Restless Legs Syndroom, kun je er iets aan doen?

Restless Legs Syndroom

Tienduizenden mensen in Nederland hebben RLS, ongeveer 1 op de 10 mensen ontwikkelt een zeker mate van RLS op enig moment in zijn of haar leven. Toch is RLS niet bij iedereen even bekend. Dus wat is het Restless Legs Syndroom, en kun je er ook iets aan doen?

Wat is het Restless Legs Syndroom?

Het Restless Legs syndroom (RLS) wordt in het Nederlands aangeduid als het rusteloze benen syndroom (RBS). Het is een neurologische aandoening waarbij je een bijzonder vervelend in (veelal) je benen hebt. Het kenmerkt zich door een irriterend, branderig gevoel diep in de kuiten, bovenbenen, voeten, romp of armen. Hierbij is sprake van een onbedwingbare neiging de benen te bewegen wanneer men in rust is.

Symptomen

Sommige mensen omschrijven de klachten van RLS als:

 • Een vervelend, onrustig gevoel in de onderbenen.
 • Kriebelend gevoel.
 • Tintelingen in de benen.
 • Kramp in de benen.
 • Elektrisch gevoel in de benen.
 • Diep pijnlijk gevoel in de benen.
 • Het gevoel gaat alleen maar weg als je je benen beweegt. Je hebt ook het gevoel dat je je benen moet bewegen. Echter, de symptomen neigen terug te keren kort na rust.
 • Meestal heb je er ’s avonds of ’s nachts het meest last van. Dat zijn de momenten dat je rust. Het wordt erger als je maar een beperkte ruimte hebt, zoals in een bioscoop of vliegtuig.

Deze symptomen kunnen variëren van een lichte rusteloosheid op bepaalde avonden, tot een hele erge rusteloosheid die iedere avond en nacht voordoet. Het gevolg hiervan kan zijn, dat het de slaap verstoort. Mensen die matige of ernstige symptomen hebben kunnen hier bovenop ook nog eens last krijgen van angst en depressie.

Periodic Limb Movement Disorder

Het blijkt dat ongeveer 80% van de mensen die last hebben van RLS, ook last hebben van een soort spiertrekkingen van de ledematen tijdens de slaap. Dit noemt men Periodic Limb Movement Disorder (PLMD). Soms zijn deze bewegingen heel licht, maar het kan ook zo zijn dat je hele been omhoog schiet. In hoeverre je last hebt van deze nachtelijke bewegingen verschilt van persoon tot persoon. De één slaapt gewoon verder, en een ander kan hierdoor grote delen van de nacht wakker liggen.

Vermoeidheid

Bij veel mensen worden de symptomen in de avond en nacht erger en dat bemoeilijkt vaak het inslapen en het doorslapen. Het gevolg op de lange termijn kan een chronisch slaaptekort zijn, waardoor een chronische vermoeidheid ontstaat.

Oorzaken

De exacte oorzaak van RLS is (nog) onbekend. Bij sommige patiënten is de aandoening (deels) erfelijk bepaald. Verder lijkt de stoornis in de ijzer- of dopaminestofwisseling een rol te spelen. Dopamine is een stof die belangrijk is bij de overdracht van signalen tussen zenuwcellen. Van een aantal aandoeningen of omstandigheden is bekend dat zij RLS kunnen veroorzaken of verergeren. Dit zijn:

 • Chronische aandoeningen
  Denk hierbij aan diabetes, nierpatiënten, schildklieraandoeningen en reuma.
 • Zwangerschap
  Tijdens een zwangerschap (vooral in het laatste deel van de zwangerschap) heeft ongeveer 15% van de vrouwen last van RLS. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen na de bevalling.
 • Medicijnen
  Bepaalde geneesmiddelen kunnen de symptomen uitlokken of verergeren. Dit zou gaan om de meeste antidepressiva, calciumblokkers, sommige medicijnen tegen misselijkheid en allergieën, bepaalde kalmeringsmiddelen (waaronder haloperidol en fenothiazine) en het anti-epilepticum fenytoïne.
 • Bloedarmoede
  Bij veel RLS-patiënten wordt bloedarmoede of een laag ijzergehalte in het bloed vastgesteld. Een Ferritine-gehalte beneden 40 ng/mL zou een belangrijke risicofactor kunnen zijn.
 • Spataderen
  Bepaalde studies wijzen op een verhoogd risico bij mensen met ernstige spataderen en een verbetering na verwijdering van die spataders.
 • Koffie
  Cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee, warme chocolademelk of frisdranken, kunnen de symptomen verergeren.
 • ADHD
  Recente onderzoeken wijzen op een verband tussen RLS en symptomen van ADHD (concentratiemoeilijkheden en hyperactiviteit). Verder onderzoek is nog nodig.
 • Leeftijd
  Na je 45ste levensjaar zou je meer kans hebben op het krijgen van RLS.

Behandeling

Alleen in het geval van secundaire RLS, dus als de onderliggende oorzaak bekend is, is genezing van RLS mogelijk. Bij primaire RLS kunnen alleen de symptomen behandeld worden. Wat kun je zelf doen?

Leefstijl

 • Voeding
  Meestal wordt aangeraden om koffie en andere cafeïnehoudende producten (zoals chocolade, thee en frisdranken) te vermijden. Ook alcohol kan ervoor zorgen dat de klachten heviger worden en langer aanhouden.
 • Vitaminen/mineralen
  Wanneer het blijkt dat je een ijzer– of vitaminegebrek hebt, dan is het mogelijk om dit aan te vullen door ijzer of vitamine B12 in te nemen. Laat voor de zekerheid één keer per jaar je ijzergehalte meten.
 • Stop met roken.

Slaaphygiëne

Omdat vermoeidheid en slaperigheid de symptomen van RLS vaak verergeren, is een goede slaaphygiëne erg belangrijk. Een goede slaaphygiëne bestaat uit:

 • Zorg voor een koele, rustige en comfortabele slaapomgeving.
 • Ga iedere avond op hetzelfde tijd naar bed en sta ook op dezelfde tijd op.
 • Zorg voor voldoende uren slaap per nacht om uitgerust wakker te worden.

Lichaamsbeweging

Het lijkt erop dat regelmatige, niet al te intensieve lichaamsbeweging, de symptomen kunnen verminderen. Over het perfecte moment zijn nogal wat discussies. De één raadt het af om kort voor het naar bed gaan veel te bewegen, terwijl anderen baat hebben bij bewegen voor het slapengaan. Experimenteer met wat voor jou het beste werkt, want het kan zeker geen kwaad, om overdag regelmatig wat te bewegen om te zien wat het effect is.

Zelfhulpmiddelen

Er zijn mensen die baat hebben bij warme of koude voetbaden of kompressen.
Ook helpt het bepaalde mensen om op die momenten dat je lang moet zitten, om de geest bezig te houden door wellicht een spannend boek te lezen, je te concentreren op een ingewikkelde puzzel of een computerspelletje.

Alternatieve methodes

Verschillende alternatieve behandelingsmethoden (zoals massage, biofeedback, meditatie, yoga, acupunctuur, acupressuur, etc.) worden vaak ook geadviseerd. Aangezien hier weinig tot geen betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek over bestaat, kunnen hier geen algemene uitspraken over gedaan worden.

Medicijnen

Wanneer je ondanks al deze middelen, last blijft houden van rusteloze benen, dan kan je arts je medicijnen voorschrijven. Van de meeste medicijnen is (nog) niet precies bekend hoe ze werken, maar de klachten kunnen erdoor verminderen. Wanneer de keuze voor medicijnen gemaakt wordt, dan moet je rekening houden met de mate waarin de symptomen het normaal functioneren van iemand belemmeren, ten opzichte van de eventuele bijwerkingen van het geneesmiddel.

Er zijn 4 groepen geneesmiddelen die bij RLS worden gebruikt:

 • Geneesmiddelen tegen Parkinson.
 • Slaap- en kalmeringsmedicijnen (Benzodiazepines).
 • Geneesmiddelen tegen Epilepsie.
 • Opiaten.

 

Bronnen: neurologie.nl, patient1.nl en jeroenboschziekenhuis.nl

Delen:  
94 reacties op “Restless Legs Syndroom, kun je er iets aan doen?
 1. Nu weet ik wel bijna (100%) zeker dat bijna alle ziektes, kwalen en symptomen komen door verzuring. Het is een hele klus om ’n lichaam weer basisch te krijgen als je op leeftijd bent. Maar het kan. Met een ijzeren discipline. Veel groenten, géén suiker,zeker geen frisdranken, wel aardappelen, géén tarwe wel spelt, quinoa is o.k. Géén dierlijke vetten, wel vette vis, enz enz enz. Alles is te vinden op internet; ontzuren, en alkalisch /basisch dieet. Ik kende iemand, lang geleden, ze was flink afgevallen, door als ze s avonds snaaizucht kreeg, alleen maar groente te eten.Ze had weer energie, geen pijn meer, en een goed gewicht. Ikzelf ben een “hartige eter”, maar ook van cashewnoten, kaas en vis , s avonds, kun je behoorlijk aankomen. Een gouden regel, zei een kennis, ná 19.00 niks meer eten. Maar als je dan toch honger krijgt, of zin, groente, en niks erbij.

  Geschreven door kimberley pex op
  • helaas heeft mijn dochter al vanaf haar 2de RLS. ze is nu 10 en denk dat we “de uitslag” nu een jaar of 3 weten. ze heeft medicijnen geslikt voor parkinson. dit hielp echt alleen de bijwerkingen waren heftiger dan dat het hielp……helaas

   Geschreven door jody op
   • wellicht helpt medische wiet? Wordt ook aan kinderen gegeven. Hiervoor moet de huisarts benaderd worden.

    Geschreven door doordouwer op
   • Afschuwelijk als kleine kinderen daar al last van hebben. Probeer eens een kwart theelepeltje natrium bi carbonaat in een half glaasje louw water. Je proeft het niet. Het helpt mij geweldig goed. Ik was er mee gestopt omdat ik dacht er geen last meer van te hebben maar na een maand kwam het weer terug en gebruik het weer en het is over.

    Geschreven door carry 20-8-2017 op
    • Waar haal je dat natrium bi carbonaat

     Geschreven door Edwin op
     • in België staat dit altijd bij de specerijen.

      Geschreven door iebe op
     • In Nederland heet dit zuiveringszout of baking soda en is bij de drogist te koop

      Geschreven door Anita op
     • Ik gebruik calcium+vitamines B6. Dat help wel goed.

      Geschreven door Anoniem op
    • Waar koop ik dat middel in Nederland? welk merk is het?

     Geschreven door Ingeborg op
     • Je kunt het bij Holland &barret (de Tuinen) kopen, (het is eigenlijk baking soda)

      Geschreven door Marja op
     • Ik gebruik glepark en heb mijn hele leven al RLS

      Geschreven door Seaman op
    • Bij mij helpt curcuma , dat werkt op de neurotransmitters in de hersenen. Verder geen bietsuiker meer. En vooral geen smaakversterkers zoals natriumglutinaat, zoals dat in sausjes en gebak wordt toegevoegd. Soms helpt het om op je buik te gaan inslapen.
     Sterkte mensen!

     Geschreven door Lotgenoot op
   • Ikzelf heb goed resultaat met het medicijn Inhibin .

    Geschreven door Trudy op
   • Bij mij bevestiging dat het erfelijk is, en dus er nooit meer vanaf kom. Ik gebruik SIFROL en het helpt redelijk.
    Het is alleen jammer dat er zo weinig aan de oorzaak gedaan wordt. De artsen weten het niet, terwijl er zoveel gevallen bekend zijn en dit een
    vreselijke ziekte is! Wat meer onderzoek hiernaar zou nodig zijn. Om heel veel mensen te helpen.

    Geschreven door Steems op
  • Word zo moe van mensen die predikten dat spelt beter zou zijn dan tarwe. Het is beiden een glutenhoudende graansoort uit dezelfde familie. En waarom over gewicht en aankomen beginnen als het hier gaat over RLS??
   Wat bij mij helpt: Lyrica, magnesium, wandelen, gezond eten (vaag begrip, maar gebruik je gezonde verstand in deze en ga geen dieet goeroes volgen)

   Geschreven door Massie op
   • Ik heb ook Lyrica en in het begin ging het heel goed maar nu komen ze weer dubbel zo hard terug misschien moet ik wat zwaarder Lyrica hebben !

    Geschreven door Anna op
    • Lyrica en een paar (letterlijk 2 stuks) Mars, Twix of Snickers. Dat helpt circa 4 uurtjes. 😉

     Geschreven door Hans Groenewegen op
  • Ik heb het niet zo heel vaak, maar ik las laatst een gekke oplossing, dat mij in ieder geval helpt en dat is Vicks Vaporub in je knieholte smeren en als het in he armen zit, dan smeren aan de binnenkant van je ellebogen. Het klinkt raar, maar ik vind altijd alle tips de moeite waard om te proberen en het hielp mij.
   Roswitha

   Geschreven door Roswitha op
   • Ik heb het best wel heftig maar ik heb nu gelijk vicks vaporub ik gaat het af wachten al vast bedankt !

    Geschreven door Anna op
   • Wat ik doe, is een stuk zeep tussen de lakens of dekens leggen en het helpt echt bij mij. Heb dit eens gelezen op facebook.

    Geschreven door Annie op
    • blokje zeep aan het voeteneind tussen matras en hoeslaken en ik slaap met wintertenen en wiebelbenen redelijk goed door. Groene groente en 20 minuten rustig doorstappen helpen ook.

     Geschreven door Jisca van Dijk op
   • Dit helpt mij ook!! Als ik last krijg masseer ik gelijk mijn benen met Vapo Rub en ik kan heerlijk slapen.
    Wat ik als tip kreeg van mijn schoonzusje; geen kaas meer eten. Ik ben het nu aan het uitproberen en ik merk dat als ik een kaasloze dag heb ik geen last heb van mijn benen en heerlijk slaap. Dus ideetje !!

    Geschreven door Anoniem op
  • Lekker Hartig!!

   Geschreven door Anna op
  • Ik slik al jaren glepark(07) 1mg
   Zijn er tabletten die hoger gaan dan wat ik slik?
   Reden is dat mijn vriendin zegt dat nog veel beweegt.
   Gaarne een reactie

   Geschreven door Anoniem op
 2. ik heb stresleg in erge mate ik neem s’avonds rivotril 4 druppels en ben er zeer goed mee.

  Geschreven door christa.vandeweghe@skynet. op
  • Ik gebruik ook rivotril. Een halve tablet 1 MG als ik echt niet in slaap kom.
   Het gaat prima.
   Maar wat ik nu ontdekt heb is dat als ik een druppels cbd in me neus doe ik ook goed slaap. Vol spectrum dus geen tuinentroep.
   Heel verhaal hoe dat zo kwam maar mij helpt het geweldig. Ook al omdat ik een hele slechte slapen ben en vaak slasptabletten neem.
   Nu al bijna een half j niets meer.

   Geschreven door Anoniem op
 3. Bij toeval heb ik de oorzaak gevonden en ik heb er sindsdien geen last meer van.
  Maar ik ben niet van plan mijn oplossing hier te geven, want ik krijg de hele meute over me heen.Veel succes. Jetje

  Geschreven door Jetje Jansen op
  • Als je het niet wil delen waarom reageer je dan …

   Geschreven door Jet op
  • had ook RLS op mijn 7e jaar denk ik nu permanent tot mijn 35e geen last, als ik nu suiker binnen krijg direct rusteloos als ik stil zit of lig ,maar niet eten na 6 uur sávonds ,geen suiker en voor mij nog belangrijker nog belangrijker sávonds een beetje zout met water voor ik naar bed ga en ik slaap als een roos

   Geschreven door Fiepko van Calcar op
  • Hallo jetje,heel flauw dat je andere mensen met misserie niet wilt helpen

   Geschreven door Nicolette op
  • ik vind je een naar mens, zeg dan helemaal niets!, fijn leven verder in je “eentje” op de berg.

   Geschreven door antoniadeleeuw op
  • HEB ER ZOVEEL LAST VAN DAT IK GRAAG JE METHODE HAD VERNOMEN…..

   Geschreven door WILLEMPIE op
  • Daar ben ik het helemaal mee eens Massie . Gewoon je gezonde verstand gebruiken .

   Geschreven door Jose op
  • Nu krijg je ook de hele meute over je heen Jetje !! En misschien vind je dat wel fijn, al die aandacht . Succes met je wondermiddel .

   Geschreven door Jose op
  • Ik vind dat niet pool van u dat ge andere mensen niet wilt helpen u zou er nogtans veel mensen
   een plezier mee doen want u weet zelf ook wel dat restles geen lachertje is
   Ik vraag dan ook beleeft bedenk u eens en laat meschien toch uw wonder middeltje weten u zal
   er veel mensen met restles plezier mee doen
   Dat is mijn mening geschreven door persoon uit België

   Geschreven door Wifri op
  • ????

   Geschreven door frsm op
  • Hahaha ? ? ? Dat helpt ons vooruit. Bedankt.

   Geschreven door Fleur op
  • Het is toch een fijn idee anderen tips te geven?

   Geschreven door Vera op
 4. Bij mijn helpt magnesium heel goed.

  Geschreven door maria op
  • Jammer dat je geen oplossing geeft. Wellicht heeft een ander er veel bij baat.

   Geschreven door maria op
  • jetje we zijn er toch om elkaar te helpen,vind het één flauwe reactie hoor van u je had dan beter je mond gehouden pff

   • Jetje heeft geen RLS. Want als je dat wel hebt en je hebt een middel gevonden ben je heel blij dat je alle andere mensen hiermee kunt helpen omdat je weet hoe zwaar het is om dit te hebben. Ik heb er al ruim 15 jaar last van en zit nu in de ergste fase, afbouw medicijnen, i.o.m. neuroloog. Als je echt weet wat deze ziekte betekent help je anderen met jouw tips.

    Geschreven door GVH op
  • Bij mij ook magnesium , help perfect.

   Geschreven door Rietje op
 5. Toen ik last kreeg van restless legs zei mijn arts: het slechte nieuws is dat het nooit overgaat en het goede nieuws is dat er een medicijn tegen is, nl. Sifrol. Sinds ik dat iedere dag inneem (de laagste dosering) heb ik geen last meer.

  Geschreven door Anniek op
  • inderdaad, had al 10 jaar last van dit syndroom, in erge mate zelfs maar Sifrol heeft me er volledig vanaf geholpen. Moet het wel dagelijks nemen anders heb ik er dezelfde dag al last mee. Topprodukt, althans voor mij.

   Geschreven door Dirk op
 6. Bij mij is er een beenader verwijderd in ziekenhuis. Was een zieke ader volgens specialist.

  Geschreven door fred op
 7. Hallo Jetje. Gebruik je soms .,,cbd. Of THC dat helpt ??

  Geschreven door M R op
 8. Ik smeer midalgan op de benen, en het helpt.

  Geschreven door Anoniem op
 9. Benen insmeren met Magnesium olie en dagelijks neem ik s’morgens en s’avonds voor het naar bed gaan een Magnesium/Calcium supplement.
  Helpt, bij mij althans, heel goed!!

  Geschreven door Ger op
 10. Waarschijnlijk als gevolg van slaapapneu, ben ik – na een slaaponderzoek – een aantal jaren geleden door een neuroloog met PLMD gediagnosticeerd. Ik heb hiervoor Pramipexol voorgeschreven gekregen. Ik slik dit nu braaf sinds die tijd, 2 tabletten van 0.088 mg niet lang voor het slapen Ik heb werkelijk geen idee of dit middel echt iets doet tegen de aandoening, merk er niet veel van. Ik twijfel nu of ik ermee moet doorgaan.

  Geschreven door Pjw op
  • Nou zeg! Als het je toch help is het toch goed. Ik probeer alles op te zoeken; mijn man heeft het heel erg en slikt 9 pillen pramipexol per dag. Ik zou hem daar graag vanaf helpen. Wil je het mij niet vertellen?

   Geschreven door J. de Roos op
   • jetje zit gewoon te stangen vindt ze leuk

    Geschreven door esther op
   • Ook bij mij is rivotril in pilvorm de beste remedie.0,5 mlgr.Frans.

    Geschreven door Franky. op
    • ik neem ook rivotril in druppel vorm s’avonds 4 druppels is primma,ik heb het in erge vorm .

     Geschreven door christa op
    • Ik neem iedere avond 2 rivotrils. Het helpt nu weer. Ik heb wel na veel jaren van 1 naar 2 moeten verhogen

     Geschreven door Mòshù op
 11. Geschreven door khadija
  Ik heb dat ook vanaf mijn kind tijd dat is heel vervelend vooral in de nacht Veel pijn bij mij helpt mijn benen warm te houden met een kruk

  Geschreven door Kady op
 12. Ik las laatst dat je, als het in je benen zit, je Vicks Vaporub moet smeren in je knieholtes en/of aan de binnenkant van je ellebogen, als het in je armen zit. Mij help het in ieder geval.

  Geschreven door Koko op
 13. bij mijn help lyrica heel goed heel goed ,het is het proberen waard

  Geschreven door janine op
 14. … regelmatig last van, enkel in vooravond. Neem dan zakje Magnetop magnesium, binnen de 10 minuten verholpen en voor een week of 2 ben ik er vanaf dan…

  Geschreven door Enertje op
 15. Ik krijg het als ik even zit en steevast elke nacht !..in de armen de triceps !de benen de bovenbenen !..of schouders ! ik word er horendul van !..alles al geprobeerd ! sport elke dag plus magnesium enz maar niets helpt !alleen is het zachter als ik in koude temperaturen ben !..soms heel soms gebeurd er niets !..ik zou echt niet weten door wat het eigenlijk komt anders zou ik er wel iets op vinden !..maar ik moet niet zagen want ik ben blijkbaar niet alleen ha ha ! sterkte allemaal !

  Geschreven door guy op
 16. ik heb al enkele jaren veel last van krampen en kriebelende benen snachts, ik neem daarvoor elke avond 2x 200 mg magnesium citrate ,
  dat helpt bij mij althans heel goed!
  in de winter als ik koude voeten heb ,krijg ik eerder kramp en neem ik aanvullend een warme kruik mee naar bed!

  Geschreven door Tiny op
 17. Magnesium helpt bij mij uitstekend! Neem dagelijks een magnesium /calcium met vitamine D4 en ik ben er helemaal vanaf.

  Geschreven door Simon op
 18. Bij mij is het een b12 tekort. In ieder geval lage waarde onder de 100 pmol/ ltr.
  Moet dit aanvullen met mythyl cobalamine. De andere vormen werken niet of worden niet opgenomen.
  On ieder geval werkt het bij mij voor rls en plmd. Laatste is vrij heftig in mijn geval.

  Geschreven door Jj op
 19. Jarenlange last van een ‘restless body’ opgelost met pramipexol. 3x per dag 0,088 mg.

  Geschreven door Walt bakker op
 20. hallo ik heb het ook vaak gehad ik ben vrouw van 41 en jarenlang last van gehad nu gebruik ik beenbalsem van gehwol en helpt mij echt ik voel het onrustige zo wegtrekken

  Geschreven door nathalie verstappen op
  • Dat betekent heeft te maken met broedsomloop. Ik heb van mijn huisarts tabletjes die bloedsomloop bevorderen. Dat helpt enigszins wel alleen dat gebruik ik niet meer omdat het verergert de tinnitus die ook te maken kunnen zijn met bloedsomloop .

   Geschreven door Han op
 21. Ik slik sinds een half jaar pramipexol, dat wordt ook voorgeschreven voor mensen met een lichte vorm van parkinson. Deze medicatie help mij goed, zonder bijwerkingen althans bij mij dan, Ik heb weer een goeie nachtrust. maar wat nu de oorzaak hiervan is kon mijn huisarts ook niet aangeven, ze zei wel, dat ze dit vaker zag bij fibromyalgie patienten. en aangezien ik deze ziekte helaas ook heb.

  Geschreven door Monique op
 22. Als Fysio’s adviseren we mensen de kuiten een uur voor het naar bed gaan in te smeren met magnseium olie of zalf. (Zechstein Veendam).
  De resultaten zijn zonder meer positief te noemen.
  Het innemen van tabletten is natuurlijk ook een mogelijkheid.
  Overdaad uit zich in diarree….

  Geschreven door Jan Veen. op
 23. Ja echt waar Magnesium heeft ook hier wonderen verricht, gewoon 15 minuten met de voeten in pure magnesium vlokken met lauw water voeten badje zo 2 a 3 x per week. Magnesium pillen kan ook maar soms werkt dit veel minder goed dan een voetenbadje, omdat het meteen wordt opgenomen.

  Geschreven door Willemien op
 24. Als ik last heb vaak ‘nachts ga ik uit bed en ga springen of traplopen.. In slaperige toestand moet je daar wel bij opletten.. Heb sowieso vaker last bij alcohol gebruik en lang op de bank liggen tv kijken of lezen is ook niet bevordelijk….

  Geschreven door Plaaster op
 25. Als ik erg veel zout heb gegeten of voedsel met natrium glutaminaat (vetsijin)wordt het heel erg. Na het eten van Oosters eten moet ik wel 1,5 liter water in de nacht bijdrinken. Daarna nemen de klachten pas af. Natrium glutaminaat zit in zout en zoet eten (bv. soyasaus, zoutjes, gebak, koekjes) en wordt soms als ‘specerijen’ vermeld. Het beste is alles wat natrium glutamiaat bevat te vermijden en uit te proberen of het werkt. Er zijn Chinees restaurants die geen vetsjin meer verwerken in hun gerechten.
  Ik heb ook de indruk dat een theelepeltje curcuma per dag (kerrie) helpt. Curcuma werkt in ieder geval op de neurotransmitters in de hersenen en het kan ook helpen tegen hersenziektes In India noemen ze het ‘golden milk’ . Dit recept is te vinden op internet.

  Geschreven door Moontje op
 26. Ik heb het niet iedere nacht maar als het bij mij voorkomt loop ik ongeveer 10 minuten over de koude vloer en slaap dan gemakkelijk in.
  Het komt die nacht niet meer terug.

  Wim.

  Geschreven door Wim op
  • Mijn RLS is niet om uit te houden,
   Slapen komt er niet van; ik weet dat dit een echte ziekte is,
   In mijn geval geërfd van mijn moeder( door vele doktoren bevestigd,
   Wij missen een bepaald stofje in de hersenen zeggen zij,
   En daar moet je maar mee leren leven? Ook al door het tekort aan slaap is het moeilijk,
   Om een normaal leven te lijden; er zijn meer dan 2 miljoen mensen in Nederland die het
   Probleem hebben en begrijp dus niet dat hier geen onderzoek naar word gedaan?
   Ook ik gebruik ( SIFROL ) en ja soms help het maar zeker niet altijd.
   Bij deze wens ik iedereen met deze kwaal heelveel sterke; weet zeker dat jullie het kunnen gebruiken.
   Denk nu dat ik wietolie ga gebruiken zou kunnen helpen heb ik gehoord.?
   Met vr w. .x W. Ik

   Peuk

   Geschreven door Antoinette. .. op
   • Bij mij werkt Inhibin heel goed.

    Trudy

    Geschreven door Trudy op
   • Bij mij werkt Inhibin heel goed. Verkrijgbaar bij apotheek.

    Trudy

    Geschreven door Anoniem op
 27. Heb een paar maanden lang last gehad van RLS en het feit dat je niet kan slapen en dus overdag niet normaal functioneert is echt iets waar je doodongelukkig van wordt.
  Huisarts kwam met Parkinson medicijnen, maar daar ben ik niet op in gegaan.
  Ik heb toen n.a.v. een reactie hier calcium/magnesium/zink pillen gehaald en sindsdien nooit meer last van gehad. Waanzinnig blij met deze simpele oplossing. ????

  Geschreven door Sleepy head op
 28. Ik heb s nachts erg veel last van RLS. Mijn moeder heeft het ook al heel lang dus ws erfelijk belast. Wat mij helpt is overdag zo weinig mogelijk suikerprodukten. Maar s nachts eet ik wel een droog biscuitje als ik last heb en daarna een paracetamol. (Dan heb ik wel al een hele tijd liggen bewegen met mijn benen). De RSL zakt dan af en ik kan dan weer verder slapen.

  Geschreven door Dini op
 29. Ik heb s nachts erg veel last van RLS. Mijn moeder heeft het ook al heel lang dus ws erfelijk belast. Wat mij helpt is overdag zo weinig mogelijk suikerprodukten. Maar s nachts eet ik wel een droog biscuitje als ik last heb en daarna een paracetamol. (Dan heb ik wel al een hele tijd liggen bewegen met mijn benen). De RSL zakt dan af en ik kan dan weer verder slapen.

  Geschreven door Berendina op
 30. Wietolie is de oplossing voor allen..

  Geschreven door Anneke op
  • Na vele jaren van in de nacht 10-20 minuten, soms 2-3 x per nacht en ook ‘s avonds, lopen en magnesium slikken. Magnesium olie op mijn benen smeren uiteindelijk naar de huisarts gegaan. Slik nu pantoprazol 0,088 mg. Ging een jaar goed totdat ik vocht vasthield in mijn benen vanwege slechtwerkende kleppen van de aders. Ik draag nu steunkousen en sindsdien geen last meer van RSL.

   Geschreven door Henny op
 31. Inhibin is een goede oplossing.

  Geschreven door Trudy op
 32. Vicks vaporup zou goed helpen en heel simpel oma s raad klinkt ongelooflijk maar n stuk zeep aan het voeteneind tussen het matras en hoeslaken in.
  Is het proberen ook waard bij mij heeft het goed geholpen.

  Geschreven door Anneke zwart op
 33. Sifrol werkt pas na 3 uur, dus daar rekening mee houden als je het gaat gebruiken. Ik gebruik het tot volle tevredenheid al 7 jaar en nog steeds in de laagste dosering.

  Geschreven door Anniek op
 34. OOK IK HEB AL JAREN AF EN TOE LAST VAN ONRUSTIGE BENEN. BIJ MIJ HELPT HET VOLGENDE:
  IK REK MIJN BOVENBEEN 60 SECONDE, 3 MAAL ACHTER ELKAAR DOOR MIJN ENKEL VAST TE PAKKEN EN MIJN HIEL NAAR MIJN BIL TE TREKKEN.
  HET HELPT VOOR BEIDE BENEN ALS JE MAAR 1 BEEN REKT.
  SUCCES.

  VERA VAN HILTEN

  Geschreven door VERA VAN HILTEN op
 35. Magnesium-Calcium innemen en de onderbenen voor het slapen gaan insmeren met een goed merk
  magnesium olie!

  Geschreven door Ger Stahlhofer op
 36. ik eet dagelijks 1 banaan, en indien echt veel last nog een Rivotril 2mg , maar dat heb ik enkel op dagen als ik 18u gewerkt heb

  Geschreven door Patrico Pae op
 37. Toen ik 8 jaar was, had ik iets als RLS in de armen en men dacht dat het aardstralen waren en ik werd verplaatst naar een andere kamer, help niet . Ik had ook last van bloedende knieén, maar het ging allemaal over toen ik 11 werd en toen ik 45 was begon het weer, maar nu in mijn benen als of er kleine sponsjes door mijn aders gedrukt werden . Op een militaire oefening smeerden mijn collega’s terwijl ik sliep suiker om mijn mond en ik had spontaan RLS verschijnselen , Ik heb jaren weinig geslapen, benen onder de dekens weg , bewegen tot ik van ellende in slaap viel . Op vacantie in de caribbic zwemmen en water binnen krijgen , ik zwem slecht , s’nachts geen RLS . Nu neem ik voor het slapen gaan zeezout ,zoveel dat mijn mond zout smaakt en eet na 6 uur geen colidraten en absoluut geen last meer ! en dat is beter dan allen zenuwbelemmerende middelen, waar je ook nog eens duf van wordt.!

  Geschreven door Fiepko van Calcar op
  • Ik heb evenals mijn moeder(94) ook veel last van rusteloze benen. Mijn moeder snoepte heel veel bonbons en andere zoetigheden. Ik at dagelijks wel toegevoegde suiker door altijd wel een koekje of iets anders bij de koffie. Door te stoppen met toegevoegde suiker zijn mijn rusteloze benen een stuk afgenomen. Mijn moeder heeft Sifrol maar omdat ze bijna niet meer snoept hoeft ze deze medicijnen niet altijd meer in te nemen. Suiker is dus bij ons de grootste boosdoener.

   Geschreven door D. Deinum op
 38. Ook ik heb al jaren last van RLS en van allws geprobeerd sinds een paar jaar slik ik Sifrol met verlengde afgifte …. ben van de hel in de hemel beland … slaap weer zeker 4 uur dan even wakker en weer door … leg ook een stuk sunlight zeep in mm bed … alles wat helpt doe ik… ook veel water drinken helpt !!!!

  Geschreven door Sylvia338 op
 39. Ook ik gebruik al jaren 3x Pramipexol 0,088 per dag,
  Werkt geweldig mijn familie leden gebruiken dit middel ook allemaal. Vergeet wel eens op tijd in te nemen dan stuiter ik door de kamer maar na innemen van drie stuks gaat het plm na een half uur echt over.
  Maar snel overleggen met je huisarts , voorheen van alles geprobeerd maar dit is de oplossing.

  Succes

  Geschreven door WHP op
 40. Ook ik heb veel last, de erfelijke vorm want mijn grootmoeder, vader , ik en mijn dochters hebben er last van.
  Ik neem wel eens een magnesiumcitraat van 100 mg als het heel erg is, maar mijn darmen kunnen daar slecht tegen.
  Verder heb ik een grote pot koeling gel met aloe vera naast mijn bed staan en als het heel erg is smeer ik mijn benen daar mee in. Ook ga ik in mijn wanhoop op de koude vloer van de badkamer staan. Niet alleen de krampen zijn vreselijk maar ook mijn voeten zijn heel erg warm ( ondanks dat ik een vrouw ben en koude voeten hoor te hebben )

  Geschreven door Wilj op
 41. Ik heb 4 jaar RLS. Vorige week ontdek ik waarschijnlijk oplossing. Ik denk aan vrouwen die zwanger is, maar ik ben een man. Ik heb slecht stoelgang, daarom heb ik last van vol ontlasting in de buik. Het is moeilijk om de ontlasting kwijt te raken.
  Toen heb ik een idee om onder douche met voor anus bestemd in anus voorzichtig spoelen. Inderdaad loopt de ontlasting eruit en na elk keer herhaling, is de darm weer leeg en schoon. Met het gevolg is RLS ook gestopt ! Ongeveer was ik 3 dagen geen last van RLS. Daarna moet ik weer herhaling doen. Dus heeft het goed geholpen. Geschikt voor iedereen? Wees voorzichtig, eerst vraag aan huisarts.

  Geschreven door Stoelgang Joop op
 42. Bij kramp in benen en restless legs: magnesium citraat ’s avonds, minimaal 2 liter water drinken. Ik heb een zalf van de neuroloog gekregen:Capsaicine creme. ’s avonds insmeren.
  Daarnaast in de middag magnesium-olie op benen smeren.
  Alles geprobeerd, van acapunctuur, fysio enz. Het enige dat ik nog niet geprobeerd had, was “dry needling”.
  Hierdoor zijn de “knopen” in mijn kuiten weggemasseerd. Nu, na 4 jaar, geen krampen meer en -minder restless-.

  Misschien kunnen jullie hier wat mee.

  Geschreven door Duscha op
 43. Magnesium tabletten werken erg goed, ik neem het voor het slapen gaan.

  En heb sindsdien nergens last meer van.

  Geschreven door Daan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief