Pijn in je borsten, mogelijke oorzaken

Pijn in de borsten, mogelijke oorzaken

Veel vrouwen hebben weleens pijn in de borsten. De meeste vormen van pijn zijn onschuldig, maar wanneer is pijn in je borsten een teken van iets ernstigs zoals borstkanker?

De pijn

Pijn in de borsten komt bij veel mensen vaak voor. Deze pijn kan zijn in de vorm van een irritant gevoel dat enkele dagen aanhoudt, tot een continue pijn die ervoor zorgt dat je tot weinig toe in staat bent. Voor sommige mensen is het zo erg dat iemand niet meer op haar of zijn buik kan liggen. Iedere lichamelijke contact is onverdraagbaar geworden.

De pijn kan in beide borsten optreden, maar ook alleen in één van de borsten. De pijn kan uitstralen tot in de oksel en de bovenarm. Sommige wetenschappers waren ervan overtuigd dat deze pijn samenhing met het hebben van knobbeltjes in de borsten. Maar daar is uiteindelijk geen verband tussen gevonden.

Oorzaken van pijn in je borst

Pijn die verband houdt met de menstruatie

Pijn in de borsten die verband houdt met de menstruatie, wordt ook wel cyclische pijn genoemd. Ze houdt verband met schommelingen in de hormoonniveaus. Veel vrouwen hebben pijn in de borst. Vaak begint de pijn een paar dagen voor het beginnen van de menstruatie en verdwijnen ook weer zodra de menstruatie is begonnen. De exacte oorzaak voor deze pijn is (nog) niet bekend. Net als dat men (nog), niet weet waarom de ene vrouw meer menstruatiepijn heeft dan de ander.

Ongeveer 40% van alle menstruerende vrouwen, heeft last van deze cyclische pijn in de borsten. Soms kunnen vrouwen jarenlang last houden van deze klachten en komt er pas verandering in, nadat de hormoonhuishouding verandert. Bijvoorbeeld door het starten of stoppen met de pil, door het veranderen van soort pil of omdat de menopauze begint.

Het is niet de hoogte, maar de verhoudingen tussen de hormoonspiegels en de gevoeligheid van het borstweefsel die een belangrijke rol spelen. Daarnaast kunnen factoren zoals stress, de gevoeligheid versterken.

Uit onderzoeken is gebleken, dat deze cyclische pijn in de borsten niet veroorzaakt wordt door kanker. Een uitzondering vormen vrouwen van 30 jaar en ouder, waarbij er twijfel bestaat of dat de pijn verband houdt met de menstruatie, of dat er iets anders aan de hand is. Om één en ander uit te sluiten kan je huisarts besluiten om een foto te laten maken.

Wat kun je er tegen doen?

Het meest aanbevolen hulpmiddel is Teunisbloemolie, een voedingssupplement. Deze olie is te koop bij de veel drogisterijen en apotheken. De aanbevolen dosering is 6 keer per dag 40 mg of 3 keer per dag 80 mg. Dat hangt af van het desbetreffende preparaat. Ook al is cyclische pijn hormonaal bepaald, toch kiezen artsen er zelden voor, om hormonen voor te schrijven vanwege de bijwerkingen die hormonen kunnen hebben.

Voordat wordt besloten speciaal tegen de pijn hormonen voor te schrijven, wordt aangeraden eerst 3 maanden af te wachten, omdat het regelmatig voorkomt dat de pijn binnen die termijn vaak spontaan minder wordt. Soms kan de pijn zelfs spontaan verdwijnen. De anticonceptiepil kan een goede maatregel zijn tegen de pijn, maar kan bij sommige vrouwen ook het tegenovergestelde effect hebben.

Wat je ook zou kunnen overwegen is:

 • Een vetarm en vezelrijk dieet. Uit onderzoek is gebleken dat het lichaam van vrouwen die zich aan een dergelijk dieet houden, het oestrogeen op een andere manier metaboliseert. Meer oestrogeen wordt uitgescheiden via de stoelgang, zodat er minder in het lichaam blijft circuleren. Dit betekent minder hormonale stimulatie van de borsten.
 • Vermijden van koffie. Ondanks het feit dat het niet bewezen is dat cafeïne iets te maken heeft met pijnlijke borsten, zijn er artsen de bij vrouwen met pijnlijke borsten aanzienlijke verbeteringen hadden geconstateerd, nadat zij waren gestopt met cafeïne.
 • Goede BH aanschaffen. Een stevige bh, bijvoorbeeld een sport-bh, kan voorkomen dat al uitgerekte zenuwvezels nog verder uitrekken.
 • Zo nu en dan paracetamol of ibuprofen om de pijn te verlichten.

Pijn die geen verband houdt met de menstruatie

Pijn in de borsten die geen verband houdt met de menstruatie, wordt ook wel spontane of plaatselijke mastodynie genoemd. Vaak kan iemand dan de exacte plek aangeven waar het pijn doet. Deze pijn wordt niet door hormonen veroorzaakt, maar door iets in het borstweefsel. Oorzaken hiervan kunnen een (oude) wond, het gevolg van een punctie of een operatie zijn. Wanneer de pijn echt heel plaatselijk is, kan de pijn worden veroorzaakt door een cyste (vochtblaasje) of door een weefselknobbel. Zo’n knobbeltje kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn.

Wanneer je hier last van hebt, dan is het verstandig om je borsten door je huisarts te laten onderzoeken.

Wat kun je er tegen doen?

Buiten het feit dat je naar je huisarts moet gaan, kun je het best een paracetamol of ibuprofen nemen tegen de pijn.

Pijn die niet door de borsten wordt veroorzaakt

Pijn aan de borstkas en gewrichtsontstekingen (tussen de ribben en het borstbeen), kunnen ook de oorzaak van pijn in je borsten zijn. In zeldzame gevallen kan een aderontsteking voor pijn in de borst zorgen. Aderontsteking is in de meeste gevallen niet zo ernstig. Als deze ontsteking echter gepaard gaat met een thrombus, een bloedstolsel in de borst en borstkastwand, dan kan er sprake zijn van de ziekte van Mondor. Deze vorm van aderontsteking is ernstig en is vooral te herkennen aan een gespannen gevoel in de borst. Herken je dit? Ga dan naar je huisarts. De ziekte van Mondor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Tot slot

Wanneer de pijn in de borsten maar aan 1 kant zit, gaat het vaak om een lokaal probleem. Het zal zelden kanker zijn, want pijn in je borsten is namelijk zelden het eerste symptoom van borstkanker. Borstkanker wordt veeleer ontdekt door het opmerken van een knobbeltje in de borst. Toch is het ook dan verstandig om naar je huisarts te gaan wanneer de pijn aanblijft of regelmatig terugkeert.

 

Bronnen : amc.nl en ntvg.nl

Delen:  
18 reacties op “Pijn in je borsten, mogelijke oorzaken
 1. Een vriendin is twee jaar geleden overleden door borstkanker, haar eerste sintomas waren steken! Ik vind het dood eng!

  Geschreven door Ochtendzon op
 2. ik vind het heelerg zielig

  Geschreven door alexandra op
 3. Ik gebruik sinds drie-kwart jaar een maagzuurremmer,,na geruime tijd las ik de bijsluiter,en altijd zijn dat van die lange verhalen,met name de bijwerkingen,en helemaal onderaan,als laatste stond dat het borstenvorming kon veroorzaken,maar heel sporadisch,ik blijkt dat sporadisch te zijn,want ik heb borsten,en niet zulke kleintjes ook,aan de ene kant wel leuk,maar aan de andere kant ben ik wel een man.
  Als ik stop met die remmers,verdwijnen ze dan weer?

  Geschreven door Ruud. op
  • Maagzuurremmers zijn niet zo onschuldig als ze wel zeggen. Soms kom je er ook moeilijk van af. Ik had destijds jaren geleden omaprazol voorgeschreven gekregen en kreeg daar juist pijn in mijn maag van. Jouw bijwerking is mij niet bekend. Maar ik heb het afgebouwd met ranitidine. Had ik gevonden op internet. Dan produceer je nog wel maagzuur maar minder. Uiteindelijk zijn er andere middelen voor je stofwisseling en voor het neutraliseren van maagzuur zoals natrium bicarbonaat baking soda en voor je stofwisseling bijvoorbeeld okugest van VSM. Maagzuur heeft een functie het dood bacteriën en maakt het voedsel zuur, waardoor het beter opgenomen wordt.

   Geschreven door Anoniem op
   • Ik had veel maagzuur en heb een onderzoek laten doen. Doet geen pijn kan ook onder volledige narcose en gaat vlug. Nu neem ik al jaren Pantamed en een beetje oppassen voor zure voeding o.a. tomaten, chocolade, wijn….Voel mij veel beter 1 s’morgens voor het eten

    Geschreven door Simone op
 4. Vaak pijn aan 1 zijde. Uit foto’s blijkt dat dit kleine cystes te zijn. Volgens de arts onschuldig, ik voel mij er niet zeker bij. Inmiddela de overgang voorbij, maar de pijn komt zo nu en dan nog steeds terug.

  Geschreven door 56 vrouw. op
  • bij mij ook altijd pijn aan één zijde de borst aan de kant van mijn hart die pijn doet, daar ik hartpatiente bent , vind ik het soms wel angstig, ben nu ook de menopauze al voorbij; 57 jaar.

   Geschreven door goudlokje op
  • Ik heb hetzelfde en soms verdwijnt het en dan is het ineens weer terug.
   Uiteraard voel ik me er ook niet zeker bij maar om de 2 jaar bij het bevolkingsonderzoek voor borstkanker is er gelukkig nooit iets verontrustends te zien.

   Geschreven door Vrouw 66 jaar op
 5. ik had al jaren pijn in mijn linker borst als maar momografie laten maken maar nee het waren opgezette klieren jaren doorgelopen met pijn kon niet op mijn buik liggen en als ik er maar aan kwam deed het zeer
  tot 2015 kwam ik bij de pletbus (zo noem ik dat) toen kwamen ze er achter dat er iets zat en ja hoor binnen een week werd ik geopereerd was toch een kleine tumor borst besparende operatie
  dus ik wil hiermee zeggen let goed op je lichaam blijf vragen voor een mamografie

  Geschreven door zonnebloem op
 6. Wat raar dat ze er in de pletbus wel achter zijn gekomen en in het Ziekenhuis niet het zijn toch allebei mamografie ,s.

  Geschreven door Merinda op
 7. Maar Ibuprofen of paracitamol zijn ook bijlange niet onschuldig,de bijwerkingen zijn soms erger dan de kwaal waarvoor ze worden genomen

  Geschreven door Anoniem op
 8. Ik had het ook. Best wel ongerust want ik moest mijn borsten laten testen. Maar gelukkig was alles oké.

  Geschreven door Anoniem op
 9. Bevolkingsonderzoek, moet eigenlijk kunnen zonder pijn. Zit je niet goed in je vel, dan kun je van je eigen afgaan. waardoor dit belemmerd kan worden om te gaan. Ondanks wel belangrijk is. Dat ze foto ’s kunnen maken, zonder die pijnlijke druk op je borsten.

  Geschreven door Anita op
  • Ik heb er de laatste jaren vanaf gezien van het bevolkingsonderzoek, heel veel pijn erna .
   Op een gegeven moment voeldde ik pijn in mijn linkerborst en een knobbel net onder de tepel
   Meteen naar de huisarts en het ziekenhuis voor een mammografie,
   Het bleek een grote cyste
   Ze vonden het heel vreemd dat ik 62 jaar nog steeds werkend weefsel in mijn borsten had?
   Mocht er nog eens zo,n volgende cyste voorkomen, gaan ze verder onderzoek doen naar de oorzaak van het nog steeds werkende weefsel.

   Geschreven door Vera op
 10. Ik heb al jaren pijn op mijn linkerborst.
  Syndroom van Tietze.vind het wel eng bij zo’n pijn
  Doe vaker ontspanning oefeningen,dan gaat de pijn weer weg.

  Geschreven door O op
 11. ik lees wel veel pijn aan de linker borst, mijn pijn is aan mijn rechter borst en voel steken eraan en gaat en komt

  Geschreven door Anoniem op
 12. Ik hep mijn naast mee tiete dan naar onder

  Geschreven door Steinbach op
 13. Heb al een paar dagen steken rond mijn tepel. Vooral rechts.

  Geschreven door Janna op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief