezakt. weer hele dagen thuis veel rusten door gestuurd naar de Reumatoloog en daar kwam eindelijk het verlossende woord Fibromyalgie (dus toch geen aanstelster)en artrose maar helaas geen medicijnen om het te bestrijden alleen pijnstillers. dus wederom naar de pijnpoli en daar kwam ik in aanraking met Ketamini-S dat krijg je via een infuus (8uur) en dat haalt bij mij de scherpe randen eraf maar duurt +/- 1 klein maandje, ik ben niet pijn vrij maar ik kan er mee leven. het nadeel is dat je het maar 1 x in de 3 maanden toegediend kan krijgen. inmiddels ben ik 80/100% afgekeurd tot mei 2019 slik nog steeds de medicijnen maar door de Amitriptyline die inmiddels verhoogd is naar 125 mg ging mijn hart op hol slaan vandaar Metoprolol inmiddels ook verhoogd naar 50 mg. heb inmiddels wel een hoop geleerd.
    je hoeft het niet aan de buitenkant te zien of iemand pijn heeft of niet.
    het accepteren is mooi gezegd maar ontzettend moeilijk dat kan ik wel vertellen.
    ik hoop dat er snel iets uitgevonden wordt tegen die vreselijke pijnen. voorlopig blijf ik mijn medicijnen slikken en iedere dag knokken tegen de pijnen en proberen toch nog iets positiefs te doen. ik wens iedereen met chronische pijn heel veel sterkte en geluk toe

    Geschreven door Manoli op
  20. ik heb al jaren pijn aan mijn ribben .wordt er regelmatig wakker van .ik heb dit al zeker 15jaar en de dokter vindt niks . zou dat ook fibromyalgie kunnen zijn .ben 54 jaar en man .

    Geschreven door bill op
    • Beste Bill, ik heb ook steeds pijn aan mn ribben, is wat gebeterd na een jaar hydrojet ih ziekenhuis.

      Geschreven door Ellybo op
  21. Sinds 2015 gebruik ik LDN en ik heb er erg veel baat bij. Mijn huisarts kwam er zelf mee omdat er al goede resultaten waren in de praktijk. Ik heb mijn leven terug kanmik wel zeggen. Ik zeg niet dat het een wondermiddel,is, maar ik rolde uit bed op de bank en weer terug. Nu funtioneer ik weer en maak weer deel uit van het sociale leven.
    Een goede kennis kon zelfs na 10 jaar weer aan het arbeidsproces deel nemen.
    Dus misschien de moeite waard om het eens op te zoeken?

    Geschreven door fairy07 op
  22. Mijn dochter heeft het al jaren, niks help techt.Begin dit jaar nieuwe fysiotherapie, die man beweerde dat het tussen haar oren zitn Schandalig toch.moeder

    Geschreven door Moeder op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief