Hartoverslagen: wanneer naar de huisarts?

Hartoverslagen: wanneer naar de huisarts?

Wanneer je hart zo nu en dan een keer overslaat, dan is er meestal niets aan de hand. Maar wanneer is het wel verstandig om met hartoverslagen naar de huisarts te gaan?

Hartslag

Een normale hartslag bij volwassenen in rust heeft een ritme van tussen de 60 en 100 keer per minuut. Ben je actief bezig dan kan je hartslag wel naar 160 slagen per minuut gaan. Er is geen duidelijk verschil in hartslag tussen mannen en vrouwen.

Wat is een hartoverslag?

Bij een hartoverslag slaat je hart wat eerder over dan normaal, hij slaat dus niet zoals je zou verwachten een slag over. De medische term voor een hartoverslag is een extrasystole. De hartslag komt dan net even wat eerder dan dat deze volgens het normale ritme zou komen. Hij wijkt dus af van het normale ritme. Vervolgens ontstaat er een langere pauze en hierdoor kan het lijken alsof het hart een slag overslaat. De bons die sommigen vervolgens voelen komt doordat het hart in deze langere pauze een langere tijd krijgt om zich met bloed te vullen. Deze grotere hoeveelheid wordt dan met een krachtige slag door het hart eruit gepompt met de bons of dreun als gevolg. Hartoverslagen komen zowel bij gezonde mensen als bij mensen met een hartaandoening voor.

Herkennen hartoverslag

De extra vroege hartslag, daar merk je vaak niets van. Van het krachtig uitpompen van de grotere hoeveelheid bloed wel dat herken je misschien wel als de bekende bons of dreun. Ook kun je ook het gevoel hebben dat je hart even stilstaat.

Oorzaken hartoverslag

Ons hart heeft continu elektrische signalen nodig om samen te trekken. Deze elektrische signalen worden afgegeven door hartcellen. Het kan gebeuren dat deze hartcellen spontaan een elektrische prikkel afgeven, waardoor het hart sneller geactiveerd wordt dan verwacht. Hierdoor ontstaat er een eerdere samentrekking van de hartkamer gevolgd door een langere pauze. Vaak is er geen duidelijke oorzaak hiervoor. Wel zijn er factoren die overslagen kunnen uitlokken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hevige emotie. Denk hierbij aan overlijden of ontslag;
  • Oververmoeidheid;
  • Slaapgebrek;
  • Stress;
  • Hormonen (rondom de overgang bijvoorbeeld);
  • Koffie, cola en energydrinks;
  • Roken;
  • Alcohol;
  • Drugs en dan vooral speed of xtc;
  • Medicijnen zoals luchtwegverwijders bij astma en COPD;
  • Hartritmestoornis;
  • Hartinfarct.

Wanneer je huisarts bellen?

Op het moment dat je soms voelt dat je hart overslaat, dan is er meestal niets aan de hand. Veel mensen hebben hier zo nu en dan last van en is er geen reden om contact op te nemen met je huisarts.

Overleg even met je huisarts op het moment dat je:

  • Veel last hebt van de overslagen;
  • Bang bent dat er iets mis is met je hart;
  • Bemerkt dat de hartoverslagen regelmatig of steeds vaker voorkomen.

Bel direct met je huisarts op het moment dat je naast deze hartoverslagen ook last hebt van:

  • Pijn op je borst;
  • Kortademigheid;
  • Duizeligheid;
  • Flauwvallen;
  • Misselijkheid;
  • Zweten en/of heel bleek zien.

Hartoverslagen verminderen

Wanneer de arts heeft vastgesteld dat de hartoverslagen niet het gevolg zijn van een ernstige aandoening, dan is verdere behandeling niet nodig. Het eventueel aanpassen van je leefstijl zou dan kunnen helpen. Denk hierbij aan het beperken van de consumptie van producten die cafeïne bevatten (zoals koffie, thee, cola en energydrinks), stoppen met roken en proberen stress te verminderen. Echter, wanneer de hartoverslagen veel klachten blijven veroorzaken, dan kan de arts medicijnen voorschrijven die in eerste instantie een middel zijn die de hartslag en bloeddruk verlagen.

Op het moment dat je naast hartoverslagen een ernstige aanleg hebt voor een zeer snelle hartslag in rust of een zeer snelle en onregelmatige hartslag, dan kan je arts ablatietherapie voorstellen. Hierbij worden de elektrische prikkels die het hartritme verstoren geblokkeerd.

 

Bronnen: Hartstichting en Gezondheid en Wetenschap

 

 

 

Delen:  
4 reacties op “Hartoverslagen: wanneer naar de huisarts?
  1. Ik had bijna elke dag behoorlijk heftige hartoverslagen. Op advies van een cardioloog magnesium gaan slikken en nu bijna geen last meer.

    Geschreven door Marilona op
  2. Wat moet ik doen met rust me hart pompt sneller ik zweet dan heel erig

    Geschreven door Anoniem op
  3. Ik ben nu inmiddels 67 jaar, overslagen van het hart..het gevoel dat mijn hart gaat stoppen, een harde bons, al op jonge leeftijd had ik deze symptomen, ook wel hartkloppingen genoemd. (Ernstige) depressiviteit, stress, deze zullen dus zeker de oorzaak ervan zijn. De klachten werden op den duur heftiger..dus stuurde de huisarts mij naar de cardioloog. Onderzoek..een recorder 24 uur dragen die mijn hartslag opnam, lieten geen verontrustende problemen signaleren.
    Medicatie hielp gelukkig om deze, toch wel hele vervelende hartkloppingen te onderdrukken. Want soms voelde het echt alsof je laatste seconde van leven was aangebroken..heel heftig!

    Geschreven door Johannes op
  4. Ik ben een duursporter en had vooral last van hart overslaan, als ik in het najaar iets minder ging sporten. Als ik dan net in bed lag ging mijn hart overslaan wat een zeer pijnlijke ervaring was!!! Mijn hart stopte dan en sloeg dan anderhalve slag later met een bons. Voor mij was de oplossing om te stoppen met koffie drinken, hoewel ik koffie erg lekker vindt was dit voor mij een veel betere optie dan die nare pijnlijke ervaringen. Daarna heb ik het nooit meer gehad.

    Geschreven door Tonio op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief