Herken de tekenen van borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Eén op de 9 vrouwen krijgt borstkanker. En het aantal borstkanker patiënten is de afgelopen jaren toegenomen.

Borstkanker is goed te behandelen, vooral wanneer het in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dus het is van levensbelang om de symptomen van borstkanker vroeg te herkennen.

Wat is borstkanker?

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel wat zich in en om het borstweefsel ontwikkelt. En dit kan bij zowel vrouwen als mannen ontstaan. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom. Het is een ongecontroleerde deling van de cellen en ontstaat in een melkgang (ductaal) of melkklier (lobulair). De cel deelt zich of blijft groeien en zo ontstaat er een gezwel of tumor, goedaardig of kwaadaardig. Bij vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen wordt er een carcinoom (kanker) gevormd.

Symptomen van borstkanker

 • Een ongewoon knobbeltje in de borst.
 • Deukjes of kuiltjes in de huid.
 • Veranderingen van de tepel zoals roodheid, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
 • Ineens een ingetrokken tepel hebben of juist een ongewone opgezwollen tepel.
 • Bloed of vocht wat uit je tepel komt.
 • Een borst die warm aanvoelt en rood van kleur is.
 • Een wondje op de huid dat niet wil genezen.
 • Verandering van de textuur van de huid zoals bij een sinaasappelhuid.
 • Pijn in de borst op de plek waar de borst er ook anders uit ziet. Pijn op zich is geen teken dat er een afwijking is. Maar wanneer de pijn continue is neem dan even contact op met je huisarts.

Zelfonderzoek

Wanneer een vrouw met enige regelmaat haar borsten onderzoekt dan kan een eventuele verandering sneller worden opgemerkt. Het advies is om ongeveer een week na iedere menstruatie je borsten te onderzoeken. Wanneer je niet meer menstrueert kies dan elke maand een vaste dag uit.

 1. De visuele check. Hierbij ga je voor een spiegel staan met je armen langs je lichaam en je kijkt of je veranderingen ziet.
 2. De tepel check. Bij deze stap controleer je of de tepel soepel meegeeft. Dit onderdeel moet je zowel liggend als staand doen.
 3. Dit is de bewegende check. Bij deze stap onderzoek je met je linkerhand je rechterborst door met een vlakke hand stevig over de borst te wrijven om zo eventuele knobbeltjes of veranderingen te kunnen voelen. Verdeel de borst hiervoor in 4 delen. Begin bij het bovenste deel aan de kant van het borstbeen, daarna het onderste deel aan de kant van het borstbeen. Ga vervolgens naar het bovenste deel aan de kant van je arm en als laatste het onderste deel aan die kant. Het voelen van de borst gaat het meest gemakkelijk onder de douche.

Alle veranderingen die je opmerkt moet je serieus nemen en bespreken met je huisarts.

Risicofactoren van borstkanker

Er is niet één risicofactor aan te wijzen, maar er zijn meerdere factoren die van invloed zijn.

Erfelijkheid

Wanneer je moeder of je zus borstkanker heeft (gehad) dan heb je twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van borstkanker. Het wil niet zeggen dat je zeker borstkanker krijgt.

Levensstijl

Het drinken van alcohol, roken en (te) weinig lichaamsbeweging kunnen invloed hebben op het ontwikkelen van borstkanker.

Sekse en leeftijd

Ondanks het feit dat borstkanker niet vaak voorkomt bij mannen kan het wel voorkomen. Het komt bij vrouwen alleen 100 tot 200 keer vaker voor. Ook leeftijd speelt een rol. Boven de 50 jaar neemt het risico om borstkanker te krijgen toe.

Hormonen

De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron beïnvloeden de ontwikkeling van borstkanker. Hoe langer de borsten aan deze hormonen worden blootgesteld des te groter de kans op borstkanker is en dat geldt ook andersom. Om deze reden hebben vrouwen een verhoogde kans die:

 1. Vroeg hun eerste menstruatie kregen (voor hun 12de) vooral in combinatie met een late overgang (na hun 55ste).
 2. Geen kinderen hebben gekregen.
 3. Na hun 35ste een zwangerschap hebben voldragen.
 4. De pil slikken 5 hormoonpreparaten slikken tegen overgangsklachten.

Overgewicht na de overgang

Overgewicht geeft een verhoogd risico wanneer dit is ontstaan na de overgang. Het risico neemt toe met 30 tot 40%. Dus in plaats van de bekende 13% stijgt dit naar 17%.

Conclusie

Borstkanker is niet te voorkomen maar je kunt wel zo gezond mogelijk leven. En ondanks het feit dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen is zijn de overlevingskansen goed, zeker wanneer borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dus onderzoek je borsten regelmatig en wanneer je een verandering ziet of voelt, vraag dan je huisarts om deze te beoordelen. En vrouwen van 50 tot 75 jaar kunnen gebruik maken van het landelijk bevolkingsonderzoek met de tweejaarlijkse mammografie.

Bronnen: kanker.nl  en Borstkanker vereniging 

Delen:  
2 reacties op “Herken de tekenen van borstkanker
 1. Sinds een tijd heb ik harde witte bultjes op en boven mijn borsten ter grote van kleine moedervlekjes. Ze lijken een beetje op puistjes maar doen ontzettend pijn als ik ze probeer weg te krabben/ uit te knijpen. Het enige wat er gebeurt is dat ze bloeden en (groter) terug groeien. Het worden er steeds meer, nu al een stuk of 10. Kan dit ook een vorm van borstkanker zijn? Zo niet, wat kan het dan zijn?

  Geschreven door op
 2. Het zijn waarschijnlijk talgkliertjes/bultjes. Vooral niet aan zitten pulken. Ze komen even hard terug en worden alleen maar groter.
  Als je er veel last van hebt, ga dan even naar de huisarts.

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief