Maagzweer door stress, of toch niet?

Maagzweer door stress of toch niet?

Stress en spanningen zouden de veroorzaker zijn van een maagzweer. Dat is wat we altijd dachten. Echter, stress is niet de oorzaak van een maagzweer. Wat kan dan wel een maagzweer veroorzaken? En kun je een maagzweer voorkomen?

Wat is een maagzweer?

Onze maagwand bezit een beschermende slijmvlieslaag waarvan, de cellen zoutzuur produceren. Bij een maagzweer is er een gaatje ontstaan in die beschermende laag. Wanneer dan het maagsap in contact komt met de zenuwen in de wand van de maag, dan veroorzaakt dit een behoorlijke pijn, maar vaak ook misselijkheid en braken.

Zo’n wondje in het slijmvlies, komt ook vaak net voorbij de uitgang van de maag voor, in de twaalfvingerige darm (eerste deel van de dunne darm). Omdat de symptomen bijna identiek zijn, wordt dit ook benoemd als een maagzweer. Bij mannen komt een maagzweer 2 keer zo vaak voor als bij vrouwen.

Het vermoeden onder artsen is, dat er veel mensen rondlopen die een maagzweer hebben, maar die niet de juiste behandeling krijgen. Omdat zij al jarenlang medicijnen slikken en met hun klachten hebben leren leven. Het is dus belangrijk om de klachten te herkennen, zodat de juiste behandeling ingezet kan worden.

Symptomen van een maagzweer?

De meest voorkomende klachten, die optreden bij een zweer in de maag en twaalfvingerige darm, komen grotendeels overeen. Klachten die optreden zijn:

  • Pijn of een vervelend gevoel in de maagstreek. Deze pijn kan erg scherp zijn. Een zweer in de maag, veroorzaakt meestal op een ander moment van de dag pijn dan een zweer in de twaalfvingerige darm. Het verschil zit hem in een volle of lege maag. Bij een zweer in de twaalfvingerige darm, heb je vooral last van pijn op een lege maag en kun je ’s nachts wakker worden van pijn in je buik. Bij een maagzweer verergert de pijn na het eten.
  • Soms kan de zweer een maagbloeding veroorzaken. Dit uit zich door het braken van bloed of door het hebben van een zwarte, teerachtige ontlasting.
  • In een enkel geval kan de zweer doorbreken naar de buikholte. Dit heet een perforatie. Er ontstaan dan zeer plotseling, hele hevige buikklachten. Om ernstige complicaties te voorkomen, moet er bij een bloeding of perforatie met spoed medische hulp ingeschakeld worden.
  • Misselijkheid of braken.
  • Gebrek aan eetlust, met als gevolg gewichtsverlies.
  • Bloedarmoede (bij een lang aanhoudende bloeding).

Er zijn ook mensen die een maagzweer hebben zonder dat zij klachten hebben. Een plotseling optredende maagbloeding kan dan een eerste aanwijzing zijn.

Wat is de oorzaak?

De maagzweer wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori en niet door stress. Het is wel zo dat stress, en ook andere factoren waaronder roken, de klachten wel verergeren maar dus niet veroorzaken. Daarnaast kan een maagzweer worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers. Dit zijn de zogenoemde NSAID’s en aspirine. Paracetamol is een veilige pijnstiller en geeft geen risico op maagklachten.

Helicobacter pylori bacterie

Besmetting met de Helicobacter pylori bacterie vindt meestal plaats op jonge leeftijd. Wanneer er niets aan deze bacterie gedaan wordt, dan kan hij levenslang aanwezig blijven. In de maag veroorzaakt de bacterie dan een chronische maagslijmvliesontsteking. Niet iedereen die deze bacterie heeft, krijgt een maagzweer. De reden waarom de Helicobacter pylori bacterie bij de ene persoon wel en bij de andere geen maagzweer veroorzaakt, is nog niet bekend.

Men gaat er vanuit dat bij ongeveer 1 op de 5 besmette mensen een maagzweer ontstaat. In Nederland is minder dan 20% van de mensen jonger dan 40 jaar besmet. Bij de mensen ouder dan 60 jaar is dat ongeveer 50%. Mensen van allochtone afkomst zijn vaker besmet met de helicobacter bacterie. Daarnaast is in ontwikkelingslanden meer dan 90% van de volwassenen besmet met de Helicobacter pylori bacterie.

Een andere opvallende conclusie is, dat een infectie met de Helicobacter pylori bacterie een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van maagkanker. Maar ook andere factoren zoals, voeding, erfelijke aanleg en sociale factoren zijn hierop van invloed. Maagkanker komt in Nederland steeds minder voor.

Ontstekingsremmende pijnstillers

De andere oorzaak voor het ontstaan van maagzweren is het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, de zogenoemde NSAID’s. Voorbeelden hiervan zijn: diclofenac, ibuprofen en naproxen. Maar ook het bekende aspirine hoort tot de NSAID’s. Deze medicijnen worden steeds vaker gebruikt en vooral door oudere mensen. Ze worden veel gebruikt door mensen met reuma, artrose of hartproblemen. Paracetamol is een veilige pijnstiller en geeft geen risico.

Behandeling

Wanneer duidelijk is dat je de Helicobacter pylori bacterie hebt, dan krijg je een speciale medicijnenkuur voorgeschreven. Deze kuur bestaat vaak uit een combinatie van 2 verschillende soorten antibiotica samen met een maagzuurremmer. In ongeveer 90% van de gevallen is de Helicobacter pylori na deze medicijnenkuur verdwenen.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je klachten hebt als gevolg van een maagzweer, probeer dan zo gezond mogelijk te leven. Bij maagklachten zijn de volgende leefregels en voedingsadviezen belangrijk:

  • Stop met roken. Het is bewezen dat roken het maagslijmvlies verzwakt en roken kan dus het ontstaan van een maagzweer bevorderen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Wanneer je lichaam in goede conditie is, kun je eventuele klachten voorkomen.
  • Zorg ook voor voldoende ontspanning. Spanning en stress zijn dan wel niet de oorzaak van maagklachten, maar kunnen wel de klachten wel bevorderen. Ontspanning en een regelmatig leefpatroon zorgen voor een gezonder lichaam.
  • Wees voorzichtig met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s).
  • Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk.

 

Bronnen: rijnstate.nl en mlds.nl

Delen:  
13 reacties op “Maagzweer door stress, of toch niet?
  1. Hallo ik heb helicobacter bacteriën in mijn maag ..2 keer een kuur.gehad ..maar die gaan niet weg uit mijn maag ..Ben ik resistent geworden voor deze gebruikelijke kuur?

    Geschreven door Anoniem op
    • beste

      ik kreeg tot 5x de kuur , niks helpte tot ik medicijnen uit Frankrijk kreeg

      Geschreven door Anoniem op
      • Beste, welke zijn de medicijnen die je uit Frankrijk kreeg? Alvast bedankt!

        Geschreven door Mathie op
    • Mijn broer heeft 30 jaar lang Zantac tabletten geslikt, het hielp de buik/maagpijn enigszins te onderdrukken, maar na onderzoek op de helicobacter bacterie en een kuurtje Pantopac was de bacterie dood en geen pijn meer. Hetzelfde geldt voor mijzelf(vanaf mijn 5e tot 34e), alleen ik gaf ook over naast de pijn, dus bij mij was er echt sprake van stress/ongesteld worden/roken etc.? Totdat ik op mijn 34e zelf op een maagonderzoek stond (verschrikkelijk, ze wilden geen roesje geven) en bloedonderzoek, mijn maagklepje sloot niet goed, maar uit bloed bleek toch de bacterie te zitten!!! 1 kuurtje Pantopac en weg alle pijn en overgeven!! Geen last van klepje!! Nu heeft mijn 14jr dochter al jaren dezelfde klachten en bleek uit ontlastingonderzoek geen bacterie? Ik kon er niet bij, dezelfde klachten en toch niet die bacterie? Ze werd zelfs naar een medisch psycholoog gestuurd, onzeker, angstig, te lang ophouden, daar kwam het allemaal door! In jan nogmaals gestaan op onderzoek en nu blijkt toch dat ze de bacterie heeft! Pantopac is nu Panclamox! Kuur genomen en nu nog 4 wk Pantoprazol 40mg en check ontlasting. Hoop dat hij dood is, vooralsnog gaat het goed!

      Geschreven door Speedy op
      • zit in fpk 2 kijverlande /heb maagzweer barst van de pijn weigeren iedere vorm van ziekenhuis bezoek
        glasje melk is advies al 3 dagen stekende pijnj gr carlo den hollander

        Geschreven door Anoniem op
  2. ook ik heb hier al jaren last van en had goede medicijnen gekregen.
    Door het steeds maar wisselen door de apotheek van medicijnen omdat ze zoals zij zeggen anders niet betaald worden door de verzekering.
    De medicijnen die ik nu krijg zijn niet zo goed als ik eerst had.Maar zij blijven vol houden
    dat dat niet zo is maar mijn goede medicijnen krijg ik niet meer.

    Geschreven door Vogelzoeker op
  3. Ik heb begrepen dat alcoholgebruik ook nare effecten kan hebben voor de conditie van je maag. Waarom wordt dat niet vermeld?

    Geschreven door Colombe op
  4. 9 jaar geleden had ik in 2 nieren stenen(dat bleek achteraf) mijn huisarts heeft mij 3 weken pijn laten lijden. 3 weken kon ik niet eten en was 15 kg. afgevallen. De huisarts had mij dyclofenac gegeven op mijn lege maag. Omdat mijn maag leeg was
    kreeg ik een gat in mijn maag en buikvlies ontsteking. Op het nippertje ben ik
    geopereerd. Mijn darmen hangen naar buiten. Omdat ik toen 73 jaar was kan ik
    niet meer gerepareerd worden alles is te slap. Daarna zijn in de linkernier de stenen
    weggelazerd en in de rechternier is een grote steen operatief weggehaald.
    De zware maag operatie had nooit mogen gebeuren. Rot verhaal hé?
    Dyclofenac is het ergste VERGIF wat bestaat. Loop nu met een corselet omdat
    de darmen als een grote bult naar buiten hangen. Corselet betaal ik zelf.
    Nu ben ik 82 jaar en nog heel vrolijk.

    Geschreven door Geschreven door Gerretje 16 februari 2017 op
    • Wat ontzettend erg voor u en bijzonder knap dat u nog zo positief en vrolijk kunt blijven! Heel veel beterschap meneer!

      Geschreven door Nancy op
  5. Ik heb jarenlang veel te sterke koffie gedronken. Ben gestopt met koffie, ook geen sterke thee meer, wel slappe thee. Helpt

    Geschreven door Doc op
  6. Met aspirine moet je ook uitkijken, dat is acetyl salicylzuur. Goed je eten kauwen is ook belangrijk, voor je maag. Leer ook jezelf kennen hoe je op voeding reageert, krijg je ergens veel last van later, denk dan na en probeer zo erachter te komen wat jouw lichaam fijn vindt.
    Is het eten wel goed gaar bijv. Is ook belangrijk. Medicijnen met ferro, ijzer dus of vitamines met ijzer kunnen de maag vreselijk irriteren.

    Geschreven door Doc op
    • Hoelang duurt het voor de pijn na het eten weg is? Ze hebben bij mij bacteriën gevonden en daar heb ik een kuur voor.
      1 week twee soorten antibiotica
      5 weken maagzuurremmers

      Ik kan me niet voorstellen dat ik nog lang met dit intense pijn moet zitten. Is het minder als de bacterien dood zijn? Of moet dan het zweer of ontsteking nog genezen☹️

      🙁

      Geschreven door Pijn op
  7. Ik heb sinds vandaag last in mijn maag en nog andere symptomen die goed lijken op een maagzweer weet iemand hoeveel dagen zal de dokter mij geven om te rusten hiermee

    Geschreven door Jjj op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief