Gezwollen vingers? Dit zijn mogelijke oorzaken

Gezwollen vingers? Dit zijn mogelijke oorzaken

We hebben allemaal wel eens dat we zien dat de vingers wat gezwollen zijn of dat we een ring om willen doen en dan even niet past. Vaak is de oorzaak geheel onschuldig, maar soms is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Wat zijn mogelijke oorzaken van gezwollen vingers?

Wat zijn gezwollen vingers?

In de meeste gevallen krijg je gezwollen vingers op het moment dat je vocht vasthoudt. Hierdoor worden je vingers dikker en zwellen ze op. Vaak komt dit door een te grote zoutinname, maar er zijn ook oorzaken die serieuzer zijn. Wat kunnen oorzaken van gezwollen vingers zijn? Wanneer zijn gezwollen vingers iets om mee naar je huisarts te gaan?

Oorzaken gezwollen vingers

Er zijn veel verschillende oorzaken van gezwollen vingers. Mogelijke oorzaken zijn:

Beweging en warmte

Tijdens het intensief bewegen wordt de bloedtoevoer naar je hart, longen en spieren verhoogd. Deze hebben op dat moment namelijk meer zuurstof nodig. Om daarvoor te zorgen stroomt er minder naar je handen, waarop de kleine bloedvaten in je handen uitzetten. Het gevolg is dat je vingers opzwellen. Zodra je lichaam weer afkoelt, dan krimpen de kleine bloedvaatjes weer, waardoor de warmte je lichaam kan verlaten. Je vingers nemen daarna weer hun normale vorm aan.

Letsel

Ook een verstuikte, gekneusde of gebroken vinger kan voor een gezwollen vinger zorgen. Wanneer je die vinger niet meer kan strekken, koorts hebt of de pijn blijft houden, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. In alle andere gevallen kan het helpen om de aangedane vinger te koelen onder lauw stromend water of met ijs of een coldpack.

Zwangerschap

Het opzwellen van je vingers kan ook een gevolg van een zwangerschap zijn. Onder invloed van het hormoon progesteron kun je behoorlijk wat vocht in je ledematen vasthouden. Probeer regelmatig je handen omhoog te houden en beweeg regelmatig je vingers om zo je bloedsomloop te stimuleren. Let op voor een plotselinge zwelling, vooral in je handen en je gezicht, want dat kan een teken van zwangerschapsvergiftiging zijn.

Reumatoïde Artritis

Als gevolg van de auto-immuunziekte reumatoïde artritis (RA), waarbij chronische ontstekingen in de gewrichten, het gewrichtskapsel, het kraakbeen en het bot ontstaan kun je last krijgen van pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten. Deze klachten ontstaan vaak als eerste in de handgewrichten. RA heeft meestal invloed op beide handen.

Jicht

Jicht is een vorm van reuma die veroorzaakt wordt door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Hierbij stapelen urinezuurkristallen zich op in de gewrichten (meestal in de grote teen) wat een ontstekingsreactie kan veroorzaken. Hierdoor kan gewricht opzwellen, pijn doen en warm aanvoelen.

Medicijnen

Ook bepaalde medicijnen kunnen de oorzaak van gezwollen vingers zijn. Denk hierbij aan:

 • NSAID’s zoals ibuprofen en naproxen;
 • Bepaalde medicijnen tegen diabetes of hoge bloeddruk;
 • Medicijnen tegen pijnlijke zenuwen;
 • Hormoonbehandelingen met oestrogeen of testosteron.

Heb je hier last van, neem dan contact op met je huisarts.

Nierziekte

Je nieren verwijderen afbraakproducten van de stofwisseling e stoffen waar ons lichaam niets aan heeft, zoals een teveel aan zout of zuur. Vaak zijn bij nierziektes gezwollen vingers een eerste teken.

Carpaal Tunnel Syndroom

Aan de handpalmzijde van je pols ligt de carpale tunnel. Dit is een doorgang voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. Wanneer die doorgang te nauw is, dan raakt een belangrijke handzenuw in de knel. Hierdoor ontstaat er vaak pijn in de vingers en gaan ze opzwellen. Deze aandoening is goed te behandelen en veroorzaakt meestal geen blijvende schade.

Sikkelcelziekte

Bij sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen afwijkend van bouw en flexibiliteit. Hierdoor komen ze vast te zitten in kleine bloedvaten en blokkeren de doorbloeding. In je handen kan dit een pijnlijke zwelling veroorzaken.

Syndroom van Raynaud

Heb jij weleens last van dat je vingers en/of tenen eerst wit, daarna blauw en ten slotte rood of paars kleuren. En dat wanneer de doorbloeding weer normaal wordt je tintelingen en zwellingen krijgt? Dan kan het zo zijn dat je last hebt van het syndroom van Raynaud. De ziekte van Raynaud is een vaataandoening waardoor er geen doorbloeding meer is naar je vingers en je tenen, waardoor deze klachten ontstaan.

 

Bronnen: Rijnstate en WebMD

Delen:  
2 reacties op “Gezwollen vingers? Dit zijn mogelijke oorzaken
 1. Ik heb al jaren reumatoide artritis en fibromyalgia van alles geprobeerd. Wat is goede medicatie om te proberen?

  Geschreven door Anoniem op
  • Naar een reumatoloog gaan. Methotrexaat kan daarbij helpen. Hoeveelheid wordt in overleg met de arts bepaald. Sterkte en beterschap gewenst.

   Geschreven door Mick. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief