Pijn onder je voet? Dan heb je misschien last van metatarsalgie

Pijn onder je voet? Dan heb je misschien last van metatarsalgie

Veel mensen hebben zo nu en dan een stekende of brandende pijn onder de bal van hun voet. Dit kan dusdanig pijnlijk zijn dat lang lopen dan niet meer mogelijk is. Het kan dan zijn dat je last hebt van metatarsalgie. Wat is metatarsalgie en wat is de oorzaak?

Wat is metatarsalgie?

Metatarsalgie is een verzamelnaam voor pijn onder je voorvoet. Metatarsalgie betekent letterlijk pijn aan de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Deze pijn voel je aan de onderkant van de voet, net achter het begin van je tenen en ontstaat meestal door (langdurig) staan, wandelen of hardlopen. In de meeste gevallen is de afzetfase van de loopbeweging pijnlijk.

Symptomen van metatarsalgie

Wanneer je last hebt van metatarsalgie, dan kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

  • Een stekende of brandende pijn onder de bal van je voet
  • Pijn voel je vooral tijdens het lopen en staan
  • Hoe meer de voet belast wordt, des te erger de pijn
  • De voorvoet kan dik en warm aanvoelen
  • Een doof gevoel in je tenen

Mogelijke oorzaken van metatarsalgie

Pijn aan je middenvoetsbeentjes kunnen ontstaan door overbelasting, onderliggende aandoeningen of door een combinatie van beide. Veel voorkomende oorzaken hiervan zijn:

Intensief trainen

Een intensieve trainingsbelasting bij het sporten die een hoge belasting van de voet vragen, zoals hardlopen en sprongsporten kan een oorzaak zijn.

Afwijkende bouw van de voet

Een te kort of te lang middenvoetsbeentje, een middenvoetsbeentje dat te laag is gepositioneerd ten opzichte van de rest van je voet, maar ook een holvoet, of beperkte beweeglijkheid van je enkel kunnen zorgen voor een te hoge belasting van je middenvoetsbeentjes.

Hamer- of klauwteen

Wanneer je last hebt van een hamer- of klauwteen, dan zijn één of meerdere tenen naar beneden gebogen. Hierdoor kan er meer druk ontstaan op de middenvoetsbeentjes met pijn als gevolg.

Verkeerde schoenen

Door schoenen met een smalle, puntige neus of hoge hakken te dragen kun je op de lange termijn een vervorming van de voet krijgen. Hierdoor kan pijn aan je middenvoetsbeentjes ontstaan, doordat de middenvoetsbeentjes dan worden samengedrukt. Hierdoor kunnen ze je gewicht minder goed verdelen, waardoor er te veel druk in het midden ontstaat met pijn als gevolg.

Overgewicht

Hoe zwaarder je bent, hoe meer druk er tijdens het bewegen op je kopjes onder je voeten komt. Deze druk kan pijn veroorzaken.

Breuk of scheur

Als gevolg van overbelasting kan er een breukje of scheurtje ontstaan wat voor pijn kan zorgen. Maar ook kan er door overbelasting een beschadiging optreden aan je banden die de stevigheid aan de gewrichten in de voet verzorgen.

Mortons neuroom

In je voet lopen verschillende zenuwbanen naar je tenen. Wanneer je last hebt van mortons neuroom, dan is een gevoelszenuw in je voet beklemd. Deze zenuw heeft namelijk iets meer ruimte nodig dan dat er soms aanwezig is. Hierdoor kan de zenuw overprikkeld raken en een branderige, stekende pijn veroorzaken. Ook door het dragen van puntige schoenen kan deze gevoelszenuw getriggerd raken, omdat de middenvoetsbeentjes door deze schoenen naar elkaar toe worden gedrukt.

Andere mogelijke oorzaken van metatarsalgie zijn: medische ingrepen aan de voet, infecties, tumoren, stofwisselingsziekten, ziekte van Freiberg, dunner worden vetkussen en reumatische aandoeningen.

Mogelijke complicaties

Metatarsalgie kan leiden tot overbelasting van andere lichaamsdelen (onderrug, heup, knie). Dit komt doordat je anders gaat lopen (manken) om de pijnklachten te omzeilen.

Diagnose

Je huisarts zal waarschijnlijk op grond van je klachten al vermoeden dat er sprake is van metatarsalgie. Daarnaast zal hij of zij je voet onderzoeken en naar je activiteiten en levensstijl vragen. In sommige gevallen zal de dokter je doorsturen naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto of ander aanvullend onderzoek.

Behandeling

Wanneer de pijn dusdanig is dat je dagelijks leven daar last van ondervindt, dan is het verstandig om hier iets aan te doen. In eerste instantie kun je door rust te nemen en je schoeisel aan te passen al heel ver komen. Soms kunnen inlegzooltjes ter ondersteuning van de middenvoetsbeentjes of de voetboog nodig zijn. De dokter kan je daarnaast adviseren om je levensstijl of activiteiten aan te passen, zodat je metatarsalgie in de toekomst kan voorkomen.

Op het moment dat een Mortons neuroom de oorzaak is en de inlegzooltjes helpen niet, dan worden overgegaan tot een operatie. Hierbij wordt het neuroom opgezocht en verwijderd.

 

Bronnen: Medisch Spectrum Twente, Ikazia Ziekenhuis en Dr. van Dalen

Delen:  
6 reacties op “Pijn onder je voet? Dan heb je misschien last van metatarsalgie
  1. Waarom wordt hier niet gesproken over Neuropathie ?.

    Geschreven door Edith op
  2. heb al jaren last van (volgens mijn huisarts) last van neuropatie.
    24 uur last van mijn voeten. Pijn en moeilijk slapen door mijn voeten.
    Word door mijn diabetische controle ieder jaar getest met naaldjes prikken op mijn en onder de voeten.
    Hier heb ik al zeker 15 tot 20 jaar last van. Iedere keer daar is niets aan te doen.
    Graag hulp.

    Geschreven door Jan Severens op
    • Bij mij wordt ook gezegd dat het door mijn dunnevezelneuropatie gaat, maar heb er in de rest van me lijf geen last van. Dat snap ik niet. Verga van de pijn en heb al zo veel zooltjes gehad maar dat helpt niet.

      Geschreven door woutje op
  3. Daar word zo weinig naar gekeken. Ik heb ooit een steunzool laten maken, maar daar is het bij gebleven, stappen kan ik bijna niet meer.
    Maar trekken ze er niet veel van aan een mens is maar een nr. en de volgende enzovoort.
    Ik ga nochtans veel op onderzoek. grtjes

    Geschreven door Anoniem op
  4. mijn grote teen is vuur rood en pijnlijk. al eerder is mijn middenvoetsbeentje gebroken bij het wandelen.Ik draag steunzolen,maar die geven overlast omdat ze niet in normale schoenen passen. Wat moet ik doen???

    Geschreven door Het Melkmeisje. op
    • Heb je or heeft je arts de zuurgraad via bloedonderzoek nagekeken? Misschien heb je jicht? Gr. GB

      Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief