om de zoveel minuten heel diep ademhalen

 • #1

  Hallo,
  Ik heb al een paar maanden last van ademhalingsproblemen. Soms meer en soms minder. Ik heb eerder op internet gezocht, en er stond dat ik last kon hebben van hyperventilatie door angst of stress. Nou, bij mij lijkt het me niet heel logisch, ik heb het in de klas, in bed, in de bios. Ik heb dan niet het gevoel dat ik echt stress heb en heel angstig ben, ik ben juist ontspannen. Mijn probleem is dat ik om de zoveel minuten diep moet inademen(meestal via m'n borst, terwijl ik normaal adem via m'n buik). Ik heb geprobeerd dit gevoel te negeren omdat ik dacht dat het misschien een soort tik was, maar ik werd duizelig en zwart voor de ogen, dus dat leek me dan geen tik. Het is echt heel vermoeiend, want je gaat ook steeds meer op je ademhaling letten, terwijl ik dat helemaal niet wil. Vandaag heb ik het weer heel erg, terwijl ik er gister nauwelijks iets van merkte. Weet iemand misschien wat ik heb?
  misschien handige informatie : ik ben 17, en ik heb inspannings astma. M'n vader is dokter, en hij zei dat het geen astma kon zijn omdat je dan last hebt met uitademen terwijl ik dus last heb van inademen.
  Als iemand iets weet, of hetzelfde heeft, ajb reageren! 🙂

  Reactie
  #2

  Fijn dat je vader dokter is, dan kun je altijd raad vragen als je problemen hebt met je gezondheid.

  De symptomen die je beschrijft passen toch erg goed bij stress en spanning, maar het kan goed zijn dat je je hier weinig of niet van bewust bent.

  Over stress en soanning kun je nadenken maar je kunt het pas ervaren en ondervinden als je het probeert te gaan voelen.

  Hiertoe zou je kunnen proberen eenvoudige ontspanninsgoefeningen te doen: ga bijvoorbeeld op een stoel zitten, met je rug rustig tegen de leuning en je voeten recht op de grond zodat je rustig maar stevig in de stoel zit.

  Dit testje duurt ongeveer een minuut of tien, je kan het zelf doen en als je het goed doet, kun je zo snel al voelen of je misschien toch niet erg gespannen bent de laatste tijd, misschien door school, misschien door de liefde of misschien wel door sport of andere prestaties die je wilt leveren.

  Als je zit, adem dan langzaam in, houd je adem een aantal tellen in (een aantal tellen dat jij prettig vindt), en adem dan weer rustig uit. herhaal dit 60 keer. Waarschiijnlijk raak je bij de 12e keer de tel al kwijt en voel je dat je nog rustiger en steviger in de stoel komt te zitten, je gaat bijvoorbeeld je billen, je bovenbenen en je kuiten, voeten en enkels beter voelen.

  Als dit allemaal het geval is, dan weet je dat je steikum toch best een beetje gespannen (angstig?) bent en dat je door bewust en rustig en regelmatig te gaan ademhalen (neem er echt even de tijd voor, hoe saai en suf het je ook lijkt), beter in je vel komt te zitten, frisser, en helderder wordt en uiteindelijk zelfs beter gaat presteren.

  Lang verhaal, mijn mening, misschien zit ik er helemaal naast, maar nooit geschoten is altijd mis zou ik zeggen.

  Succes!

  Reactie
  #3

  haha bedankt! ik heb het net geprobeert, ik voel me vooral heel leeg in m'n hoofd en ik viel echt bijna in slaap ( maar misschien is dat omdat ik sowieso echt heel moe ben nu :p ), ik voelde mn benen en voeten niet beter dan eerst haha. Misschien dat ik me dat ademhalen zelf heb aangeleerd, nu ik erop let probeer ik het te minderen, en het helpt ook nog! Ik doe het nu veel minder 🙂

  Reactie
  #4

  Nou ik was even aan het googlen en ik het precies het zelfde probleem! Alleen word ik niet duizelig of zwart over de ogen.

  Maar verder precies het zelfde!!

  Reactie
  #5

  Klinkt als chronische hyperventilatie.

  Lekker gaan sporten, ontspannen en train je ademtechniek. Bij chr. hyperventilatie heb je jezelf aangewend verkeerd te ademen, namelijk te vaak en daardoor veranderd de zuurgraad of zuurstofgraad in het bloed (dacht ik gehoord te hebben).
  Probeer op den duur onbewust langer je adem in te gaan houden..

  Als je twijfelt altijd naar de dokter gaan.

  Reactie
  #6

  Hallo,
  Jouw probleem is waarschijnlijk chronische hyperventilatie. Het komt in onze westerse samenleving de laatste decenia steeds meer voor. Ik ben Buteyko ademtherapeut en heb in 2010 ongeveer 100 mensen van dat probleem afgeholpen. Voor astmatici betekent dit bijvoorbeeld dat ze na twee tot drie maanden niet meer benauwd zijn en geen medicatie meer hoeven te gebruiken.
  vriendeljke groet,
  Marc Scheffer

  Reactie
  #7

  Ben blij dit hier te lezen. Mijn zoontje van 5 jaar heeft hier namelijk ook last van. Dagen heel erg en dagen minder.

  We zijn met hem naar de longspecialist geweest en medisch is hij tip top inorde.

  Dus zijn we nu op zoek naar de oorzaak van de angst???? Niet zo evident bij een kind van 5.
  Een psychologe is er nu met bezig en denkt aan hsp.

  Als ouder maak je je daar toch zorgen over en heb al heel veel opgezocht op het internet. Zijn er her misschien nog mensen of kinderen met Hsp?

  groetjes

  Reactie
  #8

  hai ,

  IK ben een vrouw van 50 jaar oud . Ik weet sinds een paar jaar dat ik h.s.p heb . Ook ik heb last van om de paar minuten diep ademhalen . Dit komt bij mij meestal van de stress . Deze stress komt vlugger bij h.s.p mensen voor . Deze mensen zijn veel gevoeliger voor prikkels van buiten af dan "normale"mensen . Alle zintuigen vangen veel meer prikkels op . Dus niet heel gek dat er vlugger stress optreed .

  Als ik naar buiten ga , doe ik meestal een muziekje op mijn oren , dat helpt mij wel . Verder doe ik veel ontspanningoefeningen en ademhalingoefeningen . Als ik een drukke dag met veel prikkels heb gehad dan blijf ik de dag daarna (als het kan ) een dagje thuis , om bij te komen .

  Succes !
  Evaluna

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  HSP betekent Highly Sensitive Person, ofwel zeer gevoelig persoon. Net zoals een highly intelligent persoon erg slim is, kun je dus ook in aanleg erg gevoelig zijn.

  Reactie
  #10

  Ik heb reeds 2 jaar hetzelfde probleem, altijd diep wilen
  inademen , met spierpijn aan de ribben tot gevolg.
  Mijn longen werden reeds grondig onderzocht bij specialist.
  Die dokter vondt niets aan mijn longen en verwees mij door naar
  een hartspecialist.Na een grondig onderzoek was ook alles ok.
  Maar daarmee is mijn probleem nog altijd niet opgelost.
  Ik dan maar terug naar de huisdokter die mij kalmeringsmiddelen
  voorschreef.
  Wat ik wel ondervonden heb is dat veel rusten het ademhalingsprobleem
  minder is.
  Ik denk dat ik als 52 jarige niet meer pas in het jachtige vlaanderen.

  Reactie
  #11

  Inderdaad, rust en regelmaat zijn een verademing voor de longen...

  Reactie
  #12

  Misschien heb jij door hoge ontspanning van de spieren een uitzetting van de bloedvaten met als gevolg een lage bloeddruk.

  Als ik het goed begrepen heb lijken jouw symptomen daarop.
  Je kan best zelf de symptomen ervan opzoeken.

  Reactie
  #13

  Hallo,
  mijn zoon van 6 doet dit ook zo diep inademen ,ben ook al naar huisarts geweest maar vind niks wat de reden zou zijn.
  Hij doet het toch veel,wat kun je er aan doen?

  Reactie
  #14

  Blijkbaar is het een gewoon druk jongetje. Misschien kan wat meer rust, regelmaat, duidelijkheid en grenzen hem wat meer op zijn gemak stellen?

  Reactie
  #15

  Hij is inderdaad wel druk,maar als hij gewoon rustig tv zit te kijken doet hij het ook.
  Ook bij het praten moet hij dikwijls na zijn zin vlug adem happen om veder te zeggen, dit is wel als hij iets verteld waar hij erg in opgaat.
  Maar hoe krijg je hem rustiger, hij is altijd zo geweest.

  Reactie
Reageer op: om de zoveel minuten heel diep ademhalen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief