Opgezwollen vingers: wat veroorzaakt het?

Opgezwollen vingers: wat veroorzaakt het?

Tijdens het sporten en bij warmte kunnen je vingers opzetten. Dat weten we allemaal, maar opgezwollen vingers kunnen ook een symptoom van een onderliggende aandoening zijn. Wat zijn oorzaken van opgezwollen vingers?

Oorzaken opgezwollen vingers

Er zijn vele oorzaken van opgezwollen, opgezette vingers. Wij hebben een aantal oorzaken voor je op een rij gezet:

Jicht

Jicht is een pijnlijke ontsteking die ontstaat door gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. Het is een aandoening die vaker mannen treft en dan vooral na hun 40ste levensjaar. Hierna worden zuren, zoals urinezuren, steeds minder goed uit het bloed afgevoerd, waardoor ze dan gaan kristalliseren en op de gewrichten neerslaan. Bij vrouwen zien we vaak dat jicht na de overgang ontstaat. Na de overgang kan het lichaam zich niet meer van allerlei zure afvalstoffen via de menstruatie ontdoen en verloopt het afvoerproces van zuren op dezelfde manier als bij mannen. Jicht in de vingers is te herkennen aan opgezette, dikke vingers die extreem gevoelig zijn en rood en glanzend van kleur. Medicijnen kunnen helpen om de pijn te verminderen.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte. Je eigen afweersysteem keert zich dan dus tegen je eigen lichaam. In dit geval worden goede lichaamseigen cellen aangevallen, waarbij er ontstekingseiwitten vrijkomen. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in gewrichten, pezen of organen. Ontstoken gewrichten doen pijn, zijn stijf, voelen soms warm aan en zijn gezwollen. Vaak verschijnen de symptomen van reumatoïde artritis als eerst in de gewrichten van de handen.

Systemische sclerose

Ook sclerodermie is een auto-immuunziekte en wordt tot de reumatische aandoeningen gerekend. Bij systemische sclerodermie verhardt, verdikt en verstrakt het bindweefsel in je huid. Door het nieuwe bindweefsel wordt je huid dikker, strakker en droog. De huidplooien verdwijnen en je vingers zien er opgezet uit. Deze aandoening wordt ingedeeld in: zeer vroege systemische sclerose, gelimiteerde cutane systemische sclerose, diffuse cutane systemische sclerose en systemische sclerose sine scleroderma. Onder de zeer vroege systemische sclerose valt het fenomeen van Raynaud.

Nieraandoening

Onze nieren vervullen verschillende functies in ons lichaam. Eén van die functies is het filteren van afvalstoffen, waaronder een teveel aan zout of zuur, uit ons bloed die uiteindelijk als urine ons lichaam verlaten. Daarnaast regelen ze de vochtbalans. Bij een verstoorde nierfunctie als gevolg van een nieraandoening, kunnen de nieren de vochthuishouding niet meer goed regelen. Hierdoor houdt je lichaam vocht vast en dat kun je onder andere merken aan opgezwollen vingers en enkels.

Carpale Tunnel Syndroom

Aan de binnenkant van je pols ligt de zo geheten carpale tunnel. Door deze tunnel lopen een belangrijke zenuw en 9 buigpezen. Wanneer je last hebt van het carpale tunnel syndroom, dan wordt die tunnel te nauw, waardoor die zenuw en die pezen in de verdrukking komen. Door deze ontstane druk ontstaat er vaak pijn in de vingers, tintelingen, gevoelloosheid en kunnen ze opzwellen.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is de opstapeling van lymfevocht in de weefsels en hierdoor kan er zwelling op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Deze vochtophoping ontstaat omdat beschadigde lymfevaten het vocht niet goed genoeg meer kunnen afvoeren. Lymfoedeem kan aangeboren zijn, echter het kan ook ontstaan na een operatie, ongeval, huidinfectie of bestraling.

Sikkelcelziekte

Sikkelcelziekte is een bloedstoornis, waarbij de rode bloedcellen niet ringvormig en heel buigzaam zijn maar juist sikkelvormig en minder buigzaam. Hierdoor kunnen deze abnormaal gevormde rode bloedcellen gemakkelijk blijven steken in de kleine bloedvaten, waardoor het bloed niet meer kan doorstromen naar achterliggende organen. Sikkelcelziekte bij baby’s vertoond direct na de geboorte geen symptomen. Na 4 tot 6 maanden kunnen de eerste klachten ontstaan, waaronder bleke, pijnlijke en opgezwollen handjes of voetjes.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking gezwollen vingers hebben. Dit kan al bij reguliere pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen ontstaan. Maar ook bepaalde medicatie tegen diabetes of een te hoge bloeddruk kunnen opgezwollen vingers veroorzaken. Net als bepaalde hormonale therapieën met oestrogeen of testosteron. Denk jij dat je gezwollen vingers het gevolg zijn van je medicatie, bespreek dit dan met je arts.

 

Bronnen: Albert Schweitzer Ziekenhuis, Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, Universitair Ziekenhuis Leuven en het Radboud Medisch Centrum

Delen:  
reactie op “Opgezwollen vingers: wat veroorzaakt het?
  1. Wat denkt u eigenlijk van artrose. Of wordt dat helemaal vergeten te noemen. Wat heb ik dan eigenlijk met mijn handen en voeten. Vertel mij dat dan s.v.p.. Misschien zijn er dan wel medicijnen voor.
    vr.gr.Rona

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief