Ouder worden: wat doet dat met je voeten?

Ouder worden: wat doet dat met je voeten?

Naarmate we ouder worden verandert er van alles in ons lichaam. Maar wist je dat ook je voeten met de jaren veranderen? Wat zijn de gevolgen van ouder worden op je voeten?

Wat gebeurt er als je ouder wordt?

Door het ouder worden neemt de sterkte van je spieren en banden af. Ook wordt je bloedsomloop trager en wordt je vetweefsel minder. Met als klap op de vuurpijl slijt ook nog eens het kraakbeen tussen je gewrichten. Niet zo raar dat de voetproblemen toenemen naarmate we ouder worden. Wat zijn de gevolgen van het ouder worden voor onze voeten?

Gevolgen ouder worden voor je voeten

Doorzakken voet

Doordat de sterkte van onze spieren en banden en spieren op den duur minder sterk wordt kan de stand van je voeten veranderen. De voeten/enkels kunnen naar binnen gaan staan en je voetboog (wreef) kan doorzakken. Hierdoor kan je voorvoet breder en langer worden. Ook kan je loophouding door het doorzakken veranderen en als gevolg daarvan worden spieren en pezen in je lichaam anders belast.

Grotere schoenmaat

Met de leeftijd kan het zijn dat je een grotere schoenmaat krijgt. Dit kan wel 1 à 2 maten schelen. Naast de je voeten groter worden kunnen ze ook breder worden. Beide kunnen veroorzaakt worden door het doorzakken van je voetboog.

Hielspoor

Hielspoor is een stukje verkalking bij het hielbot waardoor je een felle, aanhoudende pijn kunt voelen. Mensen die ouder zijn, hebben relatief vaker last van hielspoor; de aandoening wordt vooral gezien in de leeftijd tussen de 40 en 60 jaar. Daarbij speelt dat vrouwen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van hielspoor dan mannen. Hielspoor kan ook optreden als gevolg van een overbelasting van de voet door bijvoorbeeld intensief sporten of langdurig staan of lopen.

Hallux valgus

Hallux valgus is een vergroeiing van je grote teen. De grote teen gaat dan scheef staan ten opzichte van de richting van je andere tenen, waardoor er een knobbel ontstaat aan die grote teen. Dit kan pijn veroorzaken wanneer je schoenen aan hebt, maar ook kan die grote teen de tweede ernaast opzij duwen. Ondanks het feit dat hallux valgus op iedere leeftijd kan ontstaan, ontstaat deze op latere leeftijd door een zwakte van de voetspieren. Hierdoor beweegt je voet anders terwijl je loopt, met meer druk op je grote teen.

Fat pad syndroom

Je hielen worden beschermd door een soort van matrasjes. Deze matrasjes noemen we vetkamers of vetkussens. Ze vangen de schokken van het lopen op, verdelen de kracht die door het lopen op je hiel terecht komt en beschermen je botten, spieren, pezen en banden. Vanaf je 40ste neemt de hoeveelheid collageen af in die vetkamers. Waardoor die wanden minder sterk en stevig worden de schokken van het lopen en staan minder goed kunnen opvangen. De druk op de bal van de voet neemt dan toe, waardoor het kan voelen alsof je op je botten loopt. Dit wordt het fat pad syndroom genoemd.

Neuroom van Morton

Bij het neuroom van Morton heb je last van een branderige, stekende of schietende pijn in of onder je voorvoet. De pijn kan uitstralen naar je tenen. Ook kun je het gevoel hebben dat er ‘iets zit’ of dat er ‘iets verschiet’. De oorzaak van deze pijn is een beknelling van de gevoelszenuw die tussen de middenvoetsbeentjes ligt en doorloopt naar de tenen. Vaak wordt het veroorzaakt door een leven lang op hakken lopen, of door het dragen van te krappe schoenen.

Jicht

Jicht is een reumatische ziekte, waarbij urinezuurkristallen zich gaan ophopen in je gewrichten. Jicht komt vooral vaak voor in de voet, maar natuurlijk kunnen ook andere gewrichten worden aangetast. Deze aandoening kun je herkennen aan hevige pijn, rode, gevoelige, warme en gezwollen gewrichten. Mannen van middelbare leeftijd hebben meer last van jicht dan vrouwen.

Oedeem

Als gevolg van een verminderde bloedsomloop kun je last krijgen van (enkel)oedeem. Oedeem is de Latijnse naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels.

Wat kun je zelf doen?

Allereerst is en blijft het belangrijk om je voeten goed te ondersteunen. Dat geldt voor iedere leeftijd, maar helemaal wanneer de conditie van je voeten afnemen door ouderdom. Denk hierbij dan aan goede schoenen, in de juiste maat. Wellicht kunnen steunzolen helpen om bepaalde klachten op te lossen. Ook is bij oudere voeten een goede voetverzorging erg belangrijk. Verwijder regelmatig het teveel aan eelt, smeer je voeten vervolgens goed in met een voetencrème. Knip je teennagels recht en niet te kort om ingroeien te voorkomen.

Wanneer naar een specialist?

Wanneer je klachten blijven aanhouden dan kan een bezoek aan een podotherapeut je wellicht helpen. Hij/zij heeft verschillende mogelijkheden om lichamelijke klachten in de voeten, knieën, heupen en lage rug te behandelen. Heb je last van ernstige pijnklachten ga dan naar je huisarts. Deze kan je verder helpen.

 

Bronnen: WebMD, Podotherapieopmaat en Bewegenzonderpijn 

Delen:  
8 reacties op “Ouder worden: wat doet dat met je voeten?
  1. Ik heb last van mijn bovenvoet met een bal onder mijn voet. Moet op den duur de pijn verzachten. Bovenvoet doet zeer en onder de voet zit de iritatie.

    Geschreven door corrie op
  2. Dank voor de informatie👍Heel goed en begrijpelijk geformuleerd 🙏🏻

    Geschreven door Anoniem op
  3. Allemaal heel mooi en herkenbaar echter heb ik niet het geld om een podoloog te gaan betalen voor wat dan ook! Zoals ook een fysio! Het gaat tijd worden dat de mens vooral de ouderwordende, eens als mens behandelt gaat worden. Het draait nog teveel om geld!
    Ik heb veel Fysio nodig, en Ergo, maar ook de Podoloog! Echter, moet ik blijven lopen met de afschuwelijke pijnen die ik dagelijks voel. En waarom? Omdat de gezondheidszorg onvoldoende is!

    Geschreven door Tiny0190 op
    • Ja, en dan zeggen ze nog wel dat we voor de ouderen en kwetsbaren moeten zorgen!!!!! ik ben 87 en ervaar leeftijds discriminatie

      Geschreven door Tuttie op
  4. Ik ben 76 en loop al 8 jaar bij een medisch pedicure die iedere 6 weken mijn voeten verzorgd. Heb normaal last van ingegroeide nagels en kalk nagels maar al jaren is dit perfect onder controle. Geen last van voet verzakking en vergroeiing. Raad het iedereen aan. Als je ouder wordt zijn je voeten zo ver weg om zelf goede verzorging te geven.

    Geschreven door Ben op
  5. Deze staat er niet bij, neuropathie in de voor voeten. Geeft veel pijn vooral s’nachts als de voeten rust krijgen. Hier hebben ook veel oudere last van. Ik zelf heb het al tien jaar.

    Geschreven door Janna op
    • Mijn voeten zien er nog goed uit. Ik ben 76 jaar en verwachte ook pijnlijke gezwollen voeten e.d. Maar neen nog niet. Maar toch wilde ik reageren omdat mijn voeten eigenaardig overgevoelig zijn. Ieder oneffenheidje in de schoen voelt pijnlijk bijv. de naad van panty bij de tenen of een klein korreltje zand. Ik voel het constant en moet uiteindelijk de schoen uittrekken om dat piezelkorreltje te verwijderen!! Heel storend en vervelend dit. Hebben er meer mensen hinder van zulke bijzonder gevoelige voeten? En wat valt er tegen te doen?

      Geschreven door Diros op
  6. Ik had altijd 45 , toen zijn ze door gaan zakken en volgens mij nu nog meer . Maat 46 zit al strak en dan vooral rechts .

    Geschreven door Frank op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief