Hielspoor, één van de meest voorkomende voetaandoeningen

Hielspoor, één van de meest voorkomende voetaandoeningen

Wanneer je wel een last hebt gehad van je hiel, dan is de kant groot dat het hielspoor was. Hielspoor is namelijk één van de meest voorkomende voetaandoeningen in Nederland. Het komt vooral voor bij mensen ouder dan 40 jaar, maar ook jonge sporters kunnen er last van hebben. Hoe ontstaat het, en hoe kom er weer vanaf?

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een hinderlijke, hardnekkige pijn onder de hiel. Er is sprake van een soort verkalking in de voet onder het hielbeen.

Symptomen van hielspoor

Bij hielspoor heb je last van pijn onder je hiel. Veel mensen hebben met name ’s ochtends bij het opstaan extra veel pijn, maar verder kun je de hele dag door last hebben, vooral bij lang staan en lopen. Wel merken mensen soms dat na een tijdje met activiteit de pijn juist weer iets minder wordt. Maar ook dit geldt niet voor iedereen.

Meest voorkomende symptomen:

 • Pijn onder de hiel
  In veel gevallen wordt het beter door wat te gaan lopen en op te warmen. De pijn wordt erger na rust, omdat de zenuwen en bloedvaten dan in een soort rusttoestand komen. Als iemand dan weer gaat staan of lopen, raken de zenuwen en bloedvaten direct gestrest. Na een stukje lopen wennen de zenuwen weer en wordt de hielpijn weer wat minder. Bij zware vormen van hielspoor kan echter ook dit niet te lang worden volgehouden.
 • Pijn onder de voet
  Deze pijn ontstaat na (lang) stilzitten.
 • Pijn bij lopen
  Direct op het moment van opstarten. Na een beetje opwarmen neemt de voetpijn vaak wel iets af.
 • Pijn bij lang stil te staan
  Dit treft natuurlijk vooral mensen met een staand beroep.
 • Stijf of gespannen aanvoelen van de voet
  In sommige gevallen voelt de peesplaat strak en gespannen aan. Maar dit kan ook het geval zijn bij de achillespees.
 • Hielpijn bij autorijden
  Een typisch hielspoor symptoom. Als gevolg van een onnatuurlijke houding van de voet ontstaat de pijn.
 • Vaak is de hielpijn niet heel strak te lokaliseren, de hele onderkant van de hiel voelt dan wat beurs. Ook kan de pijn de ene dag minder of meer zijn dan de andere of uitstralen over de hele hiel.

Mogelijke oorzaken van hielspoor

Hielspoor is een blessure als gevolg van een overbelasting en/of irritatie. Deze overbelasting ontstaat doordat er te veel spanning op de peesplaat ontstaat. Het gevolg is dat er dan te hard getrokken wordt aan de peesplaataanhechting aan de hiel. De aanhechting aan de peesplaat aan de hiel is niet een punt, maar meer een brede plaat. De overbelasting kan een gevolg zijn van:

 • Overpronatie
  Bij overpronatie zakt de voetboog te ver door naar binnen en de voet kan zich vervolgens niet zo goed afzetten. De enkels en voeten zakken te ver door en het lichaamsgewicht wordt niet goed over de voeten verdeeld. Hierdoor ontstaat er een grote druk op de peesplaat die onder je voet van het hielbot naar de voorkant van je voet loopt. Precies bij de aanhechting van de peesplaat aan het hielbot ontstaat hielspoor.
 • Overgewicht
  Overgewicht kan bijdragen aan overpronatie.
 • Zwangerschap
  Doordat het lichaamsgewicht toeneemt, en doordat bepaalde zwangerschapshormonen het bindweefsel rondom de hiel zwakker maken, kan het bindweefsel minder hebben. Hierdoor zal het sneller overbelast raken.
 • Sporten
  Bij hardlopers, voetballers en tennissers komt hielspoor frequent voor.
 • Voetafwijkingen
  Zoals bij platvoeten of holle voeten, waarbij de enkels een beetje naar binnen kantelen.
 • Korte kuitspieren
  Mensen die altijd op hoge hakken lopen, krijgen op den duur kortere kuitspieren.
 • Verkeerde schoenen
  Schoenen waarbij er geen goed voetbed en/of slechte demping is.
 • Trauma
  In sommige gevallen kan hielspoor van het ene moment ontstaan. Zoals door het met de hiel stappen op een steentje of een andere beschadiging.
 • Leeftijd
  Vooral bij mensen boven de 40 jaar komt het vaker voor. Het komt ook bij kinderen voor, maar dan hebben we het over de ziekte van Sever-Schinz. Dat gaat in de meeste gevallen vanzelf over.
 • Veel en lang staan
  Langdurig stilstaan is niet de oorzaak van hielspoor maar het zal de bestaande klachten wel verergeren.
 • Klem zitten van de zenuw op de plek van het hielspoor.

Behandeling van hielspoor

Als je inderdaad een ontstoken of geïrriteerde peesplaat hebt, is het belangrijk om je voet zo min mogelijk te belasten. Bewegen is goed, maar neem rust als je weer pijn voelt. Doorgaan bij pijn vertraagt het herstel. Daarnaast zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden:

 • Zooltjes
  Sommige mensen hebben baat bij het dragen van speciaal ontworpen zooltjes. Deze ondersteunen de voeten op de juiste plaats en hebben een corrigerend effect. Daarnaast vangen deze zooltjes of hakjes, de schokken op en zorgen voor demping.
 • Tapen
  Er bestaan speciale tapetechnieken waarbij de peesplaat onder de voet ondersteunt getapet wordt. Hierdoor dan de peesplaat niet zo ver kan uitrekken, waardoor de aanhechting bij het hielbot minder geïrriteerd raakt. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.
 • IJs en pijnstillers
  Dit is geen echte behandeling maar het bestrijden van één van de symptomen. Echter, wanneer je veel pijn hebt kan dit wel helpen. Neem paracetamol tegen de pijn en koel je voet een aantal maal per dag met een ijspakking of een zak met ijsblokjes. Koelen stimuleert de doorbloeding en kan genezing versnellen.
 • Shockwave therapie
  Wanneer bovenstaande behandelingen niet of niet voldoende helpen, kun je kiezen voor een shockwave therapie. Shockwave bestaat uit stootjes geluidsgolven die worden afgegeven op de pezen, spieren en kapsels in de voet. Hierdoor wordt de kalk in kleinere stukjes gebroken waardoor dit beter door het lichaam afgebroken en afgevoerd kan worden. Deze behandeling kan als zeer pijnlijk worden ervaren.
 • Nachtspalk
  De nachtspalk zorgt ervoor dat de voet de hele nacht in één stand ligt, waardoor de peesplaat ’s nachts niet kan inkorten en dus ook niet ’s ochtends pijnlijk uitgerekt wordt bij het opstaan. Dit zou kunnen helpen om de pijn die je s ochtends voelt onder de hak te verminderen. Gebruik de nachtspalk altijd in combinatie met hielspoor inlegzolen.
 • Dry needling
  Sommige mensen verwarren deze behandeling met acupunctuur. Echter, bij dry needling worden de naaldjes in een spier aangebracht en niet in een energiebaan. Wanneer het naaldje in zo’n triggerpoint (kleine groepen van spiervezels die gespannen zijn en ervoor zorgen dat de spier niet meer kan ontspannen), zit wordt deze op en neer bewogen om zo een reactie te weeg te brengen.
 • Operatie
  Voor sommige mensen zit er niets anders op dan een operatie. Omdat een operatie geen garantie is dat het hielspoor verdwijnt of niet terugkeert, is dit niet de eerste keuze.

 

Bronnen: hielspoorinfo.nl en fysiotherapie4all.nl

Delen:  
12 reacties op “Hielspoor, één van de meest voorkomende voetaandoeningen
 1. Ga vooral niet naar de eerste beste podoloog. Daar heb ik zeer nare ervaring van ondervonden. Een soort steunzool voor veel geld aanbevolen, terug voor controle (bij eerste bezoek nog 100 euro vergoeding van de zorgverzekeraar) en dan met het probleem geconfronteerd worden dat de pijn zo ondragelijk veel erger wordt dat je voor een nacontrole geen vergoeding meer krijgt, het risico dat voor een behoorlijk bedrag de steunzool “aangepast” moet worden en niet zeker is dat het dan goed komt, de kans op weer een “aanpassing”, enz, enz. Kan een geldverslindende situatie worden. Heb zelf meegemaakt dat met eerste “steunzool” nauwelijks te lopen was, de pijn alsmaar heftiger werd en uiteindelijk voor 15 euro bij een reguliere “schoenmaker” met een simpel gel hieltje langzamerhand van de pijn en het ongemak ben verlost geraakt. Na 4 jaar nog steeds pijnloos. Wel toevallig.
  Pas dus op voor herhalingsbezoeken van podologen als je daar echt fanatiek heen wilt.

  Geschreven door Willem op
 2. Ik ben geholpen geweest door (emo)kinesiologie. In enkele beurten was ik af van fasciitis plantaris, voorloper van hielspoor. Het is ook niet teruggekomen.

  Geschreven door Patatje op
 3. Ik heb al tijden last van hielspoorhet gaat niet over wat ik probeer is er ook een andere optie ik wil van die pijn af

  Geschreven door Ciska op
  • ik heb veel baat gehad bij voetreflexologie. Daarnaast ook oefeningen gedaan en orthopedisch zooltje laten aanmeten.

   Geschreven door Jo66 op
 4. jaren gelden had ik hielspoor en kon niet meer wandelen… een ramp voor mij…
  een aantal keren naar de fysiotherapeut die shockwave toepaste en het probleem was verholpen. Ik geloof wel dat de behandeling pijnlijk was (vind ik nooit zo erg als iets helpt) , een wonder. De therapeut zat in Den Haag ergens aan de Dedemsvaartweg… maar er zijn er vast meer….

  Geschreven door Bertien op
 5. Een goede behandelaar pakt eerst de oorzaak aan, het oplossen van te grote spanning op peesplaten onder de voet en/of van de kuitspieren. Dit gebeurt door manuele massage in combinatie met de juiste oefeningen. (Preventief zijn deze oefeningen heel nuttig). Daarnaast wordt het gevolg (pijnplaats) behandeld. Bij mij hielp Shockwavetherapie niet, wel de EPTE therapie. Dat is een (Echogeleide Percutane Electrolyse) nieuwe behandelmethode voor langdurige, slecht herstellende peesklachten. Dus niet alleen voor hielspoor. Gelukkig heb ik een heel goede manueeltherapeut. Na ongeveer vier maanden kon ik weer voluit hardlopen.

  Geschreven door Peter op
 6. Wat fijn voor jou Peter, ik heb het zelfde probleem. Huis vol steunzolen ,lege portemonnee en niks geholpen . Hoe lang duurde het dat je verbetering voelde. Ik hoor en kijk met belangstelling uit naar jou reactie. Vr.gr. Ans

  Geschreven door Ans op
 7. Hoi Ans,
  Zoals ik al aangaf, shockwave hielp niet. De EPTE therapie uiteindelijk wel, samen met goede manuele massage en trouw de oefeningen doen. Hielspoor vraagt geduld. Nu kan ik gelukkig weer volop hardlopen, maar zelfs nu voel ik af ten toe nog hele licht iets. Maar absoluut geen problemen meer.
  Ik hoop dat je een goede therapeut kan vinden. Die niet na een behandeling die niet helpt niets meer doet, maar doorgaat totdat het probleem is opgelost. Gelukkig doet de therapeute die mij behandelde dat wel. Zij zag het ook vanaf het begin zitten dat het goed zou komen. Ik was sceptisch… gelukkig ten onrechte blijkt achteraf. Groet en succes.
  Peter

  Geschreven door Peter op
 8. Ik ben ooit aan hielspoor geopereerd maar het kwam helaas weer terug na een aantal jaren. Ben toen naar een andere orthopedist geweest die me stretchoefeningen heeft voor gedaan, deze arts was erg tegen opereren. De oefeningen zijn. op de onderste trede van de trap gaan staan en je hielen naar beneden laten hangen.Je peesplaat wordt hierdoor wat uitgerekt. Doe dit iedere dag een paar minuten en leg dan ijs op de pijnlijke plek ongeveer 10 minuten per keer. Door deze therapie gaat de hielspoor vrij snel over .Dit heeft ook bij verschillende vrienden van mij geholpen en het kost niks.

  Geschreven door Loes op
 9. Nachtspalk, strassburgsok, is de oplossing. Alles uitgeprobeerd. Dit hielp. Wel een aantal,weken dragen voordat het echt weg is.

  Geschreven door BVW op
 10. Na een lijdensweg van een jaar, shockwave therapie laten doen. Na een stuk of 5 behandelingen (wel wat pijnlijk) was ik er van af!

  Geschreven door NC op
 11. éénmaal een injectie met verdovend middel; de orthopeed prikte precies op de juiste plek, wat behoorlijk veel pijn deed. Maar de nadere dag was de pijn weg. Wel opletten met wat je doet. De orthopeed heeft mij afgeraden te springen of hardlopen. Voor de fitness fiets ik 2x per dag 45 minuten (naar en van het werk). Gaat goed. Bij veel staan op schoenen met mindere ondersteuning (en stalen steunzolen, die ik al draag sinds brugklas middelbare school, ik ben nu 52 jaar) soms wat prikkelend pijnlijk, maar dat is na een nachtje rust weer over. Maar de orthopeed gaf toen ook aan, dat als de injectie niet zou helpen een operatie zou moeten volgen. Hij zei er ook bij dat een operatie niet altijd afdoende is. Het was ziekenhuis Antoniushove te Leidschendam (HMC).

  Geschreven door Willem Sijl op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief