Uw voeten verraden uw gezondheid

Voor iedereen die lang op een beurs of in de stad heeft gelopen en dan zere voeten heeft; niets aan de hand. Echter, wanneer er geen aanwijsbare reden is voor de pijn, dan zou dit kunnen duiden op een onderliggende aandoening. Uw voeten verraden uw gezondheid.

Wat zeggen voeten over uw gezondheid?

Koude voeten

Koude voeten is veelal een vrouwen dingetje. Maar hoe kan dat? Door een andere vetverdeling en hormoonspiegel komt dit veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wanneer u structureel twee paar sokken aan moet om maar enigszins warme voeten te hebben dan is wellicht uw doorbloeding niet optimaal. Dat kan te maken hebben met roken, een hoge bloeddruk of hartproblemen.

Diabetici kunnen ook last hebben van koude voeten. Doordat de bloedvaatjes en zenuwen in de voeten beschadigd zijn geraakt, stroomt het bloed minder goed door de voeten waardoor ze koud aan kunnen voelen. Ook een langzaam werkende schildklier of bloedarmoede kan koude voeten als gevolg hebben. Uw huisarts kan u hier meer duidelijkheid over verschaffen.

Wit, blauw, rood

Wanneer uw tenen van kleur veranderen; van wit naar de kleur blauw en dan uiteindelijk rood worden, dan zou dit kunnen wijzen op Raynaud. Dit is een aandoening aan de vaten waardoor de bloedvaten in de vingers en/of tenen samen trekken bij kou en bij heftige emoties. De tenen worden op zo’n moment te slecht doorbloed, waardoor ze pijnlijk of gevoelloos aanvoelen. Raynaud ontstaat vaak als gevolg van onder andere reuma.

Pijnlijke hiel

Door een peesplaatontsteking als gevolg van overbelasting kan een pijnlijke hiel ontstaan (plantaire fasciitis). Deze overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door hardlopen of lopen op schoenen die weinig steun geven. Je merkt de pijn vooral ’s ochtends direct na het wakker worden bij het uit bed stappen en bij lang stilstaan of zitten. Wanneer de voeten weer zijn opgewarmd, zakt de pijn vaak.

Horlogeglasnagels

Horlogeglasnagels zijn nagels met een bolling bij zowel de tenen als bij de vingers. Horlogeglasnagels of trommelstokvingers, zoals ze ook wel worden genoemd, komen o.a. voor bij long- en hartziekten en bij mensen met schildklierproblemen of bij de ziekte van Crohn, coeliakie en colitis ulcerosa. De lijst met ziektes waarbij horlogeglasnagels voorkomen is te lang om hier helemaal op te noemen. Ze hoeven niet altijd te betekenen dat iemand een ziekte heeft het kan ook genetisch bepaald zijn.

Hardnekkige wondjes

Wondjes op de voeten die maar niet helen is een signaal dat u wellicht diabetes heeft. Door diabetes kunnen mensen minder gevoel in hun voeten hebben en wondjes worden dan minder snel opgemerkt. Vervolgens genezen deze wondjes bij diabetici minder snel. Hierdoor kunnen diabetesvoeten ontstaan.

Dikke voeten

Na een lange tijd te hebben gestaan of bij erg warm weer, of tijdens een lange vliegreis hebben veel mensen last van opgezwollen voeten. Geen paniek! Ook zwangere vrouwen hebben vaak last van opgezwollen voeten. Echter blijven uw voeten opgezet dan zou er meer aan de hand kunnen zijn. Bijvoorbeeld een slechte doorbloeding, een slecht werkende schildklier, nierprobleem of een bloedprop. Het is dan raadzaam om even langs uw huisarts te gaan.

Brandende voeten

Jeuk of een brandend gevoel aan de voeten kan veroorzaakt worden door een voetschimmel of een allergie. Een brandend gevoel past daarnaast ook bij diabetische neuropathie of bij een tekort aan vitamine B tekort en bij infectie- en stofwisselingsziekten.

Natuurlijk is het hebben van brandende voeten na een lange tijd van staan of lopen heel normaal. Zeker bij het dragen van hoge hakken of schoenen met weinig steun. Hebt u brandende voeten of benen zonder dat daar een zo’n directe aanleiding voor is, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Deze kan uitsluiten of u diabetes hebt.

 

Bronnen: amsterdampodotherapie.com en jeroenboschziekenhuis.nl

Delen:  
reactie op “Uw voeten verraden uw gezondheid
  1. Voor drastische maatregelen kun je ook ongeroosterde Chinese pijnboompitten eten(klein handje vol) hierdoor is de kans groot dat alles 3tot7 dagen vervelend bitter gaat smaken. Niet leuk maar handig als je een paar ‘vreetbuidagen’ hebt.

    Geschreven door Marco op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief