Sporten, we weten allemaal dat het goed voor ons is. Maar er zijn een aantal slechte gewoontes waar je maar beter mee kunt stoppen. Wat moet je niet doen na een goede work-out?
Slechte gewoontes na een work-out
Sportkleding aanhouden
Na het sporten thuiskomen en je niet omkleding. Niet verstandig. Ook al zweet je niet zo veel, je kleding is na een goede work-out toch warm en vochtig. Dit is de perfecte omgeving voor bacteriën. Daarnaast zorgt vochtige kleding ervoor dat je lichaam na het sporten sterk afkoelt en dat je een verkoudheid op kunt lopen. Dat kan weer ten koste gaan van de trainingen die gepland zijn.
Het maakt niet uit of je meteen kunt douchen of niet. Trek direct na je inspanning een droog shirtje, een broek en sokken aan. Op deze manier blijven je spieren warm en soepel en dat bevordert de bloedcirculatie. Een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat de spieren van voldoende zuurstof worden voorzien. Dat is uiteindelijk weer van belang voor het herstelproces. Het houdt niet alleen de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen op peil het zorgt er ook voor dat de afvalproducten worden afgevoerd.
Hangen op de bank
Ook al kan het nog zo aantrekkelijk lijken om na een zware work-out op de bank te ploffen, het is toch beter om dat niet te doen. Voor een optimaal herstel is het beter om een lichte activiteit te doen. Hiermee houd je je bloedcirculatie goed op gang, waardoor je lichaam zich sneller herstelt en de voorraden eerder worden aangevuld.
Dus plan na een work-out een aantal lichte activiteiten in. Wanneer je thuis bent is dat makkelijker dan wanneer je op kantoor zit. Maar ook dan kun je een aantal rek- en strekoefeningen doen. Je kunt ook overwegen om compressiekousen te dragen. Dit stimuleert de doorbloeding van je spieren, waardoor deze sneller worden voorzien van zuurstof.
Niet eten
Ook als je af wilt vallen moet je eten na het sporten. Wanneer je spieren na het sporten geen bouwstoffen krijgen, dan zal je lichaam spierweefsel afbreken om te kunnen herstellen. Hierdoor vertraagt je stofwisseling, waardoor je minder calorieën verbrand. Dat betekent niet dat je direct na het sporten een bord pasta moet eten.
Eet en drink het liefst binnen een half uur na afloop van je training. Bij voorkeur moet je eten wat eiwitten, een beetje vet en wat complexe koolhydraten bevatten om je lichaamsvoorraden weer aan te vullen. Je kunt hierbij denken aan magere chocolademelk, een sneetje volkorenbrood met kalkoenfilet, ongezouten amandelen, fruit of yoghurt.
Onvoldoende drinken
Zorg ook dat je na een flinke work-out blijft drinken. Door het zweten, verlies je veel vocht. Dat vocht moet je aanvullen om je lichaam weer optimaal te kunnen laten functioneren. Afhankelijk van de intensiteit en duur van je training kun je kiezen uit water of uit een sportdrankje. Ben je een gemiddelde sporter dan is een sportdrankje niet nodig. Houd daarbij de volgende vuistregels aan:
- Train je minder dan een uur, dan voldoet water prima.
- Is je training langer dan een uur, dan is sportdrank of een gesuikerd drankje een goede stimulans om langer door te kunnen gaan. Deze bevatten vaak extra voedingsmiddelen die je door het zweten verliest.
Zware klussen oppakken
Na een lekkere training heb je misschien energie voor tien. Dan kan het een goed idee lijken om nog even in de tuin te werken of een andere intensieve klus op te pakken. Dit kan te zwaar zijn voor je vermoeide spieren. Helemaal wanneer je hongerig of uitgedroogd bent van het trainen.
Als je na het sporten dan veel moet bukken, een ladder op en af moet of zwaar gereedschap moet tillen, met vermoeide spieren dan kan dit een recept zijn om geblesseerd te raken. Wanneer het mogelijk is, laat deze zware klussen een dagje liggen.
Weinig hersteltijd
Iedere training vraagt een inspanning van je lichaam. Denk daarom niet te snel dat je training weinig voorstelt en dat je daarom niet veel tijd nodig hebt om te herstellen. Door voldoende te herstellen zorg je uiteindelijk voor het meeste trainingseffect. Dus stem je trainingen en rust op elkaar af. Want wanneer je veel traint en te weinig herstelt, is de kans groter dat je pijn of een blessure oploopt en je prestaties minder worden. Hoeveel rust is afhankelijk van de intensiteit en duur van je training. Ging je work-out je gemakkelijk af en heb je geen spierpijn, dan is 24 uur rust voldoende. Vond je de work-out best zwaar en heb je erna spierpijn? Wacht dan 48 uur met het weer belasten van die spiergroepen.
Bron: Runnersworld
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Leerzaam voor mij
Grappig om te lezen dat ik het onbewust al goed deed, dan kan ik op dezelfde manier doorgaan dus