Gordelroos, pijnlijk en besmettelijk

Gordelroos is een veelvoorkomende, vervelende huiduitslag die ook nog eens pijnlijk kan zijn. Ongeveer 20% van alle mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven gordelroos. Maar hoe krijg je dan gordelroos en is het eigenlijk besmettelijk?

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een infectie van de huid en van de zenuwen en wordt veroorzaakt door een virus en wel door het varicella zoster virus. Dat is hetzelfde virus wat waterpokken veroorzaakt. Dus mensen die gordelroos krijgen hebben in hun kinderjaren de waterpokken gehad en dragen dat varicella zoster virus in slapende toestand in het zenuwstelsel met zich mee. Het slapende virus kan weer actief worden door een verzwakt immuunsysteem en veroorzaakt die pijnlijke huiduitslag.

De uitslag treedt meestal maar aan één kant van het lichaam op. Dat komt omdat er meestal maar één zenuw aan één kant van het lichaam is ontstoken.

Symptomen van gordelroos

Vroegtijdige symptomen van gordelroos kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Deze symptomen bemerk je nog voordat er uitslag is. Vervolgens ontstaan er huidblaasjes en uitslag op één helft van je lichaam. Deze uitslag begint vaak met hevige pijn en roodheid die ongeveer 3 tot 6 weken kan aanhouden. De pijn gaat vaak gepaard met een branderig gevoel en overgevoeligheid van de huid. De rode vlekken ontwikkelen zich dan tot jeukende blaasjes die na ongeveer een week verdrogen en korstjes worden. Van de korstjes kun je kleine littekens krijgen.

Sommige patiënten kunnen maanden tot soms jaren last houden van de pijn. Dit noemt men Post Herpetische Pijn syndroom.

Waar kun je gordelroos krijgen?

Gordelroos kan echt overal op het lichaam voorkomen, maar het komt wel het meest voor op de buik, rond de taille. Maar het kan ook op de rug of op het voorhoofd voorkomen. Bij gordelroos in het gezicht kan ook het oog ontstoken raken.

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos is bijzonder besmettelijk. Het virus zit in het vocht van het blaasje en dat is de eerste 1 á 2 weken besmettelijk. Ook al ben je nog nooit in contact geweest met het virus wanneer je in contact komt met het vocht uit deze blaasjes dan kun je waterpokken krijgen. Je kunt er zelf dus geen gordelroos van krijgen.

Het virus is voor sommige mensen gevaarlijk, en dat zijn; (pasgeboren) baby’s, zwangere vrouwen, mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad en ernstig zieke mensen met een verzwakt afweersysteem. Gordelroos is besmettelijk totdat alle blaasjes zijn uitgedroogd en korstjes hebben gekregen.

Hoe moet je gordelroos behandelen?

Wanneer de gordelroos niet al te uitgebreid is en je bent gezond dan is een behandeling eigenlijk niet nodig. De gordelroos zal dan spontaan genezen. De enige behandeling zal dan bestaan uit het bestrijden van de pijn en de jeuk. Dit kan door middel van een zalf of een crème. Probeer daarnaast je huid goed schoon te houden om verspreiding tegen te gaan of in ieder geval te beperken.

Wanneer gordelroos in het gezicht voorkomt of wanneer je een lage weerstand hebt, door een ernstige ziekte, kan de huisarts virusremmers voorschrijven. Zo’n antiviraal geneesmiddel is het meest nuttig wanneer je daar zo vroeg mogelijk na de uitbraak van gordelroos mee start (72 uur na de uitbraak).

Wanneer je pijn blijft houden ook al is de uitslag verdwenen dan praten we over Herpetische Neuralgie. Dat is een zenuwpijn die achterblijft nadat de infectie door gordelroos is genezen. Je kunt hier tegen pijnstillers slikken maar wanneer dit niet afdoende werkt dan kan je huisarts speciale pijnstillers voorschrijven. En wanneer je huisarts je niet verder kan helpen dan zal hij/zij je doorverwijzen naar een anesthesioloog.

PHN komt heel weinig voor bij mensen jonger dan 50 jaar. Bij ongeveer 25% van de mensen die 60 jaar en ouder zijn die gordelroos hebben gehad zal PHN geconstateerd worden. Een snelle behandeling van gordelroos kan de kans op PHN doen afnemen.

 

Bronnen: rivm.nl en huidziekten.nl

Delen:  
15 reacties op “Gordelroos, pijnlijk en besmettelijk
 1. waarom erkent men het probleem o tolerantie ivm lactose niet in ziekenhuizen

  Geschreven door beberken op
 2. Hallo,

  Bijna 4 weken geleden kreeg ik gordelroos op mijn voorhoofd. Omdat ik er heel snel bij was kreeg ik door mijn huisarts Famciclovir voorgeschreven. Daardoor viel het aantal blaasjes wel mee en droogden ze ook binnen een paar dagen op. De hoofd- en huidpijn is nog steeds aanwezig, af en toe neem ik voor de pijn paracetamol in wat echter maar een paar uur helpt. Hoe lang zou het kunnen duren voordat die pijnhelemaal verdwenen is en kan mijn huisarts nog iets voor mij betekenen?

  Geschreven door Ineke op
  • De huisarts kan er verder niets aan doen. In de regel gaat het na enkele weken over, maar soms kan dat ook langer dueren

   Geschreven door Tandor op
   • Iedere dag beker bio garde en dat helpt echt

    Geschreven door V.d.v op
 3. In Duitsland krijgt men gelijk een injectie tegen de pijn…. in Nederland moet je pijnen lijden..

  Geschreven door Elisa op
 4. Ik kreeg advies om een flinke dosis vitamine B te slikken.
  Was er met een paar weken vanaf.
  Maar oei, wat doet dat pijn.

  Geschreven door burgos op
 5. Ik heb het al heel jong gekregen boven mijn billen links en rechts en wanneer ik stress heb krijg ik het, ik krap het kapot en dan is de pijn snel over en komen er korstjes op.

  Geschreven door Angelica op
 6. Ik heb het al jaren geleden gehad in 1989 nu kreeg ik weer wat uitslag leek er ook weer op maar daar gelijk gesmeerd te worden door thuishulp die al bij me kwam me komt van een jaar met operatie en al van alles gehadt was bij mijn gauw de blaasjes weg.

  Geschreven door Mevr Barends Olijven op
 7. Kun je gordelroos voor een tweede keer krijgen..? Of is het virus niet meer actief als je gordelroos hebt gehad..?

  Geschreven door Christa op
  • Jazeker. Ik heb het 2x gehad en heel heftig. Ik ben op de pijnkliniek behandeld met injecties in mijn rug.

   Geschreven door Trouska op
 8. Mijn man is er verlamd van geraakt aan 1 kant Hij had het echt vreselijk van top tot teen
  en uiteindelijk het het zijn zenuwen in de lies aangevreten en is het been verlamd geraakt
  naar 3 maanden revalideren kon hij weer achter een rollator lopen Dus denk er niet te licht over,
  het is een vreselijke ziekte

  Geschreven door agnes op
 9. Drie jaar geleden heb ik gordelroos gehad.
  Soms lijkt het of (voornamelijk als ik stress heb of heel moe ben) de pijn en jeuk terug zijn.
  Is dit mogelijk?

  Geschreven door Doortje op
 10. 7 1/2 jaar geleden gordelroos gehad… Is toen niet behandeld.
  Heb nu al die jaren postherpetische neuralgie.
  Krijg vaak tegenstrijdige diagnoses hierover.
  Het is verschrikkelijk.
  Gebruik pijnstillers, Tramadol, na van alles geprobeerd te hebben.
  Je wordt er niet vrolijk van…

  Geschreven door Von. op
 11. Heb gordelroos gehad na een hevige depressie.In Vlaanderen noemt men deze toestand ‘de zona’krijgen of hebben.Dat was in 2005.Ik heb nog bijna dagelijks hevige (zenuw)pijn die evenwel na een paar seconden ook kan verdwijnen maar de pijn zal ik voor de rest van mijn leven blijven hebben denk ik.Er werd mij toen een bijzonder duur medicament voorgeschreven van op zijn minst een paar duizend belgische franken.

  Geschreven door Ghistra op
 12. ik had het een jar of 15 geleden, en ben op de ochtend waarop ik er meee wakker werd onmiddellijk als een gek brandnetelthee gaan drinken, waardoor ik na een dag of 3 al weer klachtenvrij was !

  Geschreven door Ed op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief