Heupslijtage of overbelasting?

 • #1

  Beste dokter

  Ik heb heupgewrichten met CAM . dit is botaanwas aan de overgang hals van de heupkop. bij bepaalde draai bewegingen van de heup kan dit botaanwas botsen in de kom en inklemming veroorzaken en kraakbeen schade. ook moet ik diep hurken vermijden.

  nu heb ik al een hele poos last van de linkerheup . er zijn ook foto's en mri gemaakt en eigenlijk geen schade te zien . ik ben iemand die normaal veel wandelt en fietst .alleen de afgelopen tijd heb ik dat wat minder gedaan door de klachten. nu probeer ik de laatste af en toe wel te gaan wandelen zoals vorige week woensdag en de zaterdag ervoor een half uurtje maar kreeg nog last in de linkerheup daarvan. afgelopen zaterdag heb ik het opnieuw geprobeerd .eerst voelde ik het maar daarna leek het wat beter te gaan. de andere dag had ik last van mijn rechterknie .de dag erop was dit geheel weg en voelde alles goed. ook mijn linkerheup. ik ben dus gisteren weer gaan wandelen en voelde wel iets bij mijn linkerheup maar dat was te verwaarlozen .ik heb weer een uur gewandeld .op het einde voelde ik beide benen wel maar eenmaal in de auto viel alles van me af en tuis gekomen voelde alles weer pijnloos en soepel aan. tot ik vanochtend opstond was ik erg stijf in de rechterheup wat ik normaal nooit ben. ik weet dat ik hier ook CAM heb zitten maar minder dan links . moet ik mij zorgen maken of is dit gewoon overbelasting van de spieren bij de rechterheup vanwege dat ik misschien anders ben gaan lopen om mijn linkerheup te ontzien? ik bedoel ermee te zeggen als je anders loopt belast je dan het gewricht of meer de spieren?

   

   

  Reageer
  #2

  Het kan een vorm van overbelasting zijn

  Reageer
  #3

  Dat het overbelasting is dat is wel zeker. geen twijfel daarover. .maar is het mogelijk dat je het ene met het andere been gaat overbelasten? dus eerst linkerbeen door rechterbeen en dan weer andersom?

  Reageer
  #4

  Dat is niet onmogelijk. Je zou daarmee naar een fysiotherapeut kunnen gaan

  Reageer
  #5

  Ik weet het niet meer zeker ik dacht dat u ook fysiotherapeut bent? u heeft mij in het verleden eens een filmpje gestuurd met oefeningen en uitleg voor iets.

  morgen moet ik eigenlijk voor een heup injectie hyuluronzuur in de linkerheup. ik merk dat mijn linkerheup iets minder soepel is dan mijn rechterheup. vooral als ik de heup gekruist naar binnen draai voel ik het goed.   mijn vraag maakt hyuluronzuur gewrichten altijd soepeler?

   

  Reageer
  #6

  Ja, maar ik kan zonder enige vorm van onderzoek niet zo veel voor je betekenen als fysio.

  In het algemeen is een injectie voldoende om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten gedurende een periode van ongeveer 6 maanden bij patiënten met artrose. Er komt wat meer "smering" in het gewricht en de pijn wordt gedempt.

  Eerlijkheidshalve: Het werkt niet altijd bij iedereen in gelijke mate

  Reageer
  #7

  Ok bedankt u weet er dus wel wat van af van hyuluronzuur . het is een beetje een gok.  kan het geen kwaad als we mis gokken en het gewricht helemaal geen extra hyluronzuur nodig heeft?

  op de foto en mri ziet het er allemaal best goed uit maar mijn heup kop is niet mooi rond door de CAM .er is wel iets van slijtage te zien maar niet zodanig om te zeggen dat er iets gedaan moet worden .ik ben ook 47jaar dus dat is normaal. toch heb ik pijn dat vaak in de knie trekt . ben al bij de neuroloog geweest voor mijn tussen wervel L5 maar volgens haar ruimte genoeg en kan die pijn daar niet vandaan komen. dus ja onderzoek is er wel geweest

   

  Reageer
  #8

  In het ergste geval helpt het dus helemaal niets. Maar verder zal het geen ingrijpende gevolgen hebben.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ok bedankt voor u antwoord want daar was ik een beetje huiverig voor. ik heb in het verleden al eens spuiten cortison in een AC gewricht gehad en dat is nu helemaal misvormt daardoor. een heupgewricht is een dragend gewricht dus zou het heel erg vinden als dat werd verpest door rommel etc.

  vandaag de hele dag pijn aan de binnenkant van mijn linkerknie .als ik erop druk word de pijn erger. en als ik zit en het bovenbeen hef en dan de knie ga scharnieren door mijn onderbeen op en neer te bewegen .het enigste wat ik eraan heb is een binnen meniscusscheurtje voor de rest gaaf kraakbeen .kan dit zoveel pijn geven?

  opvallend is als ik doorzak op dat been met vol gewicht en weer recht kom op 1 been dat ik helemaal geen pijn ervaar. ook niet in mijn heup waar de hyuluronzuur  in zou moeten. dit is best weer vreemd.

  Reageer
  #10

  Wanneer is dat meniscus scheurtje vastgesteld?

  Reageer
  #11

  Dat meniscus scheurtje linkerknie is vastgesteld februari 2019 middels een mri . ik had toen ook al eens last van deze knie. maar verder zag al het kraakbeen er supergaaf en mooi uit.  stond ook in het verslag dat de kraakbeenbekleding in de knie echt perfect was. ik heb in 2012 wel een jumpersknie aan die knie gehad vanwege voetbal, misschien is door voetbal het meniscusscheurtje ook ontstaan. achteraf heb ik wel spijt dat ik op mijn 38 ste nog fanatiek op voetbal ben gegaan .met CAM heupen moet je dat eigenlijk helemaal niet doen maar dat wist ik toen nog niet dat ik zulke heupen had.  ik heb van 2011 tot 2014 gevoetbald en toen moest ik gedwongen stoppen vanwege blessures .vanaf begin en daarna kreeg ik veel problemen maar voornamelijk allemaal in het linkerbeen. na een paar maand voetballen al een achillespees ontsteking. toen dat over was kreeg ik een jumpersknie dat niet meer goed overging. in 2016 de eerste heupfoto laten maken vanwege last in heupgebied. iemand op voetbal heeft ook ooit eens tegen mij gezegd dat ik niet goed liep en teveel op mijn hielen loop. ik heb altijd al een beetje problemen gehad met mijn linkerbeen. bv in de sportschool met hardlopen op de loopband kreeg ik na korte tijd al een scheenbeenvlies ontsteking en soms kwam ik er mankend vanaf op het rechterbeen . maar opmerkelijk genoeg altijd de blessures aan het linkerbeen. ik vraag mij af waar zou dat allemaal vandaan kunnen komen?

  Reageer
  #12

  Misschien is de meniscus toch verder beschadigd. Maar dat is dan iets om met de orthopeed te bespreken. Soms geeft een kijkoperatie meer inzicht in de knie dan een scan

  Reageer
  #13

  Vandaag voelde ik mijn knie helemaal niet meer maar vanmiddag begon wel mijn heup pijn terug op te komen en dat was gisteren totaal niet het geval .kan het ook zijn dat de pijn vanuit de heup te voelen is in de knie en dan in de heup zelf niet? vind het allemaal nogal vaag worden.

  ik had voor vanochtend eigenlijk een afspraak voor een heupinfiltratie met hyaluronzuur met een verdoving , deze afspraak stond al van vorige week dinsdag maar deze vanochtend maar afgebeld omdat ik al een paar dagen geen pijn in de heup had en dacht dat het net beter ging. . de kniepijn is nu weer over en is dus in de loop van de dag veranderd in heuppijn. pfff ik word er echt helemaal niet goed van want zoals mijn heup nu voelt had ik meteen die infiltratie met verdoving laten zetten. wat een moeilijk gedoe en ellende allemaal. ik kom er zo echt niet meer uit. maar ja een verdoving laten zetten in een gewricht die je op dat moment niet voelt heb je toch niks aan? in samenspraak met de orthopeed zouden we dat doen om te kijken of die pijn daadwerkelijk van de heup kwam of misschien toch uit de rug. de hyuluronzuur injecteren zou dan misschien geen probleem zijn maar als dit niet werkt dan weet ik nog niks. wat kan ik nu het beste doen met wel en geen pijn? ik kan wel zo een nieuwe afspraak voor een infiltratie maken want de aanvraag ligt nog bij de rontgen , alleen is het probleem dat ik als ik pijn heb niet gelijk dezelfde dag ingeplant kan worden. er zijn ook dagen dan heb ik geen pijn in de knie als zowel in de heup . het golft zo op en neer steeds maar de pijnen zijn wel steeds hetzelfde en zitten ook steeds op dezelfde plaatsen dus dat veranderd niet. ook is het zo dat ik soms de hele dag pijn heb tot ik ga slapen en dan de volgende dag weer pijnloos het bed uitstap . of ik zit een paar uurtjes op de bank en dan gaat de pijn ook vaak geheel van over. ik ga bij wijze van dus zitten op de bank met pijn en na 2 uur kom ik er dan geheel pijnloos uit tot ik weer even een tijdje bewogen en gestaan heb dan begint het weer terug te zeuren. maar rusten heeft echt heel veel invloed op mijn pijn. daarom zijn de pijnklachten nogal erg wisselend. wat zou ik dan het beste kunnen doen met die heup infiltratie hyaluronzuur met verdoving ?

  Reageer
  #14

  Ik zou de infiltratie wel doen. Ook als je op dat moment geen pijn zou hebben, want geen pijn wil niet zeggen dat er geen probleem meer is.>n dat werkt ook wat langer door

  Reageer
  #15

  Ja dat is zo . alleen wilden ze dan ook een verdovingsmiddel in het gewricht mee injecteren . ik weet niet hoe lang dat doorwerkt. meestal toch maar even?

  Reageer
Reageer op: Heupslijtage of overbelasting?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief