Altijd moe? Dit veroorzaakt het

Altijd moe? Dit veroorzaakt het

Wanneer je structureel te laat naar bed gaat, dan is het niet zo raar dat je moe bent. Maar wanneer dit niet de reden van je vermoeidheid is, dan is het wellicht verstandig om naar de oorzaak te kijken. Het kan zijn dat een medische aandoening de oorzaak is. Wat zijn mogelijke oorzaken van altijd moe zijn?

Altijd moe? Mogelijke oorzaken

Bloedarmoede

Wanneer er in je bloed een tekort aan rode bloedcellen is of wanneer je bloedcellen niet goed werken, dan wordt er te weinig zuurstof naar al je organen vervoerd. Op dat moment spreken we van bloedarmoede. Naast vermoeidheid zijn de symptomen van bloedarmoede: kortademigheid, pijn op de borst, duizeligheid en hartkloppingen.

Diabetes

Vermoeidheid kan een symptoom van diabetes zijn. Vaak komt dat door een wisselende suikerspiegel. Naast vermoeidheid zijn de meest belangrijkste symptomen van diabetes: het hebben van veel dorst, droge mond, veel plassen, wazig zien en afvallen.

Traag werkende schildklier

Wanneer je last hebt van een traag werkende schildklier, dan geeft deze te weinig schildklierhormonen af. Schildklierhormonen spelen een belangrijke rol in het omzetten van voedsel in energie. Wanneer er te weinig van deze hormonen worden aangemaakt, dan kun je naast vermoeidheid ook last krijgen van: een droge huid, kouwelijkheid, concentratieverlies en gewichtstoename.

CVS en fibromyalgie

Het is het soms moeilijk een onderscheid te maken tussen fibromyalgie en CVS, omdat veel symptomen gelijkaardig zijn. Echter, bij fibromyalgie is het bovenliggende symptoom pijn en bij CVS (Chronische Vermoeidheidssyndroom) is dat extreme vermoeidheid. Maar bij beide aandoeningen spelen beide symptomen.

Corona

Het blijkt dat veel mensen ook na corona nog lange tijd erg moe zijn. Wat daar de exacte oorzaak van is, is nog onbekend. Echter, dat deze vermoeidheidsklachten een grote invloed hebben op het dagelijks leven is duidelijk.

Psychische problemen

Een depressie of een burn-out kunnen ook voor vermoeidheid zorgen, doordat ze invloed hebben op hoeveel energie je hebt. Naast vermoeidheid zijn lusteloosheid en somberheid symptomen die bij een depressie en een burn-out voorkomen.

Restless Legs

Het restless legs syndroom, afgekort RLS, is een neurologische bewegingsstoornis. Hierbij is sprake van een niet tegen te houden neiging om je benen te bewegen wanneer je in rust bent. Dit gebeurt meestal ’s avonds en ’s nachts. Doordat je ook ’s nachts met je benen moet bewegen slaap je minder goed en heb je last van vermoeidheid.

Hartfalen

Wanneer het hart minder goed werkt, dan praten we van hartfalen. Hierdoor kan het hart onvoldoende bloed je lichaam rondpompen. De symptomen van hartfalen zijn naast kortademigheid en vocht vasthouden vermoeidheid.

Overgewicht

Door de druk op het lichaam als gevolg van het overgewicht, kan dit zorgen voor slaapapneu met extreme vermoeidheid als gevolg. Daarbij moet het lichaam bij overgewicht harder moet werken dan normaal voor zijn dagelijkse routinebezigheden.

Ziekte van Parkinson

Vermoeidheid komt zeer veel voor bij de ziekte van Parkinson. De oorzaak voor deze vermoeidheid wordt nog niet goed begrepen. Met gaat er vanuit dat verschillende factoren een rol spelen.

Slaapapneu

Wanneer je last hebt van slaapapneu, dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof waardoor je telkens wakker schrikt. Het natuurlijke slaap-waakritme wordt waardoor je een gebrek aan concentratie en vermoeidheid kunt ervaren.

Ziekte van Pfeiffer

Bij velen begint de ziekte van Pfeiffer vaak met vermoeidheid. Andere beginnende symptomen zijn: hoofdpijn, keelpijn, koorts en rillerigheid. De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Besmetting met dit veelvoorkomende virale infectie ontstaat wanneer je in contact komt met besmet speeksel.

Zwangerschap

Vooral tijdens het eerste trimester komt (extreme) vermoeidheid voor bij zwangere vrouwen. Maar ook later in de zwangerschap kunnen vrouwen meer vermoeid zijn dan anders. Deze vermoeidheid ontstaat door hormonen en lichamelijke veranderen, maar ook door emotionele veranderingen die meer energie kosten.

Overig

Naast bovengenoemde oorzaken zijn er nog vele andere mogelijke oorzaken van altijd moe zijn. Denk hierbij aan: nierziekten, geneesmiddelen, longziekten zoals astma en chronische bronchitis en werkomstandigheden, zoals ploegendiensten en lange dagen.

 

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap, Thuisarts en St. Anna Ziekenhuis

Delen:  
5 reacties op “Altijd moe? Dit veroorzaakt het
 1. Ik slaap een paar weken slecht, ik slik zelf inslapers. Hoe kan het dat ik zo slecht slaap?

  Geschreven door Ciska op
 2. Ik kwam er achter dat ik een extreem te kort aan vitamine B 12 heb.
  Ook belangrijk om in de gaten te houden.
  Kwam bij mij omdat ik het dunne syndroom heb.
  En m’n lichaam dit niet meer goed opneemt
  Nu injecties en hopen me weer m’n zelf te voelen.

  Geschreven door Hens op
 3. Jullie vergeten b12 opname probleem, hierdoor heb je een tekort, je raakt verschrikkelijk moe en krijgt een heleboel problemen.

  Geschreven door G op
 4. Hallo, al jaren gebruik ik pantoprazol (een maagwandbeschermer), een pilletje van 40 mg per dag. Jaren geleden merkte ik dat ik een soort van “chronische” vermoeidheid. En geen arts wist mij te vertellen waardoor dat kwam. Totdat mijn vrouw ineens een info site ontdekte waaruit bleek dat mijn verschijnselen ook door magnesiumtekort kunnen komen. Pantoprazol geeft een beschermlaagje op de maagwand en het is voor het lichaam niet mogelijk magnesium op te nemen anders dan via de maagwand of de huid. Hoe dan dit opgelost? Pilletjes werken natuurlijk ook niet zo. Toen aan de zechstal. Dit heeft een hoog magnesiumzout gehalte en na een aantal weken gingen de verschijnselen verminderen. Doe dit nu met een magnesiumolie oplossing 2 a 3x per week met hele goede resultaten. Hele lijf insmeren 20 a 30 minuten inwerken en daarna afspoelen. Het zou goed zijn als deze info op de bijsluiter van pantoprazol zou komen te staan en dat artsen meer info hierover zouden kunnen geven. Ik wil niet beweren dat dit tegen alle vormen van vermoeidheid zal werken, als je pantoprazol slikt zou het een redelijke waarschijnlijkheid kunnen zijn…….

  Geschreven door pantoprazolletje. op
 5. Bedankt voor je tip pantoprazolletje,ik gebruik ook pantoprazol en ben ook vaak moe.

  Geschreven door Zonnetje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief