Dit zeggen je voeten over je gezondheid

Dit zeggen je voeten over je gezondheid

Wanneer je een dag door de stad hebt gelopen, dan kunnen je voeten pijn doen, of warm aanvoelen. Maar sommige voetklachten wijzen op een onderliggende aandoening.

Wat zeggen voeten over je gezondheid?

Koude voeten

Veel mensen hebben last van koude voeten en tenen. Koude voeten komen zowel bij oudere als bij jonge mensen voor. Opvallend is het dat iemand met koude voeten naar bed gaat, en ’s morgens met warme voeten wakker wordt.

De oorzaak van koude voeten is niet gemakkelijk te duiden, het heeft echter wel te maken met een verslechterde bloedcirculatie. Ook factoren zoals hormonen spelen een rol. Dat is dan ook de reden dat vrouwen, over het algemeen meer last van koude voeten hebben dan mannen.

Een verminderde functie van het hart en een verslechterde conditie van de bloedvaten kunnen dus de oorzaak zijn, maar ook het dragen van knellende, krappe schoenen en te lang (in eenzelfde houding) zitten of staan. Ook het dragen van op maat gemaakte steunzolen, leidt vaak tot koude voeten doordat de voet te weinig kan bewegen. Veder kunnen bepaalde ziektes zoals diabetes, reuma en het syndroom van Raynaud ook de oorzaak van koude voeten zijn. Roken is trouwens ook een bekende veroorzaker.

Pijn onder bal voet

Er zijn mensen die een stekende pijn in de bal van de voet voelen bij het staan, lopen en/of sporten. Vaak in combinatie met een branderig gevoel van de voeten. De medische benaming is metatarsalgie.

De oorzaak van pijn in de voorvoet kan komen door een zogeheten holvoetvorm. Een andere oorzaak is een korter middenvoetsbeentje van de grote teen t.o.v. de andere middenvoetsbeentjes. Ook diabetes kan schade veroorzaken aan de zenuwen in de voet. Maar voetproblemen komen ook voor bij sporten en werkzaamheden waarbij je lang moet staan. Vaak is metatarsalgie een combinatie van factoren.

Wanneer je last hebt van een brandende of stekende pijn in de bal van de voet, met uitstraling naar je tenen, of een doof gevoel in de tenen en tintelingen in je voetzool, dan kan de oorzaak een beknelde en verdikte zenuw in de voorvoet zijn. Dit wordt ook wel Mortonse neuralgie genoemd.

Pijnlijke hiel

De meeste mensen met pijn in de hiel hebben last van peesplaatontsteking. Peesplaatontsteking veroorzaakt hielpijn, maar in veel gevallen gaat deze klacht niet gepaard met verkalking op het hielbot. Wat wil zeggen dat er geen werkelijke hielspoor aanwezig is.
De pijn bij hielspoor, heeft een aantal unieke eigenschappen zoals: pijn bij het opstaan, verbetering na een paar minuten te hebben rondgelopen en pijn bij druk op de hiel. Hierdoor zal een arts met redelijke zekerheid kunnen stellen: of dat je last hebt van hielspoor of niet. In sommige gevallen kan de huisarts voorstellen om een röntgenfoto van je voet te laten maken.

Vaak is een pijnlijke hiel het een gevolg van overbelasting door te veel spanning op de peesplaat, bijvoorbeeld door hardlopen of wandelen op slechte schoenen.

Dikke voeten, dikke enkels

Pijnlijke dikke voeten, of dikke enkels? Dan heb je misschien last van oedeem. Oedeem is de Latijnse naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels.

Dikke enkels en opgezette voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Overgewicht kan een rol spelen. Soms komt het door problemen met hart en bloedvaten of door bepaalde nier- en leveraandoeningen. Aan de andere kant is het ook een typische zwangerschapsklacht. Hoe dan ook, bij oedeem is altijd sprake van een verstoord evenwicht, tussen de hoeveelheid vocht die door de bloedcirculatie wordt afgegeven en weer opgenomen, waardoor de dikke enkels en voeten ontstaan. Oedeem is te herkennen, aan het kuiltje dat achterblijft nadat je enige tijd op de huid hebt gedrukt.

Vermoeide voeten met kramp en pijn

Bij platvoeten kun je last hebben van vermoeide voeten en enkels, kramp en pijn onder of in de voet. Net als bij heel veel voetafwijkingen kunnen bepaalde klachten zich uitbreiden naar de knieën, heupen en rug.

Normaal rusten je tenen, de bal van je voet, buitenrand en je hiel op de grond. Dat kun je zien aan de afdruk van je natte blote voeten op de vloer. Bij platvoeten, ook wel doorgezakte voeten genoemd, ligt de voetboog plat op de grond. Het gewelf lijkt weg te zijn, het hielbeen is naar de binnen gedraaid en de voorvoet naar buiten.

Er is een verschil tussen soepele en stugge platvoeten. Soepele platvoeten komen het meest voor. Het is ook zo dat je op latere leeftijd met doorgezakte voeten te maken kunt hebben. De reden hiervoor is dat bij het ouder worden je voetboog namelijk wat kan doorzakken. Vaak zijn de banden uitgerekt als gevolg van overbelasting, slappe spieren of reuma. Overgewicht speelt ook een grote rol.

Hardnekkige wondjes

Veel mensen hebben last van allemaal pijnlijke wondjes op de voeten. Er zijn verschillende soorten voetwonden die vaak onschuldig beginnen, zoals een ingegroeide nagel die maar niet wil genezen. Twee belangrijke oorzaken van wondjes op de voet zijn zenuwbeschadiging en een slechte doorbloeding van benen en voeten. In combinatie met druk ontstaat dan een wondje.

Een wondje op, of onder de voet geneest meestal gewoon vanzelf. Maar als een wondje maar niet overgaat, pijn blijft doen en gaat zweren, dan is er meer aan de hand. Mensen met diabetes hebben een sterk verhoogd risico. Ze hebben vaak last van vernauwde bloedvaten, waardoor toevoer van zuurstofrijk bloed wordt belemmerd. Dat vertraagt de genezing van de huid van de voeten. Als gevolg van een zenuwbeschadiging is er minder gevoel in de voeten, en zo kunnen er ongemerkt wondjes ontstaan, die niet genezen en die uitgroeien tot een infectie. Een onschuldig voetwondje dat wordt verwaarloosd, kan voor een diabetespatiënt levensbedreigend zijn.

Branderig en jeuk

Voetschimmel of een allergie kunnen zorgen voor irritatie en jeuk. Een brandend gevoel aan je voeten past daarnaast ook bij diabetische neuropathie, vitamine B-tekort en bij infectie- en stofwisselingsziekten.

Van veel staan of lopen kunnen je voeten ook branderig aanvoelen. Zeker als je schoenen draagt die weinig steun geven, te klein zijn of hoge hakken hebben. Heb je brandende voeten of benen zonder dat daar een directe aanleiding voor is, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Tot slot

Ruim 40% van de volwassenen heeft wel een voetprobleem. Hoe belangrijk gezonde voeten zijn, besef je pas als er klachten optreden. Dus loop niet onnodig langer door als je voetklachten hebt, maar onderzoek wat de oorzaak is en onderneem actie. Te lang doorlopen kan vervelende gevolgen hebben.

 

Bronnen: webmd.com en voetwereld.nl

Delen:  
15 reacties op “Dit zeggen je voeten over je gezondheid
 1. L.S. een heel belangrijk artikel. dank daarvoor

  Geschreven door P.Beuger op
  • Ik ben al 2 jaar aan het sukkelen met de voorvoet ter hoogte van de grote teen,
   Geen reuma of mortons neuroma
   Geen noemenswaardige artrose en al 4 steunzooltjes bij de podoloog laten maken , maar geen oplossing tot nu toe.Ik word hier echt depressief van en zie geen uitweg

   Geschreven door Gunther op
   • ik heb last van of ik op kussentjes loop het geeft geen pijn allen een naar gevoel

    Geschreven door Anoniem op
    • Ik heb hetzelfde alsof ik op kussentjes loop of op een opgerolde sok onder de tenen. Als ik relaxt ga zitten beginnen mijn voeten te tintelen en kan ik niet meer blijven zitten. Artsen noemen het poly neuropathie..niets aan te doen.. ermee leren leven.

     Geschreven door Bengel op
 2. Wilt u mij uitschrijven of afmelden aub?

  Geschreven door Anoniem op
  • Dat kan, maar dan moet je dat via het contactformulier aangeven en je mailadres vermelden

   Geschreven door Tandor op
 3. Jarenlang last van zogenaamde wintertenen. Nu heeft het waarschijnlijk al die tijd aan de Metoprolol gelegen.

  Geschreven door Anoniem op
 4. Uitmuntend, duidelijk artikel en zeer nuttige informatie !!!

  Geschreven door George op
  • Mijn bijwerking van de metropolol was een te lage hartslag, zodat ik ’s nachts hartstilstanden kreeg. Gelukkig op tijd ontdekt en heb nu geen betablokker meer en een pace maker gekregen voor de veiligheid. Maar wel te danken aan 22 jaar betablokkers, die toen wel de goede dosering hadden, maar nu niet meer nu je 22 jaar ouder bent. Je kunt ook een beetje “dode”tenen krijgen, omdat je bloed niet zo snel meer in je voeten komt als voorheen. Kan te maken hebben met vernauwde bloedvaten en met beschadigde zenuwen.

   Geschreven door Sharonski op
 5. Een zeer goede methode tegen bijna wel alle vormen van voetklachten (pijn, jeuk, vermoeidheid, zweetvoeten etc.) is gewoon kaneelzolen kopen. Zelf heb ik jaren met ondraaglijke zweetvoeten rondgelopen (wellicht wel 10 jaar lang). De huisarts gaf het ene na het andere zalfje en talk en ga zo maar door en toen ineens zei iemand me van koop kaneelzolen en het is de volgende dag weg. Het werkte en de stank kwam letterlijk door m’n schoenen heen. Dan een jaar lang, niet te harden gewoon en weg was het. Het helpt tegen allerlei voetkwalen en is helemaal niet duur.

  Geschreven door Diederik op
 6. Hallo ik hep zo warme voeten wie kan helpen …m

  Geschreven door Anoniem op
 7. Ik had geen idee dat er verschillende soorten platvoeten zijn! Mijn man heeft het, en ik denk dat het een soepele platvoet is. Mijn vriendin raadde me aan om naar een orthopedist met hem te gaan zodat zijn voeten professioneel worden onderzocht. Dat zullen we doen! http://www.van-mook.nl/?hoofd_ref=3&sub_ref=0&subsub_ref=0

  Geschreven door Lauren de Bruijn op
 8. sinds enkele dagen heb ik weer last van een stekende pijn in mijn rechtervoet, tijdens het staan of lopen, net vijf centimeter verder dan de tenen eindigen, vooral pijn bij het buigen van de voorvoet, dit blijft weer een tijdje, en verdwijnt dan weer vanzelf, echter dit is zeer vervelend, en ik wil er dan ook graag vanaf, wie weet wat dit kan zijn, en wat is er aan te doen?

  Geschreven door marcel.t op
  • “sinds enkele dagen heb ik weer last van een stekende pijn in mijn rechtervoet, tijdens het staan of lopen, net vijf centimeter verder dan de tenen eindigen, vooral pijn bij het buigen van de voorvoet, dit blijft weer een tijdje, en verdwijnt dan weer vanzelf, echter dit is zeer vervelend, en ik wil er dan ook graag vanaf, wie weet wat dit kan zijn, en wat is er aan te doen?”

   Ik heb hier ook last van. Heeft u al gevonden waar dit door kwam?

   Geschreven door Joke55 op
 9. Wat is de mogelijke oorzaak van veel eeltvorming aan de voeten? Kan dit door een slechte doorbloeding komen? Ik heb een vaatprobleem in mijn been. Dank u.

  Geschreven door Robert op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief