hartzakje

  • #1

    Hallo

    Is er hier iemand bekend met de diagnose ontstoken hartzakje.
    Ik zou hier graag wat meer over willen weten

    alvast bedankt.

    Reageer
    #2

    Je kunt deze ziekte een naam geven: pericarditis

    Reageer
    #3

    Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje (pericard). Hiervoor zijn een aantal oorzaken mogelijk, ieder met een eigen behandeling.

    viraal: komt het meest in de praktijk voor, meestal onschuldig en vanzelf genezend.
    bacterieel
    maligne: pericarditis carcinomatosa.
    als gevolg van een hartinfarct
    na een hartoperatie waarbij het pericard is geopend.
    auto-immuun (bijvoorbeeld bij SLE en reumatoïde artritis)
    Verschijnselen bij een pericarditis kunnen zijn: stekende of drukkende pijn op de borst die samenhangt met de lichaamshouding (voorovergebogen houding: minste last), kortademigheid, onbestemd gevoel van angst, enkeloedeem, een lage bloeddruk (hypotensie), koorts en er is frictie te horen bij auscultatie. Op een ECG kunnen karakteristieke afwijkingen gezien worden en soms is op een röntgenfoto een vergroting van het hart zichtbaar. Bij echografisch onderzoek van het hart wordt vaak vocht in het hartzakje gezien. Een gevreesde complicatie is dat er door de ontsteking zoveel vocht in het hartzakje komt dat het hart zich bij het ontspannen niet meer met bloed kan vullen: de harttamponade. Dit kan levensbedreigend zijn. In sommige gevallen kan het pericard door de ontsteking als het ware krimpen, wat eveneens de pompwerking belemmert. Men spreekt dan over een pericarditis constrictiva.

    Absolute rust is noodzakelijk. Verdere behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan uit ontstekingsremmende middelen (NSAIDs of steroïden) of antibiotica. Indien sprake is van instroombelemmering van het hart waardoor de pompfunctie van het hart belemmerd wordt kan via een punctie vocht uit het hartzakje worden afgetapt. Bij een pericarditis constrictiva is vaak een operatieve ingreep noodzakelijk.

    Reageer
    #4

    De meeste vormen van pericarditis die men in de praktijk tegenkomt, zijn viraal van oorsprong, goedaardig en gaan na enkele dagen tot weken over.

    Reageer
    #5

    Hallo mr, vervelend al die aliassen. maar afgelopen dinsdag kreeg ik ineens veel pijn op mijn borst, kaak, schouder enz. ik heb ik het een paar uur afgewacht, maar heb ;s avonds laat de dokter maar gebeld. Uiteindelijk naar zhs afgevoerd. Na longfoto's, hartecho enzo zei de dokter dat ik een ontstoken hartzakje heb. Ik heb 3 soorten medicijnen die ik een half jaar moet slikken. Nu, 2 dagen later voel ik mij prima. Geen pijnen meer en geen kortademigheid.

    Reageer
    #6

    wat kun je wel doen en wat niet als je een ontstoken hartzakje hebt? sporten en werken kun je gewoon doen?

    Reageer
    #7

    @Sharon, heb jij een ontstoken hartzakje dan? Ik neem aan dat jouw arts dan heeft gezegd wat je wel en niet mag doen?

    Reageer
    #8

    Hallo ik heb een onstoken hartzakje , en ik doe graag pushops en buikspier oefeningen kan dat kwaad

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    D at is een vraag die je toch aan de cardioloog zou moeten stellen. Die kent namelijk je dossier en alle omstandigheden.

    Reageer
    #10

    Mijn hartzakje werd volledig verwijderd toen ik 23 jaar was ben er nu bijna 50 jaar,steeds beperkingen blijven houden,maar nu last van littekenweefsel waardoor voorkamerfibrilatieaanvallen optreden,ook zeer vlug moe en veel overslagen met inspanningen,terug aan de medicatie sotalol en rytmonorm en asaflow !
    aanvallen VKF duren +- 6uren en stopt vanzelf,zo alle 8 weken is aanval !

    Mvg Johan

    Reageer
    #11

    Hallo, in april 2017 begon het met pijn op mijn borst, angina pectoris. De huisarts zorgde dat ik op de eerste harthulp kwam. Niets gevonden. De pijn bleef. Wederom later weer naar de eerste harthulp, niets gevonden. Men besloot tot een echo van het hart en een pericarditis werd gezien. Zo ook beginnende aderverkalking, op zich is dat laatste niet schokkend, maar ik ben veels te jong aldus de cardiologie. Ik ben 57 jaar, vrouw. Een scala aan medicatie is gegeven, veel keer verandert. Ik heb een hartkathetarisatie  gehad, was op zich ok, maar de angina pectoris verdween niet.  Dus verder onderzoek in de VU half november.                                                                                                          Medicatie: carbasalaat bloedverdunners, verapamil, colchicine, pantoprazol, ezetrol, paracetamol. Een tweede echo werd twee maanden later gemaakt, geen verschil. Ondertussen nog die pijn op mijn borst, erg moe, eetlust niet echt goed, slecht slapen. Ik mag niet inspannen, niet sporten, kleine stukjes fietsen. Het maakt je duf en lusteloos.                                                                                                Overal lees ik dat pericarditis na één tot drie weken weg zou moeten/kunnen zijn. Ik ben een half jaar verder. Moet ik dit nu zien als chronisch? Hoe verder, wat zijn jullie adviezen en ondervindingen? Bedankt.

    Reageer
    #12

    nog een medicijn erbij...nitro spay

    Reageer
    #13

    Ik heb al tweee jaar last van een ontstoken hartzakje,is ontstaan door en dotter procedure ,ader beschadigt,en hartzakje volgelopen met bloed,na een aantal ontstekingen moet nu het hartzakje verwijderd worden,wie heeft hier ervaring mee?

    Reageer
    #14

    Hoi Star

    Ik heb nu al 4x een pericarditis gehad, de laatste 2x 1 jaar nodig gehad om weer terug in mijn werk te komen. Bij sommige mensen duurt herstel zeer lang. Mijn weerstand is heel slecht geworden en conditie ook.

    Hoop dat het goed met je gaat

    Vriendelijke groet

     

    Reageer
    #15

    Ik heb pericarditis sinds 3 maanden en ben 2 keer opgenomen geweest. Ik heb veel dezelfde medicatie en het vlamt steeds weer op. Dus ik herken in je verhaal de lange hersteltijd. Sterkte!

    Reageer
Reageer op: hartzakje


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief