Veel voorkomende voetklachten

Veel voorkomende voetklachten

Veel mensen krijgen in hun leven op de één of andere manier voetklachten. Vaak is verkeerd schoeisel, te weinig aandacht of ouderdom de oorzaak. Wat zijn de meest voorkomende voetklachten én wat kun je daar aan doen?

Veel voorkomende voetklachten

Hamer- en klauwtenen

Een hamerteen is een onnatuurlijke buiging van je tenen. Doordat het gewricht in die teen tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen de tweede en derde gestrekt is, ontstaat die vorm. Bij klauwtenen zijn beide gewrichtjes in de tenen gebogen. De oorzaak is vaak ouderdom, maar ook een breuk of reuma kan de boosdoener zijn. Een oplossing kan een siliconen teen-orthese zijn. Wanneer dit geen verlichting geeft, dan kan er operatief worden ingegrepen.

Scheve grote teen

Eén van de voetklachten die vaak voorkomt is een scheve grote teen. Deze aandoening staat ook bekend als hallux valgus. Hierbij staat de grote teen scheef in de richting van de andere tenen. Ook ontstaat er hierdoor de bekende bobbel aan de zijkant van de voet. Vaak wordt verkeerd schoeisel als oorzaak van een hallux valgus genoemd, echter hier bestaat geen hard bewijs voor. Men denkt meer dat erfelijkheid en reumatische aandoeningen een rol spelen. Om de pijn die een hallux valgus bij het lopen geeft te verhelpen kan een orthese een goed idee zijn. Deze kan de teen weer in de goede richting duwen. Wanneer dit niet lukt, dan kan een operatie helpen.

Likdoorn

Een likdoorn is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek op je voet. Er zijn zachte en harde likdoorns. De zachte komen vaak tussen de tenen voor en blijven zacht door de warmte en vochtigheid. De harde komen vaak voor op het puntje, bovenkant en zijkant van de tenen. De kern drukt dan op bepaalde zenuweinden en dat veroorzaakt de pijn. Meestal zijn knellende schoenen of teenafwijkingen de oorzaak. De remedie op de lange termijn moet gezocht worden in goed passende schoenen, waarbij er geen wrijving wordt veroorzaakt. Om de drukplekken te ontlasten kan een podotherapeut of pedicure helpen.

Platvoeten

Bij een platvoet is de boog van de voet doorgezakt. Deze rust dan deels of helemaal op de grond. Omdat je voet dan aan de binnenkant doorzakt, heeft dat invloed op je hele lichaamshouding. Hierdoor kunnen de knieën naar binnen gaan staan, de bekken kantelen en/of de stand van je rug veranderen. De oorzaak kan liggen in het dragen van hoge hakken, overgewicht, aanleg of in de ziekte reuma. Steunzolen kunnen een effectieve oplossing zijn voor platvoeten.

Holvoeten

Ongeveer 10% van alle Nederlanders heeft last van holvoeten. Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Hierbij heb je een extreem hoge wreef en de voetboog is dan veel hoger dan normaal. Vaak gaat dit samen met een scheefstand van de hiel, een verkorte achillespees en kromme tenen. De oorzaak ligt in twee derde van de gevallen bij een neurologische oorzaak, maar ook erfelijkheid kan een rol spelen. De behandeling is afhankelijk van hoeveel klachten je hebt. In de meeste gevallen wordt er begonnen het adviseren om stevigere schoenen. Schoenen met een stijvere loopzool en goede afwikkeling. Ook het aanmeten van een maatschoen kan een optie zijn. Wanneer dit niet effectief is, dan kan een operatie de oplossing zijn.

Pijnlijke hiel

Meestal is de oorzaak van pijn aan je hiel een irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet. Direct na het opstaan voel je dan een vlammende pijn, welke gedurende de dag afneemt. Op het moment dat je de voet weer sterk belast, dan neemt de pijn weer toe. Het plekje midden onderaan je hiel is dan heel erg gevoelig. Wanneer er een andere oorzaak is, dan voel je de pijn meer aan de achterkant aan de hiel, enkel of onderaan de achillespees. In veel gevallen gaat een pijnlijke hiel vanzelf over met rust. Zorg er dan wel voor dat je de pijnlijke voet niet te veel belast. Inlegzooltjes kunnen verlichting geven. Wanneer er geen verbetering plaatsvindt, dan kan fysiotherapie, injecties of een operatie de pijn verhelpen.

Eelt

Het hebben van eelt onder je voeten is normaal en fungeert als een natuurlijk bescherming van de huid. Echter, wanneer je last hebt van te veel eelt, dan kan dit voor extra druk zorgen. Dit kan heel erg pijnlijk zijn. Eelt ontstaat door druk en wrijving op de voet of door een oorzaak in het lichaam waardoor er sneller eelt wordt gemaakt. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door: onvoldoende voetverzorging, slecht passend schoeisel, roken, overbelasting, ouder worden, reuma, diabetes of verkeerde stand van de voet of teen. Bij eeltklachten heeft de niet-operatieve behandeling de voorkeur. Helpt dit niet dan kan, afhankelijk van de oorzaak van het eelt, gekeken worden of een operatie een oplossing kan zijn.

 

Bronnen: Maastricht UMC+, Penders voetzorg en Footlife

Delen:  
13 reacties op “Veel voorkomende voetklachten
  1. Míjn pijnlijke hiel heeft nog een ándere oorzaak; in mijn geval tenminste. Ik ben ‘vel over been’ ?. Ben vorig jaar -binnen een maand- 17 kg afgevallen (prostaatkanker en acuut nierfalen), maar ik wás al tenger. Ik ben 66, meet 1,77m en weeg ± 54 kg. Mijn enige therapie is, om te proberen weer wat spieren te kweken en weer wat vet op de botten te krijgen.

    Geschreven door PvdH.is.onderweg op
  2. Hoe kun je eelt op je voeten het beste weghalen . Ik heb alles geprobeerd. Schubben zalf etc . Het blijft terug komen

    Geschreven door Anoniem op
  3. Heeft een hoge wreef invloed op vorming eelt ?

    Geschreven door Phil op
  4. Ik heb Polyneuropathie aan de voeten. Zeer veel last en een bepaald soort pijn. Tintelingen, doof gevoel en pijn. Vooral als ik zit of lig. Als ik loop heb je er minder last van. Zeer vervelende aandoening al jaren. Zal ermee moeten leren leven.

    Geschreven door Bengel op
  5. Mijn dochter had dezelfde klachten. Is toen gestart met vitamine b injecties met goed resultaat.

    Geschreven door Gea op
  6. Eelt verwijderen tijdens het douchen met de nagels je voetzool krabben en de zachte natte eelt schrap je er AF tot er niet meer onder he nagel zit doe UK al jaren en heb zachte voeten

    Geschreven door Hans op
  7. Het beste is om naar een goede pedicure te gaan.

    Geschreven door Emma op
  8. Wat denken jullie over polyneuropathie? Zeer pijnlijke voeten !

    Geschreven door Page op
  9. Poliyoneuropathie heb ik ook . s’nachts heb ik geen pijn alleen als ik het belast De ene keer kan ik er beter mee omgaan dan de andere keren. Stress proberen te vermijden. Verder moet je er mee leren leven . Ik heb ook alles al geprobeerd. Je word er op een gegeven moment zo moedeloos van.?

    Geschreven door Ans op
  10. Ik heb neuropathie aan mijn rechtervoet en ik heb een dronkemansloop. De huisarts heeft wel een medicijn ( iets morfineachtig ) wat nogal wat bijwerkingen heeft. M.a.w. Het middel is erger dan de pijn.
    Alleen toepasbaar als ik verga van de pijn. Overdag is de pijn redelijk maar ’s nachts houdt het me uit de slaap. Ik leg dan de voet op de dekens of naast het bed. Als de voet helemaal koud is haal ik hem weer in bed en val ik weer in slaap. In de winter is de voet eerder koud dan in de zomer.

    Geschreven door Jan van Galen op
  11. @Bengel. Of orthomoleculair therapeut om raad vragen. Kan onder meer te maken hebben met een tekort aan vitamine B12 en met insulineresistentie te maken hebben.

    Geschreven door C. op
  12. @Ans. Is de vraag of je alles geprobeerd hebt. Beste is om te kijken naar oorzaken, zoals insulineresistentie en tekort aan onder andere vitamine B12. Zou wel deskundig advies vragen.

    Geschreven door C. op
    • Beste C,
      Dank je wel voor je reactie. Heb ik allemaal al laten onderzoeken alles was goed.
      Soms weet je niet meer waar je het moet zoeken. Moedeloos word je er van.

      Geschreven door ans op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief