Pijn op de borst, wel of niet van het hart

Pijn op de borst

Wanneer je een drukkend gevoel op de borst of steken in de hartstreek voelt, dan kan dat leiden tot grote ongerustheid. Dat is niet zo heel gek, aangezien het kan wijzen op een hartziekte. Gelukkig heeft pijn op de borst ook heel vaak een onschuldige oorzaak.

Pijn op de borst

Pijn in of op de borst, is een pijn die je voelt op je ribbenkast, tussen je ribben, achter je borstbeen of aan de onderkant van je borstbeen. De pijn kan aan één kant zitten, aan beide kanten of in het midden. Het kan ook dat de pijn uitstraalt, bijvoorbeeld naar je hals, kaak, arm, rug of schouders.

Het ontstaan van de pijn verschilt behoorlijk, zo hij kan ineens ontstaan of al langer sluimeren. Soms alleen bij het hoesten, inspanning of wanneer je op een bepaalde plek drukt. Bij pijn op de borst maken veel mensen zich zorgen. Het kan natuurlijk met je hart te maken hebben, maar er zijn heel veel andere oorzaken die deze pijn kunnen veroorzaken. Omdat het voor jezelf erg moeilijk is om de oorzaak vast te stellen, moet je bij blijvende klachten altijd naar je huisarts gaan.

Oorzaken van pijn op de borst

Stress

Pijn op de borst kan een teken van je lichaam zijn, dat je het rustiger aan moet doen. Je kunt de klachten ervaren door bijvoorbeeld stress of hevige emoties. Ook paniek kan deze pijnklachten geven.

Zuurbranden

Wanneer er maagzuur in je slokdarm terecht komt, dan veroorzaakt dit pijn met een bijtende werking. De pijn voel je meestal heel hoog in de bovenbuik, en kan uitstralen naar je borst en je rug. Wanneer je deze pijn een paar uur na de maaltijd voelt, dan kan dit heel goed het gevolg van zuurbranden zijn. De pijn wordt erger bij het plat liggen en bij het vooroverbuigen. De pijn wordt vaak iets minder erg nadat je iets hebt gegeten, na het innemen van melk of maagtabletten die het zuur wat neutraliseren.

Slokdarmkrampen

Wanneer het middenrif niet goed functioneert, kan er maagzuur teruglopen in je slokdarm. Het gevolg kan zijn dat je last krijgt van brandend maagzuur, maar ook van een krampachtig samentrekken van de slokdarm. Dit krampachtig samentrekken noemen we ook wel slokdarmspasme. Ook deze klachten heb je wanneer je plat ligt. Ondanks het feit dat het heel vervelend kan zijn, is deze vorm van pijn op de borst onschuldig. Slapen met een extra kussen, kan tegen de klachten helpen, omdat je hoofd en bovenlichaam iets hoger komen te liggen, waardoor er minder terugstroom van maagzuur is.

Syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze is er sprake van een irritatie van het kraakbeen en de spieren die de ribben met het borstbeen verbinden. Bij druk op de borst neemt de pijn op de borst meestal toe. Maar ook bewegen en hoesten kunnen de pijn verergeren. Het syndroom van Tietze is onschuldig en kan goed behandeld worden met pijnstillers. Het is gebleken dat vrouwen vaker het syndroom van Tietze hebben dan mannen. De oorzaak van deze chronische aandoening is (nog) niet bekend.

Pijn van je spieren

Soms is pijn op de borst simpelweg spierpijn. Een overbelasting van de tussenribspieren, ontstaat door een lichamelijke activiteit waar het lichaam niet aan gewend is. Meestal verdwijnt het weer na een paar dagen rust. Maar deze pijn kan ook worden veroorzaakt door rekkingen of scheurtjes in de spieren of het bindweefsel.

Ontsteking

Een ontsteking van de longbladen, kan soms ontstaan na een infectie van de luchtwegen of griep. Dit kan een scherpe pijn op de borst veroorzaken. Ook is het diep inademen vaak pijnlijk en kunnen bepaalde bewegingen de pijn verergeren. Over het algemeen kan zo’n ontsteking goed behandeld worden met pijnstillers.

Hyperventilatie

Er bestaan 2 vormen van hyperventilatie: de acute en de chronische vorm. Acute hyperventilatie is bij veel mensen bekend. Je begint dan heel snel en heel diep adem te halen en je hebt het gevoel dat je stikt. De chronische vorm is misschien minder bekend, maar komt vaker voor. Bij deze vorm is de ademhaling voor een langere periode versneld. Vaak ben je je er niet van bewust dat je chronisch hyperventileert. Eén van de symptomen van chronische hyperventilatie is een beklemmend gevoel op de borst. Vaak is hyperventilatie te verhelpen met rust.

Longaandoening

Verschillende longaandoeningen zoals longfibrose of een klaplong, kunnen pijn op de borst geven. Ook mensen die last hebben van COPD en astma hebben soms pijn op de borst. Om zeker te weten dat een longaandoening de oorzaak van de pijn op je borst is, zal er een röntgenfoto van je hart en je longen gemaakt moeten worden.

Hartaandoening

Wanneer je hartspier te weinig zuurstof krijgt, kan er ook pijn op de borst ontstaan. Deze aandoening heet angina pectoris, en wordt ook wel hartkramp genoemd. Bij beweging, emoties of stress neemt de pijn toe. Meestal wordt de kramp veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders. Als pijn op de borst het gevolg is van hartklachten, straalt de pijn vaak uit naar de armen of hals en kaak. Ook hartklepaandoeningen of hartritmestoornissen veroorzaken klachten op de borst. Datzelfde geldt voor pericarditis. Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje. De bekendste hartaandoening met een drukkende pijn op de borst is het hartinfarct.

Wanneer naar je huisarts?

Als je twijfelt of de pijnklachten met je hart te maken hebben, overleg dan altijd met je huisarts of specialist. Blijf je de klachten ook in rust langer dan 5 minuten houden, bel dan direct 112.

 

Bronnen: Hartstichting en Albert Schweitzer Ziekenhuis

Delen:  
64 reacties op “Pijn op de borst, wel of niet van het hart
 1. Ik gebruik maagbeschermers omdat ik vaak pijn op de borst heb , begint altijd met pijn in mijn kaak/hals het lijkt of er een band om mijn borst aangetrokken wordt.
  Heb het altijd in rust , niet met inspanning.
  Ik heb nooit last van maagzuur.
  Gebruik nu 3 x 20 mg over de dag verdeeld, maar blijf twijfelen of het wel mijn maag is .

  Geschreven door Petra op
  • Laat dit asjeblieft verder onderzoeken. Ik heb dezelfde klachten gehad en kreeg jarenlang maagzuurtabletten voorgeschreven. Zat vaak ”s nachts op met flink veel pijn. Huisarts keek nooit verder. Uiteindelijk bleek ik 3 omleidingen nodig te hebben, ben op het nippertje geopereerd. Heb al die tijd tegen een hartinfarct aan gezeten. Dit hoeft bij u niet zo te zijn, maar je moet het wél uitsluiten! (Ik was 59, vanwege mijn leeftijd is nooit aan het hart gedacht.)

   Geschreven door Mieke op
  • als ik u was zou ik meteen naar een cardioloog gaan ze kunnen het zo weten met een bloed prikje dan zien ze of er waardes goed of slecht zijn .succes maar wacht niet te lang en wat betreft u huisdokter is voor mij een …… want klachten moeten ze naar luisteren en onderzoeken u bent vrij om dat door een ander te laten onderzoeken ten slotte het gaat om u gezondheid .

   Geschreven door frans op
  • Zowel mijn zus als ik hebben jarenlang regelmatig last gehad van pijn op de borst die naar de rug trok. mijn zus heeft zelfs een maagslang gehad omdat men dacht dat het de maag was.
   Bij mij is mijn gal eruit gehaald ongeveer 15 jaar geleden. geen last meer!
   Bij mijn zus dit jaar, ook geen last meer!

   Geschreven door S. van den Berg op
  • Dat had ik vorige week ook en smiddags opgenomen
   Ben avonds nog gecatetiriseerd had heel kleine vernauwing in kranslagader
   .ben nu weer thuis
   Maar heb regelmatig nog die band , het komt en gaat. Vooral als ik rustig zit.
   Waar komt dat dat dan nog vandaan?

   Geschreven door Ina op
   • bij vrouwen en soms bij mannen komt mcd voor. pijn op de borst in rust. de kleine haarvaatjes zijn het probleem. bij catheterisatie is.het niet te zien. info op : levenmetpijnopdeborst.weebly.com

    Geschreven door jackie op
  • Ik zit weer met hoop pijn op mijn borst dat had ik zondag ook met fietsen en nu ook met lopen.

   Geschreven door theo op
 2. Ook bij mij was de pijn vooral in de kaken .
  Ben overtuigd dat het wel met middenrif breuk te maken heeft.

  Geschreven door Janneke op
 3. Pijn op de borst tengevolge van heftige emoties of paniek, kan wel zeker gevolgen hebben. Ik heb daardoor een tako tsubo gehad en dat moet zeker behandeld worden.

  Geschreven door Fem Fokker Sloeserwij op
 4. Ben 12 jaar geleden geopereerd. 4 bypasses. Heb nu als ik flink doorloop druk op de borst. Geen pijn. Geen uitstraling.

  Geschreven door JEN op
  • Ik heb al maanden last van Kortademigheid, snelle hartslag ook in rust boven de 100 slagen per minuut, licht gevoel in het hoofd een soort duizeligheid… bij het bewegen worden de symptomen nog erger dan krijg ik ook pijn op de borst erbij. Ook heb ik een soort bekneld gevoel als ik plat lig en pijn bij het diep ademen. Ik zweet ook enorm veel ik heb overal altijd warm. Ook plas ik de laatste tijd veel meer, het valt mij zo op omdat ik heel veel ‘s nachts moet opstaan omdat ik moet plassen of ik kom wakker omdat ik mij angstig voel een heel raar gevoel. Ik ben ook enorm vermoeid… sinds 2023 val ik ook soms flauw dan wordt ik misselijk heb verlammen mijn spieren en val ik op de grond dan hoor ik niets meer en als ik wakker kom snap ik totaal niet wat er gebeurt is. Ik ga niet naar school en werk ook nog niet momenteel dus ik ben enorm om mijn gemak maar ik deze symptomen worden steeds erger…

   Geschreven door Fleur op
 5. Ben pas50 vrouw bloeddrukpillen depressie oververmoeid stemmingstoornissen gebruik medicatie

  Geschreven door Hallo h whirlpool op
  • Het lijkt mij een overgangsverschijnsel dat niet gevaarlijk is maar wel heel vervelend.Beterschap hallo whirlpool.

   Geschreven door Diros op
 6. Ik heb ook de laatste weken heel erg in mijn
  boven rug uit straling naar mijn linker arm
  de spieren op mijn borst trekken samen
  of er een band aan ge trokken wordt
  heel erg misselijk ik heb copd
  ben een vrouw van 63 maak me wel een zorgen

  Geschreven door finy van gelder op
  • Naar de dokter

   Geschreven door Ina op
   • Ik ben 31 jaar, burn-out, door de medische molen geweest, maar na 9 weken nog steeds druk op borst zowel in rust als met inspanning.
    Slik maagzuurremmers voor het slapengaan.
    Bij naar bed gaan; veel slijm in keel, lastig slikken.
    Zou dit een middenrifbreuk kunnen zijn?

    Geschreven door Rose op
    • Ik denk dat hyperventilatie klachten zijn als gevolg van de burn out. Ga naar een fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen

     Geschreven door John (moderator) op
 7. Hartproblemen kunnen ook vanuit de rug veroorzaakt worden, met name bij vrouwen, zou maar even naar de dokter gaan

  Geschreven door anneline van dijk op
 8. Bij mij hebben ze een zuurstof pols van 9 gemeten bij een gasfietsproef.. Ik moet nu voor verder onderzoek en mag me niet te erg inspannen. Wie weet wat het betekent?
  Donderdag echo van het hart.
  Ben gespannen en nerveus …

  Geschreven door Davina op
 9. Ik ben een vrouw van 80 jaar. Ik heb jaren last van Angina en ook maagzuur gehad. Na een Endoscopie bleek ik een chronische infectie te hebben tussen maag- en slokdarmmond. Slik al jaren Omeprazol hiervoor.
  Bij een knie operatie bleek ik ook hartrimestoornis te hebben. Slik hiervoor Bisoprolol.
  Een jaar of 5 geleden bleek ik bij een routine-onderzoek bij de Cardioloog een lekkende klep te hebben. Operatie nog niet nodig zolang het hart nog stabiel is en voldoende zuurstof kreeg.
  December 2013 galblaas weggehaald, geen pijnaanvallen meer in buik en rug.
  Begin 2015 bij de longarts geweest wegens benauwdheid. Bleek toen COPD te hebben. Kreeg toen medicijnen om de luchtwegen te verwijden.
  December 2015 kreeg ik een lichte hartaanval. Na een week in het ziekenhuis te hebben gelegen mocht ik naar huis met de nodige medicijnen voor maag, hart en longen. Al deze medicijnen helpen mij goed zolang ik me maar rustig houd, mijn tempo matig en geen gekke dingen, zoals jungletreks, bergen beklimmen en te snell willen zijn, doe. Ik reis nog veel maar dan wel heel rustigaan. Ik hoop dit nog een tijdlang te kunnen doen.
  Dus als pijn lang en vaak aanhoudt ga dan naar de speciallist voor het telaat is.

  Geschreven door Laury Berg op
 10. Vrouw van 50 medicijnen voor debloedruk stemmingstoornissen depressie stram koude handen en voeten rugpijn steken op borst

  Geschreven door Hennie op
 11. Fijn nu weet ik dat er niets met mijn hart is
  Bedankt

  Geschreven door #veilig op
 12. Ik heb al jaren af en toe, op dezelfde plaats op mijn borst pijn die voelt alsof iemand een mes tussen mijn ribben steekt. Herkent iemand dit??

  Geschreven door Anoniem op
  • Dit heb ik vorig Jaar ook gehad ben normaal 19 , met de ambulance opgehaald naar het ziekenhuis bleek het devils grip te zijn (oftewel ziekte van Bornholm) heb nu weer veel last maar nu is het druk en steken in Mn borst, ook ontzettend hoge hartslagen en begin me nu zorgen te mAken daarom, maar dit zou het bij jou wel eens kunnen zijn

   Geschreven door Dg op
 13. Ik heb al vanaf mijn jeugd altijd pijn tussen mijn schouders, waarschijnlijk door een scholiose, laatste 10 jaar vooral na een borstoperatie pijn op mijn borst, net of er soms een olifant poot op staat.
  Elke morgen word ik wakker met hefige pijn tussen mijn schouderbladen. Met uitstraling tussen mijn ribben.
  Altijd voel ik kleine verhardingen langs mijn borstbeen en ribben.
  Zosnel ik in beweging kom, zakt de pijn wat af.
  Heb al allelei onderzoeken gehad, maar het word op syndroom Tieze gegooit.
  Heb ook een apneu masker snachts.
  Nu hoorde ik afgelopenweek dat mijn keel aan de rechterkant verlamt is.
  Wacht nu op een CT scan van mijn hals, om te kijken wat de oorzaak hier van is.
  Pfffff word er soms zo moe van.
  Hoop nu echt dat ze de oorzaak een keer echt vinden?

  Geschreven door Vabrum op
 14. ben tot twee keer toe opgenomen in het ziekenhuis vanwege hartproblemen en mei gecatherriseerd maar geen afwijkingen gevonden maar blijf pijn op de borst houden hoef niet meer voor controle te komen . vooral bij lichamelijke inspanning wordt de pijn heftiger en uitstralend naar linker arm .maar ga niet meer naar de dokter .wordt niet serieus genomen.
  groet.m

  Geschreven door .l.d op
 15. Ik heb bijna elke dag een zeurende pijn in de hartstreek. Al jaren. Soms zelfs een flinke o
  Pijnlijke steek. Het gebeurt vaker de laatste tijd. Ook in rust. Twee jaar geleden ben ik in Maastricht gecateteriseerd. Mijn voorste kransslagader is 80% dicht. Maar omdat ik een erg nauwe kransslagader heb, hebben ze mij niet gedotterd. Het risico was te groot. Van vaatverwijders werd ik doodziek! Ook na bijna 3 weken bleef ik doodziek worden van die medicijnen. Ik gebruik alleen bloedverdunners en rode rijstgist om het cholesterol te verlagen. De rode rijstgist ook omdat ik de statines niet kan verdragen. Als ik erg veel last heb heb ik een tabletje voor onder de tong! Of 2 of 3!
  Ik heb geen hartinfarct gehad volgens de cardioloog. Het is angina pectoris volgens hem.
  Ik vind het beagstigend.

  Ann V

  Geschreven door Ann V op
 16. Hallo,

  Ik heb sinds een paar maanden last van verschillende klachten die we maar niet kunnen plaatsen. Ik ben heel snel moe en heb een drukkend pijn rondom Mn hart. Soms paniek aanvallen en denk dat ik het benauwd krijg. Ik ben een beetje huiverig om naar de huisarts te stappen maar herken iemand dit ? Ook heb ik witte vlekken op Mn arm sinds deze zomer, misschien maak ik me zorgen om niks maar het voelt niet goed. Normaal bruis ik van de energie maar nu is dat aardig geremd

  Geschreven door P op
  • Het kan ook zijn dat de spieren in je rug en langs je hart vastzitten waardoor je deze klachten krijgt. Ik had dit ook en ben toen naar een chiropracter geweest, dit heeft wel geholpen

   Geschreven door W36 op
 17. Ik heb al enige jaren pijn in me borst althans daar lijkt het op. Krijg maagbeschermers maar dst helpt niet. De pijn gaat door na me rug en me linkerhand. Het lijkt alsof er een touw om me rug en borst getrokken wordt.

  Geschreven door Moes op
 18. Ik ben een meid van 30 al een jaar loop ik na huisarts voor drukkend gevoel op borst en steke vooral midden borst … allerlei onderzoeken gehad maar kom niks uit… doet zo een pijn. Binnekort nog inspanning test.
  Bij werken worden klachten erger bij rust neemt dit af.
  Maak me zo zorgen 2 kiddies voel me niet serieus genomen en voel me een zeikerd.
  Mss iemand nog een idee wat dit kan zijn? Veel liefs

  Geschreven door Joke op
  • Joke,

   Misschien een beetje laat maar dit kan Angina Pactoris zijn.

   Zelf heb ik heel dit lijstje:

   Hartkloppingen in rust en tijdens activiteit
   Onverklaarbaar duizelig met 1x bijna flauwvallen
   Druk/pijn bij me linkerborst
   1x moeten rusten voor 30 min tijdens fietsen omdat ik het benauwd kreeg
   Klachten spelen nu een jaar
   Soms steken in mijn linkerborst tijdens fietsen
   Al moe na 1 of 2 trappen lopen
   Na crosstrainer & roeien beide 10 min (ivm reva) enorm moe en soms duizelig.
   Eergister tijdens 1 km wandelen kon ik mama niet meer bijhouden die een rokershart heeft

   Morgen naar de arts en dan weten we meer.

   Geschreven door Mimi op
 19. Ben een meisje van 23jaar en heb 7jaar geleden iets heel ergs meegemaakt wat een grote impact heeft gehad.. op een dag naar spoed gegaan, daar is vastgesteld dat ik chronische hyperventilatie heb en zeiden ze dat er niets mis is met mijn hart. Ik heb al jaren pijn op de borst soms met uitstraling naar de armen, hartkloppingen, het gevoel dat ik ga flauwvallen, een licht gevoel in mijn hoofd en ga zo maar door.. ik heb dit zowel in rust als in beweging.. dokters zeggen steeds dat het door de hyperventilatie komt maar ik maak me toch ongerust omdat het al jaren aanhoudt.. ik voel me ook niet serieus genomen door de dokter. iemand die weet of het iets ernstigs zou kunnen zijn?

  Geschreven door Kimberley op
  • Het is zeker zo dat jouw klachten kunnen worden veroorzaakt door verkeerd ademhalen of hyperventilatie. Daarvoor moet een oorzaak gevonden worden, want kennelijk gaat het niet vanzelf over. Ik zou als ik jou was, het allemaal nog eens goed met een arts bespreken en laten onderzoeken. Hyperventilatie kan ook veroorzaakt worden door stress, dus probeer je niet te veel zorgen te maken! Sterkte!

   Geschreven door Kaaatje op
  • Ik heb dezelfde problemen. Ik slaap al weken snachts niet meer van de mijn in de borst en ik heb elke acht symptomen van paniekaanvallen. Ik zit vast in een circel en de pujn overal word erger. Ik ben bang dat ik niet lang voort kan. Al zoveel dokters en spoed gezien

   Geschreven door Steve winkler op
   • Je houdt het zelf in stand door je toch druk te maken over je gezondheid. Ga eens een flink stukje rennen. Wedden dat je dit kan. Als je duizelig of kortademig word komt het door je angst/hyperventilatie. Ik heb dit ook al jaren.

    Geschreven door Deedee op
 20. Mijn dochter van 18 heeft pijn op de borst gehad met uitstraling naar haar arm en een droge mond , en haar pols is 100 .
  Bloeduitslagen waren goed alleen de schil dklier was wat verhoogd .
  Nu wil de arts over een maand weer bloedprikken , ben het er eigenlijk niet mee eens en wil dat het goed uit word gezocht.
  Ze heeft ook een hernia waar ze aan geopereerd gaat worden zou dat er meed te maken kunnen hebben .

  Geschreven door Anoniem op
 21. Beste Kaaatje,

  Als er nog geen diepgaande onderzoeken zijn geweest naar je hart, zoals ehen hartfilmpje oid dan kan je daar bij de huisarts om vragen. Bij mij helpt dat vooral voor mijn eigen gemoed. Dan kan je eventuele stressverhogende gedachten over je hart, tijdens de klachten wat beter loslaten.

  Daarnaast lijkt het me verstandig om de oorzaak van je geconstateerde hyperventilatie te onderzoeken en aan te pakken. Je geeft aan dat je iets heftigs hebt meegemaakt, mogelijk dat hier de grondslag voor jouw stress/paniek vandaan komt.

  Tip: hoe je je ook voelt, blijf rustig (ook als je je goed voelt, dan herstel je beter) en probeer een plan van aanpak voor herstel op te stellen (mogelijk met iemand erbij).

  Succes

  Geschreven door Jaap op
 22. Hallo,
  Normaal kan ik mezelf redenlijk een logische verklaring bedenken voor als ik ergens last van heb maar in deze even niet.
  Al een week heb ik last van nare steken op de borst, net iets links van het borstbeen. Verder ook hartkloppingen zowel in rust als bij inspanningen en op mijn rug ter hoogte van mijn middel/tussen mijn schouderbladen al een aanyal weken het gevoel alsof het helemaal strak staat (is ook pijnlijk nu). Daarnaast ben ik wat vaker duizelig dan wel licht in mijn hoofd en enorm moe.

  Nu is het zo dat ik vanmiddag gesport heb en daarbij ook borstspieren getraind heb maar ik kan niet goed inschatten of ik (omdat ik al wat langer een paar klachten heb) er naar moet laten kijken of dat het gewoon echt een kwestie is van spierspanning. Zeker ondst de steken echt gemeen zijn en er gewoon een vervelende skkrt druk om die kant van mn borst staat

  Ik ben 21 jaar oud

  Geschreven door Mo op
  • klinkt als tietze

   Geschreven door moep op
 23. Misschien dat iemand mij wil/ kan helpen.

  Ik ben 1 week geleden met een vriend weggeweest naar Groningen, das 12km bij mij vandaan. We hebben de hele stad door gefietst, en uiteindelijk kreeg ik het benauwd, stekende pijn op de borst, hoofdpijn, had het warm en het gevoel alsof er een olifant op mijn borst stond. Was om 17:00 uur terug, pijn bleef, maar verminderde. Om 21:00 toch naar dokterspost want de pijn bleef. De arts zij: verkrampte spieren. Maar volgens mij klopte dit niet. Volgende ochtend: ik wordt wakker met een hart die snel klopt en pijn op de borst, ik sta op en val flauw, ambulance gebeld. Ambulance: ja, er is wel iets. Als je last blijft houden, bel je huisarts. Ben bij de huisarts geweest en die heeft bloed laten prikken. Daaruit blijkt alleen dat mijn schildklier traag werkt. Nu is mijn vraag: wat mankeer ik?
  Misschien handige informatie
  – ik ben 15 jaar
  – ik fiets elke dag 3km heen en terug naar school
  – hart problemen komen voor in mijn familie
  – heb zelf longproblemen
  – ben geboren met een klaplong
  – moet af en toe op mijn borst slaan om de pijn te verminderen
  – krijg meer pijn met inspanning
  – zelfs traplopen is een gevecht
  – toen de ambulancedienst mij onderzocht ging mijn hart van ongeveer 40/45 naar ongeveer 130

  Geschreven door Julian op
 24. Ik heb pijn op mijn borst di kan maar als het plijn terug kome doen pijn kan ieman me zeggen wak is di oor zak is

  Geschreven door Onomie op
 25. ik heb de hele tijd steken in mijn hart als ik voorover buig met mijn hand in mijn buik gaat het na een paar seconden weer over maar als ik het op internet op zoek staat er de hele tijd dat het aan stres ligt moet ik als nog naar de dokter of moet ik het gewoon laten xxx

  Geschreven door k op
 26. Ik heb al paar dagen last van druk op mijn borst, en als ik hoest wordt dit erger.
  wat kan dit zijn?

  Geschreven door Wilfred op
 27. Ik heb sinds afgelopen december 2017 klachten : druk op de borst
  Deze druk op borst niet eens bij inspanning maar bij spanning (wedstrijdelement) Ik doe al 50 jaar aan wedstrijdsport (voetbal) nooit ergens last van gehad. Op ad vies van de huisarts naar de cardioloog verwezen. Ik heb op 26 februari een onderzoek bij de cardioloog gehad het bleek dat ik enkele vernauwingen had , die niet gedotterd konden worden.Deze vernauwingen zitten echter op een dusdanige plaats dat een operatie niet nodig is. De cardioloog probeert nu de situatie met medicijnen onder controle te houden. Ik heb echter strek het idee dat mijn klachten niet door het hart veroorzaakt worden. Bij intensief sporten(mountainbiken) totaal geen last alleen al als het “wedstrijdelement” om de hoek komt kijken, krijg ik een enorme druk op de borst,nogmaals niet door inspanning want ik sta op doel. Krijg zelfs nu al last bij een onschuldig oefenpotje. Ik ben nogmaals naar de huisarts gegaan en hem het probleem voorgelegd. Ik heb nu maagbeschermers gekregen om te kijken of het eventueel iets met de slokdarm te maken heeft. Iemand ervaring met deze situatie ?

  Geschreven door Hans op
 28. Afgelopen maandag bij routinecontrole bloeddruk huisarts aangegeven dat ik vanaf die voorgaande zaterdagnacht een hevige druk op de borst had. Zelf had ik verder geen actie ondernomen omdat dit vooral bij het omdraaien in bed heel sterk was. Hoogstwaarschijnlijk soort spierpijn. Zondag bleef de pijn ook.
  De huisarts heeft toen voor de zekerheid een hartfilmpje gemaakt en daar waren de eerste 3 lijnen afwijkend. Zij had in 2015 ook al eens een ECH ivm mogelijk hartritmestoornissen gemaakt en die kon ze mooi vergelijken.
  Na overleg met cardioloog ambulance gekomen die mij voor onderzoek naar ziekenhuis bracht. Het ambulancepersoneel wilde me liever drect naar een ander ziekenhuis brengen waar direct ingreep gedaan kon worden want dat wees er volgens hen sterk op. Dat maakte me wel ongerust.
  Toch op advies van ziekenhuis in mijn woonplaats niet gedaan.
  In ziekenhuis een bloedonderzoek gedaan en de uitslag was gewoon goed. In 2009 had ik al eens onderzoeken gedaan en de conclusie toen dat ik een iets verdikte hartspier had verklaarde bij de cardioloog nu de afwijkende ECG.

  Ik kon gewoon weer naar huis en ik krijg nog een oproep om een echografie te laten maken.

  Overigens heb ik die hevige druk op de borst nu niet meer maar nog wel druk aan de linkerkant en soms wat kortademig.

  Ik ben nu best wat ongerust omdat er alleen op basis van een onderzoek uit 2009 i.c.m.
  een goede bloeduitslag deze conclusie getrokken wordt. En over 4-6 weken ben ik weer eens aan de beurt voor een onderzoek. Wanneer ik dit soort klachten weer krijg zal er heel wat moeten gebeuren voordat ik alarm sla en dat voelt ook niet goed.

  Wie kan mij geruststellen of raad geven.

  Geschreven door Man van 60 op
  • Ik kan u helaas niet gerust stellen. Beter voor u zelf om huisarts te bellen en vragen om onderzoek. En heeft u de aanvallen weer, en u heeft spray onder de tong gedaan en het helpt niet, meteen 112 bellen.. Blijven aanhouden dat u pijn heeft, scan wordt dan misschien gedaan?? Beterschap Man van 60

   Geschreven door Gerdientje op
   • Dank je wel voor je reactie Gerdientje.
    Volgende maand krijg ik een echografie. Het is dus even afwachten of daar nog wat uitkomt. Ik merk dat ik sinds het gebeurde toch wel wat onzeker ben en ook veel vermoeider. Maar dat kan natuurlijk ook psychisch zijn.

    Geschreven door Man van 60 op
 29. Last van pijn op borst maar ben hier al keren door huisarts nagekeken en bezocht ook cardioloog zonder resultaat
  Belde met arts maar kon vandaag niet komen vanwege drukte
  De volgende keer dat ik bij haar kom is 22 mei

  Geschreven door Patriciak op
 30. ik ben een meisje van 13 jaar en ik heb meestal last van steke maar wa moek nu eigenlijk doen!?

  Geschreven door nnn op
 31. Ik lees veel van mensen die last hebben vd pijn op de borst.. Heb het ook nog steeds.. Het begon in 2016 een heftige situatie achter de rug, maar na veel werken had ik last v mijn linkerzijde van schouder tot hand, geen gevoel en tintelingen. Met pijn op de borst laat in de avond naar SEH gegaan, metingen gedaan, scan gemaakt, conclusie een vernauwing in slagader vd schouder (subclavia). Na allerlei onderzoeken verder bij vaatchirurg optie gekregen om dotter en stent te krijgen. Gebeurd. Nog geen half jaar later weer last van. Werd wakker met kramp in kuit en dizzy geworden. Uiteindelijk zwart voor ogen, gevallen en weer SEH. Niks aan de hand.. Later bij huisarts bloeddruk meten, niet kunnen doen aan linkerzijde. Wel rechts. Weer alarmbellen. Terug vaatchirurg. Echo vaten. Links weer dichtgeslibd. 6-8 weken later een bypass operatie vd zelfde plek. In deze periode ook een toevallige conclusie dat ik longemfyseem heb (dus COPD). Nu weer een half jaar later weer problemen. Wakker worden met pijn op de borst. Op foto niks te zien. 3 weken later weer. Nucleaire scan wijst dat het rond hart goed is, op die kleine vernauwingen na. Maar die pijn op de borst blijft aanhouden. Nu wachten op volgende onderzoeken: maag, longen en reumatoloog. Hoezo gefrustreerd. Niet serieus worden genomen, zelf achter elke onderzoeken moet gaan vragen om uitsluitingen te maken. Om gek van te worden.

  Geschreven door Gerdientje op
 32. ik ben 31 jaar en heb al meer dan een jaar hartstornis huisarts vertelde me me hart sla over heb last van overslag maar nu is het zo erg dat bij elke inspanning wat ik doe me hart op hol sla en heb contenu pijn in me linkerarm op hoogt van me schouders ik ben bang dat ik 1 van die dagen een hartaanval krijg en heb het soms ijskoud zit dan gewoon te rillen er zit hartfallen in de fammilie ben zo bang dat ik hartaanval ga krijgen heeft er iemand dit ook meegemaakt en weet wat het uiteindelijk is groetjes

  Geschreven door Patricia op
 33. Sinds een jaar of 10 (zo’n 2 jaar na de geboorte van onze zoon), regelmatig een pijn die aanvalsgewijs op komt zetten.En dan nog vaak s avonds wanneer je rustig zit ook.
  Soms dof/krampend gevoel in mn rechteroor wat dan via achterkant arm/schouderblad /nek doortrekt. Naar mn borstbeen en soms zelf door naar mn rechterhand.
  Het is een benauwde krampend pijn.
  Vaak moet ik dan naar de wc (nr2) en wordt heel onrustig.
  Soms lig ik al zwetend te rillen in bed met steenkoude zwetende handen en voeten.

  Ben overal al heen gestuurd. Fysio,osteopaat,cardioloog,internist. Afgelopen week een maagonderzoek gehad,maar nergens komt iets uit.
  Is wel zo dat ik osteoporose heb,versleten nekwervels en kyfose.

  Begin er zachtjes aan echt schijtziek van te worden van die aanvallen.
  Durf op den duur de deur niet meer uit zonder advil (want dan trekt de pijn wel redelijk vlot weg als ik die inneem als ik een aanval voel aankomen)
  Stickertje tietze heb ik ook al gekregen,maar geloof er allemaal niks meer van.

  Geschreven door Jasato 38 vrouw op
 34. Hoi,
  Ik ben een meisje van 15 en heb erge pijn onder/bij mijn hart. Eerst was het lichte pijn bij inspanning maar inmiddels is het in een dag overgegaan naar erge pijn die uitstraalt naar mijn schouder en nek. Ik lig er opt moment wakker van. Als ik bepaalde bewegingen maak wordt het erger. Ook in rust gaat het niet over. Heb een pijnstiller geprobeerd maar heb niet het idee dat het veel helpt… weet iemand wat dit is? Naar wie ik moet toestappen? Of wat je hier tegen kunt doen?
  Groeten

  Geschreven door Vivianne op
 35. Hallo
  Bn een dame van 23 hb al 2 maanden last vn maagpijn ,pijn op de borst ,hoge ademhalings pijn op me rechter arm ‘keelpijn een lichte gevoel in de hoofd soms wel hevige hoofdpijn keelpijn mt veel brandend maagzuur kan s’avonds nt echt gd slpn ik bn zelf soms bang dt ik dood gt gaan bn al twee keren nr de specialist geweest bleek dat ht me maag is mt weer gn vr een grondig onderzoek is echt een pijnlijk gevoel ik nam in ht begin omeprazol 20 gram mr ht help nt mr nu mt ik pantoprazol 20 gram innemen is echt een eng gevoel hr weet nt mr wat ik mt dn ik kn nt meer flink werkn en ook ht rijdn vn een auto is een probleem vooral bij een lange afstand bn echt zat ervn

  Geschreven door Amoksi abrasie noen op
 36. Ik ben 13 jaar en doodsbang. Voor de een of andere reden durf ik het niet tegen mijn ouders te zeggen.. Ik heb super veel schrik dat ik een hartziekte of iets anders heb.. Kan iemand mij vertellen wat ik moet doen of wat ik heb?
  Ik heb af en toe (bijna iedere dag 2-3 keer) een steek in mijn hartstreek. Soms bij inspanning maar ook als ik gewoon neerzit of in mijn bed lig.. Weet iemand wat dit kan zijn?
  Misschien is het gewoon stress voor mijn examens of dat ik binnenkort een beugel krijg.. Maar ik heb nooit zoveel stress dat het pijn doet. Ik denk niet dat zenuwachtig zijn het antwoord is.
  Kan iemand mij helpen?
  Alvast bedankt,
  -Liefst anoniem

  Geschreven door Anoniem op
  • Het is zeer waarschijnlijk stress! Maar praat hier toch over met je ouders, wie weet kunnen zij jou geruststellen. Of ze nemen jou mee naar de huisarts die in enkele tellen kan controleren of jij gezond bent. Hartproblemen zijn vrijwel nooit steken maar eerder ‘druk’ op de borst zoals een band die om je gehele borst knelt. Ik wens je in ieder geval veel succes!

   Geschreven door Stress op
 37. Hoi ik ben een jongen van 22 en heb sinds 6 maanden last van druk op de borst. Hiervoor had ik al een langere periode last van af en toe een steek aan de linkerkant van mijn borst gepaard met maagzuur. Dit maagzuur zou kunnen komen door het feit dat ik toen regelmatig alcohol dronk, iets wat ik nu niet meer doe. 6 maanden terug viel ik flauw terwijl ik hevige druk op de borst had. Er kwam een ambulance die mij na een hartfilmpje gezond verklaarde. Hierna bleef de druk bestaan gepaard met duizeligheid en steken in de arm. Ik ben toen langs de huisarts gegaan die mij voor de zekerheid liet onderzoeken bij een cardioloog; de inspanningstest en de echo lieten niets zien.
  Toch zit ik hier nu 6 maanden later nog steeds met erg veel druk op de borst, veel last van maagzuur (waar ik nu medicijnen voor krijg) en een angst dat er tóch iets met mijn hart is. Wat zou dit kunnen zijn?

  Geschreven door Onduidelijkheid op
  • Ik heb zelfde als jij 22 jaar
   GEEN IDEE ik sord er hek vn

   Geschreven door fero op
 38. hoi ik ben lucien al een paar weken heb ik een lichte pijn op de borst vooral als ik mijn hoofdt draait ik moet ook eerlijk zijn slaap lange tijd op de bank terweil ik in bed moet kan dat de oorzaakzijn
  wie herkent dit reactie a u b

  Geschreven door Anoniem op
 39. Heb al enige tijd pijn op de borst.
  Naar de huisarts geweest en hartfilmpje laten maken, was goed. Zuurstofgehalte gemeten, was ook goed. Hartfilmpje laten maken, was ook goed.
  Toch maak ik me zorgen als de pijn komt.
  Want heb geen idee wat het dan wel zou kunnen zijn.

  Geschreven door Drawinggirl40 op
 40. Hallo
  Ik heb nu al 4 maanden verschrikkelijk pijn in mijn linkerkant van mijn borstsreek
  Ik heb naar een cardioloog geweest hij vind niets van afwijken
  De ene dokter zegt dan dat het van stress is de andere dokter zegt dan dat het mijn spieren zijn
  Ja hallo wat is nu eindelijk
  Maar nu komt er ten laatste tijd duizeligheid bij met enorm zweten dan moet ik echt even buiten staan in de koude voor over te gaan
  Weet er iemand wat dat is

  Geschreven door Angel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief