Lekkende hartklep; wat zijn de gevolgen?

Lekkende hartklep; wat zijn de gevolgen?

Uit onderzoek blijkt dat één op de acht Nederlanders, ouder dan 75, een hartklepziekte heeft. Een lekkende hartklep is één van de twee problemen die je kunt hebben, wanneer je lijdt aan een hartklepziekte. Maar wat zijn de gevolgen eigenlijk van een lekkende hartklep?

Hartkleppen

Het hart bestaat uit vier holle ruimtes en heeft vier verschillende kleppen. De aortaklep, mitralisklep, pulmonalisklep en de tricuspidalisklep. Wanneer de boezems zich samentrekken, gaan de kleppen in de bovenste holten open zodat bloed naar de kamers kan stromen. Dit zijn de tricuspidalisklep en de mitralisklep. Wanneer de kamers zich samentrekken, worden de tricuspidalis- en mitralisklep geforceerd gesloten, terwijl de druk in de kamer de pulmonale klep en de aortaklep opent. Bloed dat de kamers verlaat kan niet terugvloeien door de afsluiting van de aorta- en pulmonalisklep.

Wat is een lekkende hartklep?

Op het moment dat één van de kleppen niet goed sluit, dan kan er bloed door de klep terug in het hart lekken. Op dat moment is er sprake van een lekkende hartklep. Andere benamingen hiervoor zijn: hartklepinsufficiëntie, hartklepregurgitatie of hartklepincompetentie. Een lekkende hartklep valt onder hart- en vaatziekten en is een vorm van een hartklepafwijking of van een hartklepziekte.

Oorzaken van een lekkende hartklep

Leeftijd

Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van een lekkende hartklep. Met de jaren worden de hartkleppen, door verkalking, harder en minder soepel. Wanneer een hartklep harder en niet zo soepel is, sluit ze niet zo goed meer, met lekkage tot gevolg. Ook een hoge bloeddruk en/of vaatvernauwing kan invloed hebben op de hartkleppen.

Aangeboren

Bij aangeboren lekkende hartkleppen zijn de klepbladen vaak met elkaar vergroeid, waardoor ze niet goed functioneren. Maar de kleppen kunnen ook te groot of te klein zijn, waardoor ze niet goed kunnen sluiten.

Ziekte

Hartkleppen zijn gevoelig voor ziektes en dan specifiek voor acuut reuma en bacteriële infecties. Ze kunnen dan beschadigd raken of littekens krijgen, waardoor de klepdelen aan elkaar kleven. Het gevolg is dat de kleppen niet meer optimaal kunnen sluiten en gaan lekken. Daarnaast kunnen de kleppen zelf ontsteken (endocarditis).

Symptomen lekkende hartklep

Een hartklep die niet goed afsluit, kan lange tijd door het lichaam worden gecompenseerd. Iemand heeft dan eigenlijk geen klachten. Op het moment dat er wel klachten ontstaan, dan is de hartklepaandoening vaak al in een verder gevorderd stadium. Door de lekkage moet het hart harder werken om al het bloed rond te pompen. Hoe harder het hart moet werken, hoe meer symptomen er zullen zijn. Mogelijke symptomen van lekkende hartkleppen zijn:

  • Kortademig
    Moeite met op adem komen, vooral wanneer je actief bent geweest of wanneer je plat op/in bed hebt gelegen en dan opkomt.
  • Opgezette weefsels
    Vooral voeten kunnen opzetten, maar ook de enkels of buik. Hierbij hoort dat je plotseling één tot anderhalve kilo op een dag kunt aankomen.
  • Moeheid
    Vermoeid zijn, soms in combinatie met duizeligheid of flauwvallen (bij inspanning) kunnen symptomen zijn.
  • Onregelmatige hartslag
    Hartkloppingen of het gevoel dat je hart onregelmatig klopt, hartslagen overslaat of sprongen maakt in je borst.
  • Pijn of druk op de borst
    Een druk of zwaar gevoel op je borst, vooral wanneer je actief bent of wanneer je in koude lucht komt.

Gevolgen van een lekkende hartklep

Bij een lekkende hartklep stroomt er dus bloed terug naar de boezem in plaats van naar de organen waar het voor bestemd is. Afhankelijk van de ernst van het lekken kan dat verschillende verschijnselen tot gevolg hebben.

Zo ontwikkelen sommige mensen een vergroot hart. Het hart moet harder werken om het bloed dat terugstroomt (lekt) op te vangen en rond te pompen. Dit kan voor een vergroot hart zorgen. Op de lange termijn kan dat zorgen voor een verzwakking van de hartspier, en daarmee tot minder capaciteit van het hart. Maar ook ademnood bij inspanning en stuwing van bloed in het longcircuit, wat kan leiden tot longoedeem, kunnen gevolgen zijn Dit is een aandoening die zonder behandeling levensbedreigend is. Door de terugstroming van bloed naar de boezem ontstaat er ook een vergroting van de boezem. Dat kan leiden tot hartritmestoornissen of zelfs een beroerte.

Diagnose

In eerste instantie zal je arts in een gesprek naar eventuele symptomen vragen en een aantal onderzoeken uitvoeren. Deze onderzoeken kunnen bestaan uit onder andere:

  • Lichamelijk onderzoek
    Door met een stethoscoop op de borst te luisteren naar het openen en sluiten van de hartklep en de bloedstroom door de klep.
  • Echo
    Het maken van een echo, waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven om gedetailleerde beelden te maken van de hartkleppen.
  • MRI
    Met een MRI-scan wordt er door middel van een magnetisch veld en radiogolven gedetailleerde beelden van de binnenzijde van je hart gemaakt.
  • Röntgen
    Dit onderdeel is erop gericht om je hart, grote bloedvaten en longen te controleren op eventuele afwijkingen.
  • Hartfilmpje
    Het maken van een hartfilmpje (elektrocardiogram – ECG), om de elektrische impulsen die je hart afgeeft, te meten. Met een ECG verkrijgt je arts belangrijke informatie over het hartritme.

Behandeling lekkende hartkleppen

Als de arts, door met de stethoscoop naar het hart te luisteren, een hartruis opmerkt maar er je hebt geen klachten, dan is behandeling niet direct nodig. Wel is het belangrijk om onder controle van de cardioloog te blijven om te kijken of de situatie niet verergert.

Medicijnen

Bij lichte tot matige klachten kunnen medicijnen uitkomst brengen. Denk hierbij aan bètablokkers die de hartslag en de bloeddruk verlagen, en anti-aritmica die de hartslag regelmatiger maken. Deze en andere medicijnen zorgen ervoor dat het hart minder hard hoeft te werken. Het zal echter niets van de lekkage van de kleppen oplossen, maar je merkt er minder van.

Operatie

Wanneer de hartkleppen er slechter aan toe zijn, dan kan soms enkel een operatie uitkomst bieden. Eerst zal er worden bepaald of de hartklep nog te repareren is. Dit heeft natuurlijk de voorkeur. Is dat niet mogelijk, dan zal deze worden vervangen door een kunstklep. Zo’n klep kan dan worden vervangen via een open-hart operatie of via de lies. Bij oudere mensen wordt er vaker gekozen voor het inbrengen van een nieuwe hartklep in een stent, via de lies (TAVI). Die ingreep is zeker veiliger, maar het blijft een risicovolle ingreep.

 

Bronnen: umcutrecht.nl, hartstichting.nl en radboudumc.nl

Delen:  
37 reacties op “Lekkende hartklep; wat zijn de gevolgen?
  1. ik ben heel erg content met de manier waarop u informatie verstrekt ,
    s.v.p. niets aan veranderen ,
    zo worden we allemaal elke keer , een stukje wijzer , dank daarvoor .

    Geschreven door BOB op
    • Kennisvol!!!
      Heb veel geleerd.
      Zo aub blijven kennis verstrekken.
      Dankuwel

      Geschreven door Anoniem op
      • Duidelijk en bondig! Dank voor deze inlichting!
        Vriendelijke groet

        Geschreven door Anne-Marie op
    • Ik heb al jaren een lekkende hartklep en een verdikte hartklep, ik gebruik wel medicijnen maar hoef niet meer bij de cardioloog terug te komen…
      Vreemd toch..

      Geschreven door Fem op
      • Is zeker vreemd…zou uw arts maar eens raadplegen

        Geschreven door Djorgio op
      • Vraag om een second opinion.

        Geschreven door nanacy op
      • Dank voor deze belangrijke informatie!

        Geschreven door Alix op
    • Geweldige reactie ,vind dit fijn om te lezen .

      Geschreven door Sjanine op
    • Helemaal mee eens!

      Geschreven door Gert op
    • Dank voor dit goede informatieve stuk. Voor mij een eyeopener gezien mijn klachten. Jenny 14 okt,2021

      Geschreven door Anoniem op
  2. Ik heb al jaren een lekkende hartklep en een verdikte hartklep, ik gebruik wel medicijnen maar hoef niet meer bij de cardioloog terug te komen…
    Vreemd toch..

    Geschreven door Fem op
    • Ben al in voorjaar 2000 in de VS (Cleveland) geholpen: klep gerepareerd, op ‘n woensdagavond geopereerd volgens de minimaal invasieve methode. Stond de zaterdagochtend daarop weer buiten. Geen railroadtrack over m’n borst, nauwelijks trauma, geen medicijnen, niets meer van te zien en nooit meer last gehad. Doen ze tegenwoordig in NL ook

      Geschreven door Joe Argusoog op
      • Ben in juli 2013 in MST geopereerd via minimaal invasieve methode: reparatie lekkende mitralisklep. Het is wel een openhartoperatie maar een stuk minder belastend dan wanneer het borstbeen moet worden doorgezaagd. Nu nog steeds bij de jaarlijkse controle is de klep goed!

        Geschreven door Ellen op
    • Ben net bij de cardioloog geweest aangezien ik last heb van kortademigheid ,vermoeidheid en zwelling enkels. Lymfoedeem.alles was in orde zei hij buiten een heel klein lekje in de hartspier, maar volgens hem kan dit geen kwaad. Op zijn verslag staat “spoortje MI”. Ik twijfel of ik moet gaan voor een second opinion.

      Geschreven door Annie op
  3. Alle informatie klopt.
    Wellicht is het zinvol om ook nog te vermelden dar longproblemen de symptomen van een lekkende hartklep kunnen versluieren. Ervaringsfeit, helaas.

    Geschreven door MARGARET op
  4. Bij mij is alles oke hoop ik, wel eens een springend hart, beetje geroffel zeg maar, maar ik heb goede bloeddruk en lage hartslag. Ik meet eigenlijk altijd zo,n bovendruk van 105/110 en onderdruk van 65/71 hartslag meestal rond 58/60. Ik meet altijd na wakker worden en in bed, dan ben ik het rustigst en dat helpt met goed meten.

    Geschreven door kees op
  5. Ik heb een vergroot hart, maar dat heb ik al sinds ik regelmatig marathons liep. Gevolg: langzame rustige en regelmatige hartslag. Vergroot hart hoeft dus niet het gevolg te zijn van problemen met de kleppen.

    Geschreven door Arthur op
    • Ben geopereerd aan mijn matras klep in het MST ,heb een kunstmatige klep gekregen .
      Alles is prima verlopen, het enige nadeel is dat mijn slaap zo in de war is dat ik nog 5 à 6 uur slaap en steeds wakker.
      Het is inmiddels ruim een jaar geleden! Maar alle lof ook voor mijn cardioloog die mijn snel heeft doorgestuurd.

      Geschreven door Anoniem op
      • Wat is een matrasklep?

        Geschreven door Bea op
        • ………..bedoel je …..een mitralisklep……??

          Geschreven door ruud op
  6. Bij alle verslagen lees ik geen verkalking van de Hartklep. Is dit ongeveer het zelfde.?

    Geschreven door Dikkop op
  7. Mijn oma is er jammer genoeg aan gestorven
    op 86 jaar, ze vonden het te riskant op haar leeftijd om te opereren ?

    Geschreven door Evelyn op
    • Jullie uitleg is voor mij veel duidelijker dan die van mijn hartspecialist! Hier herken ik heel duidelijk de symptomen die ik heb met 2 lekjes in mijn hartklep.
      Hartelijk dank!

      Geschreven door Rits op
  8. Ik heb 2 ernstig lekkende hartkleppen, ook heb ik 2 open hartoperaties gehad waarbij ik in totaal 7 bypasses heb. Nu is er in de loop der tijd hartfalen, ritmestoringen bij gekomen. Ik ben 74 jaar en heb dit al enige jaren. Ik vraag me af of hier iets aan gedaan kan worden.

    Geschreven door petera35 op
  9. Bij mij lekkend hartkleppen ontdekt. Heb klachten maar volgens de cardioloog kan dit niet hierdoor komen. Moet over 3 jaar nog maar eens een keer terug komen. Weet iemand of dit de normale gang van zaken is.

    Geschreven door Tootsie op
    • Wat raar is dat ik ook 2 lekkende hartkleppen heb en moet minstens 1x per jaar naar de cardioloog moet en tussendoor ook bloed laten prikken.
      Bea

      Geschreven door Bea op
  10. Hele goede uitleg over deze problemen.

    Geschreven door Hanny op
  11. Toppi hoor, hoe jullie alles uitleggen, ik maak er regelmatig gebruikt van, ga zo door, toi toi toi!!!! En zeker bedankt voor alles!!!

    Geschreven door Anoniem op
  12. Duidelijke uitleg. Heb hier wat aan.

    Geschreven door Dorus Dulkie op
  13. ik heb een klein minimaal lekje is geconstateerd door de cardioloog.
    hoef niet meer terug te komen, ben overgeheveld naar m.n. huisarts.
    alle onderzoeken waren niet verontrustend
    daarbij ook trombose in been. Bloedverdunners voor gekregen .
    hoef niet meer terug te komen, ook naar de huisarts overgeheveld .
    blijf onder controle bij de huisarts.

    Geschreven door dirkie op
    • 2015, Bij aanvullend onderzoek nav geringe souffle, is een structureel normaal hart te zien en een
      geringe mitralisklep insufficientie zonder grote betekenis. Hierna werd gezegd dat ik een oersterk hart heb en dat was het bezoek aan de cardioloog. Nu heb ik al jaren de klachten zoals hierboven beschreven en het wordt maar erger en toch maar besloten om terug naar een cardioloog te gaan ( 2022) , nav een nachtelijke aanval laatst. Ik sta nu aangemeld voor een fietstest. Ben sterk aan het twijfelen of ik het eerder genoemde moet aangeven. Of is het echt verwaarloosbare informatie?

      Geschreven door Marieantoinette op
  14. Wat als je een hartklep hebt die 50 % lekt? En geen operatie wil….. al niet zo
    ‘N best hart hebt en dus de risico’s hoog zijn voor een operatie, wat zijn dan je levensverwachtingen?

    Geschreven door Voor m’n vader op
  15. Alleen de behandelend cardioloog kan daar goed antwoord op geven. De weet de conditie van de patient, het hart en welke klep

    Geschreven door John (moderator) op
  16. wordt je ook nog geopereerd als al je hartkleppen lekken?
    81 jaar

    Geschreven door Corneel op
  17. Onmogelijk is het niet, maar dat zal dan de cardioloog dat moeten beoordelen.

    Geschreven door John (moderator) op
  18. Onderstaande opmerking staat in mijn verslag van de cardioloog. Geen vervolg beleid controle oid. Wat moet ik hiermee. Ik ben dusdanig kortademig dat ik bovenaan de zolder trap bij moet komen. Ik ben nog jong>40.
    Of kan er nog wat anders een rol spelen betreft kortademigheid?

    AoV: tricuspide, verdikte randen, geen AOS/geen insufficiëntie
    MV: AMVL verdikt, spoor insufficiëntie
    TV: spoor insufficiëntie 17mmHG

    Geschreven door Pietje op
  19. Mijn man wordt geopereerd aan en lekkende hartklep, krijgt binnenkort een nieuwe hartklep.
    Heeft vorige week ook een stent geplaatst gekregen en wil nu reizen.
    Ik ben daar bang voor, en vind het onverstandig,
    Heeft iemand ervaring?

    Geschreven door Inka op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief