Waardoor kun je last krijgen van hyperventilatie?

Waardoor kun je last krijgen van hyperventilatie?

Je hebt het gevoel dat je te weinig zuurstof binnenkrijgt, het zweet breekt je uit. Hoe sneller je ademt, hoe erger het wordt. Herken je deze situatie? Dan heb je waarschijnlijk last van hyperventilatie. Waardoor kun je last krijgen van hyperventilatie?

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een verkeerde manier van ademhalen. Het is het te snel en/of te diep ademhalen. Je ademt dan meer in, dan dat je lichaam nodig heeft. Een normaal volwassen persoon haalt ongeveer 10 keer per minuut adem. Wanneer iemand hyperventileert dan haalt iemand 20 keer per minuut adem. Hierdoor verwijdert het lichaam teveel Co2 en neemt teveel zuurstof op. Het gevolg is dat er te lage koolzuurwaardes in het bloed ontstaan. Als gevolg daarvan kan iemand last krijgen van verschillende symptomen. De meest bekende is waarschijnlijk het krijgen van een licht gevoel in het hoofd.

Bij hyperventilatie vernauwen je bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar je hersenen en andere lichaamsdelen een beetje afneemt. Hierdoor krijgen je weefsels minder zuurstof aangevoerd. Daardoor is er, hoewel je meer zuurstof inademt, juist minder zuurstof beschikbaar voor bepaalde delen van je hersenen.

Er bestaan twee vormen van hyperventilatie: de acute en de chronische vorm.

  • Acute hyperventilatie
    Deze vorm is bij veel mensen bekend. Het ontstaat wanneer iemand het gevoel krijgt te weinig lucht te hebben, daardoor steeds zwaarder begint te ademen, en vervolgens steeds verder de controle over de ademhaling verliest.
  • Chronische hyperventilatieDeze vorm is onbekender, maar komt veel vaker voor. Bij chronische hyperventilatie is de ademhaling continue te diep. Men is bijvoorbeeld gewend geraakt aan een adempatroon waarbij men elke minuut 15 liter lucht in en uit ademt (dus bijna 3 keer de norm). Omdat iemand dit iedere dag doet, neemt de voorraad koolzuurgas in het lichaam af. Omdat koolzuurgas belangrijk is voor vele processen (zoals zuurstofopname, werking van de zenuwen, transport van mineralen en vitamines via het bloed), kunnen de klachten heel breed zijn. Vaak is iemand er niet van bewust dat hij/zij chronisch hyperventileert. Hier komt iemand achter wanneer hij/zij met klachten naar de huisarts gaat.

Oorzaak van hyperventilatie

Oorzaak acute hyperventilatie

Vaak ligt een psychische oorzaak aan de basis van acute hyperventilatie. Zo kan het ontstaan:

  • Wanneer iemand erg zenuwachtig gespannen of angstig is.
  • Na een periode van verhoogde stress.
  • Na een woede-uitbarsting.
  • Door overbelasting of oververmoeidheid.

Als gevolg van bovenstaande oorzaken maakt het lichaam stresshormonen aan, zoals adrenaline, alsof het zich voorbereidt op een inspanning. Hierdoor gaat iemand vanzelf sneller gaat ademhalen en gaat het hart sneller kloppen.

Wanneer je nog nooit eerder een acute hyperventilatie aanval hebt gehad, kun je er behoorlijk van schrikken. Het gevoel dat je geen lucht meer krijgt kan voor nog meer angst zorgen, waardoor je nog meer gaat hyperventileren.

Oorzaken voor chronische hyperventilatie

Bij mensen die chronisch hyperventileren zijn stress, spanningen en psychische druk vaak de oorzaak. Deze mensen kunnen bij een plotselinge verhoging van stress of een schrikreactie ook gemakkelijk een acute hyperventilatie aanval krijgen.

Ook een chronische hyperventilatie kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Zo kan bij mensen met suikerziekte verzuring van het bloed ontstaan en hyperventilatie kan ook ontstaan door zuurstofgebrek als gevolg van een hart-of longziekte.

Symptomen van hyperventilatie

De meest voorkomende symptomen bij een acute hyperventilatie aanval zijn:

  • Versnelde ademhaling.
  • Benauwd gevoel, kortademig.
  • Krop in je keel.
  • Droge mond.
  • Duizeligheid.
  • Misselijkheid.
  • Tintelingen rond de lippen.
  • Pijn in je buik of op je borst.
  • Hartkloppingen.
  • Soms zelfs flauwvallen.
  • Paniekgevoelens.
  • Hoofdpijn.

Bij chronische hyperventilatie zijn de bekendste symptomen:

  • Vaak geeuwen en/of zuchten.
  • Nauwelijks zichtbaar versneld ademhalingsritme.
  • Duizeligheid.
  • Snel vermoeid zijn.
  • Lusteloosheid.
  • Gespannenheid.
  • Concentratie- en geheugenproblemen.
  • Spijsverteringsproblemen.

Soms hebben mensen die hyperventileren last van luchthappen. Hierbij wordt er extra lucht ingeslikt, wat de maag opblaast. In sommige gevallen druk deze opgeblazen maag tegen het middenrif. Het hart wordt dan een beetje tegen de borstkas aangedrukt, wat het gevoel van hartkloppingen kan creëren. Maar dit is een onschuldig verschijnsel, dus is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

Wil jij weten of je last hebt van hyperventilatie? Doe dan hier de hyperventilatietest.

Behandeling van hyperventilatie

Hierbij is het vooral belangrijk dat je kalm probeert te blijven. Dat is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met angst of paniek wordt het hyperventileren alleen maar in stand gehouden. Probeer de ademhaling weer onder controle te krijgen. Neem bijvoorbeeld drie seconden om in te ademen en zes om uit te ademen. Tel in gedachten langzaam mee: in 2-3-uit-2-3-4-5-6 in-2-3-uit-2-3-4-5-6, enzovoort.

Daarnaast kan het soms helpen om jezelf af te leiden. Bijvoorbeeld door bij een aanval oefeningen te doen zoals kniebuigingen of door hardop te lezen.

Het advies is om via de buik adem te halen en door de neus in te ademen en door de mond uit te ademen.

Algemene behandeling

Natuurlijk helpt het, wanneer de achterliggende oorzaak wordt weggenomen. Vaak is het wanneer iemand minder stress ervaart dat deze persoon dan ook rustiger ademhaalt. De huisarts kan adviezen geven of voor een doorverwijzing zorgen. Een fysiotherapeut kan helpen met ademhalingsoefeningen en een psycholoog kan zorgen dat iemand beter kan leren omgaan met stress.

Er zijn geen medicijnen die hyperventilatie tegengaan.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts wanneer:

  • Iemand een beklemd gevoel op de borst heeft dat niet weggaat.
  • Iemand benauwd of kortademig is en hij/zij denkt dat het niet door hyperventilatie komt.
  • Wanneer de zelfzorgmaatregelen niet helpen.

 

Bronnen: hyperventilatie.org, hyperventilatie-hyperventileren.nl en asz.nl

Delen:  
15 reacties op “Waardoor kun je last krijgen van hyperventilatie?
  1. De eerste maal dat ik hyperventileerde herinner ik me nog heel goed het was onmiddellijk een zeer zware aanval ik was aan het kijken naar de schokkende beelden op tv van de Delhaize overval door de “bende van Nijvel” ik dacht dat ik aan het sterven was en iets aan mijn hart fout ging ze hebben me ook komen halen met toen de 100 en ben 1 dag ter observatie in de kliniek gebleven nadien zijn er nog enkele lichte aanvallen gekomen maar ik wist wat ik moest doen en ook ik wist wat er gaande was met mijn lichaam zoals je schrijft het is echt schrikken de 1ste keer . Het was een voorteken op mijn depressie die dan later gekomen is en gebleven daar de diagnose bi-polaire depressie was . Zo zie je dat het lichaam signalen uitzendt die wij negeren grotendeels door onwetendheid en geen voorlichting . Grtjs Christine

    Geschreven door Titinne op
  2. Ik wist niet dat ik dit had? ik weet wel dat mijn zus er vroeger last van had ,ik doe nu aan adem oefeningen en dat helpt mij het beste verder dat ik mij nergens meer druk over moet maken en verder leuke dingen gaan doen om te ontspannen ……..

    Geschreven door Alexandra Vd Brom op
  3. bij mij was het ook plots gekomen met zelfs flauwvallen enz. het was een aankondiging van een burn-out ik neem nu ook al jaren medicatie tegen paniek aanvallen en heb het veel minder .wat ook helpt is even je ademhaling stil leggen dat doe ik meestal en dan rustig terug beginnen te ademen dan is het zo verdwenen.wanneer ik wat problemen heb met mijn spijsvertering komt dit bij mij meestal te voorschijn waarom weet ik ook niet .ik hoop jullie hier wat mee te helpen groetjes filip

    Geschreven door flipperelektro op
    • ik heb ook al jaren last van angst en paniekaanvallen. De eerste keer dat ik een aanval kreeg dacht ik dat ik dood ging, ontzettend eng. Flipperelektro, jij schrijft dat je medicatie hebt tegen paniek aanvallen. wat gebruik je als ik vragen mag want ik heb het nog steeds niet onder controle en ook nog niet de juiste medicijnen gevonden.

      Geschreven door anita op
  4. Beste mensen, bij hyperventilatieklachten kan je te maken hebben met emotionele zaken, zoals onzekerheid, perfectionisme, teveel hooi op je vork enz. Ademhalingsoefeningen zullen daarom maar deels helpen.
    Het lichamelijk stuk wordt veelal over het hoofd gezien. zo is je voedingspatroon belangrijk. Zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Losse koolhydraten als fruit of een koekje zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel, wat angsten, onrust en hyperventilatie kan uitlokken. Stoffen als histamine, tyramine en exorfinen in je voeding kunnen ook klachten geven. Zo zorgen histamine, tyramine en andere biogene aminen voor het vrijmaken van adrenaline in je lichaam. Bepaalde kruiden, smaakversterker en alcohol versterken de werking van deze biogene aminen.
    Verder kunnen diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je hele gezondheid ondersteunen. Zelf had ik last van duizeligheid en hyperventilatieklachten door een tekort aan vitamine B12.

    Geschreven door C. op
    • Hier idem dito C. , jarenlang werden klachten afgeschoven op stress(waarvan ik niet wist waarvan?), ik zou chronische hyperventilatie hebben.Verkeerd ademhalen, allerlei ademhalingstherapieën volgden, zonder enig succes. Het zat ’tussen de oren’. Blijk
      ik een b12 tekort te hebben! Het eerste wat verdween nadat de behandeling(injecties)was
      gestart was?…. juist… paniekaanvallen en de zgn chronische hyperventilatie!!! Na 30 jaar
      last gehad te hebben, nooit geen last meer van gehad!

      Geschreven door Elle op
  5. Ik heb nu best al lang last van paniekaanvallen, vooral als ik naar bed ga,
    Ik krijg het maar niet uit mijn systeem, wordt er een beetje moedeloos van
    Dokter kan er niet veel mee,ze roept alleen maar dat ik kalmeringsmiddelen moet slikken
    Maar daar ben ik zelf niet zo voorstander van,iemand tips hoe ik er verder mee om kan gaan?het gaat mijn de laatste tijd in een hoop dingen beberken

    Geschreven door Sjaantje op
  6. Ik heb COPD en regelmatig last van hyperventilatie. De eerste paar keer wist ik niet dat ik een hyperventilatie aanval had omdat ik het in verschillende mate kreeg/krijg.Van me heel kortademig voelen tot hartkloppingen, tintelend en stikkend gevoel en heel, heel veel gapen toe. Nu herken ik de symptomen. Een paar tips die mij helpen: als ik een aanval voel aankomen dan maak ik een kommetje van mijn handen,houd dat over mijn neus en mond en adem daarin in en uit totdat ik me weer goed voel. Helpt dit niet, dan ga ik op een stoel zitten en buig voorover met mijn hoofd richting knieen, zodat ik gedwongen word om weer vanuit mijn buik te ademen.(meestal zit ik in kleermakerszit op de bank en buig dan zover mogelijk voorover) Dit helpt bijna altijd.
    Het probleem is vaak, dat als men een hyperventilatie aanval heeft, men dan bewust op de ademhaling gaat letten en dan wordt het alleen maar erger en erger.Want je gaat dan geforceerd/op een onnatuurlijke manier, ademhalen.
    Wat dan heel goed helpt is, om je af te leiden. Ik zoek op mijn laptop wat leuke muziekvideo’s op en concentreer me op de muziek. (tekst), of ik bel iemand op om een praatje te maken. Door de afleiding ben je niet meer bezig met je ademhaling en stabiliseert deze zich weer.
    Kom ik niet uit zo’n aanval (kan soms 3 dagen achter elkaar onbewust bezig zijn met op een verkeerde manier te ademen, waardoor ik heel kortademig word) dan neem ik een pilletje.(oxazepam = spierontspanner) Het duurt wel ongeveer 15 min voordat het helpt.In die tijd loop ik wat door het huis en ga kleine klusjes doen zoals: rommeltjes opruimen, vaatwas leegruimen, was opvouwen, etc.

    Geschreven door green eye op
    • Beste green eye,
      Ik heb soortgelijke symptomen als jij .ik raak niet meer in paniek als het gebeurt maar ben na afloop ontzettend moe en ben al mijn energie kwijt. Krijg jij ook zere schouders en oksels en worden je armen heel zwaar? Ik ben nu bij ee psycholoog onder behandeling en dat helpt wel.weet jij een manier om het geeuwen te voorkomen. Ik denk dat ik dan veel lucht in mijn maag krijg en dat het middenrif klem komt te zitten .a.s. Week ga ik naar een haloclinic om in een zoutkamer de mogelijkheid te scheppen om meer lucht te krijgen. Heb jij daar soms ervaring mee? Ik hoop dat je een reactie wil geven.
      Hartelijke groet.
      Blue eye

      Geschreven door Blue eye op
  7. Ik heb al 12 jaar last van ernistige paniek aanvallen, angst klachten en hyperventilatie. Ik heb er mee leren leven. Soms is het heel zwaar als Ik ineens acute angst gedachtes krijg. Het beheerst mijn leven. Het leven voelde voor mij als over leven. Toch ben ik gelukkig en heb ik nooit opgegeven.
    Van tiener (14 jr) die niets meer durfde niet eens meer alleen naar de wc ofzo. Ben ik nu een zelfstandige getrouwde vrouw. Werken lukt me alleen nog niet. Dan bouwt de spanning te snel op. Ik doe op mn gemakje het huishouden en heb twee honden waardoor ik me vaak veilig voel.
    Ik heb leren omgaan met chronische hyperventilatie, ernstige paniek aanvallen en angsten. Of het bij mij ooit nog helemaal verdwijnt weet ik niet. Maar ik zal altijd blijven vechten!

    Geschreven door GRoks op
  8. Ik heb ook last van paniekaanvallen ik viel ze ook altijd op voorhand al aankomen soms krijg ik het onder controle maar vaak niet. Ben al vaak op spoed beland door mijn paniekaanvallen. Nu heb ik xanax en dat neem ik nu elke dag 4x een halfje dus in totaal 2mg. Goed is het niet maar alleen zo heb ik er geen last van. Ik ben van mezelf heel perfectionistisch en daardoor veel stress. Heb ook veel lihamelijke klachten zoals: psoriasis, psoriasis artritis, en pas een gezwel op men lymfeklieren gehad. Ook heb ik nog eens hartritmestoornissen erbovenop en denk dat de paniekaanvallen met al mijn klachten te maken heeft en de stress die bij alles komt zien. Maar zolang ik met de xanax rust in men hoofd heb ben ik al blij…

    Geschreven door Chiara24 op
  9. Lees hier veel berichten over hyperventilatie. 40 jaar geleden kreeg ik ook deze symptomen, maar wisten ze in het ziekenhuis niet wat het was.Vaak in paniek naar ziekenhuis geweest, en weer aangesloten aan de hartbewaking.Tot de oplossing van een vriend uit Frankrijk kwam.Deze had in Frankrijk de symptomen, en kreeg het woord HYPERVENTILATE te horen.Hij kreeg ademhaling advies, en kon mij hiermee helpen.Zelf heb ik nog af en toe last, maar kan dit met ademhalings oefening goed onderdrukken
    DUS…. iedereen die hier mee te maken krijgt, ben blij dat nu het woord Hyperventilatie een ” begrip” is geworden en mee te leven valt.Want ik heb toendertijd lang geleefd met de gedachten dat ik hartpatiënt was.Dus gewoon goede ademhalings oefening aanleren. Dat is de beste oplossing.

    Geschreven door JOHANNES op
    • Het heeft bij mij vaak te maken met maagzuur waardoor ik een vol gevoel heb, een erg opgeblazen gevoel, en daardoor anders adem, vooral s’ochtends met een lege maag. Het koppelt zich aan een soort van moeheid en uitputtingsgevoel waardoor ik ga geeuwen en me naar ga voelen,opgejaagd en gespannen. Als ik dan een kop gemberthee drink dan trekt het weg. Meestal is het tegen de middag stukken beter als ik een maaltijd nuttig. Misschien een combinatie van te kage suiker en maagzuur. Men hangt dingen soms veel te snel op aan de psyche, mijn streekdokter In Groningen riep altijd ga maar fietsen in de polder. Voorovergebogen op een stuur werd het alleen maar erger!

      Geschreven door Elsa op
  10. Heb het ook gehad sinds kort,was voor mij de eerste keer dacht dat ik een hartaanval kreeg! Woon op mezelf dus raakte echt in paniek, wist me geen raad.Heb toen in paniek mijn broer opgebeld en zijn toen snel naar het ziekenhuis gegaan.Heb wel 2uur in het ziekenhuis gelegen voodat alles weer rustig was.Een week later nog een keer toen was ik gewoon rustig,werd niet goed onder de douche was ook hyperventilatie maar in een andere vorm.bij mij komt het door stress op het werk was al vaak moe vroeg naar bed lag er soms om 8uur al in.heb vaak met te weinig mensen een klus geklaard.heb beetje Roofbouw gepleegd en idd je lichaam geeft al veel eerder singale af hoofdpijn duizeligheid ik dacht ach zal wel gaat wel over.maar ben er helemaal klaar mee zit nu thuis en wil dit nooit meer meemaken!Als ik nu boodschappen doe krijg ik gewoon dat gevoel dat je je zelf niet onder controle heb.wens iedereen heel veel sterkte ermee het is echt geen pretje

    Geschreven door Arnoud op
  11. Met said hallo op dag had ik ook was 6 augustus 2015 me vrouw me zus belt 112 hun kwam zei dit dat heb je rustig ademen pas paar dagen blijk dat ik status epilepsie had en plus hartaanval ik was gelijk paar weken op genomen in ziekenhuis dus altijd voor zekerheid 112 bellen je weet nooit

    Geschreven door Rotterdam op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief