Hallux valgus; één van de meest voorkomende voetklachten

Hallux valgus, één van de meest voorkomende voetklachten

Veel mensen hebben voetklachten. Eén van de meest voorkomende is misschien wel de hallux valgus. Hierbij zit er een knobbel aan het begin van je grote teen. Deze vergroeiing kan er pijnlijk zijn. Wat is de oorzaak van deze scheefstand van je grote teen? En kun je dit voorkomen?

Wat is Hallux valgus?

Bij hallux valgus staat de grote teen scheef. Hallux is Latijns voor ‘grote teen’. De grote teen groeit dan in de richting van de kleine teen. Hierbij ontstaat er soms een pijnlijke knobbel aan de buitenzijde van de grote teen. Deze knobbel heet ook wel ‘knok’ of ‘bunion’. Op den duur komt de teen zelfs in een gedraaide stand te staan, waardoor de voet er wat misvormd uitziet. Hierdoor kan zelfs het lopen en het dragen van schoenen bemoeilijkt wordt.

Er bestaan 2 vormen. De eerste is de juveniele vorm. Hierbij treedt de vergroeiing op in de kindertijd. De tweede vorm is de volwassen vorm. Deze aandoening komt meer bij vrouwen (90%) voor dan bij mannen.

Oorzaken

Wat precies de oorzaak is van hallux valgus is onbekend. Waarschijnlijk spelen meerdere oorzaken een rol. De kans wordt verhoogd door:

 • Erfelijkheid
  Niet de hallux valgus op zich is erfelijk, maar meer eventuele afwijkingen van de voet.
 • Voetafwijkingen
  Mensen met hallux valgus hebben vaker een meer naar boven bewegende eerste middenvoetsbeentje. Maar ook een spreidvoet door spierzwakte (pes plano transversus) kan een rol spelen. Net als een verkorte achillespees.
 • Verkeerd schoeisel
  Vooral schoenen met een hoge hak of vernauwing bij de tenen zijn slecht.
 • Reumatoïde artritis
  Reumatische aandoeningen, artrose of ontstekingen in de gewrichtjes tussen de middenvoetsbeentjes- en/of teenkootjes.
 • Trauma.

Klachten hallux valgus

Klachten die kunnen optreden als gevolg van een hallux valgus zijn o.a.:

 • Knobbel
  Doordat de grote teen scheef staat, ten opzichte van de andere tenen, ontstaat er een knobbel aan de binnenkant van de voet. Deze bult kan dikker worden als gevolg van een slijmbeursontsteking.
 • Pijn
  Iemand kan pijn ervaren aan die knobbel door wrijving tegen de schoen. Deze pijn ontstaat vooral bij het lopen. Maar ook voorvoetpijn komt vaak voor. Doordat het middenvoetsbeentje van de scheve grote teen naar buiten gaat staan, kan deze niet zo goed meer kan helpen om het lichaamsgewicht te dragen. In 80% van de gevallen is pijn de belangrijkste klacht.
 • Kromme tenen
  Doordat de grote teen tegen de tweede teen duwt (en soms ook tegen de andere tenen) kunnen ook de tweede en derde teen krom gaan staan. Dit heet een hamerteen. Ook dit kan pijn doen omdat de bovenkant dan tegen de schoen schuurt.
 • Eeltvorming
  Voorvoet klachten met lokaal eelt vorming onder het tweede middenvoetsbeentje en grondkootje van de grote teen. Maar er kan ook een eeltpit tussen de grote teen en de tweede teen ontstaan.
 • Zenuwbeknelling
  Door de verdikking van het gewricht van de grote teen wordt de hele rij tenen opzijgeschoven. Hierdoor kan het voorkomen dat de zenuwen tussen de tenen knel komen te zitten.
 • Moeite met vinden van goed passende schoenen
  Doordat het gewricht naar buiten groeit, past de voet daardoor vaak niet goed meer in een schoen.
  Een gevolg van hallux valgus kan zijn, dat je vanwege de pijn anders gaat lopen. Je kunt bijvoorbeeld minder op de voet steunen of de voet anders afwikkelen dan normaal. Hierdoor kun je andere lichamelijke klachten krijgen

Diagnose

Wanneer je zelf denkt dat je hallux vagus hebt, ga dan naar je huisarts. Deze zal je voet en enkel onderzoeken. Op basis van dit lichamelijk onderzoek wordt de diagnose hallux valgus gesteld. Hierna zal een röntgenfoto gemaakt worden, om de ernst van de afwijking te kunnen constateren. Hierdoor kan men zien of er ook sprake is van slijtage van het gewricht tussen middenvoetsbeentje en grote teen. De ernst van de afwijking van de botdelen wordt dan opgemeten en uitgedrukt in graden.

Behandeling

In eerste instantie zal de behandeling erop gericht zijn om de klachten zonder operatie op te lossen.

Niet-operatieve behandelingen:

 • Schoenadvies
  Draag geen schoenen met een extreme hak, of schoenen die aan de voorzijde heel smal zijn. Daarnaast zijn schoenen van zacht leer aan te raden die je eventueel nog kan laten oprekken ter hoogte van de knobbel.
 • Zooltjes
  Omdat mensen met een hallux valgus vaak ook een platvoet of pijn en eelt onder de bal van de voet hebben, is het advies om met een steunzool dit te verhelpen. Er zijn zooltjes voor een betere drukverdeling onder de voet die zo de vorming van hallux valgus kunnen remmen of verminderen.
 • Silicone orthese
  Naast een zooltje kan een silicone orthese tussen de tenen ervoor zorgen dat de grote teen gespreid wordt van de tweede teen. Ook dit remt de vorming van hallux valgus. Tevens voorkomt dit eeltpitten tussen de tenen.

Operatie

Mochten de niet-operatieve behandelingen niet of onvoldoende helpen, dan kan er voor een operatie worden gekozen. Wanneer de slijtage van het kraakbeen nog beperkt is, zal de chirurg proberen om alleen de botaanwas te verwijderen en de beweeglijkheid van het gewricht te verbeteren. Wanneer de kraakbeenslijtage te uitgesproken is, zet de arts het gewricht vast. Hoe lang het duurt voordat de klachten na behandeling weg zijn, hangt van de ernst van de blessure af. Dit varieert van enkele dagen tot enkele weken.
Opereren vanwege uitsluitend het cosmetische aspect van de standsafwijking van de grote teen, is geen indicatie voor een operatie.

 

Bronnen: rijnlandorthopedie.nl, hielspoorinfo.nl en zorgvoorbeweging.nl

Delen:  
16 reacties op “Hallux valgus; één van de meest voorkomende voetklachten
 1. Ik mis nog een 4e niet-operatieve behandeling: de spieren van de voet versterken door set van 50x/dag klauwtjes maken met de tenen .

  Geschreven door Mar op
  • Ik heb ook een halux fallus, kan u mij vertellen wat klauwtjes zijn, waarschijnlijk bewegingen met de voet maar hoe, dan wil ik dit ook gaan proberen.?.??

  • Lijkt me een goede tip. Ga ik doen!

   Geschreven door Charlotte op
 2. Ik had een erge vorm van Halux Valgus. Nu na de operatie staan mijn beide dikke tenen wel recht,maar de andere tenen staan nog steeds naar resp. links en rechts. Zou het helpen om de “scheve” tenen vast te maken aan de dikke teen?

  Geschreven door Norman op
 3. Ik heb ook al jaren een halux falgus rechtervoet. Bij mij in de familie, is het erfelijk. Ik ben al 6x aan geopereerd. Helaas komt het telkens weer terug en hebt er ontzettend veel pijn en last van. Me rug en benen voelt pijnelijk. Van me fysio heb ik teen verspreiders van siliconen gekocht het heet, pinofit separatoes mt small. Best wel wennen maar ik zal toch nog voor een laatste en definitieve operatie gaan omdat de techniek de dag vandaag verbetert is, na 45 jaren. Ik ben de 50 al gepasseerd.

  Geschreven door Marrih op
 4. Ik ben 56 jaar, en gebruik al jaren voor de nacht, de Hallux Valgus teen brace. Deze trekken de grote tenen recht, gelijk aan de knokkel. Ik heb dan in de nacht geen pijn. Het is wennen, maar het helpt.
  De avond als ik met blote voeten in de kamer zit, doe ik strek oefeningen met de grote tenen.
  Druk de grote tenen tussen elkaar in rechte positie.
  Overdag een siliconen tussenstuk bij de grote teen en tweede teen, met een siliconen stuk langs de knokkel. Mijn moeder had zeer ernstige Hallux Valgus. Door slechte smalle schoenen met hoge haken in jonge jaren) Beide voeten werden geopereerd. Dit heeft niet geholpen.
  Vandaar dat ik alle moeite doe om goede voeten en tenen te behouden. Goed schoeisel, breed van voren,
  geen hoge hakken, klein blok hakje en steunzolen dragen.

  Geschreven door Yvonne,56 op
 5. Heeft er iemand ervaring met een operatie in Spanje??

  Geschreven door Lisette op
 6. Wat denk je van Fitflop slippers? Ik draag deze al een aantal jaar en heb er geen last meer van. Begin met een enkel uurtje per dag en bouw dit op. Ook goed voor andere klachten en om beenspieren op te bouwen!

  Geschreven door ervaringsdeskundige op
 7. Goeden avond. Ik lees alles over de voeten maar mijn klacht wordt niet behandeld
  Het is een aandoening met de tenen genaamd [syndroom van raynaud ] een doorbloedings
  probleem Is er een behandeling die het probleem verhelpt . Graag Uw antwoord

  Geschreven door Nan. op
  • Syndroom van Raynaud, daar zijn medicijnen voor nl. Coruno, vroeger noemde het corvaton. Indien u daar ook nog migraine zou bijhebben zou ik (wetende wat ik nu weet en HEB) naar een cardioloog gaan, een 15 tal jaar terug had ik OK het syndroom van raynaud, bij koude plots witte vingertoppen, bloed totaal uit de toppen etc…u kent het wel. Tevens had ik veel migraine. Dokter schreef mij destijds corvaton voor, na een tijdje (jaar of twee) ben ik gewoon vergeten ze nog te nemen. Tot ik plots 3 jaar geleden een hartaanval heb gekregen, ben erdoor gekomen in het ziekenhuis hebben ze dan met catherisatie etc ontdekt dat ik propere aders had maar PRINZMETAL ANGINA, dat is een instabiele vorm dus vrij gevaarlijk, echt wel. Nu neem ik terug het vroegere verbeterde corvaton, nu coruno. Plus heel wat andere medicijnen en moet regelmatig voor het leven onderzocht worden. Dus wees niet zo dom als ik, en wees er snel bij want niet bij elke syndroom van raynaud patiënt zal het zo evolueren, maar feit is dat bij de meeste prinzmetal patiënten er wel eerst syndroom van raynaud en migraine was. Ik vermeld er nog bij ik ben Belgische, prinzmetal is bij niet alle doctors gekend en is een vrij zeldzame ziekt. Ik wens u geen angst aan te jagen maar je te helpen en mogelijks erger te voorkomen.

   Geschreven door Hildef op
 8. Constant pijn schoenen aandoen is een ware straf.
  Op de röntgenfoto’s zagen ze slijtage.
  Omdat ik doodsbang ben voor een operatie probeer ik van alles op natuurlijk wijze van Groenlipmossel gemberthee enz.
  Maar als ik diflocinac neem dan gaat het stukken beter.
  En dit is nu wat ik niet wil nemen.

  Geschreven door Hendrika op
 9. Goedemorgen. Ik heb al jaren last van Hallux Valgus en had vaak veel pijn. Kon hiervoor geopereerd worden maar werd door mensen die in het ziekenhuis werken of zelf hadden ondergaan afgeraden omdat het vaak weer terug komt en in meerdere gevallen konden ze daarna minder goed lopen. Heb afspraak in ziekenhuis afgezegd en ben na een tip van iemand naar Podotherapeut gegaan waar zooltjes zijn opgemeten. Ik kom zo niet van de Hallux Valgus af maar de pijn is in ieder geval weg. Ook heb ik een nachtspalk via de Podotherapeut aangeschaft. Deze helpen wel, merk gelijk wanneer ik ze een tijd niet heb gebruikt. Deze heeft wel als nadeel dat het pijn gaat doen waardoor ik ‘ s nachts vaak wakker wordt en dan niet meer kan slapen.

  Geschreven door Doorzetter op
 10. Ik heb al mijn hele leven last van hallux vallus. Oorzaak is te smalle schoenen als je brede voeten hebt. Ik heb er verder totaal geen last van ook in militaire dienst niet.Gewoon de juiste schoenen kopen.

  Geschreven door Maupie op
 11. Ik heb ook Hallux vallus. Ben er aan geopereerd toen ik 21 en 23 was. Had veel pijn aan mijn teen en waggelde. Omdat de grote niet genoeg steunde. Voordeel, knokkel is weg. Nadeel, nog net zo scheef. Wel minder pijnlijk maar pijn is niet volledig weg. Ze kunnen de teen verstijven zeiden ze toen, dan schijn je minder pijn te hebben. Maarja een stijve teen lijk me ook niet alles.
  Schoenen kopen zijn wel lastig ja, ook omdat ik een hoge wreef heb en enigszins platvoeten. Dus ja.. (-;

  Geschreven door Anoniem op
 12. Goedendag
  Een vriendin wees mij erop dat zij vermoedt dat mijn dochter van bijna 10 deze afwijking heeft: als ik foto’s bekijk en die vergelijk met de voeten van mijn dochter dan schrik ik daar wel van. Het is alleen zo: ze heeft er geen pijn aan. Wél is het zo dat ze gemákkelijk pijn aan haar voeten krijgt. Er hoeft maar iets te gebeuren en ze heeft het er dagen of weken over. Ze heeft balletles, maar daar hoor ik haar nooit over pijn.
  Ga ik hiermee naar de huisarts? Wat zal de behandeling kunnen zijn bij zo’n jong meisje?

  Geschreven door Anneke op
 13. Ik (65 jaar) heb al jaren Hallux Falgus, (erfelijk, hoewel mijn 1_eiige tweelingzus het niet heeft). Ik gebruikte een aantal jaren de siliconen HV teenbrace, maar doordat die vaak een beetje verschoof, deed dat weer op een andere manier pijn. Kort geleden ontdekte ik de flexibele corrigerende Orthese van Epitact, een soort halve sok, die de teen enigszins corrigeert. Hoewel dit de pijnklachten niet helemaal wegneemt, geeft het wel verlichting. De sok zit heel comfortabel, je voelt hem niet. In combinatie met regelmatig de oefening doen: tenen actief spreiden, zodat de grote teen naar buiten trekt, worden mijn klachten niet erger.

  Geschreven door Aeolia op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief