Oorzaken van tintelende en branderige voeten

Oorzaken van branderige en tintelende voeten

Branderige voeten is een veel voorkomend probleem. Ze kunnen ervoor zorgen dat iemand ’s nachts wakker ligt als gevolg. De oorzaken van branderige voeten kunnen sterk uiteenlopen. Branderige of tintelende voeten worden vaak toegeschreven aan een geïrriteerde huid, maar de oorzaak kan ook een serieuzere onderliggende aandoening zijn. Wat zijn de oorzaken van branderige voeten?

Branderige voeten

Mensen die last hebben van branderige voeten geven aan dat het brandende gevoel vaak in combinatie met andere klachten is. Denk hierbij aan een gevoel van speldenprikken, elektrische schokken of het gevoel hebben ‘op watten te lopen’. Brandende voeten kunnen ook worden aangeduid als tintelende voeten of paresthesie. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van branderige voeten en onderbenen. Wanneer je blijvende klachten hebt, dan adviseren we je om contact op te nemen met de huisarts.

Mogelijke oorzaken branderige voeten

Diabetes

Wanneer je diabetes hebt, dan heb je kans op neuropathie. Neuropathie is een aandoening aan de zenuwen, waarbij één of meerdere zenuwen niet goed functioneren. De symptomen kunnen komen en gaan of worden juist steeds erger. De behandeling zal dan hoofdzakelijk gericht zijn op het voorkomen van verdere schade aan de zenuwen en het verminderen van de pijn.

Uremie

Uremie is een aandoening waarbij de nieren niet goed functioneren, waarna er een vergiftiging van je bloed optreedt. Oorzaken van uremie zijn verschillende nierziekten, diabetes en een hoge bloeddruk. Mensen met uremische neuropathie hebben gewoonlijk last van brandende pijn in de benen en voeten en een vaag tintelend of prikkend gevoel in de voeten.

Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Je hebt vitamine B12 onder andere nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Eén van de symptomen die kunnen duiden op een vitamine B12 tekort zijn een brandend gevoel in armen, handen, benen en voeten.

Dunnevezel-neuropathie

Dunnevezel-neuropathie (DVN), is een aandoening waarbij vooral de dunne zenuwvezels niet goed functioneren. Het is een vorm van polyneuropathie. Symptomen kunnen een brandende, prikkelende of schietende pijn zijn.

Veel wandelen of hardlopen

Door te veel wandelen of hardlopen kan iemand voorvoetklachten krijgen. Deze overbelasting kan een brandende pijn in de voet onder de middenvoetsbeentjes veroorzaken, meestal onder de grote teen. De klachten worden erger bij staan of lopen. Naast het teveel wandelen of hardlopen kunnen ook overgewicht, slecht passende schoenen of abnormale voetpositie de oorzaak zijn.

Rughernia

Het meest voorkomende symptoom bij een hernia is pijn in de lenden, bekken en heupen. Deze pijn kan brandend aanvoelen. Maar je kunt ook last hebben van uitstralingspijn wat resulteren in branderige en pijnlijke voeten. Soms ervaren mensen ook jeuk aan de voeten of tintelingen.

Tarsaal tunnel syndroom

Bij het tarsaal tunnel syndroom zorgt een beklemming van een voetzenuw voor klachten aan de voetzool, tenen en/of hiel. Deze klachten kunnen bestaan uit brandende pijn in de voet en wel op de zool van de voet, tintelingen, gevoelloosheid in de hiel en tenen. Meestal heeft iemand aan één voet deze klachten.

Hoge bloeddruk

Eén op de vijf mensen heeft last van een hoge bloeddruk. De medische benaming voor een hoge bloeddruk is hypertensie. Als gevolg van een chronisch verhoogde bloeddruk kan iemand tintelingen in handen en voeten ervaren net als een doof gevoel in de voeten of handen.

Multiple Sclerose (MS)

Eén van de eerste symptomen van deze auto-immuunziekte, die het centrale zenuwstelsel en ruggenmerg aantast, is een dof gevoel of tintelingen in handen en voeten, vermoeidheid en spierzwakte.

Guillain-Barré syndroom

Het Guillain-Barré syndroom is een zeldzame aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel. Er is dan sprake van spierzwakte of verlamming maar ook van gevoelsstoornissen zoals gevoelloosheid of tintelingen. Meestal is de trigger van dit syndroom een infectie.

Complex regionaal pijn syndroom (CRPS)

Het complex regionaal pijnsyndroom is een chronische pijnaandoening die vooral optreedt in de armen, benen, handen of voeten. Het veroorzaakt extreme brandende pijn in de voeten. In bijna 70% van de gevallen wordt CRPS uitgelokt door een trauma. Meestal gaat het dan om een letsel dat tijdens een ongeval ontstaat. Maar ook bij operatieve ingrepen kan deze pijnlijke ziekte ontstaan.

Etalagebenen

Bij etalagebenen kun je ook last hebben van brandende voeten. De slechte bloedcirculatie veroorzaakt pijn, tintelingen en een brandend gevoel. Dit voel je vooral tijdens het lopen.

Infecties

Behalve bij neuropathie kunnen ook infecties en ontstekingen leiden tot een branderig gevoel. De meest voorkomende daarvan is zwemmerseczeem, een infectie van de huid veroorzaakt door schimmels.

Diagnose branderige voeten

In de meeste gevallen zal de daadwerkelijke oorzaak snel vastgesteld kunnen worden. Echter, er zullen ook mensen zijn waarbij een diagnose niet zo makkelijk te stellen is. Wanneer dit het geval is, dan zal verder onderzoek noodzakelijk zijn. In veel gevallen zal een arts een zenuwgeleidingsonderzoek of elektromyografie doen. Deze laatste onderzoekt de activiteit in de spieren. Er wordt dan een naald via de huid in een spier ingebracht. De naald registreert de elektrische activiteit in de spier als de patiënt de spier ontspant en dan weer aanspant. Wanneer een gezonde spier ontspannen is, dan vindt er geen elektrische activiteit plaats. Wanneer de spier samentrekt, wordt er wel elektrische activiteit geregistreerd. Soms kan ook het testen van bloed, urine en/of ruggenmergvloeistof worden voorgesteld om een diagnose te kunnen stellen. Een simpele bloedtest kan bijvoorbeeld uitwijzen of iemand een vitaminetekort heeft.

Behandeling branderige voeten

De behandeling van brandende voeten is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer er sprake is van neuropathie dan is de behandeling gericht op het verminderen van de klachten. Ook moet de behandeling ervoor zorgen dat de klachten minder snel erger worden. Zenuwschade is namelijk niet te genezen.

Voor mensen met diabetische neuropathie is het belangrijk dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog of te laag is. Een arts zal hiervoor bloedsuikerverlagende tabletten, insuline-injecties of in sommige gevallen een insulinepomp voorschrijven.

Wat kun je zelf doen?

 • Op het moment dat de oorzaak mechanisch is, dan is het aanschaffen van goede schoenen van belang. Eventueel in combinatie met een schoenaanpassing.
 • Bij sommige mensen kan een crème met koelcomponenten helpen. Je kunt je huisarts vragen of dat dit bij jou kan helpen.
 • Draag katoenen sokken.
 • Wanneer je de voeten wast, doe dit dan in handwarm water.
 • Probeer niet te lang op je voeten te staan.

 

Bronnen: pijnverminderen.com en amsterdam.podotherapie.nl

Delen:  
45 reacties op “Oorzaken van tintelende en branderige voeten
 1. Hallo ik heb ook last van branden de voeten echt niet fijn ik heb echt van alles geprobeerd om er van af te komen niets help ..

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik neem al paar jaar daflon 500 , en tot hiertoe heeft bij mij goed geholpen

   Geschreven door Anoniem op
  • Mijn man heeft nu sneakers hele lichte en niks geen last neer sinds jaren.

   Geschreven door Annelies op
 2. Hallo ik heb ook last van branden de voeten echt niet fijn ik heb echt van alles geprobeerd om er van af te komen niets help ..

  Geschreven door Summer op
 3. @Anoniem en Summer. Misschien advies vragen op natuurgeneeskundig gebied. Kan met dingen te maken hebben als het voedingspatroon, candida en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Niet alleen B12 maar ook bijv andere B-vitamines. Bloedonderzoek zegt niet zo heel veel over tekorten. Als je nog andere klachten hebt kan dat een indicatie zijn in welke richting je het moet zoeken. Soms zou ook het schoeisel mee kunnen spelen.

  Geschreven door C. op
  • pas op voor kwakzalvers

   Geschreven door jaapamsterdam op
   • Pas op voor figuren die waarschuwen voor kwakzalvers.

    Geschreven door Jaap op
 4. Dag dame of Heer.
  Mijn naam is Thea. Ik loop inmiddels al vijf jaar met die ellendige branderige pijn aan mijn voetzolen en heb inmiddels ook de onderzoeken gehad. Ook o.a. bij Podotherapeuten.
  Het eerste E.M.G. onderzoek wasin het C.W.Z. en het tweede in het Radboud , beide in Nijmegen.
  Bij het eerste onderzoek in het C.W.Z. kon men ondanks nog een ruggenprik niets vinden dus weer terug naar de huisarts. Met overleg een tweede keer in het UMC.Radb. en vernam dat ik de aandoening C.I.A.P. had. Ik heb de tintelende pljn nog steeds enkel en alleen aan mijn voetzolen.
  In de loop der jaren is het mij opgevallen dat het merendeels onder de bal van de voet de pijn zit en gaat de grote teen naar binnen staan. Laat het binnenkort aan Arts zien , al jaren is dit het geval.
  Bij de meeste lotgenoten verloopt deze aandoening veel ernstiger, soms beland men in een rolstoel.
  Als je op de site ( iemandzoalsik.nl ) inlogt dan kun je van A tot Ź alle aandoeningen lezen en ook reageren. Mijn profiel is ’n zelf geschilderde vogel maar gezien ik de oudste ben en vele jongeren er veelal ernstiger aan toe zijn dan ik , heeft men al lang niets meer van mij gehoord of vernomen.
  Het is de moeite waard om het te proberen. Als je ingelogd bent dan bovenin op aandoening klikken en dan ziet men de letters van A tot Z. Dan op de C van chronische klikken en dan kom je op de site van c.i.a.p. Ook kun je op de D. van D.V.N. klikken. Ook een zenuw aandoening. Tijdens de tekst schrijven niet op enter drukken want dan is waarschijnlijk je tekst foetsie. Ik vond het altijd moeilijk. Indien men klaar met de tekst is en er plaatsen staat dan (als ik het goed heb) pas op enter klikken.
  Als ik met mijn voeten op een kussen leg of ’n andere manier hoger leg heb ik geen pijn,,ook niet in bed maar als er druk op mijn voeten komt dan is lopen niet te doen. Heb voor mijn voeten en artrose een scootmobiel. Hopelijk ben ik je met deze uitleg van dienst geweest en blijft dat ook.
  Succes en TOI – TOI. Groet Thea.

  Geschreven door Anoniem op
 5. Wat er niet bij staat is Fenoneem van Raynaud. Hier heb ik zelf last van.
  Als het koud is, last van stress of heftige emoties, treed het op.
  Het heeft te maken met de aders die wat dichter gaan staan of juist wat wijder.
  Hierdoor ook de kleurverandering en de tintelingen/naaldenprikken.
  Heb zelf ook een vitamine b12 te kort, maar of het met elkaar te maken heeft, weten ze niet.

  Geschreven door Madelon op
 6. Hallo, goed om dokter.nl te lezen. Ik heb sinds 2010 na een zware chemokuur tegen ziekte van Hodgkin branderige benen en voeten gekregen. In het begin zo hevig dat ik ’s nachts niet kon slapen.
  Polyneuropathie zou het kunnen zijn. Pijnstillers helpen tot nu toe een beetje. De Dokter Ho plank (voet andullatie) helpt het meest. Houdt de beschadigde zenuwuiteinden actief en vermindert de pijn. Bewegen is het meest belangrijk. Lange wandelingen lukken niet meer. Vaak veel spierpijn, naast brandende pijn. Maar ik merk wel dat ik er aan gewend ben geraakt in de loop der jaren. De neuroloog heeft me gezegd dat de reacties van de zenuwen voldoende zijn. Toch heb ik vaak een slaappil nodig om in slaap te komen en uit te rusten (10 mg.zolpiderm).

  Geschreven door Hieke op
  • Hallo Hieke,wat is ho plank , en voet andllatie, ik ben zeer benieuwd.

   Geschreven door Ans op
 7. Ook ik heb poly neurophatie. Helaas niets aan te doen. Nu ben ik begonnen met CBD olie en ga dan over naar sterkere wietolie. Ik ben benieuwd of dat helpt

  Geschreven door geertje op
  • Probeer de crème fenytoine, via huisarts aan te vragen. Ik heb dit op advies van mijn podotherapeute gedaan. Wordt helaas niet door ziektekosten verzekering vergoed.
   Succes, avdl

   Geschreven door Clara op
 8. Daar heb ik al meer van gehoord en ben erg benieuwd of we bij wietolie baat hebben.
  Ik voelde me in het begin dagelijks vreselijk moe en liep de deur bij de huisarts plat.
  Uiteindelijk vond deze om steunzolen te proberen. Zo gezegd Zo gedaan maar geen nut.
  Weer opnieuw naar de huisarts en stelde voor ook nog eens steunkousen er bij uitproberen.
  Na ’n maand ondanks grotere maat schoen verging ik van de pijn onder mijn voeten .
  Toen ik via H.arts als eerste bij de polie kwam , vernam ik al voor mijn E.M.G. onderzoeken dat lk door het dragen van steunzolen en kouzen mijn zenuwen beschadigd waren en moest deze gelijk in mijn tas doen. Het kon alleen nog erger worden. Gezien men in het ziekenhuis bloed af genomen had vernam ik later dat mijn nierfunctie niet in orde was en dat je daar van erg moe kunt zijn en ben dat nu ook nog!!! Dus het had niets met mijn voeten te maken en zit nu mooi met de gebakken peren. Ik heb inmiddels dozen vol met allerlei zolen en schoenen maar de pijn blijft. Hupsakee.!! Ga nu schoenen met schokdempers zolen uit proberen. Sterkte. ” Thea.”

  Geschreven door Anoniem op
 9. Ook ik ben begonnen met cbd-olie, maar nog geen verbetering van de neuropathie in mijn voeten,
  niemand weet er iets op, het is sturen van het kastje naar de muur!! en weer terug!
  Ook masseer ik de voeten met Pea creme, ook geen verbetering!
  Elke tip is welkom!! Voor alle lotgenoten heel veel sterkte! Groet van Pien.

  Geschreven door Pien op
 10. Ik had ook regelmatig last van branderige voeten en rusteloze benen, vooral op bed voor het slapen.
  De dokter adviseerde mij overdag meer water te drinken; ik dronk nl. te weinig. Was een goed advies!

  Geschreven door Hans op
 11. Nergens lees ik dat gewoon magnesium heel goed helpt. Dat houd in dat je magnesium tekort hebt, dagelijks 400 miligram en je merkt na week echt verschil. Te koop bij natuurdrogist!

  Geschreven door Miriam op
 12. Hans, ik ben meer water gaan drinken, maar nog geen succes! Help het bij jou nog steeds?
  Heb je nog meer tips? Groet van PIen.

  Geschreven door Pien op
 13. Mirjam, ook ik gebruik al een hele tijd elke dag magnesium, 200 mg. Zou dat toch te weinig zijn?
  Heb je er nog baat bij? Dan ga ik ook 400mg. proberen.
  Groet van Pien

  Geschreven door Pien op
 14. Vandaag hoorde ik dat ook Alfa Liponzuur kan helpen bij neuropathie en andere zenuwpijn.
  Heeft iemand daar ervaring mee? Graag dan een reactie.

  Groet van Pien.

  Geschreven door Pien op
 15. Magnesium bij neuropathie als dit helpt zou ik blij zijn!

  Geschreven door Gijs op
 16. Gijs, ik gebruik al vrij lang Magnesium, 200 mg per dag, maar het heeft tot heden geen effect voor mijn neuropathie. Sinds vorige week gebruik ik nu Alfa Liponzuur capsules, ben begonnen met 1 capsule
  van 200 mg. per dag. Al geeft het maar iets verbetering zou ik al blij zijn.
  Als het echt gaat helpen geef ik hier wel weer een reactie!
  Groet van Pien

  Geschreven door Pien op
 17. Inmiddels gebruik ik per dag 600 mg Alfa-Liponzuur, maar ook nu nog geen duidelijke verbetering.
  Heeft iemand hier ervaring mee? Laat het dan weten en reageer hier op.
  Groet van Pien.

  Geschreven door Pien op
  • Heeft iemand ervaring met Pea capsules en Pea creme? graag een reactie.
   Groet van PIen

   Geschreven door Pien op
   • Ik gebruik het al enkele maanden geen resultaat daarmee.

    Geschreven door Anoniem op
 18. Ik heb na een artrhodese operatie een zeer
  Pijnlijk en stekend gevoel in de voet tot en met de enkel. De huid staat strak en ziet er soms glimmend uit. Alleen ijspakking helpt een beetje.

  Geschreven door wiesje op
 19. Ik heb geen idee waardoor de pijn (prikken en branden) in mijn voeten ontstaat. Het lijkt zenuwpijn en ik zit net voor de overgang, sinds kort begonnen met zuurgraad optimaal te houden. Zodra ik rond de 7.4/7.5 ph zit, (test met urinestrips) wordt de pijn minder. Kan iemand dit verklaren.
  Tip of het voor jou ook werkt. Eet een flinke portie aardappelen en kijk of je pijn afneemt.
  Ik hoor graag als iemand wat weet of merkt.

  Geschreven door Tjeempie op
 20. Ataxie van Fliedreich zijn nauw verwant aan ms geeft ook branderige benen en voeten

  Geschreven door Mopje op
 21. Ik heb ook pijn in mijn bal van mijn voet, en een brandend gevoel in mijn tenen en voet. Ook een prikkel gevoel, de naam daar van is morton neuroom.

  Geschreven door elizabeht op
 22. Bedankt voor het delen van dit artikel over pijnlijke voeten. Ik heb zelf soms ook last van dit branderige gevoel wanneer ik een dag veel gelopen heb. Wellicht komt het door overbelasting of doordat ik geen dierlijke producten eet en daarom misschien tekort aan B12 heb. https://www.van-mook.nl/?hoofd_ref=3&sub_ref=0&subsub_ref=0

  Geschreven door Marie de Jonge op
 23. Vreselijk heb al jaren dat gevoel op kussens te lopen .. en branderig gevoel Om gek van te worden .. Eerst dacht men een zenuw zit klem … Probeer er mee te leven .. al die onderzoeken en niks helpt .. Ben al wat ouder ( bijna 79 j ) om al die onderzoeken te laten doen En dan toch er is niks aan te doen .. Proberen er mee te leven doe ik Geen andere keus ( denk ) *

  Geschreven door Corry op
  • Ja Corry heet toevallig ook Corry … en bijna 80 jaar Vreselijk die pijn in en onder je voeten en net een bal onder je voet Ook ik laat er geen onderzoeken meer doen Blijft toch Proberen er mee te leven die jaren die me nog gegeven zijn Wel erg JAMMER zo je (oude dag ) moeten slijten Ben er vaak verdrietig om Geen keus schreef je Ik ook * * groet

   Geschreven door Corry Jacobs Smits op
  • ik ben 76 en nu stelt men voor om een neurostabilisator te steken om mijn pijn te verzachten,aan neuropatie is heel weinig aan te doen

   Geschreven door lydie op
 24. Heb last van hele hete voetzolen en een soort geprikkel. Ook vaak wat pijnscheuten door vooral mijn grote teen, maar dat probleem vind ik minder erg. Ik heb het meeste last van de hete voeten en het kriebel gevoel als ik naar bed ga en kan dan niet inslapen. Mijn voeten kan ik niet stilhouden. Ik heb het al een paar jaar en heb het idee dat het steeds erger word.

  Geschreven door mo op
 25. Tegen rusteloze benen is voor mij al 40 jaar het enige middel dat helpt INHIBIN VAN MEDA
  Omhulde tabletten 100 mg
  Per omhulde tablet: 100 mg HYDROKININEHYDROBROMIDE
  90 omhulde tabletten ( daar doe ik nu al 6 jaar mee )
  Dit is niet gejokt , gebruik het alleen als ik na een uur niet kan slapen omdat ik mijn benen NIET STIL KAN HOUDEN !!!!
  Met dit doosje van 90 stuks doe ik dus al 6 jaar en heb in deze verpakking nog 24 stuks !!
  Wel lijd ik ook aan prikkeldraadgevoel aan enkels en grote teen neurophatie door onregelmatige suikerhuishouding, let wel op mijn koolhydraat gebruik ! Houd het zo in balans.

  Geschreven door Jelly leeftijd 77 jaar op
 26. Sinds mijn operatie in mijn onder rug hebben ze schakels vastgezet. Na de operatie heb ik last van tintelende voeten gekregen en een stukje van men onderbeen. Wie weet raad?

  Geschreven door ingrid op
 27. Ik heb ook brandende voeten en ben naar de neuroloog geweest, heb mij laten opereren aan mijn enkel om een eventuele beknelling op te lossen. Heeft niet geholpen. Ik slik al jaren paroxetine, een depressie middel. Kan het hiervan komen? Heeft iemand hier ervaring mee? Is er iemand die mij een adres kan geven voor nader onderzoek. Neurologie komt er niet uit.

  Geschreven door Aryan, op
 28. Ik kan iedereen r alfaliponzuur aanraden. Dit is de actieve vorm. Tweemaal daags 100 mg. Het kan geen kwaad en werkt bijna bij iedereen. In Duitsland wordt dit door artsen voorgeschreven en ook vergoed bij neuropathie.

  Geschreven door Yas op
  • Geachte Yas,waar kan ik dit zuur kopen A.U.B.
   Groeten en dank op voorhand
   E.Mail Adres [email protected]

   Geschreven door Anoniem op
 29. heb nou vitaminetabletjes gekocht voor vitamine b12 en heb ook al cbd-pleisters gekocht.Nog geen resultaat.

  Geschreven door Anoniem op
 30. Heeft iemand ervaring met Fenytoine creme, staat omschreven op neuropathie.nu

  Geschreven door Léon op
 31. Ben 75 heb een lijdensweg van kanker achter de rug en nu sinds kort rode brandende voetzolen en in de hand van mijn lymfodeem. Slapen is onmogelijk en lopen een probleem. De huisarts verwees me naar een podo om steunzolen aan te laten meten. Maar die heb ik al 10 jaar al gebruik ik ze niet altijd. Apotheek gaf me calmiox mee, doet helemaal niets. Heb in 2020 tientallen onderzoeken gehad van mri scan, pet scan, echos, biopsies, thorax en addominal pelvis en diverse keren bloedonderzoek. Daar kwam nooit iets naar voren van deze ziekte (problemen). Zou toch ergens zichtbaar moeten zijn geweest? Ik heb al gedacht aan corona maar was de test was een paar maanden terug negatief en als je geen klachten (koorts) heb krijg je hier in Spanje geen tweede test. Wat is wijsheid help,,,,,

  Geschreven door Anoniem op
 32. Ik kreeg ook ineens klachten aan mijn voeten brandend gevoel speldeprikjes hetzelfde in mijn handen, ik heb een bloedonderzoek gedaan en heb een groot vitamine d tekort ik word er nu tegen behandeld ik neem verder paracetamol 6 per dag op slechte dagen probeer zo veel mogelijk te bewegen .ik neem pea zalf en capsules die het dragelijker maken over 3 maanden gaan ze uitzoeken of de kuur heeft aangeslagen. Verder draag ik dikkere sokken dunnere kousjes dragen maken de problemen erger.
  Verder draag ik voetsteunen als ik lang moet fietsen of lopen. Ik probeer ook afleiding te zoeken.

  Geschreven door Santhe op
 33. Ik heb last van tintelingen en een brandend gevoel boven op mijn voet en dit trekt een klein beetje door naar mijn kuit. Het doet geen pijn, maar het is gewoon een naar gevoel. Wie herkent dit en kan mij een aanwijzing geven waar dit vandaan komt?

  En nee mijn sneakers zitten niet te strak.

  Geschreven door Ellen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief