Zeer slecht herstel na sportieve inspanning

 • #1

  Klachten:
  Na het sporten ben ik altijd de rest van de dag verschrikkelijk moe, soms krijg ik hoofdpijn en kan ik iets minder goed in het donker zien. Je kunt dan wel stellen dat ik 'ziek' ben. Ook de hele volgende dag ben ik moe. De dag daarna voel ik het nog steeds een beetje.

  Ik ben 56, ga 1x per week 2 uur racefietsen aan het eind van de middag, in een tempo passend bij mijn leeftijd.
  Deze klachten begonnen al rond mijn 32e en werden langzaam aan erger.
  Ik ben bij 2 sportartsen geweest en deze konden niets vinden.

  Dit is er al gedaan:
  - Conditie gemeten: deze is goed
  - Bloeddruk en hartslag voor en na het sporten: goed
  - Bloedonderzoek op heel veel stoffen: alles is goed
  - Het middel Indometacine voor en na het sporten in verschillende doseringen gebruikt, zonder resultaat. (Dit middel zou de doorlatendheid van de darmwand verlagen en voorkomen dat giftige stoffen in de bloedbaan terechtkomen.)

  Wie herkent dit en heeft een oplossing gevonden die werkt?

  Reactie
  #2

  Beste Dirk, ik herken je probleem. Ben 44 en heb sinds een half jaar dezelfde klachten. Bij mij ontstaan na een jaar intensieve fitness - weet niet of dat ook de oorzaak is. Maar voel me sindsdien ziek na sportinspanning, soorts koortsgevoel, en dat gaat bij mij na een halve dag weg. Niet zo ernstig als bij jou dus. Ik heb wat bloed laten prikken maar heb nog geen diagnose of zo. Ik laat je weten als ik ergens achter kom.

  Groet Rob

  Reactie
  #3

  Hoi Rob,

  Rond mijn 32e begon de vermoeidheid na afloop te ontstaan. Ik deed destijds regelmatig aan sport, 1 x per week voetbalwedstrijd + 1 x trainen. De aanloop is dus anders dan bij jou. Nu sport ik onregelmatig, maar niet extreem zwaar. Mijn sportmaatjes zijn van mijn leeftijd. We doen dezelfde inspanning maar zij hebben geen last. Ik heb nu sinds een jaar of 5 echt een probleem er mee.

  Ik ben heel benieuwd of ze bij jou een diagnose kunnen stellen. Is het een huisarts of een sportarts? Hou me op de hoogte!

  Reactie
  #4

  Pfff, ik zoek me rot op internet naar een oplossing voor precies hetzelfde... Ik ben 35 jaar, sportinstructeur en heb sinds een jaar ongeveer dezelfd klachten. Soms een paar weken niet en dan ineens is het er weer. Lastig te omschrijven maar nderdaad, dat grieperige gevoel.Zijn er bij jullie inmiddels al diagnoses gesteld?

  Reactie
  #5

  http://www.whydoifeeltired.com/site/1448936/page/854791

  Reactie
  #6

  Het e-book Why Do I Feel Tired leek me veel belovend, maar downloaden werkte niet. De betaling wel šŸ™
  Als iemand dit e-book heeft: ik hou me aanbevolen!

  Reactie
  #7

  Mijn man is een jaar geleden geopereerd, 2 bypasses.
  alles is goed verlopen.
  Echter nu vaak na een kortdurende inspanning niet lekker. Naar gevoel in de keel, lichtelijk misselijk. direct willen slapen en constant gapen! Halve dag van slag!
  Bloeddruk en hartslag is prima!
  Huisarts weet het niet en cardioloog heeft gecontroleerd.
  er komt niks uit!
  Iemand nog een tip wat het zou kunnen zijn?
  gr. marion

  Reactie
  #8

  Ook ik heb last van een grieperig gevoel de volgende dag na een avond ervoor gesport te hebben (fitness).
  M`n hoofd voelt alsof je in zo`n choorzwembad bent geweest en de volgende dag alles dichtzit. Ook doet veel in m`n lichaam pijn en is gevoelig . Train al jaren maar het laatste half jaar is dit het geval . Ben 53 jaar Wie herkend dit ?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Dag Dirk, Ik herken de symptomen. Heb zelf al jaren last van dezelfde lichamelijke klachten. Klinkt misschien raar maar 1x 2 uur fietsen is teveel gevraagd voor jou lichaam ( op dit moment). Vooral fietsen aan het eind v.d middag, wanneer je voor die tijd ook nog allerlei dingen hebt gedaan. Je lichaam geeft aan...dat het (tijdelijk)overbelast is, vandaar die klachten.Probeer de inspannende activiteiten voor het fietsen te beperken...Fietsen is al inspannend genoeg. Probeer ipv 1x2 uur 3x 1/2 uur te fietsen.
  Langzaam opbouwen.Kijken hoe je lichaam reageert... is dit nog teveel...dan bijv. 15 min per dag

  Reactie
  #10

  Beste Laan, ik ben benieuwd naar uw eigen resultaten? Wordt de conditie beter door beperken van trainingsduur? Zelf kamp ik al meer dan 10 jaar met overdreven vermoeidheidsklachten na inspanning. Ben onlangs bij Stans van der Poel geweest voor Control2 test. Basisconditie is goed!?Daaruitvolgend een trainingsprogamma aangepast op hartslag freq. Blijkt te zwaar. Ga ik naar beneden aanpassen. Ben benieuwd of dat helpt.

  Reactie
  #11

  dddd

  Reactie
  #12

  Ik ben 54. Ik fitness 1-2x per week alle spiergroepen 1x maar wel redelijk zwaar, en even kort roeien of fietsen, dus na 30-40 minuten ben ik klaar maar nog dezelfde dag maar zeker de volgende dag ben ik brak; moe, gammel, wat spierpijn, benauwde bronchieƫn (die altijd wat astmatisch zijn). Denk erover of om te stoppen - dan maar wandelen of zo - , of veel lichter te trainen (maar het is al relatief weinig wat ik doe vind ik zelf). Vermoed dat mijn lijf door jarenlange stress eigenlijk mildere vormen van inspanning nodig heeft, die helend of herstellend zijn. Beetje ego ding denk ik dat ik dit niet veel eerder aangepast heb! gr Frans

  Reactie
  #13

  Als je boven de 35 komt, heeft je lichaam langer nodig om te recupereren. Misschien belast je je spieren toch net iets te veel. Probeer je inspanningen iets te verminderen en kijk dat hoe dat gaat.

  Reactie
  #14

  Ik ben 50 en krijg sinds een jaar of 4 soms een uur of 2 na het sporten (uurtje spinnen, 2 uur wielrennen,..) last van hoofdpijn, slap gevoel in lijf, veel naar toilet moeten (geen diaree), nekspieren die een beetje vastzitten, etc. Het ontstaat nooit na het sporten meteen, altijd een uur of 2/3 erna. Oplossing tot nu toe wat werkt bij mij: een bananenreep meteen na het sporten op eten en een uur later nog een en als ik hoofdpijn voel opkomen er dan nog snel een nemen. Tijdens het sporten drink ik sportdrank (isostar, waarbij ik merk dat de tabletten meer effect hebben dan het poeder, terwijl de samenstelling vrijwel gelijk is). Na het sporten blijf ik ook een uur of 2 wat slokjes nemen. Doe ik dit niet allemaal, dan wordt de hoofdpijn steeds erger en voelt het echt als een beetje griep, ook de dag erna nog. Als ik te laat ben met innemen van de bananenrepen dan valt het niet meer te repareren, dan duik ik het bed in en ga het uitzweten. Ook wel spaghetti of aardappelen maaltijd na sporten geprobeerd, maar dat werkte niet goed. Dus bananenreep is tot nu toe mijn enige oplossing.

  Reactie
  #15

  Dank voor alle reacties. Ik ben 'blij' om te merken dat ik niet de enige ben met dit soort klachten. Oplossingen lijken er nog niet te zijn. De bananenrepen en de isostar ga ik zeker uitproberen.

  Precies een jaar geleden ben ik voor de 3e keer naar een sportarts gegaan. (Ik heb dit hier nog niet gemeld.) Weer eerst allerlei onderzoekingen waarbij niets gevonden werd. De werkhypothese was: Als je 1 x per week intensief sport dan wordt het door je lichaam gezien als een extreme inspanning, met alle gevolgen vandien. Oplossing: Vaker en milder sporten; in mijn geval zou 3 a 4 keer per week 30 minuten op de crosstrainer met een hartslag maximaal 135 een goede manier zijn om conditie op te bouwen. Het gevolg was echter dat ik me doorlopend een beetje moe voelde.

  In de zomer besloot ik alle remmen los te gooien en ben ik 2 a 3 keer per week intensief gaan trainen (fietsen en skaten), dus 2 uur met hartslag tussen 130 en 165. Mijn conditie werd duidelijk beter, maar nog steeds ben ik de dag erna moe, hoewel minder erg dan voorheen.

  Mijn huisarts heeft gezegd dat voor mijn leeftijd (inmiddels 58) 2 uur sporten met een hartslag tot 165 eigenlijk wat te veel is. Daarom ga ik binnenkort terug naar mijn sportarts om een nieuw programma te proberen of naar andere oorzaken te zoeken ..... wordt vervolgd!

  Reactie
Reageer op: Zeer slecht herstel na sportieve inspanning
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief