Zo verhoog je je weerstand

Zo verhoog je je weerstand

Nu we weer richting de herfst- en wintermaanden gaan is het verstandig om aan je weerstand te denken. Want een verminderde weerstand vergroot de kans op het krijgen van infecties. Dus hoe verhoog je je weerstand?

Wat is je weerstand?

Je weerstand is een functie van je afweersysteem. Dit systeem is het verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen externe ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Dit afweersysteem zit door je hele lichaam, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfesysteem. De antistoffen en witte bloedcellen strijden continu tegen die externe ziekteverwekkers.

Je weerstand is het vermogen van je lichaam om zich te beschermen tegen die ziekteverwekkers. Er zijn verschillende factoren die dat vermogen kunnen verlagen. Denk hierbij aan:

 • Medicatie
 • Een ziekte (bijvoorbeeld Aids)
 • Leeftijd
 • Stress
 • Slaaptekort
 • Overgewicht
 • Roken
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Slechte voeding.

Zo verhoog je je weerstand

Zoals met zoveel dingen is ook hier het sleutelwoord balans. Een juiste balans tussen inspanning en ontspanning, maar ook gezonde voeding is een belangrijk onderdeel. Hoe kun je voor een zo optimale weerstand zorgen?

Vezels

Een goede darmwerking is essentieel voor een goede weerstand. Naast vitamines zijn vezels weer belangrijk voor een goede darmwerking. Het advies van het is om dagelijks tussen de dertig en veertig gram vezels te eten. Vezels komen voor in plantaardige producten. Denk hierbij aan volkoren graanproducten, groente, fruit, noten, aardappelen en peulvruchten. Vezels zijn belangrijk voor het verhogen van je weerstand, omdat ze een essentiële voedingsbron voor de darmflora in je darmen zijn. Een gezonde darmflora zorgt weer voor een goede werking van de darmen en helpen bij de ontwikkeling van je immuunsysteem.

Vitamine D

Vitamine D speelt een rol bij een goede werking van je immuunsysteem en dus je weerstand. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, want onder invloed van zonlicht kan onze huid vitamine D aanmaken. Ondanks dat in de herfst- en winterperiode de zon zich minder vaak laat zien is het toch belangrijk dat je iedere dag even naar buiten gaat. Daarnaast is het verstandig om voldoende vette vis en eieren te eten, deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine D.

Voldoende water drinken

Door voldoende water te drinken is het lichaam beter in staat om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarnaast helpt het drinken van water jouw lymfestelsel om beter te functioneren en voorkomt het dat jouw darmen traag worden.

Beweeg voldoende

Door voldoende en regelmatig te bewegen zorg je ervoor dat je lichaam beter de afvalstoffen kan afvoeren en dat de witte bloedcellen sneller door het lichaam verspreid worden. Daarbij zorgt bewegen voor een betere conditie en dat je longconditie beter wordt. Hierbij geldt niet hoe meer hoe beter. Te veel sporten kan een averechts effect hebben. Dus door regelmatig te sporten, voldoende rust te nemen en over het algemeen meer te bewegen maak je al een belangrijk verschil om je immuunsysteem te versterken.

Slaap voldoende

We weten allemaal dat ons lichaam zich herstelt tijdens het slapen. Onze hersenen verwerken alle informatie van de dag en neurotransmitters komen vrij die onder andere belangrijk zijn bij het opbouwen en activeren van ons afweersysteem. Men gaat ervan uit dat iemand die voldoende slaapt twee keer zoveel antilichamen heeft als iemand die een slaaptekort heeft.

Probeer stress te verminderen

Stress vermindert de afweer en vergroot het krijgen van infecties. Wanneer er sprake is van een langdurige stress situatie dan wordt het hormoon cortisol actief. Dit zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je stofwisseling versnelt. Echter, er wordt aangenomen dat cortisol (ook wel het stresshormoon genoemd) het afweersysteem vermindert. Probeer stress dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

 

Bronnen: Benu Apotheek, Voedingscentrum en Universitair Medisch Centrum Groningen

Delen:  
3 reacties op “Zo verhoog je je weerstand
 1. Gebruik veel medicijnen die ik nodig heb

  Geschreven door Marijke op
  • Tja, slapen.
   Hoe hou je kabaal buiten je slaapkamer.
   Zware vrachtwagens ,schreeuwende mensen,hard rijdende autos met harde muziek aan Enz

   Geschreven door LZ op
 2. zink, vit c en d zijn belangrijk voor je immuunsysteem, als je test weet je ze, veel mensen hebben er te weinig van.

  Geschreven door Juan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief