Hartkloppingen; kan het kwaad?

Hartkloppingen, bijna iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Gelukkig heeft het meestal een onschuldige oorzaak en is er niet direct iets mis met het hart. Het voelen kloppen van je eigen hart, kan door inspanning (bijvoorbeeld tijdens sporten), of stress ontstaan. Maar in sommige gevallen kunnen hartkloppingen kwaad. Wanneer is het raadzaam om naar je huisarts te gaan?

Wat zijn hartkloppingen?

Als je last hebt van hartkloppingen, dan voel je dus je eigen hart kloppen. Je hart klopt bijvoorbeeld vaker dan normaal, het slaat een hartslag over of geeft een bonzend gevoel af in de borstkas. Dit kan naar aanvoelen en bezorgdheid opwekken. Meestal is er geen reden tot ongerustheid, want een hartslag is nu eenmaal veranderlijk. Denk bijvoorbeeld aan inspanningen zoals sporten. In ruste hebben mensen gemiddeld een hartslag tussen de 60 en 90 slagen per minuut. Tijdens sporten kan de hartslag oplopen tot wel 160 slagen. Dit kan een bonzend gevoel veroorzaken, maar zodra je stopt met de inspanning, gaat de hartslag vanzelf weer omlaag. Geen reden tot zorgen dus.

Wanneer moet ik aan de bel trekken?

Hartkloppingen zijn natuurlijk niet altijd onschuldig. Mocht je ze nog nooit hebben gehad en ze zonder duidelijk aanwijsbare reden krijgen, neem dan contact op met de huisarts. Het kan zijn dat je naast de hartkloppingen, ook benauwdheid of druk op de borst ervaart. Als dat het geval is, neem dan zeker direct contact op met je huisarts. Hij of zij kan nader onderzoek verrichten om de oorzaak te achterhalen.

Wat kan ik doen als ik last heb van hartkloppingen?

Zoals gezegd ontstaan hartkloppingen meestal als gevolg van inspanning of spanning. Let eens goed op wanneer je ze krijgt en wat daaraan vooraf is gegaan. Stress kan namelijk voor veranderingen in het hartritme zorgen. Als je stress ervaart, probeer de oorzaak daarvan dan aan te pakken. In veel gevallen zal dit de hartkloppingen verminderen en/of wegnemen.

Als gevolg van het eten of drinken van bepaalde levensmiddelen of dranken

Dat kan heel goed. Sommige mensen merken een verschil in het hartritme na het nuttigen van koffie of alcohol. Ook roken en het gebruik van drugs kunnen hartkloppingen veroorzaken. Als je denkt dat één van deze dingen de oorzaak zijn, probeer hier dan mee te stoppen. Door (tijdelijke), onthouding kun je kijken of de hartkloppingen inderdaad verminderen of geheel verdwijnen.

Kunnen medicijnen helpen?

In sommige gevallen kunnen medicijnen helpen om hartkloppingen te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bètablokkers. Overigens zijn deze medicijnen alleen verkrijgbaar op recept via de huisarts. Als je denkt baat te hebben bij medicijnen neem dan contact op met de huisarts. Hij of zij kan kijken wat de oorzaak van de hartkloppingen precies is en of medicijnen daarbij kunnen helpen.

 

Bronnen: hartstichting.nl, hartwijzer.nl

Delen:  
12 reacties op “Hartkloppingen; kan het kwaad?
 1. Ik heb hartfalen, al bijna 10 jaar, heb regelmatig last van hartkloppingen, juist in de ochtend als ik nog op bed lig.

  Mijn cardioloog weet hiervan maar ziet het geloof ik als onbetekennend. Ik ervaar het overigens meer als schokjes.

  Geschreven door bertus op
 2. Tot mijn 36ste heb ik redelijk aan topsport gedaan en daardoor een
  sporthart gekregen. U weet hoe dat gaat: Kinderen, werk,stress en ander ongerief.Indien ik niet heel lang rust krijg ik ook van die hartkloppingen die je angstig maken. Lijkt meer op Angina-Pectoris.
  Ben nu 63 en dat sporthart is verdwenen. Ik nam aan dat dat je hele leven zo zou blijven. Heb soms wel angst. Raad???

  Geschreven door Peter de Verschrikkelijke op
 3. kunnen de medicynen foster en spiriva hartkloppen veroorzaken?

  Geschreven door J M C ox op
 4. Ja hoor dat kan heel goed.
  Dat staat als het goed is ook in de bijsluiter

  Geschreven door Tandor op
 5. Hallo,

  Ik heb al zeker een maand last van hartkloppingen.
  2weken geleden een 24 uurs holter gekregen.

  Vorige week gebeld voor de uitslag en die was goed.

  Ze zeiden dat ze inderdaad konden zien dat me hart oversloeg maar dat ik me geen zorgen hoefde te maken

  Nu heb ik gelezen dat als je lang last heb van hartkloppingen het wel kwaad kan omdat dit bloedpropjes kan veroorzaken, hierdoor blijf ik toch angst ervoor houden.

  Is dit zo? Ik blijf hier namelijk aan denken

  Geschreven door e op
 6. Hartoverslagen en hartkloppingen zijn niet hetzelfde.
  Hartoverslagen hoeven inderdaad geen enkel probleem te zijn. Uit de opnames van de holter kunnen ze opmaken wat de aard van de overslagen is.

  Geschreven door Tandor op
 7. Ik heb last hartkloppingen, licht in het hoofd, duizelig soms, en pijn in mijn linker borst rond de tepel.. er boven en ook wel eronder. Mijn huisarts zegt dat pijn links niet met het hart te maken heeft maar op het web zag ik dat pijn in het midden of zelfs rechts kan zitten.
  Heb een inspannigstest gedaan. Hieruit kwam naar voren dat bij inspanning mijn hartslag snel oploopt. Ik moet nu 3 weken wachten tot ik terecht kan op de cardio afdeling van het UMCG.. Ook hier dus nb een wachtlijst. Is het gevaarlijk om zo lang te moeten wachten?

  Geschreven door Holstein op
 8. Pijn links rondom de tepel heeft in de regel niks met het hart te maken. Die pijn zit normaliter in het midden of bij vrouwen ook rechts. maar daar heb je geen pijn. Als er vermoedelijke ernstige problemen zouden zijn laten ze echt geen 3 weken wachten.
  Veel van je klachten doen mij wel aan hyperventilatie denken.
  doe eens de test op:
  http://www.dokter.nl/index.php?option=com_hyperventilatietest

  Geschreven door Tandor op
 9. Ik ben 23 en heb in rust, bijvoorbeeld als ik in bed lig soms het gevoel dat mijn hart een slag over slaat en dan daarna even snel gaat. Dat voel ik als een soort vlaag door m’n hoofd gaan.
  Is het noodzakelijk dat ik naar de huisarts ga?

  Geschreven door Amy op
 10. Het kunnen klachten zijn xie coor stress veroorzaakt worden.
  Maar als je er ongerust over bent, ga dan idd even naar de huisarts

  Geschreven door Tandor op
 11. ik heb een lichte vernauwing heb er medicijnen voor maar laaste tijd krijg ik meer steken op mijn borst en mijn rechte kant heb ik wel eens uitval wat nu

  Geschreven door nana op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief