Pijn op de borst? Dit kan de oorzaak zijn

Pijn op de borst? Dit kan de oorzaak zijn

Velen denken bij pijn op de borst aan hartproblemen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Wat zijn mogelijke oorzaken van pijn op de borst?

Oorzaken pijn op de borst

Wanneer je pijn op je borst hebt, dan hoeft dat echt niet altijd te betekenen dat het hartgerelateerd is. Pijn op de borst kan ook andere oorzaken hebben. Wij hebben een aantal andere mogelijke oorzaken op een rij gezet:

Stress

Een veelvoorkomende oorzaak van pijn of druk op de borst is stress. Vaak komen er bij stress klachten voor zoals hartkloppingen, een drukkend gevoel op de borst en een verkeerde ademhaling. Deze te hoge ademhaling zorgt ervoor dat je middenrif een soort van aangespannen blijft. Je ademt dus continu door je borst, waardoor je last kunt krijgen van hyperventilatie én dat nare drukkende of beklemmende gevoel op de borst. Dit alles kan je een beangstigend gevoel geven. Wanneer je het niet vertrouwt, ga dan naar je huisarts.

Brandend maagzuur

Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, dan kan dit gepaard gaan met een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, op de plek net boven je maag. Sommige mensen voelen dit als een drukkende pijn op de borst die nogal eens verward wordt met hartklachten. Ook omdat deze pijn kan uit kan stralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen. Wanneer je een langere tijd regelmatig last hebt van brandend maagzuur, dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan.

Syndroom van Tietze

Wanneer je last hebt van het Syndroom van Tietze, dan is het kraakbeen van één of van een paar van je ribben ontstoken. Hierdoor is het borstbeen vaak gezwollen, waardoor bewegen, zuchten of hoesten pijn kan veroorzaken. Deze pijnlijke maar onschuldige aandoening komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. De exacte oorzaak is (nog) niet bekend, maar men denkt dat het ontstaat door het voortdurend te wijd uitzetten van de ribben en borstkas. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij: een langdurige inspanning, voortdurend hoesten of door een lichamelijk of psychisch trauma. De pijn kun je verminderen door pijnstillers (paracetamol).

Pleuritis

Om je longen zit een longvlies en tegen de binnenkant van de borstwand hebben we een borstvlies. Tussen deze twee vliezen zit een klein beetje vocht dat ervoor zorgt dat deze vliezen tijdens het ademhalen gemakkelijk tegenover elkaar bewegen. Echter, als gevolg van een virus of een bacteriële infectie, of bij andere aandoeningen, kan het longvlies of borstvlies ontsteken. Zo’n ontsteking van je longvlies of borstvlies noemen we pleuritis. Klachten die bij pleuritis voorkomen zijn onder andere een scherpe pijn op de borst die door kan stralen tot in je schouders. Vaak is een onderliggende aandoening de oorzaak van pleuritis. Ga daarom met deze klachten altijd naar je huisarts.

Klaplong

Wanneer je een klaplong hebt, dan is een deel of je hele long ingeklapt, doordat er lucht tussen de ruimte tussen de long en binnenkant van de borstkas is gekomen. Hierdoor klapt de long naar binnen. Het gevolg is dat hij minder goed zuurstof op kan nemen, waardoor je benauwd kunt zijn en last van pijn op de borst. Je kunt een klaplong krijgen door een verwonding, een longziekte maar kan ook zonder aanleiding ontstaan. De medische benaming voor een klaplong is pneumothorax. Uitrusten is erg belangrijk wanneer je een klaplong hebt en in sommige gevallen krijg je extra zuurstof. Als dit niet helpt, dan kijkt de arts of een operatie nodig is.

Slokdarmspasme

Wanneer je last hebt van een stoornis in de beweging van je slokdarm, dan heb je last van een slokdarmspasme. Tijdens zo’n spasme verkrampen de spieren die in de slokdarmwand zitten. Vaak veroorzaakt deze verkramping pijn in de buurt van je borstbeen die ook naar je schouderbladen, armen en keel uit kan stralen. De oorzaak van deze spasmen is niet bekend, maar het lijkt wel dat de aanvallen getriggerd worden door stress, spanningen, hevige emoties of bepaalde voedingsmiddelen.

Longembolie

Wanneer er sprake is van een longembolie, dan is de longslagader verstopt. In de meeste gevallen wordt deze verstopping veroorzaakt door een bloedprop, maar ook vet of een luchtbel kan de oorzaak zijn. Hierdoor kan het bloed er niet goed door de longen stromen, waardoor een stukje van de longen geen of minder bloed meer en daardoor minder of nier goed functioneert. Klachten die bij een embolie kunnen horen zijn onder andere het hebben: van een benauwd gevoel, pijn op de borst tijdens het ademhalen en een verhoogde hartslag.

Angina pectoris

Als gevolg van een vernauwing van één of meerdere kransslagaders krijgt de hartspier te weinig zuurstof. Hierdoor kun je pijn op de borst voelen die uit kan stralen naar je kaken, armen of polsen, rug of je schouderbladen. In het begin merk je dit alleen bij inspanning, maar later kun je ook in andere situaties deze klachten krijgen. Ga met deze klachten altijd naar je huisarts.

Pericarditis

Rondom het hart ligt een dubbel vlies (het hartzakje). Dit hartzakje beschermt je hart tegen invloeden van buitenaf en houdt het hart op zijn plek. Wanneer dit dubbele vlies is ontstoken dan spreken we van pericarditis. De meest voorkomende oorzaak van zo’n ontsteking is een virale infectie, meestal na een griep of verkoudheid die je eerder hebt gehad. Klachten bij zo’n virale pericarditis zijn onder andere een scherpe pijn op de borst en kortademigheid.

Andere aandoeningen waarbij je pijn op de borst kunt ervaren zijn:

 • Alvleesklierontsteking (pancreatitis)
 • Galblaasontsteking
 • Gordelroos
 • Pulmonale hypertensie (te hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen)
 • Trauma
 • Spierpijn.

Wanneer naar je huisarts?

Ondanks het feit dat pijn op de borst dus een heleboel verschillende oorzaken kan hebben, en het niet altijd een symptoom van een hartaanval is, is het altijd verstandig om de pijn door je huisarts te laten onderzoeken. Neem contact op met 112 bij pijn op de borst/drukkende gevoel wat gepaard gaat met zweten en misselijkheid.

 

Bronnen: Cardiologie Centra Nederland en Alrijne Ziekenhuis

Delen:  
4 reacties op “Pijn op de borst? Dit kan de oorzaak zijn
 1. Ik (man 83 jr ) heb zo eens in de paar maanden een slokdarmspasme. Dit gebeurt helemaal onverwacht, overdag, een keer tijdens het fietsen.
  Het is heel pijnlijk en het komt langzaam opzetten. Ik heb ontdekt dat als ik kleine slokjes water drink, dan is het in een paar minuten gelukkig weer helemaal weg is.
  Peter

  Geschreven door Peter Haaswijk op
 2. Heb hetzelfde fenomeen. Arts had me na de eerste keer ook aangeraden water te drinken maar dan eerder voluit te drinken. Komt traag opzetten en is pijnlijk. Ben 75 jaar maar heb dat vast al 10 jaar.

  Geschreven door Christiane. op
 3. hallo dokter ik heb enorme pijn op mijn borst ik heb dat al heel lang sinds de dood van mijn ouders en broer
  ik ben soms heel hevig aan het zweten door die pijn ik neem nu elke dag een pilletje van bisoprolol is dat wel
  goed voor mijn hart

  Geschreven door veronique op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief