Behandel handartrose zo vroeg mogelijk

Behandel handartrose zo vroeg mogelijk

Artrose in de handen komt erg vaak voor. Naast pijn en vermoeidheid in de handen zorgt dit ook voor grote beperkingen bij dagelijkse handelingen. Wanneer artrose ontstaat, dan is zo vroeg mogelijk behandelen effectief om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.

Wat is handartrose?

Artrose is een aandoening aan je gewrichten. In je handen zitten verschillende gewrichten, de pols, in je vingers en in je duim. Aan het einde van een bot zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichten soepel langs elkaar kunnen glijden. Bij artrose wordt dat laagje kraakbeen dunner en dunner. Hierdoor wrijven de botten tijdens het bewegen tegen elkaar en dat kan pijn veroorzaken. Handartrose komt met name voor in de bovenste vingergewrichten, in de duim en in de pols.

Klachten bij handartrose

Het eerste symptoom van artrose aan je duim is dat je pijn voelt als je een voorwerp vastpakt. In het begin dat is enkel wanneer je met je vinger en duim iets omdraait, oppakt of opent. Veranderingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid kunnen de pijn uitlokken. Naarmate de aandoening verergert, zal de kleinste beweging al pijn veroorzaken. Ook kan het gewricht opzetten en wordt de beweging van het gewricht beperkt. Wanneer je last hebt van artrose in de vingers dan heb je last van pijn en stijfheid en dan kunnen je vingers er ook knokig uit gaan zien. Wanneer de aandoening in de pols zit, dan kan de pols pijn doen, opzetten of soms kraken.

Oorzaken van handartrose

Hoe het precies komt dat de kwaliteit van het kraakbeen verandert, is niet bekend. Wel zijn er enkele factoren bekend die een rol spelen:

 • Ouder worden, is de belangrijkste. Met het verstrijken van de jaren vermindert de kwaliteit van het kraakbeen waardoor het gemakkelijker slijt. Handartrose ontstaat meestal na het veertigste levensjaar.
 • Ook reumatoïde artritis leidt vaak tot artrose. De ontstekingen in gewrichten die met reumatoïde artritis gepaard gaan, tasten het kraakbeen aan.
 • Eerder letsel, zoals een breuk of verstuiking, kan (ernstige) kraakbeenschade opleveren.
 • De belasting van het gewricht door een bepaalde lichaamshouding of werkhouding.
 • Vrouwen krijgen vaker met artrose in de handen te maken dan mannen.
 • Erfelijke aanleg kan een rol spelen.

Behandeling artrose aan de handen

Wanneer artrose ontstaat, dan is zo vroeg mogelijk behandelen effectief om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt. Dat blijkt uit een studie aan het universitair ziekenhuis UMC Utrecht. Het is niet mogelijk om handartrose te genezen, maar er zijn wel verschillende behandelingen mogelijk om zo klachten als stijfheid en pijn te verminderen:

Regelmatig bewegen

Wellicht is dit niet het eerste waar je aan denkt vanwege de pijn, maar het is belangrijk om je pols- en handspieren regelmatig te bewegen. Zo worden de spieren sterker en blijven de gewrichten soepeler. Een oefentherapeut kan je hiervoor gerichte oefeningen geven.

Spalkje

Bij vroegtijdige ontdekking kunnen de symptomen van de aandoening meestal verdwijnen met een niet-operatieve maatregel zoals een spalkje voor extra ondersteuning of een polsbrace die je pols ondersteunt. Ook bestaan er speciale reumahandschoenen die de handen warm houden en ondersteunen.

Gezonde voeding

Hoewel er nog weinig bekend is over het effect van voeding op reumatische klachten, lijkt bepaalde voeding bij sommige mensen een positief effect hebben op klachten door artrose.

Medicijnen

Pijnstillers zoals paracetamol kunnen helpen om de pijn te verminderen. Wanneer dit langdurig noodzakelijk is dan mag je maximaal vijf keer per dag één tablet (geen twee) van 500 mg paracetamol nemen. Of twee keer per dag twee tabletten van 500 mg tegelijk. Ook bestaan er verschillende gels met een ontstekingsremmende werking die je op de handgewrichten kunt smeren. Deze gels zijn ook prima te combineren met paracetamol.

Wanneer de pijn erger wordt, dan kan je huisarts je NSAID’s voorschrijven, waaronder diclofenac en ibuprofen. Wanneer ook deze niet helpen, of je mag ze niet innemen, dan kan er ook een prik in je hand worden gegeven. Deze prik kan zes tot twaalf weken werkzaam zijn. Het is mogelijk dat de klachten daarna wegblijven, maar ze kunnen ook terugkomen.

Operatie

Wanneer bovenstaande behandelingen niet helpen of de artrose in de hand vergevorderd is, kan een operatie helpen. Er zijn verschillende operaties mogelijk:

 • Het vervangen van het aangedane gewricht door een klein kunstgewrichtje.
 • Het verwijderen van het kleine handwortelbeentje.
 • Vastzetten van het gewricht.

Behandelingen die niet werken

 • Injecties met hyaluronzuur worden nog vaak toegepast, maar inmiddels is duidelijk dat het nauwelijks werkt.
 • Dat gaat ook op voor glucosamine. Sommige mensen met artrose slikken dit voedingssupplement omdat het goed zou werken. Hier is verschillend wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, echter er is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden dat dit werkt. Tegelijkertijd kan deze voedingsstof ook geen kwaad, dus als iemand het gevoel hebben er baat bij te hebben, dan moeten ze dat vooral blijven gebruiken.
 • Er is ook onderzoek gedaan naar het nut van koude kompressen, acupunctuur en ultrageluidbehandeling. Van geen van deze drie is bewezen dat ze helpen.

 

Bronnen: Rijnstate en Isala

 

Delen:  
22 reacties op “Behandel handartrose zo vroeg mogelijk
 1. Wat te v doen aan tunnelsyndroom

  Geschreven door Anoniem op
  • De Xpertclinic, kliniek gespecialiseerd in handen, is een hele goede optie.
   Snel aan de beurt en kundige artsen.

   Geschreven door Carla op
   • Veel water drinken helpt ook.

    Geschreven door Hans op
   • Graag zou ik zsm een afspraak willen maken. Ik heb een carpaaltunnel syndroom aan beide handen en een rechter trickerfinger duim. En begiinnend trickerfinger rechts.. Ik wil geen operatie.
    Met vriendelijje groet, Diana

    Geschreven door Anoniem op
  • Operatie

   Geschreven door Vos op
  • Ik ben eraan geholpen, twee sneeen een midden/ onderste gedeelte van mijn hand en een tussen mijn wijsvinger en duim. Vind geen laster van den knak die de duim gaf, maar het blijft een gevoelige hand!,

   Geschreven door Maria op
   • Niet doen. Ik heb het laten doen maar ben er, zelfs na 2 jaar slechter aan toe dan voor de ingreep.

    Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb reuma in mijn handen mijn linker duim is vast gezet zit pin en ze hebben opgerolde pezen uit mijn arm gehaald en die er ook bij gezet nu na zeven jaar
   Begin de pijn weer op nieuw mijn rechter heeft de zelfde behandeling gehad en er
   Zijn op vier gaatjes in mijn polsen gemaakt om de pols gewrichten schoon te maken
   Maar alles begin weer opnieuw heb al jaren reuma medicijnen

   Geschreven door Tracy op
 2. Jammer dat er niet wordt aangegeven welke stof ontbreekt, waardoor de artrose ontstaat. Of welk eetpatroon bijvoorbeeld teveel suiker de oorzaak kan zijn. Tekorten kun je aanvullen. Verkeerde eetpatronen kun je afleren. Dat lijkt me toch een betere methode dan meteen met behandelingen en medicatie te komen. In feite is dat toch dweilen met de kraan open. Gelukkig heb ik geen last van artrose.

  Geschreven door Lydie op
 3. Ik lees niets over warm houden! Dat was het advies dat ik kreeg toen er plm 35 jaar geleden met foto’s werd vastgesteld dat ik artrose aan mijn handen had. Behalve in de zomer ALTIJD handschoenen aan op de . Nooit koud water, maar altijd lauwwarm voor wassen, in de keuken, etc. Ik hou me hier strikt aan ( maak bv ook nooit gehakt aan!) en het is niet erger geworden.

  Geschreven door Margie op
 4. Een aantal artsen zag mijn handen met de jaren misvormen en opgezet zijn. Huilend heb ik bij ze in de spreekkamer gezeten van de pijn, maar helaas meer dan neem maar een paracetamol is er nooit uit gekomen.
  Nu heb ik een aardige lieve specialist die mijn handen ieder half jaar inspuit en braces heeft gegeven.
  Maar ondertussen kan ik bijna niets meer vasthouden of mijn handen ( schouders en enkels ) gebruiken zonder pijn.

  Geschreven door Wilj op
  • .ik heb artrose in mijn rechterduim, soms wegtrekkende pijn elders, gebruik hiertegen 2 tabletten diclofenac. De paracetamol helpt njet en daar kreeg ik het ook erg koud door met een lichaamstemp.van 34/35graden. De diclofenac helpt bij mij goed. Bokkie

   Geschreven door Anoniem op
 5. In de omschrijving wordt alleen de duim en pols genoemd. Ik heb in beide pinken artrose. Ik ben bij de huisarts geweest met pijnklachten. Hij gaf de diagnose. Ook in de nek heb ik deze klachten. Het zit dus niet alleen in de pols en duim.

  Geschreven door Hans op
  • Ik heb ook artrose in mijn pinken, wijsvingers en duimen. Ook in mijn nek. De pijn in mijn handen is wel sterk verminderd, zonder iets van behandelingen, maar bij de minste stoot of tik, schreeuw ik het uit van de pijn. Ik ga naar de kinesist voor mijn nek, maar pijn gaat er nuet echt volledig mee weg. Van infiltraties heb ik een enorme angst. Ik durf deze echt niet te laten doen.

   Geschreven door Iris V.B. op
 6. Glucosamine werkt wel als het niet te erg is.

  Geschreven door hoitsma op
 7. Ik kreeg vingerartrose nadat ik in de overgang kwam. Daarom denk ik dat het bij mij een hormonale aandoening is. Inmiddels ben ik 70 en zien mijn vingers, m.n. aan mijn rechterhand, er behoorlijk vervormd uit. Aan de zijkanten van de vingergewrichtjes is bot gegroeid. Mijn vingers zijn daar een stuk dikker bij de gewrichtjes geworden. Ik ben al een paar keer bij een plastisch chirurg geweest, maar die wil mij niet helpen omdat het artrose is. Ze kunnen het gewricht alleen vastzetten, maar ik dat wil ik niet omdat ik dan niet meer piano en gitaar kan spelen. Ik wil alleen dat de uitstekende delen van de vingergewrichtjes afgeschraapt wordt zodat mijn vingers er weer toonbaar uitzien. Ik heb gelukkig geen pijn, alleen als ik iets forceer of mijn vingers ergens tegenaan stoot. Niemand wil me helpen en neem van mij aan het is een langzaam progressieve aandoening en niet te stoppen. Ik heb ook van alles geslikt en geprobeerd! Ik ga nu maar weer eens groenlipmossel capsules bestellen.

  Geschreven door Catharina op
  • Goh piano- en gitaarspelen kan nog wel? Als je dat al jaren doet dan heb je toch veel beweging en sterke vingers en handen, waardoor je minder last zou moeten hebben… Ben je ook bij een handtherapeut geweest?

   Geschreven door Erna op
   • Ik had artrose in mijn rechter wijsvinger en ontzettend veel pijn!
    In 2019 heb ik bij de Expertclinic in Eindhoven een nieuw MCP gewricht gekregen en dat is de beste beslissing die ik ooit genomen heb en ik kan het iedereen aanraden!!!

    Geschreven door Een blij mens. op
 8. Oh ja, veel water helpt echt niet, dat is onzin en bij de Xpertclinic wilden ze me ook niet helpen. Echt waardeloos, het lijkt wel of ze lekker verdienen aan artrose, en daarom geen goed werkend middel op de markt brengen!

  Geschreven door Catharina op
 9. Groenlip mossel is ook een middel dat kan helpen bij artrose. Ik gebruik het al een paar jaar en mijn klachten worden niet erger dan ze al zijn. Ik heb nog geen pijnklachten, dus waarschijnlijk in een begin stadium.

  Geschreven door Anoniem op
  • Het in nemen van collageen poeder in een kopje thee, een schepje per dag, helpt mij ontzettend goed. Draag nu zelf mijn zilveren orthese niet meer.

   Geschreven door Cathy op
 10. Ik ben 33 en mijn pols is vastgezet. In de hoop dat dit mijn artrose pijn en carpal bossing tegen gaat. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Wat is er te verwachten voor de toekomst?

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief