Oorzaken van bloed in de ontlasting

Oorzaken van bloed in de ontlasting

Een op de vijf mensen hebben wel eens bloed in de ontlasting. Aambeien zijn dan vaak de meest voorkomende oorzaak. Maar het kan ook een minder onschuldige oorzaak hebben. Wat zijn de oorzaken van bloed bij de ontlasting?

Wat is bloed in de ontlasting?

Onder normale omstandigheden zit er geen bloed in de ontlasting en het is geen aandoening op zich, maar een symptoom van een onderliggende aandoening. Wanneer je bloed bij je ontlasting ontdekt, let dan vooral op:

  • De kleur van het bloed.
  • De kleur en vorm van de ontlasting, eventueel met slijm.
  • Andere klachten als koorts of een slechte eetlust.

Deze informatie kan voor de huisarts heel belangrijk zijn.

Mogelijke oorzaken van bloed in de ontlasting

Aambeien

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aders net boven de anus. Deze raken geïrriteerd, zwellen op en rekken uit. Aambeien zijn erg kwetsbaar en kunnen heel makkelijk gaan bloeden wanneer je naar het toilet gaat. Je ziet dan helderrood bloed bij het afvegen. Ook kan een aambei spontaan gaan bloeden.

Anusfissuur

Een anusfissuur is een kloofje in het onderste deel van je darmkanaal, vlak bij de anus. Exact hoe een anusfissuur ontstaat, is (nog) niet bekend maar het lijkt erop dat een aanhoudende verstopping vaak de oorzaak van een anusfissuur is. Ook een anusfissuur kan gaan bloeden, wat men dan terugvindt in de ontlasting of op het toiletpapier bij het afvegen. Ook hier is het bloed helderrood van kleur.

Ontsteking in het maag-darmkanaal

Bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kan er bloed in de ontlasting terug te vinden zijn. De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De klachten die iemand heeft zijn afhankelijk van waar de ontstekingen zitten, maar één van de klachten is diarree, vaak vermengd met slijm en bloed. Bij colitis ulcerosa is er sprake van een ontsteking van de dikke darm. Colitis ulcerosa heeft als belangrijkste symptomen: bloederige of slijmerige diarree, moeheid, bloedarmoede en soms gewichtsverlies.

Maagbloeding

Een maagbloeding kan vele oorzaken hebben, denk hierbij aan: lichte ontstekingen van het maagslijmvlies door gebruik van alcohol, aspirine of sommige andere geneesmiddelen of door een infectie met Helicobacter pylori. Maar ook als gevolg van een maagzweer of maagkanker. Een maagbloeding kan te herkennen zijn aan een zwarte ontlasting.

Darmpoliep

Soms is een poliep de oorzaak van het bloedverlies. Een poliep is een kleine zwelling van het darmslijmvlies in de vorm van een bolletje of een paddenstoel. Het is (nog) niet bekend hoe poliepen ontstaan. De klachten die op kunnen treden zijn naast buikpijn, een verandering in de ontlasting en een onverklaarbaar gewichtsverlies en bloed in de ontlasting. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar sommige kunnen na verloop van jaren kwaadaardig worden.

Medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die bloed in de ontlasting kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan bloedverdunners zoals: acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium of acenocoumarol. Sommige pijnstillers zoals: diclofenac, ibuprofen en naproxen. Sommige middelen tegen depressie zoals: paroxetine, citalopram en fluoxetine. Kijk daarom altijd goed naar de bijsluiter, wanneer je een nieuw medicijn gaat gebruiken.

Divertikel

Een divertikel is een goedaardige uitstulping van de darmwand in de buikholte. Divertikels zijn altijd onschuldig en ontstaan vaak in het laatste deel van de dikke darm. Waarschijnlijk ontstaan divertikels op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk gaan uitstulpen. Die verhoogde druk kan ontstaan door bijvoorbeeld verstopping, te weinig lichaamsbeweging en/of overgewicht. Een divertikel kan gaan bloeden, waardoor er bloed uit de anus kan komen.

SOA

Een SOA (seksueel overdraagbare aandoening), die door anale seks is overgedragen, kan bloedverlies uit de anus geven.

Darmkanker

Heel soms is darmkanker de oorzaak van het bloedverlies. Het bloed wat zichtbaar is, komt van de slijmvliezen die een beetje bloeden en dan mengt dit bloed zich met de ontlasting. Vaak is het heel donker van kleur en moeilijk met het blote oog te zien. De ontlasting kan wel getest worden op de aanwezigheid van bloedspoortjes. De ontlastingstest die gebruikt wordt in het bevolkingsonderzoek darmkanker is de iFOBT immunologische fecale occult bloedtest (immunologische fecale occult bloedtest).

Endometriose

Het kan ook voorkomen dat iemand enkel tijdens de menstruatie last heeft van bloed in de ontlasting. Dan kan het zijn dat iemand endometriose heeft. Er zit dan baarmoederslijmvlies in de darmen en dat menstrueert met de baarmoeder mee. Dit komt heel weinig voor. Waarschijnlijk is het bloed gewoon menstruatiebloed.

Wanneer naar je huisarts?

Ontlasting kan ook rood kleuren wanneer je bieten hebt gegeten. Echter, wanneer de oorzaak van bloed in de ontlasting onbekend is, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Het kan namelijk veel verschillende oorzaken hebben, van onschuldig tot ernstig. Ook wanneer je slijm ziet bij de ontlasting, is een huisartsbezoek op zijn plaats. De huisarts kan dan inschatten of verder onderzoek nodig is.

 

Bronnen: darmklachten.nl, cwz.nl, mlds.nl en ntvg.nl

Delen:  
6 reacties op “Oorzaken van bloed in de ontlasting
  1. Ja, heb ook al bijna een jaar (geregeld) bloed in de ontlasting. Helderrood aan het papier en dan schrik je eerst wel even. Na het lezen van mogelijke oorzaken, door jullie heel goed omschreven, ben ik gerustgesteld!
    Alles wijst erop dat het inderdaad aambeien zijn..dank voor jullie/uw heldere informatie in deze!
    Met vr.groet,

    Geschreven door j. uit Friesland op
    • @J, Dat heb je een jaar en dan ga je niet naar de dokter?????

      Geschreven door e.g. op
  2. Jullie hebben altijd een goede uitleg bedankt

    Geschreven door Corrie op
  3. Als ik al een jaar bloed in mijn ontlasting zou hebben was ik allang naar de huisarts gegaan ik had het toch maar liever zeker geweten ..

    Geschreven door Merinda op
  4. veeg alleen bloed af op het stuitje net alsof het een wond is naast het stuitje het doet geen pijn het is helder bloed
    bij mijn ontlasting heb ik er geen last van geen bloed.
    kunnen jullie mij vertellen wat dit is.
    en wat ik er aan kan doen

    Geschreven door Anoniem op
  5. als het boven de Anus zit is het vaak gewoon droogte en springt je huid een beetje
    open,
    haal een pot vaseline en als je gedoucht hebt smeer je de plek gewoon goed in

    dan zal het vaak gewoon over gaan.
    wel volhouden.
    Sjaan.

    Geschreven door Sjaan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief