Griep; mag je dan sporten of niet?

,In deze tijd van het jaar neemt het aantal mensen met griep toe. Maar wanneer je een hoofd vol snot hebt en een pijnlijke keel moet je dan op de bank uitzieken of toch juist gaan sporten? In de herfst hebben we allemaal een grote kans om die snotneus op te lopen. Maar heb je dan een verkoudheid of heb je griep? Mag je bij griep of verkoudheid sporten?

Verschil tussen een verkoudheid en griep

Verkoudheid

Je wordt verkouden, wanneer een verkoudheidsvirus je ademhalingswegen heeft besmet. Dit kan zorgen voor een ontsteking van de slijmvliezen in je neus, keel en/of bijholten. Een verkoudheid kenmerkt zich door: moeheid, een loopneus, keelpijn of schorre keel, gezwollen slijmvliezen, oorpijn en of hoesten. Een verkoudheid kan ook gepaard gaan met een lichte verhoging van je lichaamstemperatuur. Meestal is een verkoudheid na een week wel over.

Griep

Griep is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door de zogenaamde influenzavirus. Echte griep is waarschijnlijk de meest onderschatte ziekte die er is. De symptomen van griep zijn heftiger dan die van verkoudheid en betreffen vaak ook het gehele lichaam. Je krijgt dikwijls koorts (tussen de 39 en 40 graden), rillingen, spierpijn in je armen en benen, hoofdpijn, hoesten, vermoeidheid en een algemeen gevoel van totaal niet fit zijn. Bij een griep verdwijnt de hoge koorts na een dag of 3, maar je kunt je wel 2 weken niet 100% voelen.

Trainen met verkoudheid

Wanneer je verkouden bent gaat je lichaam aan het werk. Je immuunsysteem zal aan de slag gaan om die verkoudheid aan te pakken. Wanneer je dan zwaar gaat trainen, dan kan het effect zijn dat je langer verkouden blijft en dat je erg vermoeid wordt. Met een verkoudheid mag je wel sporten, maar doe het wel rustig aan. Dus reduceer je trainingsomvang en vermijd zware trainingen.

Trainen met griep

Trainen met griep daarentegen moet je niet doen. Je lichaam heeft dan alle energie nodig die er is, om weer beter te worden. Wanneer je flink gaat bewegen met griep dan vertraag je het herstel. Wat veel ernstiger is, is dat het ronduit gevaarlijk is omdat er ontstekingen kunnen optreden aan de hartspier wat kan leiden tot hartfalen en hartritmestoornissen. Een ander gevolg kan chronische bronchitis of longontsteking zijn. Het is dan ook echt een fabel dat je met bewegen de koorts eruit kan zweten.

Ben ik verkouden of heb ik de griep check

Wanneer je niet helemaal zeker van je zaak bent, of dat je verkouden bent of dat je griep hebt, dan is er een ezelsbruggetje. De Nek-Check. Hiermee lokaliseer je waar je klachten zitten. Heb je ziekteverschijnselen alleen boven de nek en heb je last van een loopneus, oorpijn of hoofdpijn en geen koorts, dan is sporten geen probleem. Wel word je aangeraden om de eerste 2 tot 3 dagen op een laag pitje te trainen.

Heb je ziekteverschijnselen (ook), onder de nek zoals: hoesten, kortademig, piepende ademhaling, spierpijn en koorts dan moet je echt niet gaan sporten. Als vuistregel telt dan dat voor iedere dag dat je ziek bent, je 2 dagen niet mag sporten.

Risico’s van te snelle sporthervatting

Wanneer je je niet houdt aan bovenstaande adviezen, en te snel weer gaat sporten, dan is dat om de volgende redenen niet verstandig:

 • Het effect van je training is nihil wanneer je nog ziek bent.
 • De kans bestaat dat je overtraind raakt omdat een ziek lichaam het trainen (nog) niet aan kan.
 • Je ondermijnt je afweersysteem zodat je de kans loopt om een andere ziekte erbij te krijgen.

Sporten weer oppakken

Wanneer je de dagen rust in acht hebt genomen en je voelt je weer goed genoeg om te sporten, wacht dan nog eens 2 dagen extra om op krachten te komen. Je lichaam heeft alle energie nodig om helemaal te herstellen.

Wanneer je dan weer gaat trainen, loop dan niet te hard van stapel. Start eens met een rustige training en kijk hoe je lichaam reageert. Bouw het daarna weer lekker op.

 

Bronnen: Sportzorg.nl, Run2day.nl en RKVVM.nl

Delen:  
2 reacties op “Griep; mag je dan sporten of niet?
 1. Lekker motiverend ~ not!
  Zelf heb ik op dit moment verschijnselen van griep en ben ik daarbij ‘snip verkouden’ geworden.

  Geschreven door Erwin op
 2. Sporten kost energie en beter worden kost ook energie!

  Geschreven door Catrine op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief