Voetklachten en onderliggende aandoeningen

Voeten kunnen last hebben van allerlei kwaaltjes, en die kwaaltjes zeggen vaak wat over je gezondheid. Zo kun je diabetes hebben, zonder het zelf te weten. Wij hebben een aantal voetproblemen op een rijtje gezet.

Brandende voeten

Een brandende voet met brandende tenen is erg vervelend en kan je beperken in je dagelijkse doen en laten. De symptomen kunnen op zichzelf staan, maar zijn vaak een gevolg van een onderliggende kwaal. Oorzaken waardoor pijnlijke branderige voeten kunnen ontstaan zijn:

 • Schimmelinfectie of allergie.
 • Diabetes, reuma of een schildklierafwijking.
 • Zenuwaandoening zoals neuropathie.
 • Chronische nieraandoening.
 • Een slechte bloedcirculatie in de benen.
 • Erfelijke aandoening, bloed- of stofwisselingsziekte.
 • Een afwijking in het ruggenmerg, maar dat is zeer zeldzaam.

Koude voeten

Heel veel mensen hebben last van koude voeten. Men stelt zelfs dat 30% van alle vrouwen deze klacht heeft. Koude voeten zijn vaak een uiting van een verminderde bloedcirculatie. Koude voeten komen veel voor bij ouderen met bijvoorbeeld een verslechterde hartfunctie, of vernauwingen in de slagaders. Ook kan een verminderde afvoer, zoals bij ernstige spataderen of slechte beweging van de benen, een oorzaak zijn.

Ook diabetes kan een rol spelen bij het hebben van koude voeten. Ongeveer de helft van de mensen met diabetes, ontwikkelt na verloop van jaren afwijkingen in de aanvoerende slagaders van het been. Met daardoor een verminderde doorbloeding van de voet. Ook kan diabetes gezorgd hebben voor een aantasting van de hartfunctie. Met als gevolg een verminderde pompwerking van het hart. Door weinig te bewegen vindt er een verminderde afvoer van het bloed naar het hart via de aderen plaats. De ontstane stoornis in de voetcirculatie veroorzaakt dan koude voeten. Meer dan de helft van alle patiënten met suikerziekte vertoont na 10 jaar een aantasting van de zenuwvoorziening van het been. Dit kan aanleiding geven tot gevoelsveranderingen, zoals die van een koude voet.

Jeukende voeten

Jeukende, schilferende voeten wijzen vaak op voetschimmel. Voetschimmel is een veel voorkomende huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels. Deze schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan, als gevolg waarvan schilfering en kloofjes tussen de tenen of jeukende blaasjes aan de voetzolen ontstaan.

Maar aan jeuk kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen, zoals contacteczeem. Contacteczeem is een inflammatoire huidaandoening, welke het gevolg is van blootstelling aan een breed scala van mogelijke allergenen (die in de huid een allergische reactie veroorzaken). Als gevolg van eerder huidcontact met de betreffende stof ben je allergisch geworden. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Voordat de allergie zich ontwikkelt, moet je eerst een tijdje in contact geweest zijn met die stof. Het kan gaan om weken tot zelfs jaren. Je kunt last krijgen van jeuk, rode bultjes, schilfering en vochtafscheiding (natten).

Psoriasis kan ook zorgen voor jeukende voeten. Psoriasis is een niet-besmettelijke, chronische huidaandoening, die gekenmerkt wordt door dikke, rode en schilferige plekken op de huid. De oorzaak is (nog) onbekend, maar het kan worden gerelateerd aan disfunctie van het immuunsysteem. Het is mogelijk dat psoriasis een auto-immuunziekte is.

Aanhoudende opgezwollen voeten

Voeten die gezwollen blijven, kunnen een symptoom zijn van een serieuze medische aandoening. Eén daarvan zijn slecht werkende aderen. Wanneer de aderen niet goed functioneren dan neemt de druk erin toe, waardoor er vocht door de aderwand ‘lekt’. Dit leidt tot vocht in de benen.

Een andere medische aandoening voor opgezwollen voeten zijn ontstekingen. Patiënten met zenuwschade als gevolg van diabetes of andere problemen met de zenuwen in de voeten zijn gevoeliger voor infecties aan de voeten. Bovendien voelen zij een wondje vaak niet. Een ontstoken voet kan opzwellen.

Maar ook een bloedpropje in een ader in je been kan ervoor zorgen dat je bloed niet meer goed terugstroomt richting het hart. Het been wordt dan vaak ineens of binnen een paar dagen dik, warm, pijnlijk, rood en glanzend. Dit heet een trombosebeen. Soms zijn gezwollen voeten of enkels, het gevolg van een aandoening aan het hart, de lever of de nieren.

Pijnlijke voeten

De ene voetklacht is de andere niet. Daarom is het belangrijk om de exacte locatie aan te geven. Pijn aan je hiel kan bijvoorbeeld wijzen op hielspoor of peesplaatontsteking.

Bij pijn aan de achterkant, iets boven je hiel kan door een achillespeesblessure komen. Heb je last van een pijnlijk en branderig gevoel onder je voorvoet? Dan kan dit duiden op metatarsalgie.

Een aanhoudende pijn aan de voorzijde van je voet kan duiden op Mortons neuralgie. Pijn aan de zijkant van de voet wijst vaak op beknelde of beschadigde zenuwen.

Pijn in de hiel

De meest voorkomende oorzaak van hielpijn is plantaire fasciitis, een peesplaatontsteking. Vaak is het een gevolg van overbelasting door te veel spanning op de peesplaat. Dit kan komen door hardlopen of wandelen op slechte schoenen. Hierdoor wordt het peesblad bij elke stap op rek gebracht, waardoor er ontstekingsverschijnselen optreden bij de aanhechting of op de hiel. Fasciitis plantaris wordt gekenmerkt door een heftige, aanhoudende pijn onder de hiel. De pijn kan zich uitbreiden naar de voetzool. Meestal heb je vooral startpijn, die minder wordt als je een tijdje in beweging bent. Aanvankelijk neemt de pijn af als je rust neemt. De pijn neemt echter vaak toe wanneer Fasciitis plantaris niet behandeld wordt. Je hebt dan ook in rust pijn aan de voet. Deze klacht komt vaak voor bij mensen met overgewicht en bij intensieve beoefenaars van (zaal)sporten waarbij veel kracht komt te staan op het hielbeen. Andere oorzaken van hielpijn zijn artritis, slecht passende schoenen en een overbelasting van de achillespees.

Slepen met voeten

Een verandering in de manier van lopen, zoals het licht slepen met je voeten of het breder lopen, kan het eerste signaal van een serieus onderliggende probleem zijn. De oorzaak kan liggen in een langzaam verlies van het gevoel in je voeten, door schade aan het perifere zenuwstelsel (zenuwen voor gevoel en beweging). In ongeveer 30% van de gevallen komt dit door diabetes.

Zenuwschade kan ook het gevolg zijn van een infectie, een vitaminetekort of alcoholisme. Helaas kan bij veel mensen de exacte oorzaak van zenuwschade niet achterhaald worden. Een gevolg van multiple sclerosis kan zijn dat iemand moeite heeft om een voet op te tillen. Hierdoor kan iemand gaan slepen met zijn of haar been.

Voetwondjes die niet genezen

Mensen met diabetes lopen een groter risico op niet genezende wondjes. Doordat bij diabetespatiënten bloedvaten snel beschadigd raken, voornamelijk de kleine haarvaatjes in voeten en handen, wordt de toevoer van bouwstoffen en zuurstof belemmerd. Hierdoor kan de huid niet optimaal herstellen, en een wondje zal dan slecht of helemaal niet genezen. Zo’n wond wordt een diabetisch ulcus genoemd.

Een trage wondgenezing kan ook veroorzaakt wanneer er sprake is van een slechte bloedcirculatie omdat zuurstof en bouwstoffen moeilijk(er) naar een wond kunnen worden getransporteerd.

 

Bronnen: OCON.nl, WebMD, diabetische-voeten.nl

Delen:  
40 reacties op “Voetklachten en onderliggende aandoeningen
 1. Zodra de kou komt (oktober) heb ik last van een droge huid en jeuk. Met name mijn onderbenen. In april begint het weer af te nemen.
  Ga ik op vakantie naar Azie dan is na 1 dag de droge huid en de jeuk weer over.

  Geschreven door Ruud op
 2. Hoi Ruud,
  Ik herken je probleem, voor de jeuk gebruik ik Mentho 10 GEL (geen talkpoeder met menthol) met deze gel verkoel je de benen/voeten makkelijk in gebruik, en is bij de apotheek verkrijgbaar.
  Voor de droge huid gebruik ik PH 5 creme van het merk MEDICA ik smeer mijn voeten s’morgens in na het douchen en voor dat ik ga slapen beide producten werken heel goed bij mij. Ook dit is bij de apotheek verkrijgbaar.
  Weet je de oorzaak van je problemen? Bij mij is het ontstaan door suikerziekte. Dit is ontstaan na dat er een gedeelte van mijn alvleesklier is verwijderd. Laat me even weten wat je met mijn informatie gaat doen.
  Fijne dag verder.

  Geschreven door Rene v. H. op
 3. ik had de enkel gebroken maar voelden geen pijn maar nu heb ik last van de haak en scheenbeen wreef weet me geen raad

  Geschreven door veurink op
  • Autisme?

   Geschreven door Bob op
 4. Ik heb altijd last gehad v.koude voeten gehad. Maar nu ik in de 50 ben heb ik veel last v.tintelingen in mn voeten en verdoofde gevoel in mn tenen.
  Ik krijg vaak vreselijke pijn en branderige gevoel onder mn voeten tijdens mn slaap.verder heb ik ook last van aders aan mn benen.

  Geschreven door Merci op
 5. Ik had ook een dubbele enkelbreuk,en die pijn is normaal he was tenslotte gebroken geweest ben al gewend na12haar dat ik er veel last van heb

  Geschreven door Marlies op
 6. Misschien goed om naar de orthopeed te gaan en ernaar te laten kijken

  Geschreven door Tandor op
 7. Ik heb mijn heleleven al pijnlijke voeten, toen ik 4 jaar was ging ik voor het eerst naar een podoloog. De oorzaak blijft onduidelijk, de laaste podoloog denkt aan een bindweefselprobleem, ik heb ook 5 jaar lang hielspoor gehad, de peesplaten waren 1,5 cm dik. Ze zijn nu minder dik maar de pijn blijft. Tussen de 3e en 4e teen komt nu een steeds grotere ruimte, ze waren altijd netjes aaneengesloten. Steunzolen hebben ook nooit geholpen. Ik heb hierdoor gewoon een hekel aan lopen en staan.

  Geschreven door Drommel op
 8. Ik had pijnlijke voeten kon nauwelijks lopen en de oorzaak was baarmoeder verzakking, mijn lichaam zat namelijk niet meer in evenwicht met elkaar. Na behandeling door de masseur was ik dan ook weer daarvan af.

  Nog een tip. Wees lief voor je voeten. Doe ze elke avond in warm water! Ja je voeten werken het hards, ze dragen je. En dan moet je ze verwennen door onder andere de bloedsomloop in ze te stimuleren.

  Geschreven door Ris op
 9. Wie kent een oplossing voor voetprikkelingen als gevolg van neuropathie?

  Geschreven door Ruud op
 10. Laat een dokter checken of je een vitamine B12 tekort hebt.

  Geschreven door Maria op
 11. Ik heb al vanaf december 2015 last van een hielspoor ontsteking aan mijn linker voet.
  Ik moest 1x per dag ibuprofen 600mg tegen de pijn nemen.
  Maar ik kom er niet vanaf sterker ik voel het erger worden ook houd ik er regelmatig een cool pack tegenaan om het te verzachten. Ook smeer ik op mijn voet magnesiumolie van de tuinen drogist.
  Ik loop op stevige schoenen zonder hak zodat mijn voet gedempt word.
  heeft iemand voor mij eventueel een goed advies om van dit probleem aftekomen?

  Geschreven door Ismail op
  • Hielspoor is mij bekend. Kan lang duren. Bij de fhisio shockwave therapie en massage. Magnesium voetbaden.Rollen met een tennisbal. Sukses!

   Geschreven door Soof op
 12. Ga naar een podoloog voor een speciaal zooltje voor hielspoor.

  Geschreven door Tandor op
 13. Mijn voetzool bovenaan zijn precies gevoelloos, en heb ook steeds prikkelende verhitte voeten . Wie kan mij helpen?

  Geschreven door Tulpje op
 14. Ben je met de klachten ook al bij de huisarts geweest?
  Hoelang heb je de klachten?
  Hoe oud ben je?

  Geschreven door Tandor op
 15. Heb al zeker 1 jr. last van velletjes onder mijn voet–soort schimmel–die ik avonds op de bank af en toe eraf pullik, maar dan soms rood wordt. Is alleen mijn rechter voet. En heb menige creme gebruikt. Was ook mijn voeten niet met zeep en vermijdt te veel water. Heb al laten testen in Z-H, maar toen niks gevonden. Hoezo bij 1 voet en wat is de oorzaak?

  Geschreven door Saskia op
 16. Gebruik eens isobetadine maar die voor te wassen..
  Gebruik die elke keer wnr je je wast en als het dan niet weg gaat laat het eens controleren door een dokter ..

  Geschreven door Kobe op
 17. Heb je al eens latinette zalf geprobeerd (vasaline) ik heb het ook niks hielp dit wel je moet er heel dun op smeren is heel vettig maar helpt goed

  Geschreven door student op
 18. Mijn man heeft er ook altijd last van gehad. Hij heeft een paar maanden geleden shockwave therapie gehad bij een fysiotherapeut. Na 6 behandelingen was hij van zijn hielspoor af. Wij hadden er nog nooit van gehoord maar de huisarts heeft ons doorverwezen en er worden dus zeer goede resultaten mee bereikt.

  Geschreven door Marieke op
 19. Je vertelt niet dat je een speciaal inlegzooltje voor je hielspoor gebruikt, dus ik neem aan van niet. Ga naar een orthopedische schoenmaker, die heeft ze. Mogelijk wordt het vergoed door je verzekering, vraag dat na, maar dan via een verwijzing van je arts.

  Geschreven door moeders op
 20. Ik had ook last van hielspoor aan beide voeten. Ben met schockwave therapie begonnen, beide voeten tegelijk. Na 6 behandelingen was de rechtervoet genezen, twee behandelingen later links ook. Kon ik eindelijk weer slippers dragen zonder inlegzooltjes. Heerlijk. Om het bij te houden ga ik wekelijks op de trilplaat.

  Geschreven door Tony op
 21. Ik heb al een tijdje heel erg last van mijn voeten en benen. Ik kan soms niet slapen door de pijn. Ze zijn rood opgezwollen en heel erg warm mijn voeten doe ik tijdens het slapen niet onder het deken omdat ze zo warm zijn. Ik heb veel pijn als ik 2 km heb gelopen ben ik heel bleek in mijn gezicht en ben ik ook dood moe. En heb dan veel pijn aan mijn voeten. Ik heb zo vaak met mijn huisarts erover gebeld voor een afspraak maar elke keer zeggen ze dat ze terug belt is tot nu toe niet gebeurd. Ze heeft het veels te druk wordt mij altijd verteld. En of ze is op vakantie. Dan bel ik met de vervangende dokter die zegt dan dit is geen noodgeval je kan beter op jou eigen huisarts wachten tot ze terug is van haar vakantie! 🙁 ik heb wel 20x geprobeerd te bellen en ook langs geweest voor een afspraak het is helaas nog steeds niet gelukt om mijn verhaal te doen over mijn gezondheidsklachten. Ik heb jaar geleden trombose in mijn hersenen gehad misschien heeft dit weer iets mee te maken die vooeten

  Geschreven door Hafida op
 22. Hoi wat vervelend.
  Google eens op collodiaaldruppels zielverwanten. Bij mij fantastisch geholpen en voor nog veel meer

  Geschreven door Ina op
 23. Hielspoor is eigenlijk een spier die een stukje van het bod heeft afgetrokken. Dat stukje bod aan die spier steekt bij het lopen steeds opnieuw in het vlees waardoor de pijn ontstaat. De oplossing is allereerst bepalen waar de pijn optreedt. Daarna een zooltje maken met een gat t.p.v. de pijnplek waardoor het stukje bod rust krijgt en tijd om weer vast te groeien. Ik heb zelf dit probleem gehad en een oude voormalige schoenmaker kwam met bovenstaand verhaal en heeft voor mij toen dat zooltje voor in de schoen gemaakt. In zeer korte tijd was het weer geheeld en de pijn over. Nooit meer last gehad.
  Succes

  Geschreven door Batyka op
  • Dat er een stukje bot af komt kan niet dat is geen hielspoor. Google maar er is genoeg over te lezen.

   Geschreven door Roos op
 24. Ik zou als ik jou was snel van huisarts veranderen. Ik kan mij niet voorstellen dat een huisartsenpraktijk zo reageert; zeker niet als ik lees wat jouw klachten zijn. Dus, of je verhaal klopt niet of zoek een andere huisarts.

  Geschreven door Koos op
 25. Ik zou 112 bellen bij erkende gevallen.

  Geschreven door Bea op
 26. ik ben zeker al naar de huisarts geweest, die sprak van steunzolen, maar daar geloof ik niet in.
  Die prikkelingen en doof gevoel, is volgens mij iets anders . Ik heb drie jaar geleden een heria gehad, en zou het dat kunnen zijn ???

  Geschreven door tulpje op
 27. Dat is eigenlijk niet erg waarschijnlijk als er verder geen andere klachten zijn die daar verband mee houden. Steunzolen zouden kunnen helpen. Ga eens naar een podoloog.

  Geschreven door Tandor op
 28. Ik heb een partiële dwarslaesie (slecht gevoel in linkerbeen) en een posttraumatisch trombosebeen links. Ik kan mijn nagels niet zelf knippen en mijn hulpen durven het niet i.v.m. het eventueel veroorzaken van wondjes. Bijna de helft van de binnenkant van mijn linkerbeen bestaat uit allemaal zichtbare haarvaatjes. Ik heb een wondje aan de binnenkant van mijn been gehad en het heeft bijna een half jaar geduurd voor het genezen was. Het is niet mogelijk dat mijn pedicure vergoed wordt, omdat ik geen diabeet ben en geen reuma heb. zijn er meer mensen met deze ervaring?

  Geschreven door Fenny op
 29. Ik heb s”nachts vreselijke jeuk aan mijn voeten, wie heeft daar nog meer last van?
  heb alle smeerseltjes al geprobeerd maar tot nu toe nog geen resultaat.
  angela

  Geschreven door Angela op
 30. “Voetschimmel is een veel voorkomende huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels”
  Voetschimmel wordt veroorzaakt door oude ideen vast te houden.
  (Schimmel-oud)
  Ik ken diverse mensen die er, bijvoorbeeld na het overlijden van de partner, ideen begonnen los te laten en wat gebeurde er,.. de schimmel werd steeds minder en minder.
  Soms zit een kwaal in een heel ander hoekje dan je denkt.

  Geschreven door RGMV op
 31. heb pijn constant boven op linkervoet.
  is net of dat er stroom op staat.
  heb 2x hielspoor gehad ,datisweg.
  nu ook jicht in beide voeten.
  ben bij neuroloog bezig 2xEMG onderzoek gehad maar niks.
  nu heeft hij 8 buisjes bloed laten prikken op vanalles ,zelfs lyme.
  begin jan. moet ik terug, hij kan mij niet helpen maar wel ies voor pijn doen zegd hij.
  heeft iemand hier ook last van?
  ben man van 63

  Geschreven door will op
 32. hen poly neuropathie en veel voet klachten zowel heel erg koud maar ook erg heet zeker in de zomer dan zijn mijn voeten vuur rood en worden dik volgens mijn neuroloog is daar niets aan te doen ooit een voeten creme gekregen maar daar kreeg ik heel erg veel jeuk van jammer dat er geen remedie voor is.

  Geschreven door Carolien op
 33. Hallo Carolien,ik heb de zelfde klachten,de specialist zegt tegen mij ,ik heb een mri van het bekken laten maken en daar kwam uit dat ik een zenuw die drukte op een spier die naar de voeten loopt drukt,ik moet daarvoor naar de therapie. Ik moet het natuurlijk afwachten ,ik maak mij niet van te voren blij. Eerst zien en dan geloven . Ik zal je op de hoogte houden. Jij hebt een zalf gebruikt ,werkte die wel ,zo ja welke is dat zou je mij dat willen sturen. Jammer dat je er jeuk van kreeg. Ik wens je toch fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond dat is het belangrijkste nieuwjaar.

  Geschreven door Ans op
 34. Ik hoop dat iemand van jullie deze klachten misschien herkent.. ik ben 28 jaar en loop al vanaf 2004 met pijn aan de voeten.. maar echt pijn! het is zo erg geworden dat ik amper nog vooruit kan komen lopen. Het voelt alsof mijn hele voeten en tenen gekneusd zijn en altijd op mijn zenuwen loop. Tijdens het lopen trekken mijn spieren in mijn scheenbeen samen omdat ik mijn tenen probeer af te wikkelen tijdens het lopen.. maar mijn tenen werken zo goed als allemaal bijna niet meer mee.. zoveel pijn. de onderkant van mijn beide voeten doen vreselijk pijn dat het niet te omschrijven bijna is. Ben gewoon bang dat ik over een aantal jaar helemaal niet meer kan lopen. Je kan gek niet genoeg bedenken wat voor onderzoeken ik al allemaal gehad heb.. van dokteren en ziekenhuizen naar uiteindelijk alternatieve geneeswijzen omdat ik ten einde raad was en nog ben. Nergens komt wat uit.. geen ontstekingen.. geen reuma,, jaren steunzolen gehad.. ( om te proberen, want volgens de orthopeed is er niks raars te zien aan mijn voeten) dus alles lijkt normaal en toch is de pijn er! shockwave gehad.. zenuwen behandelingen gehad… scans .. bloed afnames enzovoort. Als ik zit of lig.. steken en bonken mijn voeten als een gek.. alsof mijn voeten een grote wond zijn. Heb in 2016 een voet laten opereren om mijn pees onder een voet te laten verlengen ( ook dit was om te proberen ) maar daardoor is het aan mijn rechter voet alleen maar erger geworden. Kan bijna niet meer auto rijden.. krijg als ik de pedaal moet induwen onder het rijden kramp in de tenen en kan dan niet meer eens rijden. Niemand neemt mij serieus omdat niemand wat vinden kan … en ik ben uiteindelijk 28 jaar verder heel fit van mezelf.. maar ik word hier steeds meer ingesleurd… omdat het je hele leven bepaald. Ik hoop echt dat er iemand is die dit herkent..

  Geschreven door Manon op
  • Lieve Mannon,

   Ik moet huilen als ik dit lees dit is net mijn verhaal de constante pijn vreselijke pijn Het onbegrip. Uiteindelijk het in de put geraken en zo verder Kan alleen maar zeggen sterkte?

   Geschreven door Anoniem op
 35. Hallo, interessante blog. Ontzettend leuk om te lezen! Bye

  Geschreven door bank kwantum ervaring op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief